Akcija: Zaborav je drugo ubistvo nevinih

V. Talović

16. 02. 2013. u 20:52

Podignimo spomenik svim stradalnicima ustaškog genocida, od "Jasenovca" do "Oluje" (5). Dragan Kolundžija: Podići spomenik žrtvama znači poštovati sebe

U OTETIM zapadnim srpskim zavičajima i ovde u Srbiji - smrt je žetelac koji se ne odmara, kaže za "Novosti" književnik i pesnik Dragan Kolundžija.

Pozdravljajući ideju našeg proslavljenog šahiste Aleksandra Matanovića i akciju "Večernjih novosti" da se podigne spomenik svim žrtvama genocida, Kolundžija smatra da je to prirodan dug i obaveza mlađih pokolenja, ali i simbol stradalništva koje je, kaže, Srbe pratilo "u stopu".

- Bole me, zato, oskrnavljeni spomenici - govori pesnik koji je u zbirci "Darovi i uzdarja" napisao i ovo: "Rušitelju moj oholi, uvek je lakše rušiti, ako ponovo oskrnaviš čeličnu ružu očeva na Mrakovici, znaj i zapamti moje će srce biti prvo zrno u redeniku i svi ćemo ko jedan na Mladenovu stranu stati - ponovo".

Kolundžija kaže da podići spomenik stradalnicima znači - poštovati sebe i poručuje: "Recite ne ratu! Ali recite to sa cvećem. U ratu kao i u ljubavi - do izmirenja se dolazi izbliza (za stolom). Niko ne zna šta je rat ko u njemu i nema sina. Rat je groblje bez dna."

- Akcija "Večernjih novosti" da se izgradi memorijalni centar posvećen mučenicima stradalim tokom tokom Drugog svetskog rata, posebno u "Jasenovcu", zaslužuje podršku, kaže naš istaknuti diplomata Vladislav Jovanović. - To je veliki dug koji sadašnja generacija Srba ima prema žrtvama genocida kojima preti opasnost da ih polako prekrije zavesa zaborava. Kada bi se to desilo, bilo bi to njihovo drugo ubistvo.

CRNA LISTA PREMA službenim podacima objavljenim 1919. godine na Konferenciji mira u Parizu, od ukupnog broja poginulih muškaraca u Prvom svetskom ratu, prva je Srbija sa 22,4 odsto. Slede zatim: Francuska (10,5%),Nemačka (9,8%), Austrija ui Ugarska (9,5%), Italija (6,2%), Velika Britanija (5,1%), Rusija (1,2%), Belgija (1,0%),SAD (0,2%).

Svet malo zna ili uopšte nije upoznat sa masovnim i stravičnim stradanjima Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Saveznici sila osovina i drugi narodi koji su imali svoja slična stradanja kao izraelski narod, učinili su sve da se stradanja njihovih sunarodnika zauvek sačuvaju u sećanju novih generacija kako se i lična stradanja ne bi ikada više ponovila.

- Mi sa velikim istorijskim i vremenskim zaostatkom, blagodareći akciji "Novosti" ispunjavamo tu obavezu i taj istorijski nacionalni i moralni dug prema ogromnim žrtvama našeg naroda u genocida tokom Drugog svetskog rata i njegove ponovljene varijante tokom rasturanja SFRJ i akcije "Oluja" - kaže Vladislav Jovanović.

- Taj spomenik ili memorijalni centar, ne znamo još kako će se tačno zvati, doprineće stišavanju strasti, boljem razumevanju i pouzdanijoj dugoročnoj saradnji u regionu.

Spomenik, kaže Jovanović, ne izaziva, on stišava.

- On pomaže sadašnjim generacijama da izvuku pravo iskustvo iz prošlosti, a da ne opterećuju zajedničku budućnost. Zbog svega ovoga smatram da bi akciju "Novosti" trebalo da podrže svi Srbi u zemlji i rasejanju i da taj budući memorijalni centar bude svetilište na kome će se sabirati svi koji dođu da ga posete i odakle će se oplemenjeni vraćati svojim domovima.

Na srpske žrtve tokom čitavog prošlog veka podseća i publicista Miodrag K. Skulić:

- Iako mala, Srbija je u Prvom svetskom ratu pretrpela više nego ijedna druga učesnica toga rata. Opominjuće zvuči broj od poginulih 1.247.435 stanovnika!

Prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919. godine, to je, tvrdi Skulić, 28 odsto ili više od četvrtine celokupnog stanovništva prema popisu iz 1914. godine. U Prvom svetskom ratu Srbija je mobilisala 852.000 vojnika, što je činilo 15 odsto od ukupnog broja stanovnika, ili 30 odsto svih muškaraca, a 83 odsto muškaraca u dobu između 18 i 55 godina. Od ovog broja poginulo je ili umrlo od rana i epidemija 402.435 vojnika.

- Do septembra 1915. godine poginulo je 172.508 vojnika - kaže Skulić.

- Prelazeći Albaniju umrlo ih je ili poginulo 77.455. Samo u borbama na Solunskom frantu 1916-1918. godine životom je platilo 36.477 vojnika. U zarobljeništvu je pobijeno ili umrlo 81.214, a 34.781 vojnik umro je od rana ili bolesti na teritoriji Srbije 1915. godine.

Što se tiče gubitaka civilnog stanovništva, tu se došlo, navodi Skulić, do broja 845.000. Od 200.000 građana koji su pošli za vojskom preko Albanije poginulo je ili umrlo preko 140.000 ljudi. Epidemija pegavog tifusa 1914-1915. odnela je 360.000 duša.

- Zbog ovih "mrtvih brojeva" koji su opomena i nezaborav, pozdravljam inicijativu "Večernjih novosti" da se podigne muzej genocida - kaže Skulić.

- Ceo dvadeseti vek za Srbe je bio vreme neviđenog stradanja na teritoriji Evrope. Spomenik, muzej ili memorijalni centar, šta bilo, najmanji je dug precima.SINIŠA KOVAČEVIĆ, DRAMSKI PISAC: SAČUVATI SEĆANJE

- PITANJE svih pitanja je zašto taj spomenik nismo imali do sada. I kao što je Jad Vašem u Izraelu zajednički spomenik sa pojedinačnim imenima svih stradalih, sa njihovim osnovnim podacima, samo tako možete sprečiti zaborav. A između emocije i zaborava je ogromna razlika.

VUK DRAŠKOVIĆ, KNJIŽEVNIK:NACIONALNI DUG

- NARAVNO da podržavam akciju, ali mislim da nije dovoljan samo spomenik, nego da moramo, kao Jevreji, podići srpski Jad Vašem. Moramo u tom memorijalnom muzeju ispisati ime i prezime svake žrtve genocida, jer je to minimum našeg nacionalnog i državnog duga prema njima. Nema nijednog srpskog imena, a da nije ubijeno u "Jasenovcu", u Jadovnom, u jamama, crkvama, rekama, srpskim kućama... širom genocidne NDH.

DR DRAGAN NEDELJKOVIĆ, REDOVNI ČLAN EVROPSKE AKADEMIJE NAUKA: SRBI SU ZABORAVNI

- KRAJNjE je vreme da se spomenik podigne. Profesorka Smilja Avramov i mi akademici, Vasilije Krestić, Kosta Čavoški i ja kao predsednik Srpskog narodnog pokreta "Svetozar Miletić", odavno smo to predlagali. Spomenik je naš dug žrtvama. Ali i narodu srpskom, koji je opstao i treba da neguje nezaborav. Jer, propadaju narodi koji su zaboravni, a Srbi su često zaboravni, tako da nikad ne smemo zagubiti svoje sećanje na naše velike žrtve i one koji su zločine počinili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

krsma

17.02.2013. 07:24

Samo da sve ne ostane na praznoj prici,i spomenik i memorijalni centar s tim sto bi spomenik trebao da bude dominantan i istaknut kao sto su Rusi pravili posle WW2.Jedan bi trebao da bude posvecen vojnicima iz WW1 a drugi stradalima od Ustaske tvorevine

Petar

17.02.2013. 10:22

Molim vas, učinite sve što možete da ova akcija dobije šire razmere. Čime se bave nacionalne televizije i ostali javni mediji? Da li su nam potrebne samo turske serije za buđenje svesti ovog zaluđenog naroda ili dobre obrazovne emisije iz naše burne istorije koje će našu decu naučiti ko su i šta su i kako nikada ne smeju dozvoliti da ijedan Srbin ovako strada. Čuvajte našu decu, da se ovakva zlodela nikada ne ponove.

Zaborav je greh

17.02.2013. 15:20

Svaki zaborav dobrih dela je greh, a ponajveci bi bio zaborav nevinih zrtava ili izginulih hrabrih boraca. I tim spomenikom treba da se neguju prave vrednosti koje su uvek krasile nase najbolje pretke. Da se nikad ne zaboravi, i da je uvek u svesti.

pera

18.02.2013. 09:11

Danas prisustvujemo ponovnom falsifikovanju istorije,od strane hitlerovih prijatelja iz drugog svetskog rata. Radi se po istom scenariju nacistickog okupatora naspram srpskog naroda, uvijeno u drugaciju formu sa jako agresivnim medijskim ratom i "stvarnostima iz ugla pobednika i sile" . I danasnja Srbija je ekonomski potlacena , na nivou,jedva iznad necijeg protektorata ,tako da je je od nacionalno-istorijskog znacaja , napraviti sve izneto u tekstovima i komentarima.