Mineral zeolit rešava problem aflatoksina

V. MIJATOVIĆ

26. 02. 2013. u 21:03

Минерал зеолит решава проблем афлатоксина
Nalazišta u Srbiji bogata zeolitom - koji može da vezuje aflatoksin iz stočne hrane. Efikasan je u uklanjanju teških metala, toksina...

REŠENjE za problem stočne hrane, odnosno mleka, zaraženog aflatoskinom, izgleda, sve vreme je - svuda oko nas. Zeolita, minerala za koji je Ministarstvo poljoprivrede preporučilo da se dodaje stočnoj hrani zbog antitoksičnog dejstva, ima u izobilju u nalazištima širom Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede predložili su Vladi Srbije da farmama koje su zatvorene zbog neispravnog mleka, podeli po 300 kilograma kukuruza po grlu i odgovarajuća količina zeolita. Reč je o mineralu koji, kada se doda u stočnu hranu, vezuje kancerogene toksine i tako ih sprečava da se pojave u mleku.

Profesorka Nevenka Rajić sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, predsednica Zeolitskog društva Srbije, kaže da naša zemlja raspolaže značajnim količinama najrasprostranjenije vrste zeolita - klinoptilolita. Najveća ležišta ovog minerala nalaze se na Fruškoj gori, u Vranjskoj Banji i Beočinu, u Igrošu kod Brusa... Ima ga i u okolini Stalaća, Jošaničke banje i Gnjilana.

Ležište Zlatokop u Vranjskoj Banji ima zalihe od dva miliona tona koje su dovoljne za dva veka eksploatacije.

- Ovaj mineral se slabo eksploatiše u Srbiji iako su obavljena brojna ispitavanja koja ukazuju da je jako efikasan u uklanjanju teških metala iz otpadnih voda, da se može koristiti za apsorpciju toksičnih anjona iz vode za piće i da je koristan u poljoprivredi - objašnjava profesorka Rajić. - U naučnoj literaturi postoje podaci da klinoptilolit vezuje za sebe mikotoksine, uključujući i aflatkosin. Nažalost, ovaj mineral još nije ispitan za upotrebu u humane svrhe. Pre nego što počne da se koristi kao suplement ljudskoj ishrani morao bi da prođe klinička ispitivanja, koja nisu izvršena ni ovde niti u svetu.

I pored toga, u alternativnoj i narodnoj medicini zeolit često nazivaju "čarobnim kamenom", a spisku bolesti koje navodno leči - nema kraja. Na brojnim sajtovima može da se kupi u obliku praha.

Dr Dragan Joksović kaže da je zeolit odličan apsorbent i da se u toksikologiji koristi za lečenje od nekih oblika trovanja.

- Upotreba zeolita svakako ne može da škodi, ali nije svemoguć - kaže dr Joksović, koji smatara da je nepotrebno dignuta panika oko aflatoksina u mleku.

ČISTILI I ČERNOBIL ZEOLIT je pre nekoliko decenija korišćen za čišćenje Temze od zagađanja. Upotrebljavan je i za sanaciju posledica nuklearne katastrofe u Černobilu. Velike površine zemljišta oko nuklearke posipane su devedesetih godina upravo klinoptilolitom.

U stočnoj ishrani zeolit se već dugo koristi. U fabrici "Zeolink" iz Zemuna, koja se bavi preradom ovog minerala, kažu da su još kada je izbila afera sa zaraženim kukuruzom skrenuli pažnju da bi problem mogao da se reši upotrebom zeolita.

- Da je tada korišćen lek na bazi zeolita koji se proizvodi u našoj zemlji, aflatoksin ne bi stigao do mleka - kaže Aleksandar Đorđević iz "Zeolinka". - Toksini nastaju u stočnoj hrani kada se zbog suše na kukuruzu jave gljivice koje ih proizvode. Zeolit koji se dodaje u stočnu hranu apsorpuje toksine, na sličan način kao aktivni ugalj, i ne dozvoljava da se nađu u mesu ili mleku. A to nije jedino blagotvorno dejstvo zeolita.

Kilogram zeolita za stočnu upotrebu košta nešto više od 30 dinara, a njegova upotreba povećava troškove za ishranu od tri do 16 dinara dnevno po grlu. Đorđević kaže da je potražnja za suplementima od zeolita značajno porasla od kako se saznalo za prisustvo afla tkoksina u mleku.

KORISTI SE ZA DOBIJANjE BENZINA

U kontaktu sa vodom zeolit iz nje može da izdvoji i zarobi štetne jone metala poput žive i olova i oslobodi magnezijum, kalijum ili natrijum koji nisu štetni. Zato se koristi kao komponenta deterdženata za pranje rublja. Osušeni zeolit vezuje vodu, amonijak i različite gasove zbog čega se koristi za uklanjanje neprijatnih mirisa. Na Novom Zelandu, katalizator na bazi zeolita se koristi u dobijanju benzina iz metanola.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Zoran1

26.02.2013. 21:13

Suse su postojale od kako zemlja postoji i stoka je uvek jela hranu posle suse i prezivela a i narod je jeo stoku pio mleko i preziveo. Zasto onda samo sada kao kukuruz je posle suse postao otrovan? Naravno da se odobro koriscenje GMO hrane sve bi kao bilo reseno. Koji manipulatori zaista strasno.

milorad

27.02.2013. 07:38

@Zoran1 - Idi ispred Onkološkog instituta pa ćeš da vidiš koliko je bolesnih od karcinoma u Srbiji .Afla toksin JESTE kancerogen.I tačka.

dida

27.02.2013. 12:26

@Zoran1 - ludi nedajmo da modifikovana hrana udje u Srbiju,ako vec nije.A onog ko to dozvoli,treba javno na lomacu.Zar ne vidite koliko je judi obolelo od karcinoma.Ide se,na to,da se unisti nasa populacija,zarad neke Evrope...I ovako smo namuceni i bolesni od ratova,nemastine,a Ameri,sto nisu zavrsili1999.god.hoce da zavrse sada.Srbi, dozovite se pameti!

Joca Inzenjer

26.02.2013. 22:32

Zeolit je dobar za dodatak stocnoj hrani ako ne sadrzi mineral Azbest. Ali je sadrzaj Azbesta problem, jer on ubija zivotinje i ljude. Ima vlaknastu (iglicastu) strukturu i uvlaci se u pluca zivih bica pa izaziva tuberkulozu. Ne koristite nikako Zeolite sa sadrzajem Abestnih Mineral jer su veoma opasni.

Logic

27.02.2013. 01:25

@Joca Inzenjer - Joco dobro ti je razmišljanje o opasnosti mešavine azbesta i zeolita. Ali azbest - visoko cancerogen materijal, NE izaziva tuberkulozu. Tuberkuloza je visoko infectivno oboljenje izazvano bakterijom.

Sreten

27.02.2013. 02:32

Najbolje je koristiti zeolit u prahu za ljudsku upotrebu. Pogledajte na netu, veoma je dobar i jak antioksidant

zoran

27.02.2013. 07:32

evo potvrde jos jedne nase gluposti i nerazumevanja. Sada smo se posle toliko godina setili i zeolita a secate se sta smo radili sa zenom koja je otkrila koristi zeolita secam se da se zvala Vida, koliko smo je omalovazavali i sputavali. Zato je zena od muke otisla u Kanadu gde je primenila svoje znanje i gde priznata i uvazena, i sada Kanada ubira plodove njenoga znanja a mi i dalje grcamo a imamo tog zeolita koliko hocemo /nema ga svuda/. Ali po obicaju neumemo da iskoristimo ni svoje znanje

bezimeni

27.02.2013. 17:39

@zoran - LJubomora,zavidost da drugi vise znadu nego ti eto to je najvece zlo u narodu pozdrav.

nicolla

27.02.2013. 18:06

@Nexz - U Beogradu ga ima u Gospodar Jovanovoj - Hidroponika kosta oko 100 din kg