SVE partije odavno su podigle na noge izborne štabove, ali osim partijskih generala, taktiku za osvajanje Narodne skupštine kuju i strani marketinški magovi.

Strateški smer demokrata do bitke na Đurđevdan osmišljavaće i Amerikanci, naprednjacima savetima pomaže Izraelac, dok se Ivica Dačić i Mlađan Dinkić isključivo oslanjaju na domaće marketinške snage. Čedini liberali, radikali i Koštuničini su, kako tvrde, sami svoji majstori.

U Tadićevom taboru očigledno su procenili da će im oprobani "pelcer" sa one strane Atlantika doneti trijumf na biralištima. Osim tima operativaca, kojima rukovodi Marko Đurišić, DS će u ovoj kampanji biti jači i za savete američkog konsultanta Edvarda Goldberga, koji je svojim sugestijama doprineo da Barak Obama pobedi na izborima 2008. godine. Spekulacije da će im u kreiranju nastupa pomagati i domaća kuća "Komunis" u DS nisu želeli da komentarišu.

KOŠTUNICA OD VRATA DO VRATA KOŠTUNIČINE demokrate neće angažovati ni domaće ni strane agencije. Šef njihovog izbornog štaba Milovan Milošević kaže da će kampanju voditi lider stranke, a da će lokalni odbori imati akcije "od vrata do vrata".

Njihovi ljuti rivali opredelili su se za političkog taktičara Eisina Asafa, koji je ranije radio čak i jednu kampanju za Tadića. Ovaj mladi Izraelac, koji godinama živi u Londonu, dugo sarađuje sa SNS i značajno je doprineo tome da se poboljša imidž stranke u javnosti.

- Eisin je moj prijatelj skoro deceniju. Zahvaljujući njegovim sugestijama, Bogdanovićevu prednost na izborima za gradonačelnika Beograda 2004. godine sveo sam sa 16 na svega 0,5 odsto. Pomagao mi je tada, pomaže nam sada i uvek će nam pomagati - kaže za "Novosti" Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Socijalisti i njihovi partneri iz PUPS i JS najverovatnije će u trku za mandate ući po taktovima agencije "Vočaut", sa kojom godinama sarađuju. Ova kuća sve poteze osmišljava sa izbornim štabom na čijem čelu je Branko Ružić. Na pomoć stranaca i ne pomišljaju.

- Šta će mi strani savetnici za kampanju? Ako sam ne znam da vodim politiku, teško i meni i ovom narodu. Kako će neko sutra da vodi državu, ako mu iz belog sveta sufliraju šta treba da kaže nekom seljaku u Medveđi? - ironično komentariše Ivica Dačić za "Novosti".

Pod dirigentskom palicom prvog čoveka izbornog štaba Tomislava Damnjanovića u okršaj za svaki glas krenuo je i URS. Njihovu kampanju vodi tim koji je miks stranačkih funkcionera i konsultanata iz domaćih agencija "Fokus", "Vajb" i "Stratkom". Oni zajednički donose odluke.

Dejan Mirović iz SRS kaže nam da se oni oslanjaju isključivo na svoje ljude i da im ne treba ničija kreativna pomoć. I u LDP nas uveravaju da su samo oni kreatori svoje kampanje.

- "Preokret" će u kampanji nositi energiju i uverenje da je vreme za našu generaciju da obavi posao stvaranja države koji su svi pre nas odlagali - rekao nam je Bojan Đurić iz LDP.