Hranitelj i za dete sa posebnim potrebama

B. HADŽIĆ

27. 02. 2013. u 07:50

Hraniteljske porodice sve češče uzimaju decu sa smetnjama. Briga iako im je je rečeno da doktori sumnjaju da mališan boluje od autizma

PORODICA Balint je specilizovana hraniteljska porodica. Supružnici Miroslav i Marija pre tri godine u svoj dom na Zvezdari u Beogradu su primili tada 40 dana starog Zorana. Rečeno im je da doktori sumnjaju da mališan boluje od autizma. Dečakova baka, majka i tetka boluju od autizma.

To Mariji i Miroslavu nije bila informacija od velikog značaja. Niti je ona nešto menjala...

- Molili smo se zbog dečaka da doktori greše, ali smo bili svesni da su izgledi male - priča Marija. - To je bila realnost od koje nismo želeli da samo okrenemo glavu. Zaljubili smo se u njega na prvi pogled i želeli smo da mu pružimo topli dom i ljubav.

U godinama koje su usledile, nažalost, ništa se nije dogodilo što je poreklo lekarska predviđanja. Zoran do danas nije progovorio. Često je zamišljen, dekoncentrisan...

Takođe, lekari su davali male šanse mališanu da će prohodati. Ali tu nisu bili u pravu.

- Posle 18 meseci Zoran je napravio prvi korak - osmeh se razvukao preko Marijinog lica. - Danas je pravi mali zvrk. Skače sa kreveta na krevet, pentra se po radijatorima, zavlači se ispod stola...

ROMSKE HRANITELjSKE PORODICE SVE je veći broj hraniteljskih porodica koje se odlučuju da na svoje krilo stave i decu različitog etničkog porekla. U 2012. godini 199 romskih mališana otišlo je u hraniteljske porodice. Pored toga, i kod romske populacije raste interesovanje za hraniteljstvo. Tokom prethodne godine 88 romskih porodica prošlo je kurs obuke.

Miroslav i Marija ne mogu da imaju svoju decu. Zato svu ljubav daju Zoranu. Oboje su se jako vezali za mališana, a svesni su da će on jednog dana otići iz njihove porodice.

- Znamo i suprug i ja da će uskoro otići. Ali nije čovek mašina. Veže se za psa, a zamislite koliko može da se veze za dete, za tako jedno divno biće - kaže Marija Balint.

- Međutim, povratak kod njegove biološke majke biće postepen. U početku će nekoliko dana nedeljno provoditi kod nas, a onda ćemo ga posećivati svakodnevno i polako smanjivati broj odlazaka...

Porodice iz kojih potiču ova deca obično se "vrte" u začaranom krugu siromaštva, nezaposlenosti, neobrazovanja i socijalne patologije. Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politku iz decembra prošle godine u Srbiji ima oko 3.800 porodica koja brinu o 5.500 tuđe dece.

- To su odlični rezultati, pogotovo ako se zna da je kurs za hraniteljsku porodicu pohađalo više parova nego što ima dece - kažu u Ministarstvu. - Međutim, problem je što retko ko želi da primi decu sa specijalnim potrebama. Tek malo više od 15 odsto dece ometene u razvoju bude predato na brigu u hraniteljske porodice.

Ova deca su zahtevnija i hraniteljima su potrebne dodatne veštine kako bi u svoj dom mogle da prime decu sa posebnim potrebama i i sa poremećajem u ponašanju.

Tokom prošle godine osamdeset petoro dece sa smetnjama u razvoju smešteno je privremeno u hraniteljske porodice. Nedovoljno. Osim njih, u naručje hranitelja otišlo je osamdeset šestoro bolesne dece.

U Srbiji postoje četiri centra za porodični smeštaj dece - u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Ćupriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kole Timočki

10.09.2013. 16:51

Nekorektno je decu sa problemima u razvoju stigmatizovati (obeležavati, "žigosati") nazivom "deca sa specijalnim (posebnim) potrebama". Žalosno je to što ovakve definice plasiraju pojedinci upravo iz najviših i stručnih krugova . Sva deca imaju ista prava i iste potrebe. Deca sa smetnjama u razvoju samo imaju imaju potrebe za drugačijom ili dodatnom podrškom. Uostalom ni inkluzivno obrazovanje kao segment socijalne inkluzije po svojoj definicji nije specijalno ili posebno