Akcija: I žrtve nas okupljaju

V. TALOVIĆ

18. 02. 2013. u 20:58

Акција: И жртве нас окупљају
Podignimo spomenik stradalnicima genocida, od “Jasenovca” do “Oluje”. Matanović: Pomoći će i grad i država. Jovanović: Nemamo prava na zaborav

Akcija “Večernjih novosti” prihvaćena je sa odobravanjem - spomenik žrtvama genocida od “Jasenovca” do “Oluje”, uveren sam, uskoro će biti podignut - kaže naš proslavljeni šahovski velemajstor Aleksandar Matanović, tvorac ideje da se od zaborava otrgnu svi nevini stradalnici, od Jasenovca do “Oluje”.

- Reč sećanje trebalo bi da odjekne - kaže Matanović. - Ako spomenika ne bi bilo, tvrdiće da nije bilo genocida.

Matanović je uveren da će pomoći i grad Beograd i država, ali iznad svega je važno da pomognu ljudi dobre volje iz zemlje i rasejanja.

- Simbolično. Svojim glasom. Da nas bude što više. I žrtve genocida svojim izgubljenim životima pomažu da se okupimo. Da odužimo dug i radi sopstvene budućnosti. Prvi korak je učinjen, put je otvoren. Od onih koji mogu i žele da doprinesu treba da budu osmišljeni sledeći koraci - kaže Matanović.

- Veličina i odgovornost istorijskih naroda ogleda se i u odnosu prema sopstvenoj istoriji, u prvom redu, u odnosu prema žrtvama za slobodu i dostojanstvo, kao univerzalnim ljudskim vrednostima - kaže diplomata Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma. - Inicijativa za spomenik srpskim žrtvama genocida upravo je izraz te odgovornosti i zaslužuje najširu podršku.

Niko nema prava da, iz bilo kojih razloga, dopušta - zaborav. Bilo da to čini direktno ili indirektno, tako umanjuje žrtve, a Srbi su među evropskim narodima koji su skupo platili zajedničke ideale slobode i napretka u miru.

- Nije samo reč o doprinosu ljudskim i civilizacijskim idealima - kaže Jovanović. - U temelje svih važnih evropskih i svetskih institucija i integracija nastalih posle Prvog i Drugog svetskog rata, ugrađene su i ogromne žrtve i neizmeran doprinos srpskog naroda.

Genocid nad srpskim narodom tokom svetskih sukoba, nastavljen poslednje dve decenije 20. veka, svakako je bez presedana, kako po razmerama tako i po dužini trajanja. Jovanović ističe da se inicijativa “Večernjih novosti” praktično poklapa sa predlogom Saveta sabora dijaspora matica i Beogradskog foruma za svet ravnopravnih o izgradnji memorijala slobode, koji bi bio i spomenik svim žrtvama srpskog naroda u borbi za slobodu i centar za proučavanje njegove istorije.

JOSEF LEVI, IZRAELSKI AMBASADOR: Izbeći politizaciju

- Nezamislivi zločini ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima, nažalost, nisu dovoljno prisutni u međunarodnoj svesti. Nisu dovoljno poznati ni u jevrejskom svetu. U potpunosti podržavam svako razumno i moralno obeležje u znak sećanja na žrtve hrvatskog pronacističkog režima tokom Drugog svetskog rata.

Počinjeni zločini moraju biti valjano dokumentovani i sačuvani od zaborava. Kao Jevrejin i kao ambasador države Izrael, smatram da je važno izbeći svaku politizaciju i poređenje zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata sa tragedijama tokom devedesetih godina.

RADOMIR POPOVIĆ, SVEŠTENIK: Reči opomene

- Naša je obaveza da se obeleže stratišta, sva mesta mučeništva onih koji su postradali. Još je u drevnoj crkvi slavljen spomen njihovih stradanja. Vezano za naše prilike, vidimo da se u istoriji sve ponavlja, pa i ubijanja nedužnih.

Sećam se reči patrijarha Pavla posle obilaska hercegovačkih jama: “Kad bi me sad pitali da li da budem žrtva ili onaj koji ubija, izabrao bih ovo prvo.” Kao opomena zvuče i reči svetog Justina, mučenika i filozofa, koji je kao obrazovan hrišćanin stradao u 2. veku: “Vi nas možete ubiti, ali nas ne možete pobediti”. Time je sve rečeno.

DUŠAN KOVAČEVIĆ, DRAMSKI PISAC: Zločin ne zastareva

- Akcija je pominjana nekoliko puta u poslednjih dvadesetak godina, bilo kao inicijativa pojedinaca ili organizacija. Taj spomenik je morao biti podignut davno! Kao mesto opomene i podsećanja da zločin ne zastareva. To ponavljamo stalno, ali se ne pridržavamo. Ako ne možemo da kaznimo zločince, možemo da spasemo one koji su stradali. Možda poseban deo priče o zločinu je ono o čemu govorim često: to je zločin oslobodilaca koji su ulazeći u mnoge naše gradove pobili, sumnja se, oko 100.000 ljudi, od kojih je popisano svega 40.000 njihovih imena i prezimena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

tutinac

18.02.2013. 19:33

A sta je sa masovnom srpskim zrtvama u Prvom sv.ratu-masakri po Macvi,Od Bugara po Istocnoj Srbiji,odSiptara na Kosovu za vreme Drugog sv.rata.

Dusan

18.02.2013. 22:07

A sta je sa srpskim zrtvama iz kosovskog boja.Ovako je najlakse manipulisati sa naivnim narodom (ovcama) bacis pricu o nekakvim dogadjajima koji su se desili davno,narod (ovce) odmah zaboravi na glad,nezaposlenost,ekonomiju,zdravstvo,socijalno i druga vazna pitanja koja se ticu svakodnevnog i egzistencijalnog zivota.

Josko

18.02.2013. 23:27

Blazene i nevine zrtve srpskog naroda, ujedinite se jer nikome niste ucinili nista lose!