Martinović: Sunovrat uz Evropu

M. BABOVIĆ

26. 03. 2012. u 20:56

Мартиновић: Суноврат уз Европу
Potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović o postizbornim planovima i Šešeljevim porukama: Sa Tadićem bi možda mogli uz mnoge uslove, a sa Nikolićem nikada

AKO dođemo na vlast momentalno ćemo da prekinemo pregovore sa Evropskom unijom, jer su protiv vitalnih interesa naše države. Uspostavićemo tesnu saradnju sa Rusijom, Kinom, pojedinim arapskim i južnoameričkim državama, koje poštuju teritorijalnu celovitost Srbije.

To obećava Aleksandar Martinović, potpredsednik SRS, koji tvrdi da je jedini spas za državu odustajanje od pogubnog evro-atlantskog kursa, koji Srbiju gura u sunovrat.

* Mislite li da ćemo konfrontacijom sa NATO lakše sačuvati Kosovo?

- Da, ako pokažemo političku volju da nam je do Kosova stalo. Nažalost, to ova vlast odavno ne čini. Insistiraćemo da se naša vojska i policija vrate u Pokrajinu. Verujem da je to ostvarivo ako na predlog Beograda naši saveznici Rusija i Kina u SB UN naprave pritisak da se sprovedu aneksi iz Rezolucije 1244, koji podrazumevaju povratak srpskih snaga na Kosovo. Pokrajinu ćemo da sačuvamo i ako SRS osvoji najmanje 84 mandata, kako bismo sprečili promenu Ustava i brisanje preambule čime bi se Kosovo izbacilo iz Srbije.

* Šešelj traži da osvojite najmanje 120 mandata, a sva istraživanja "vide" SRS u rasponu od sedam do osam odsto podrške. Šta ćete mu reći ako podbacite?

- Najbolje ćemo ta istraživanja demantovati rezultatima 6. maja uveče. To o čemu govorite je najobičnije političko gatanje kojem ne pridajemo nimalo značaja. Oni koji naručuju takve ankete neka slobodno troše pare na njih. Mi svoj put znamo.

MENICE SU REGULARNE * ZAŠTO ste rešili da poslanike "vezujete" potpisivanjem menice neposredno posle ukidanja blanko ostavki? Neki pravnici tvrde da je to protivzakonito. - Zato što smo 2005. u izvedbi Karića, a potom i Nikolića bili žrtve krađe mandata. Potpisivanje menica je mera u krajnjoj nuždi i u skladu je sa zakonom o obligacionim odnosima.

* Putevi vam se za sada ukrštaju samo sa DSS. Možete li zbog tog suženog manevarskog prostora opet da ostanete u opoziciji?

- Partnere ćemo tražiti u svima koji su za državotvornu i nacionalnu politiku.

* Da li biste, i pod kojim uslovima, ušli u vladu koju bi vodile demokrate ili naprednjaci?

- Saradnja sa onima koji su nastali krađom mandata SRS nije moguća. Nikoliću i Vučiću se ne može verovati. Postoji zaista mala mogućnost da idemo u vladu sa DS. Ako se desi čudo i Tadić uvidi da od EU nema ništa, ne isključujem neka druga rešenja sa njima.

* Šta je sa SPS? Mrkonjić je javnom podrškom Šešelju izgleda malo raskravio odnose....

- Poznato je da smo 1998. ušli u vladu narodnog jedinstva sa SPS, kada se nad državom nadvila opasnost od NATO bombardovanja. Oni su, međutim, kasnije prešli u tabor DS. Sa njima je moguća saradnja ako se vrate na izvorne principe Slobodana Miloševića. U SPS ima mnogo nezadovoljnih saradnjom sa DS i koketiranjem sa LDP, koja se praktično zalaže za priznavanje nezavisnosti Kosova.

* Da li to diskretno otopljavanje prema SPS, pa i DS, potvrđuje sumnje SNS da ste oruđe vlasti u borbi protiv njih...

NEMA MISTERIJE OKO TODOROVIĆA * JE li tačno da se Todorvić povukao zbog neslaganja sa nekim potezima rukovodstva a ne zbog brige za porodični biznis?
- Nema zakulisne priče niti mistike oko toga. On je procenio da ne može da se u dovoljnoj meri psveti stranci, zbog obaveza prema firmi. I on i Gordana Pop-Lazić ostaju potpredsednici i biće u kampanji.

- To pričaju oni kojima je DS stvorio stranku i kojima strane ambasade i tajkuni otvaraju vrata svih medija. Bolesno nas mrze zato što nikada nismo bili marionete kao oni. Kakva smo partija, najbolje se vidi ovih dana po Šešeljevom junačkom nastupu u Hagu.

* Ali, dobar deo je posvetio upravo Nikoliću i Vučiću, iako to nema mnogo veze sa procesom...

- Mora da se bavi njima, jer je Nikolić postao saučesnik u ubistvu Šešelja još kada je 2006. ostvario kontakte sa ljudima iz Tribunala i kada je objavljivanjem transkripata doprineo da se našem predsedniku ukine privilegovana komunikacija sa pravnim timom. To sve dokazuje da je Nikolić u izdaji države spreman da ide dalje i od Tadića.

* Jesu li vam poslednji Šešeljevi nastupi doneli nove glasove? Može li se pojaviti u Srbiji do izbora?

- On je prometejska ličnost koja je spremna da položi život za pravdu i za svoju otadžbinu. Njegove završne reči pred sudijama u Hagu biće nam ogroman podstrek. Dokazao je da je optužnica lažna i izdržao sve muke. Realno je da se vrati kao slobodan čovek, ali ne znamo kada.

* Kažu da ste zahvaljujući tome što ste njegov ljubimac i promovisani u kandidata SRS za predsednika Srbije...

- O mojoj kandidaturi odlučivali su Centralna otadžbinska uprava i predsednički kolegijum. Opravdaću poverenje svojih partijskih saboraca.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

zoks

26.03.2012. 21:06

Martinovicu ako sa Tadicem budete usli u bilo koje kombinacije izgubiti cete i ovo malo glasaca sto je ostalo! Znamo gde nas je doveo Tadic,a znamo da ce sa Nikolicem biti jos gore!Radikali se MORAJU drzati izvorne politike po svaku cenu! Politika evro-amera se nije promenila prema Srbiji tako da ni mi Radikali nemamo apsolutno nikakvog razloga da menjamo politiku prema njima!

Predrag Zdrale

26.03.2012. 23:10

Srbija i srpski narod jedino mogu da se preporode, povrate ponos i blagostanje uz SRS na celu vlade. Svaki drugi izbor znacio bi kraj Srbije kao nezavisne drzave i ikakvog faktora na balkanu i u svetu. Sta fali da Srbija odustane od clanstva u EU? Nista, samo moze imati koristi od toga, pa pogledajte kako ljudi zive u EU, sa izuzetkom nemacke, a tendencija i prognoze za buducnost su zastrasujuce. Opametite se ljudi, ovo vam je poslednja sansa da spasite drzavu i narod od bede i propasti.

Kraljevčanin

27.03.2012. 00:40

@Predrag Zdrale - Mora da si ti neki portparol stranke,čim si toliko pametan.A mi smo van EU i van normalnog sveta odavno,i vidim dokle smo dogurali.

zoks

27.03.2012. 10:42

@Predrag Zdrale - Kraljevcanin@,ako je tebi potreban neki portparol da bi sagledao u kakvim se g...... nalazis,nalazimo,onda ti godine prodjose uzalud! Znaci po tebi ako budemo u EU i sa "normalnim svetom" i radili ono sto EU i "normalni svet" radi i kaze da se radi,onda cemo ucestvovati u pljackama i razbojnistvima po svetu da bi nasi gradjani imali bolji standard! Hvala od srca,ali meni licno na taj nacin steceni bolji standard ne treba!Siguran sam da 90% Srba ne bi zelelo ici po svetu i pljackati!

Zoran

27.03.2012. 10:50

Spomenuo je T.Nikolića.Bolje da ga spominju Kragujevčani,ali da kažu šta misle o njemu.To je merodavno.A,možda se potvrdi da je Martinović bio blag prema njemu.

sasa 076

27.03.2012. 12:21

Koji nece sa izdajnicima u koje su se do juce kleli , ali ds moze jeli, e moja lavice pitaj ih jer ce moci da dignu ruku za manjinsku vladu Ds ako budu tas na vagi, o tome cute