Karađorđević: Ispuniću zaveštanje pradede

Marko LOPUŠINA

09. 03. 2013. u 20:58

Prestolonaslednik Aleksandar o sahrani predaka u maju: Posmrtni ostaci kraljice Aleksandre i kraljice Marije do sahrane će biti položeni u kapeli Dvorskog kompleksa

KRALJEVSKA porodica Karađorđević je nedavno službeno na sajtu objavila da će se državna sahrana kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre i kraljice Marije, koji su živeli i umrli u emigraciji, biti obavljena u nedelju, 26. maja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Kako nam je rečeno u Kraljevskom dvoru, prestolonaslednik Aleksandar Drugi upravo ulaže velike napore da u mauzoleju Kraljevske porodice sahrani oca, majku i baku, a potom i strica Andreju.

- Njeno veličanstvo kraljica Aleksandra bila je sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine, a Njeno veličanstvo kraljica Marija na Kraljevskom groblju u Frogmoru pored zamka Vindzor. Posmrtni ostaci majke i bake u aprilu stižu u Srbiju. Biće položeni u kapeli dvorskog kompleksa na Dedinju, gde se već nalaze zemni ostaci mog oca Njegovog veličanstva kralja Petra Drugog. Zajedničkom sahranom na Oplencu ćemo ispuniti zaveštanje pradede Nj. V. kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići počivaju na jednom mestu - rekao je specijalno za "Novosti" prestolonaslednik Aleksandar.

Starešina porodice Karađorđević je rođen 17. jula 1945. u Londonu, u hotelu "Klaridžis", gde su u egzilu živeli roditelji. Britanska vlada je proglasila hotelski apartman broj 212 jugoslovenskom teritorijom. Kumovi na krštenju bili su kralj Džordž VI i njegova ćerka, tadašnja princeza, sada britanska kraljica Elizabeta. Karađorđevići su zahvaljujući kraljici Elizabeti uspeli da prežive emigraciju. U Englesku se prva sklonila kraljica Marija Karađorđević, koja je posle tragedije u Marselju, kada je 9. oktobra 1934. ubijen kralj Aleksandar, živela u skromnom stanu u Londonu.

PRVAK U SKIJANJU - Volim sport, a najviše skijanje i ronjenje. Tokom vojne karijere bio sam prvak u skijanju. U poslednje vreme igram tenis i ronim sa posebnim uživanjem u tropskim morima - otkriva prestolonaslednik Aleksandar.

- To su mučna i teška vremena za nju - doba namesništva, uspona fašizma, političkih intriga u Jugoslaviji, rata i veoma traumatičnog progonstva u London. Posetio sam baku mnogo puta u Londonu. Uvek je bila nežna. Bilo mi je 16 godina kada je umrla. Na sahrani su bili otac i majka, stričevi, knez Pavle i kneginja Olga. Živo se sećam odlaska na privatno groblje u Vindzoru, gde je baka sahranjena pored svoje prabake, kraljice Viktorije, i princa Alberta - priča prestolonaslednik.

Princ Aleksandar se školovao u Švajcarskoj, u Vojnoj akademiji Kalver u Indijani, Gordonston školi u Škotskoj i Milfildu u Engleskoj. Upisao je Kraljevsku vojnu akademiju Velike Britanije i stupio u britansku vojsku kao oficir. Školovao ga je stric princ Tomislav, jer su se prinčevi roditelji kralj Petar Drugi i kraljica Aleksandra rastali. Prestolonaslednik se rado seća zajedničkog života sa njima:

- Dok sam bio dete, moji otac i majka u početku su živeli u Londonu, potom u Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Americi. Bio sam blizak i sa majkom i ocem. Imali smo divan odnos uprkos poteškoćama, zbog nostalgije oca za svojom zemljom. Sa radošću mi je pokazivao dom na Dedinju i sav uzrujan mi je pokazivao sliku Oplenca. O ocu su u zemlji izmišljali razne priče, i to ga je bolelo. Kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao i nikada nije sa sobom odneo nikakvo kraljevsko blago. Ni umetnička dela sa dvora. Voleo bih da saznam gde se nalaze ta nestala umetnička dela - pita se Aleksandar.

Prestolonaslednik prvi put za javnost govori kako je živeo kada su se njegovi roditelji šezdesetih godina rastali.

- Moji roditelji se nikada nisu razveli. Bilo je razlika, ali su se uvek vraćali jedno drugom. Mnoge intrige i lažne glasine su kolale. Često sam ih posećivao na mestima gde su živeli. Bili smo, ipak, srećna porodica.

Smrću oca u Denveru 1970. godine, princ je postao novi srpski kralj.

- Kao naslednik prestola odlučio sam da ne koristim titulu kralja - kaže. - Verovao sam da bi to bilo besmisleno u egzilu. Istovremeno sam jasno rekao da se ne odričem prava i titule, kao ni dinastijskih prava na krunu. I onda, kao i sada, najiskrenije sam verovao da je jedini pravi put za Srbiju parlamentarna ustavna monarhija. Moja uloga kao kralja bila bi da popravljam sliku o Srbiji u svetu. Svaka srpska vlada treba da zna da na mene može da računa - govori.

Devedesetih umrla je i majka, kraljica Aleksandra, potomak grčke kraljevske porodice i sahranjena u Atini.

- Bio sam jako potresen. Drago mi je da mogu da kažem da će moje majka kraljica Aleksandra uskoro doći u Srbiju. Njen kovčeg će biti izložen pored mog oca u dvorskoj kapeli - otkriva prestolonaslednik, koji od 2001. živi u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

UZBUDLJIV POVRATAK - Moj prvi dolazak u Srbiju sa porodicom, 1991, bio je ispunjen jakim emocijama. Dočekalo nas je nekoliko desetina hiljada građana, i ja sam bio dirnut. To je bilo ostvarenje moga sna i jedna od prekretnica u mom životu.

- U trenutku kada sam se 2001. uselio u dvorski kompleks, bio sam prinuđen da prodam imovinu u Londonu kako bih obavio najneophodnije popravke i obezbedio održavanje. Do sredine 2004, kada je dvorski kompleks ponovo vraćen na državni budžet, porodica Karađorđević finansirala je njegovo održavanje - kaže Aleksandar Karađorđević.

Prenos posmrtih ostataka srpskih monarha mnogi u Srbiji doživljavaju kao okupljanje vlasti, crkve i dinastije.

- Ispunjavam zaveštanje pradede. Oplenac je zaista specijalno i lepo mesto. Ima onih koji smatraju da je to veliki korak ka nacionalnom i istorijskom pomirenju. Svi važni događaji iza sebe imaju veliki rad. Povratak kući mog oca, majke, bake, možda i strica Andreje jedna je od takvih istorijskih stvari. Zajedničko angažovanje vlasti, crkve i Kraljevskog doma je potpuno prirodno.

- Želim da iskažem zahvalnost za razumevanje, podršku i pomoć predsednika Nikolića, kao i svih članova Državnog odbora za prenos i sahranu preminulih članova kraljevske porodice u Srbiju - rekao je za "Novosti" prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević.

NEMA KOMPENZACIJE

- Sahrana Karađorđevića uz državne počasti je sama po sebi značajan događaj. Mi ne moramo nikome da se izvinjavamo zbog toga što obeležavamo i poštujemo svoju istoriju. Opet, ovaj događaj nam ne sme biti izgovor da ne uradimo neke druge teške i važne stvari - tvrdi prestolonaslednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Moma Zivanovic

09.03.2013. 21:15

Jel bese onog KOJI je pobegao iz drzave za vreme rata? TO nijedna plemicka porodica nije nikada uradila...pogledaj te malo Veliku Britaniju- Englesku princ je u aktivnoj vojsci na teskim terenima...to je cast za jednu zemlju....nije se sakrio ispod plasta plemicke krvi

Dragan

09.03.2013. 23:54

@Moma Zivanovic - Grcki kralj je izbegao u Egipt, holandska kraljica i vlada u London, Norveski kralj takodje. Tako istorija pobija komunisticku propagandu koja je ziva nazalost i dan danas sto se vidi po vasem malicioznom komentaru koji nema nikakvo utemeljenje u istorijskim cinjenicama. Srbija ima itekako interesa da opet bude monarhija zbog istorijskih ali i ekonomskih i duhovnih razloga. To je nas dug istoriji ali i buducnosti mladih koje treba nauciti da ce imati buducnost ako budu postovali proslost.

Дејан

10.03.2013. 00:36

@Moma Zivanovic - Ви као да сте изашли са послератног курса шесте личке бригаде ..Да ли сте икада успели нешто да прочитате а поготову о историји краљевских породица током и после 2.светског рата . Боље се не јављајте, јер је трагично овако нешто написати.

joka

10.03.2013. 06:14

@Moma Zivanovic - Monarhija se Srbiji natura iz centara moci..molim vas, cinjenice govore o nejasnom poreklu dinastije gore pomenute, da ne govorim o grbu koji je naturen na nasu zastavu iako Srbija nije Monarhija..Razislite ..

grada

10.03.2013. 07:32

@Moma Zivanovic - ovi komentari su dokaz da mi jesmo komunisticki narod i nastavljaci titovog dela.jedina smo drzava na prostoru bivse jugoslavije gde tito umro nije.zato nije cudo sto nam se sve ovo desava.sta reci o narodu a ne zaplakati koji stavlja josipa broza ispred kraljevske porodice i generala mihajlovica......

Branko

09.03.2013. 21:25

Lepo bi bilo kada bi svi Karađorđevići svoj konačni san usnuli na Oplencu, kao što bi lepo bilo da svi Obrenovići svoj mir nađu u Topoli. Da li je to moguće? Ako jeste, neka tako i bude. Ako nije, zašto nije i ko je za tako nešto kriv?

Vladimir Čobić

10.03.2013. 09:01

@Branko - Prvi razlog zašto to nije moguće: Topola je Karadjordjeva prestonica, a Obrenovići su iz okoline Čačka. Tako da će teško svoj mir naći u Topoli. Osim ako nisi mislio da ih karadjordje smiri? Prosto ne razumem ideju da Obrenoviči nadju mir baš u Topoli? Drugi razlog: onaj ko ubije svog kuma, saborca, najboljeg druga - za njega teško može biti mira. Ne da savest.

dinarac

09.03.2013. 23:14

@Mali Radojica - I nama bi bilo lepše bez tebe i takvih kao ti mali sitni radojice.Kralju Petre piši iz Londona koliko Ti treba bataljona.Narode, Kralj nam je stigao kući,red je da Ga posetimo.

Aleksandar69

09.03.2013. 23:06

Osoba sa nimalo umilnim licem,kao što je imao njegov otac.Ne deluje nimalo dostojanstveno i mudro,već nadmeno i okrutno.Sa skupljenim očima deluje više ljutitio i odsutno.Kao da mu je teško,što mora živeti u Srbiji međ srbima i ostalim

alex miles

10.03.2013. 02:24

@Aleksandar69 - Pa i jeste da mu je tesko da zivi medju Srbima, neotesanim balkancima, ALI tu mu je "imovina" koju potrazuje, pa i poneke "koske" predaka mu njegovih.Cim se te imovine docepa, za njim ni magle nece ostati na horizontu.A sa ostalim se "A 69" slazem ili vec saglasavam, kako vam vec milo bilo.

ss

09.03.2013. 23:11

Prestolonasledniče, a da obiđeš Srbe na Kosmetu, u Krajini, da pokažeš da nisi Japanac, nego srpski prestolonaslednik? Izjasni se jednom u životu o nečem bitnom, a ne samo o nasledstvu, sahranama, odrastanju,..

Gane

09.03.2013. 23:27

Nego,.... gde su ti silni kontakti...Karadjordjevicu.....investicije u domovinu.......... ostalo je sve vec vidjeno ....

Sindjelich 2

10.03.2013. 01:30

Srbska Monrhija treba da se sto pre vrati na prestol,jer bez nje srbija ce nestati, s'krajevinu sve, nista bez nje...za mnogija ljeta.

Srle

10.03.2013. 01:33

Kao prvo nauci srpski jezik , kao drugo sa cijim ce te to parama sve obaviti ,opet jadan narod ce da olaca a vi cete da potrazujete vase bogatstvo!

suza

10.03.2013. 01:49

Ne znam zašto toliko netrpeljivosti prema monarhiji. Posetite Oplenac i videćete i osetiti kuda treba da idemo. Nema potrebe da se raspravljamo oko toga. Daj Bože da Srbija postane ustavna parlamentarna monarhija. Karađorđevići su odlazili i vraćali se, a Petar Karađorđević odlično govori srpski, ako niste znali.

djura

10.03.2013. 05:38

@ - Zaista, nikad ne cuh, ili mozda grijesim da su iskoristili veze i svo svoje znanje i škole u javnom nastupu za odbranu kosova i drugih srpskih zemalja.. Mislim da je to amanet od svih srpskih vladara, najpreči...odajem im priznanje na humanitarnoj pomoći, ali pitam se što je sa glasom njihovim i uticajem u svijetu..??.

pavle

10.03.2013. 07:56

"Smrću oca u Denveru 1970. godine, princ je postao novi srpski kralj."Postoji dokument da se njegov otac odrekao krune i to jugoslovenskog kralja.

gooca

10.03.2013. 08:12

Zalosno je da ovaj nas Srpski narod jos uvek opsednut komunizmom i njihovom propagandom u vezi Kralja.Ljudi bez Kralja ne valja!I Zato ziveo nas buduci Kralj Aleksandar II Karadjordjevic!

Zlatko

10.03.2013. 08:36

E jesu nam bitni ovi njegovi planovi, ako ispuni zaveštanje ne znam šta ćemo od sreće.

Aleksandar69

10.03.2013. 08:39

Opa Đurđo! Hakleri opet na delu Pa neče da može!Zar Vam nisam odonomad ,rekao da ste DŽABA KREČILI! A vi opet.ko mutav na telefon.Monarhija na ovim prostorima a i regionu je završila svoju priču.I tačka sa uzvičnikom! Možete da šticujete do mile volje ali glas razuma naroda nećete!

Vožd

10.03.2013. 08:45

Ja ne mogu da verujem da je ovoliko pristalica čoveka čija nam je loza državu uništila, okumila se sa albancima za vijek vjekova AMIN . Perfidno su uništili Srbiju i opet ima seljaka koji bi za njih da dižu bunu !!!

vita-brevis

10.03.2013. 08:47

Uporno izbegava detalje o svom skolovanju i poslovima koje je radio, za sta je kvalifikovan, koliki je njegov licni udeo u finansiranju "dinastije" i, naravno, poreklo tog novca?

Alex Miles

12.03.2013. 04:20

@vita-brevis - Ma to je poznato. Igrao se "rata" po kojekakvim "ratobornim" skolama po engleskoj, pio caj sa rumom iz Jamajke, vijao k..ce, itd.Cekic nikada nije naucio kako se koristi, a ni bilo koji drugi alat.Uff !

Moma Zivanovic

10.03.2013. 16:50

@zmaj - On NE placa nista....zivi o trosku naroda.Jedina loza koju ja priznajem su bili Nemanjici i nararvno car Lazar...KOJI je ucestvovao u Boju na Kosovu...nije pobegao...da to covek zna oktretao bi se u grobu.....

Zoran

10.03.2013. 09:38

"Živo se sećam odlaska na privatno groblje u Vindzoru, gde je baka sahranjena pored svoje prabake, kraljice Viktorije, i princa Alberta - priča prestolonaslednik." U toj rečenici je sakupljena sva tragedija srpskog naroda u dvadesetom veku.Sve je jasno zašto nam se dešavaju ovi problemi.

DacaCar

10.03.2013. 13:47

Pa kako mozete tako da pricate? Da li znate da su se u Kraljevini SHS na popisu Muslimani (Bosnjaci) , Crnogorci i Makedonci mogli izjasnjavati samo kao Srbi, Hrvati ili Slovenci. Tek je posle Tito uveo onve nacionalnosti sto nas je i dovelo do raspada SFRJ. Eh naucite istoriju pa nesto komentarisite molim vas.

Jabre

10.03.2013. 15:00

Vidim da bi komunisti voleli da vide da je princ Petar prao suđe u Londonu da preživi. Krivite maloletnog Petra za dela njegovog oca Aleksandra, za nedela engleske tajne službe, za odluke vlade itd on je bio samo marioneta koju niko nije pitao za ništa šta može dete od 17 godina kada mu svi drugi određuju šta će da radi i kada nema nikakvu moć. Džaba je i car ako nema izvršnu vlast, a ovaj sada i nije baš neki harizmatični voditelj ali ipak ga ne treba mrzeti.

ercov

10.03.2013. 19:01

Samo nas monarhija moze vratiti u zivot za razliku nekih Dacica,Djilasa,Tadica,Pajtica,Vulica,Jovanovica,Draskovica,nekih palmi i kaktusa,malogradjanstine i povamperenog komunizma.

Dali Los Angeles

10.03.2013. 19:04

Kraljevina je jedino resenje. Dok je Srbija bila kraljevina imala je cemu da se nada. A ovi sto se pozivaju na istoriju, neka malo ostave sa strane komunisticku propagandu i :titovske" knjige. Drazi im je taj katolik sto nas je ojadio nego srpski (sopstveni) kralj!

Deda Ceda

10.03.2013. 21:03

Karadjordjevici mogu da zive u Srbiji, o s vom trosku i kao obicni gradjani. Kraljevina koju su oni vodili se raspala jos 1941 godine, a drzava Jugoslavija koju su osnovali 1990. godine. Sa njom je propao i njihov tron i pravo na krunu. Sve sto rade sa prenosom posmrtnih ostataka svojih predaka treba da rade o licnom trosku i bez drzavne ceremonije.

Miro Markovic

10.03.2013. 21:03

Od kralja Stevana Provovencanog sa pocetkom XIII veka pa do Petra II Karadjordjevica Srbija je bila kraljevina. Komunisti njoj vladali samo 45 godina zahvaljujuci njihovom laznom glasanju na podmetnutim izborima. Koministi su otisli u svoju praljavu istoriju.Vreme je da se Srbija sada vrati svojim korenima i svojim istorijskim vrednostima, svojoj kraljevini, svojim tradicijama, svojoj kulturi, i postenju ciste srpske duse. Neka bude miran povratak zemnih ostataka svih clanova kraljevkse kuce.

Miro Jakov

10.03.2013. 21:46

dosta vise tih Karadjordjevica..pocim zagusti oni zbrisu..a posle se o troisku drzave vrate..Daj d aistoriju malo vratimo Obrenovicima...Koje su bas ovi Karadjordjevici zatrli..

mare

09.05.2013. 16:00

@Владислав - Otvoriti dosijee kako bi nas jadni narod isplivao iz komunisticke zabokracine.

Branko, Udruzenje Srba Monarhista Australija

11.03.2013. 06:38

Zalosno je da ovaj nas Srpski narod jos uvek opsednut komunizmom i njihovom propagandom u vezi Kralja.Srbija je oduvek bila kraljevina osim u komunizmu, gde su silom Tita nasilno uklonili kraljevinun I laznim glasanjem dobili da Jugoslavija postane narodna republika . Titovo carstvo je vratilo Srbiju unazad mnogo godina, izgubili smo ugled u svetu, izgubili smo prijateljske zemlje,.Zivela Kraljevina Srbija !!! Poverenje, Stabilnost I Buducnost sa Kraljevinom Srbijom !!! ZIVEO KRALJ, BEZ NJEGA

Bosko Paunovic

11.03.2013. 13:17

Citajuce komentare koji su protiv Monarhije nije tesko primetiti da su skoro svi isti.Svi su napisani kako su nas ucili u skoli za vreme komunizma. 1.Kralj je pobegao iz zemlje.jeste otisao a niko ne kaze da je to dete od 18 godina okruzeno politickim vukovima radilo ono sto su mu oni rekli a ne da je on doneo tu odluku. 2. Pokradeno odneto zlato a sada toliko raznoraznih dokaza iz raznih izvora ko je koliko i gde odneo zlato on Dete kralj nije znalo ko gde i sta nosi napominjem DETE KRALj

zoran

09.05.2013. 10:41

@Bosko Paunovic - Boshko, Kome to da objasnish u zatucanoj, zaostaloj, komunizmom zadojenoj Srbiji. Meni je bilo dovoljno chuti od oca, kako je on dobro ziveo u kraljevini a kako se zivelo pod diktatutom komunista. Nishta drugo mi nije potrebno. Nije moj otac bio bogatash. Radio je normalan posao, a ziveo je sjajno. Komunisti su sunovratili Srbiju brat-bratu 100-150 godina unazad.

Bosko Paunovic

11.03.2013. 14:21

Moram da kazem bivsim Titovim Pionirima da procitaju ko je gde ikoliko zlata odneo,da kazem i onima koji ni komsiju pijanoga nisu videli da ne pisu da je Kralj Petar bio akoholicar nisu videli,a sto se tice sto Princ ne govori cisto Srpski neka pogledaju koji jezik njihovi unuci govor i na kom jeziku su im natpisi na majicama i skolskim torbama.Nasi stari su nas ucili ono sto volis ne nosi tamo gde to ne vole.Pa su rekli svoje brani a tudje postuj.Eto i ja sam bio pionir pa sam odrastao.

Monarhista

11.03.2013. 16:19

"Iz mracnoga sinu groba srpske krune novi sjaj,nastalo je novo doba, novu srecu Boze daj!"S' verom u Boga, za Kralja i Otadzbinu!

Gordana

11.03.2013. 20:00

Parlamentarna monarhija je rešenje za Srbiju. Državno uređenje je kao živo biće i ne može da preskače evolutivan proces. NE može se dete koje puzi upisati na doktorske studije. Ne može se iz nerazvijenog kapitalizma ući u komunizam, sve i da komunizam prihvatimo kao ekonomski stupanj (što nikada nije bio, u komunizmu je "evoluirala" samo misao: od idealističke, do diktatorske). Nismo ni svesni koliko smo kao narod srećni što imamo krunu! Sa verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu!