Službe trovale patrijarhe

B. SUBAŠIĆ

09. 03. 2013. u 20:44

Kako su se jugoslovenske vlasti i strane sile borile za kontrolu nad Srpskom pravoslavnom crkvom: Smrt duhovnih poglavara Varnave i Vikentija inicirali Nemci, Kominterna, Britanci, Udba...

IZA misterije smrti dvojice srpska patrijarha, Varnave i Vikentija, kriju se razjašnjenja nekih važnih događaja iz naše nedavne istorije. Prof. dr Veljko Đurić kaže da je naša istorija u burnom 20. veku često ličila na političko-špijunski triler.

- Do danas nisu opovrgnute pretpostavke da su patrijarsi Varnava i Vikentije otrovani - navodi dr Đurić. - Sumnja se da je patrijarh Varnava ubijen u noći 26. jula 1937, kad je jugoslovenska skupština izglasavala konkordat s Vatikanom, kome se on žestoko protivio. Patrijarh Vikentije je umro pod čudnim okolnostima 1958. nakon Sabora arhijereja SPC, a on je odbio da prizna nekanonsku Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Dr Đurić završava dokumentarac o patrijarhu Vikentiju i očekuje da će on izazvati još burnije reakcije od prošlogodišnje premijere filmovane biografije patrijarha Varnave.

Varnavino protivljenje konkordatu Jugoslavije s Vatikanom, u predvečerje Drugog svetskog rata stavilo ga je na vetrometinu, gde su se ukrštali interesi jugoslovenskih vlasti, Svete stolice i moćnih evropskih država. Naime, tada je Velika Britanija intenzivnim kontaktima dostojanstvenika Anglikanske crkve i srpskih arhijereja pokušavala da poveća uticaj na SPC, na šta je Hitlerova Nemačka gledala s mnogo podozrivosti.

- Pominje se više verzija ubistva patrijarha Varnave - kaže dr Đurić. - Za njegovo trovanje otvoreno su sumnjičene najviše vlasti Kraljevine Jugoslavije, ali je i Sinod zabranio državnim funkcionerima da prisustvuju patrijarhovoj sahrani, svima osim ministru vojnom. Kao inicijatori ubistva navođeni su i Nemci, pa čak i Kominterna, jer je patrijarha po jednoj priči otrovao misteriozni ruski monah.

FORENZIČARI REŠAVAJU TAJNU PATRIJARH Varnava ostavio je u amanet da ga sahrane u velikom Spomen-hramu Svetog Save kada on bude završen. - Arhijereji na ovogodišnjem Saboru treba da rasprave i odluče da li njegovi posmrtni ostaci treba da se prenesu iz malog hrama u kriptu velikog. U međuvremenu, moglo bi se zahvaljujući savremenim medicinskim dostignućima izvršiti analiza koja bi razjasnila da li ima ostataka otrova u kostima. U slučaju da ih ima, trebalo bi patrijarha proglasiti za sveštenomučenika. U suprotnom, stavila bi se tačka na tu istorijsku dilemu - kaže prof. dr Đurić.

U senci ovih priča ostala je nerasvetljena uloga Velike Britanije, koja je u vreme Konkordatske krize podstrekavala otvaranje "hrvatskog pitanja".

- London gura federalizaciju Kraljevine Jugoslavije, a poznati su i dokumenti o vezama Britanaca i Ante Pavelića - naglašava dr Đurić.

Federalizaciji Jugoslavije najviše se protivio "pronacistički" Milan Stojadinović.

- Stojadinovićeva smena, izazvana i sumnjičenjem za trovanje patrijarha Varnave, završena je stvaranjem Banovine Hrvatske, koja je bila uvertira za Nezavisnu Državu Hrvatsku. Taj kontinuitet je veoma važan. Patrijarh Varnave je, čini se, kolateralna šteta daleko širih evropskih zbivanja. Smrt patrijarha Vikentija u socijalističkoj Jugoslaviji je potpuno drugačija priča - smatra profesor Đurić.

On navodi da je SPC za jugoslovensku komunističku vrhušku bila respektabilan protivnik protiv koga su korišćena gotovo sva moguća sredstva.

- Ubijani su sveštenici, zatvarani pojedini arhijereji i sveštenoslužitelji, uništavani ostaci hramova porušenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Nije se prezalo ni od ubistava patrijarha, a po svemu sudeći, to se desilo patrijarhu Vikentiju 1958. godine - smatra profesor Đurić. - Postoje ozbiljne indicije da je on otrovan jer je osujetio pokušaj komunističkog režima da rešava nacionalno pitanje u Jugoslaviji kroz projekat stvaranja republičkih crkava.

Sagovornik "Novosti" navodi da je, prema dostupnoj arhivskoj građi i svedočenjima, patrijarh Vikentije obećavao komunističkim vlastima različite ustupke, a onda ih vešto odlagao i izvrdavao.

- Moguće je da je patrijarh 30. maja 1958. u Belom dvoru, na prijemu kod Josipa Broza Tita, obećao i ispunjenje zahteva o razrešenju crkvenih prilika u Makedoniji davanjem autonomije trima eparhijama u toj republici. Međutim, Sabor je odložio rešavanje tog pitanja, a patrijarh je neposredno zatim umro pod čudnim okolnostima u "prisustvu vlasti", u dedinjskoj bolnici "Dragiša Mišović".

- Vrlo verovatno je otrovan jer autopsija nije obavljena, a telo, iako je reč o patrijarhu, nije preneto u crkvu i kanonski ispraćeno. Patrijarh je brže-bolje sahranjen. Koliko je državna vlast požurivala sahranu, dokaz je i to što nije bilo vremena da se za njega napravi poseban grob, već je kovčeg sa posmrtnim ostacima stavljen u grobnicu mitropolita Mihaila, levo od ulaza Saborne crkve u Beogradu - kaže dr Đurić.

Među sveštenstvom se proširila priča da je patrijarha ubila Udba tako što je stranice njegovih omiljenih knjiga premazala otrovom. Đurić naglašava da je ubistvo patrijarha bila drastična mera, a da je komunistička vlast pokušavala da kontroliše SPC i suptilnijim metodama.

- Udba je znala kako da pridobije sveštenike za svoje potrebe, imala je saradnike čak i među arhijerejima - otkriva Đurić. - Zna se da je prvi prislušni aparat dobijen od Amerike 1953. godine i ugrađen u telefonsku centralu u Patrijaršiji! I velika sala za sednice Sabora bila je "pokrivena" prislušnim uređajima. Zahvaljujući tome, danas u Arhivu Jugoslavije u fondu Savezne komisije za verska pitanja možete da pročitate na stotine stranica prisluškivanih razgovora arhijereja!

Prema rečima našeg sagovornika, sredinom pedesetih godina u Ministarstvo unutrašnjih poslova doneto je i osam kutija arhivske građe SPC nastale u periodu između dva svetska rata.

- Ta građa još nije dostupna, iako ona krije velike tajne naše Crkve, na primer, o bolesti i smrti patrijarha Varnave Rosića. Posle toliko godina bio bi red da se ona preda Arhivu Srbije na čuvanje, pod uslovom da bude dostupna istraživačima - zaključuje prof. dr Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Dean

09.03.2013. 20:31

Komunisti i Hrvati, najveći neprijatelji srpskog naroda - bili i ostali. Crkva je uspevala da nas objedini dok nisu i nju raskinkali na više delova. Onda su nam raskrinkali i porodicu i rezultat je jadna i bezvoljna Srbija.

николас_бар

09.03.2013. 20:37

И дан данас стране службе покушавају тј успијевају да оставаре утицај у нашо политици а и мјешају се и у цркву. када успијемо да направимо јаку тајну службу и контраобавештајну, онда ћемо бити озбиљна држава. До тада ћемо као и до сада, без везе!

Aleksandar69

09.03.2013. 20:46

Nimalo cudno jer su svojim uticajem u narodu,bile oponent,svakoj vlasti.Carevini,kraljevini,repubblici.Bili su u pravom smislu Boziji pastiri.Svojim delovanjem u drustvu ,uzivali su veci ugled u ocima obicng gradjnina,seljaka,radnika nego danas

Zoran1

09.03.2013. 21:33

Jos jedan razlog da se drzavne arhive otvore. Cuvati "tajne" od naroda je sasvim nepotrbno i protiv interesa naroda Srbije. Istina je da to samo pomaze maloj kriminalnoj grupi koja se istine plasi ali interes celokupnog naroda srbije se ugrozava.

gagom

10.03.2013. 07:49

А шта се и могло очекивати од следбеника осведоченог сатанисте К.Маркса који је завршио у лудници и његових ученика,посебно оног непоменика?!Они се боје крста!

Seljak

10.03.2013. 13:21

@gagom - Karl Marks nije stvorio komunizam nego opisao greske u sistemu oportunista i korupcije sto je nazvao kapitalizam. Neke su hiperprodukcija, neizbezljiva monopolizacija, diktat rasta, pljacka ljudske, moralne, prirodne sirovine do nestanka (skakavci). Osvedoceni satanisti su oni koji su zrtvovali Srbe da bi se dogorovili sa Hitlera, Vatikana, engleskim aristokratima i Masonima kao i drugim sektama, medju njima i kralj kraljevine kako citas ako uopste citas?

gagom

10.03.2013. 15:31

@gagom - Ма шта наприча?!Ти не верујеш у мемоаре Ф.Енгелса (о Марксу као сатанисти!) а верујеш својој ком.партији!?Нису ли они твоји нешто договарали са усташама?!За жалење си!

Realista

10.03.2013. 17:16

@gagom - @gagom: "uloga Velike Britanije, koja je u vreme Konkordatske krize podstrekavala otvaranje "hrvatskog pitanja" " Hajde mi nadji Karla Marksa u ovome 1936. godine majke ti?!

gagom

10.03.2013. 21:48

@gagom - Какве везе има моје писање о комунистичким злочинима,тј.следбеницима идеологије К.Маркса,(сатанисте који је завршио у лудници!) над српским свештенством,са конкордатом и В.Британијом?!Знаш ли ти уопште о чему пишеш?!

gagom

10.03.2013. 21:59

@gagom - Улога В.Британије?!Ако се зна да је Павелић био британски шпијун а онај непоменик (као следбеник сатанисте К.Маркса!)његов добар пријатељ (сигурно не ради роштиљања,него због разбијања српског народа!)лако је повући паралелу!

Simeon

10.03.2013. 12:24

Jeste, za sve su nam krivi tamo neki, Hrvati, Madjari, nemci, muslimani i svi ostali a mi kao slozna "braca" sve smo to stojicki trpeli i ostali ujedinjeni.Fina prica ,jel da samo da je jos istinita ,kako bi bilo lepo .

Petar Petrovic

10.03.2013. 12:50

Naravno bilo bi dobro da ove novine krenu u jedno ozbiljno istrazivanje o tome kakva je danas situacija u SPC.Jer svi znamo da je katastrofalna.Ovo bi neki hrabar novinar bez odlaganja mogao da odradi.Ako se ispita sta rade i za koga rade patrijarh,Bulovic,Grigorije i Amfilohije doslo bi se do takvih saznanja da bi verujuci narod padao u nesvest po ulici.Zaista je danas mnogo gore nego za vreme Tita...Srpski narod mora da zna da su u vrhu SPC , na zalost sve agenti Vatikana.Surova istina...

pera

10.03.2013. 16:22

nase obavestajne sluzbe pod hitno da pocnu sa obavestajnim radom u region ili smo nadrljali.

skenerduše

10.03.2013. 17:16

...nisu trovani samo naši državnici i velkodostojnici...to se radi i danas jer napr. juče je bolivijski predsednik evo morales izjavio da je pokojni venecuelanski lider hugo čavez u stvari otrovan od strane jedne velike sile!

Alex Miles

13.03.2013. 04:42

@skenerduše - Tu informaciju mora da je dobio od piljarice Perse na Limaskoj pijaci u novom Sadu. Ona sve zna, "pouzdano".

vernik

10.03.2013. 17:48

braćo razno razne službe ruše spc tako što se najobrazovaniji,najistaknutiji,najvredniji,najposvećeniji episkopi na čelu sa patrijarhom proglašavaju agentima vatikan.npr. mitropolita amfilohija raspinju titovi komunisti montenegrini jer čuva svetosavsku crkvu u crnoj gori a ovde se on proglasšava agentom vatikana.cilj službi jeste da mi ne verujemo patrijarhu i arhijerejima

снежана

12.03.2013. 12:49

Господин Ћурчић Милош адвокат иначе становник Перта у Западној Аустралији започео је поступак доказивања