Akcija: Država da gradi spomenik, narod da pomogne

V. T.

21. 02. 2013. u 20:57

"Podignimo spomenik žrtvama genocida" naišla na veliku podršku u javnosti. Inicijativni odbor, u kojem su eminentne ličnosti, ideju o spomen-obeležju predstaviće državnim institucijama

SERIJA "Podignimo spomenik svim žrtvama ustaškog genocida, od Jasenovca do ’Oluje’", koju su pokrenule "Večernje novosti" i tokom prethodnih dana objavile osam nastavaka, izazvala je ogromno interesovanje javnosti, ne samo stručne. Osim akademika, uglednih profesora, istoričara i književnika koji istražuju zločine nad Srbima u 20. veku, javljaju nam se bivši ratnici, logoraši, potomci žrtava i svedoci genocida, iz svih krajeva zemlje i rasejanja apelom da se "u ime nevinih stradalnika konačno podigne srpski Jad Vašam".

Ovu veličanstvenu ideju da se od zaborava otrgnu svi nevino stradali u logorima smrti, lansirao je desetostruki nosilac Olimpijskih medalja i trostruki šampion Jugoslavije, naš istaknuti šahovski velemajstor Aleksandar Matanović.

Sada bi to što je tokom prethodnih dana iskazano u našim novinama, uz podršku sveukupne javnosti, trebalo pretvoriti u - delo. Predlagač ove akcije, u razgovorima i uz konsultaciju sa poznatim učesnicima u našoj anketi, smatra da je najbolje formirati Inicijativni odbor koji će ideju predstaviti nadležnim državnim institucijama.

Pošto su i one iskazale blagonaklonost, moglo bi se očekivati da se i država uključi i zajedno sa "Novostima" i brojnim darodavcima, kojih će sigurno biti, povede akciju o podizanju spomenika, spomen-obeležja, spomen-muzeja ili memorijalnog centra, svejedno za koju se varijantu opredele.

Očigledno, bila bi velika društvena, politička i kulturna greška da se ideja ne realizuje. Očekujemo narednih nedelja i reagovanje nadležnih državnih institucija uvereni da ovo spomen-obeležje mora da se podigne kao dug prema žrtvama koje još nismo ni pobrojali.

"Novosti" će i dalje voditi medijsku akciju "da podignemo jedan spomenik na čijim zidovima će biti ispisane brojke, podaci, imena logora: Jasenovac, Sajmište, Gradiška Stara, Donja Gradina, Jadovno, Jastrebarsko, Gospić, Đakovo, Sisak, Lepoglava, Pag, Kerestinec, Livno..." Tako ćemo, kao što kaže Aleksandar Matanović, odužiti dug. Da naš glas bude i zavet, i doprinos, i nada da nova pokolenja, ne samo srpskog naroda, neće biti izložena progonima, prekrštavanju, nožu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Le Le

21.02.2013. 21:24

Zasto su nasi preci ginuli u 2 svetskom ratu?Zarad Jugoslavije da bi smo mi imali zemlju.To je sve pogazeno,svi ti spomenici su poruseni,sad opet da gradimo spomenike iz proslog gradjanskog rata,za par god.pojavice se nova struja na Balkanu koja ce ih opet porusiti i graditi za neke druge ideale.Nista vise ne razumem na Balkanu,svakih 50 god.nesto novo a staro osudjuju.

Goran

21.02.2013. 22:53

@Le Le - Zašto nebismo napokon kao svaka normalna nacija obeležili zločine nad nama, nego svaki put ih gurnemo u stranu da bismo lepo živeli.Kao za vreme te Jugoslavije, sve gurnuto pod tepih pa vidi kako se završilo.Sam kažeš doći će novo vreme ,bolje da nam potomci znaju šta se dešavalo nego da im opet padne na pamet samoubilačka ideja da prave novu Jugoslaviju, pa da se ponovi sve ispočetka.

Antonije

22.02.2013. 10:59

@Le Le - E blago tebi za pamet, kad je tebi Jugoslavija za sve kriva! Pa već 21 godinu nema Jugoslavije, pa što ne živiš bolje? De malko razmisli, znaćeš ti to.

Petar

22.02.2013. 19:17

@Le Le - Pa ako politika druga Tita nije odgovorna za brutalni rat i mržnju iz koje se izrodila nemaština,korumpirani političari i apatija, ja bih ti bio zahvalan da mi bez uvreda kažeš ko je odogovran.Hvala ti unapred.

Radovan

22.02.2013. 02:28

Posto nemam bas puno novcanih sredstava da pomognem na taj nacin, dobrovoljno se javljam da besplatno radim na izgradnji od pocetka do kraja, koliko god trajalo.

Rusi & Kinezi

22.02.2013. 08:41

Dodajte spisku i zrtve srpskog genocida, koji je presudjen od strane medjunarodnih sudova. Za ove imate samo mitomaniju i gusle. Gdje su vam presude i dokazi?

Nanad

22.02.2013. 20:06

@Rusi & Kinezi - Ljubi te Tompson samo ti udri.Kao da ima ima neka enciklopedija Holokausta gde je napisano da su uz Jevreje i hiljade Srba pobijeno,kao da postoje arhive Nemčke i Italijanske armije iz drugog svetskog rata,kao da postoje istraživački centri iz Njujorku i Izraelu,kao da postoje svedočenja koje su sakupili Vizentalovi ljudi u kojima fratri ponosno govore kako su pobili hiljade srba,kao da postoje slike na kojima ustaše drže glave.Mali kad već imaš komjuter koristi ga.Ziv bio.

Goran

22.02.2013. 18:58

Svaki problem koji imamo sada vuče korene iz te tvorevine.Pogledaj samo komantar Rusi & Kinezi proizvod Jugoslavije.Po njemu/njoj samo zato što je neko pravoslavne vere to znači da nezaslužuje da postoji.Političari koji su na vlasti proizvod iste te Jugoslavije.Svadja i mržnja medju narodima proizvod iste te Jugoslavije.Došao Tito i rekao nema veze ko je koga ubijao i opet smo se zakrvili. .Kada već hoćemo u EU da idemo kao ljudi,svako ima pravo da žali za svojim žrtvama.