Srbija bira: 18 Lista, 12 kandidata

S. S. ROVČANIN

03. 05. 2012. u 20:55

U Srbiji u ponoć počela predizborna tišina, birališta se otvaraju u nedelju. Pravo glasa ima 7.026.579 ljudi na 8.587 biračkih mesta u zemlji i vani

SRBIJA će se do nedelje, kada će biti održani parlamentarni, predsednički i pokrajinski izbori, nakratko odmoriti od reklama, spotova i obećanja političara, jer u ponoć je počela predizborna tišina. Biračka mesta, njih 8.587 u Srbiji i inostranstvu otvoriće vrata biračima na Đurđevdan u sedam ujutru. Pravo glasa ima 7.026.579 ljudi. Izjašnjavanje se završava u osam uveče, kada počinje brojanje glasova i prestaje da važi tišina.

Građani će na listiću za mesta u Skupštini imati ponudu od 18 stranaka i koalicija, dok se za predsednika države nadmeće 12 kandidata.

Političari će rezultate očekivati u izbornim štabovima partija, a stranke će sa prvim nezvaničnim podacima verovatno izaći već oko 21 čas. Uporedo, svoje procene daće i CeSID. Ipak, konačnu računicu koliko je ko osvojio mandata daje Republička izborna komisija. Rezultati moraju biti saopšteni i objavljeni u "Službenom glasniku" najkasnije do 10. maja u 20 časova.

Izbori će koštati oko 3,4 milijarde dinara. Parlamentarni staju oko dve milijarde dinara. RIK će potrošiti 1,1 milijardu, dok će 890 miliona otići na račune partija za kampanju. Za predsedničke izbore je izdvojeno 1,39 milijardi i to za finansiranje kampanje 843 miliona, a za potrebe RIK 548 miliona dinara.

PRAVO NA PRIGOVORE PARTIJE koje budu sumnjale u izborne rezultate moći će da pregledaju sav materijal do 11. maja u ponoć u prostorijama RIK. Imaju pravo i da podnesu prigovore RIK koji će se rešavati u roku od 48 sati od podnošenja.

Nabavljeno je 10.500 glasačkih kutija vrednosti oko 60 miliona dinara. Iz SAD je stiglo 9.000 UV lampi i 25.000 flašica sprejova, što je koštalo 20,8 miliona dinara. Spremno je i 20.000 vreća u kojima će se prenositi izborni materijal, kao i 36.000 setova kartonskih paravana radi tajnosti glasanja. Ovi "rekviziti" koštali su 2,2 miliona dinara.

U organizaciji izbora učestvovaće 250.000 ljudi. Gotovo polovina biće predstavnici stranaka u komisijama na biračkim mestima. Predsednik komisije i njegov zamenik dobiće dnevnicu od 2.500 dinara, dok će članovi imati po 2.000 dinara. Ista tarifa važi i za inostranstvo.

Ovi izbori doneli su i novine po tome što će se mesta u Skupštini popunjavati po redosledu sa izbornih lista, pa će građani moći da znaju ko će biti predstavnici partije za koje glasaju. Počela je i primena jedinstvenog biračkog spiska koji omogućava ljudima da glasaju po mestu boravka.

Partije su prvi put morale da polože jemstvo ukoliko žele da koriste državni novac za kampanju. Učesnici na predsedničkim izborima dali su oko 380.000 evra, a na parlamentarnim oko 100.000 evra. Ukoliko osvoje manje od jedan odsto glasova, država će zadržati garanciju koju su stranke dale.

Kada se završi izborna bura, na scenu stupa Agencija za borbu protiv korupcije. Moraće da proveri sve izveštaje stranaka o tome kako su trošile novac na kampanju kako bi zaključila da se brojke u papirima poklapaju sa događajima na terenu. Protiv stranaka koje nisu pošteno poslovale biće podnete prijave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Čedomir Činić

04.05.2012. 17:05

Negativac! Ja mogu da prilagodim sebe i sacekam i analiziram rezultate i vidim ko mi odgovara. Nisam ucestvovau u procesima rezimske promene da sam kao saputnik.