Ronioci tragaju za ostacima uralskog meteora

Branko VLAHOVIĆ

16. 02. 2013. u 10:30

Normalizuje se stanje u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji na koju su u petak pali ostaci nebeskog tela. Šteta procenjena na 25 miliona evra. Pomoć zatražilo više od hiljadu građana

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA:

PET helikoptera Federalne službe bezbednosti u subotu su tražili ostatke meteora koji su pali u Čeljabinskoj oblasti na Uralu. Jedan od meteora pao je u jezero Čebarkulj koje se nalazi stotinjak kilometara od velikog industrijskog grada Čeljabinsk, a drugi je pao u blizini sela Kuvaš. Na debelom ledu na jezeru napravljena je rupa prečnika osam metara. Ronioci pokušavaju da pronađu delove meteora kako bi kasnije eksperti analizirali njegov sastav.

Komade meteorita traže i građani, neki za uspomenu a drugi verujući da ih kasnije mogu skupo prodati.

Najvažnije je da niko nije poginuo iako je oko hiljadu ljudi zatražilo lekarsku pomoć zbog posekotina od razbijenih stakala.

Gubernator Čeljabinske oblasti tvrdi da treba ponovo zastakliti površine od oko 200 hiljada kvadratnih metara. U mnogim školama i stanovima polomljeni su prozori i sada je najvažnije da se što pre stave stakla, jer je veoma hladno.

Mihail Jurevič, regionalni guverner, kaže da se šteta zbog pada meteora na Uralu procenjuje na više od 25 miliona evra, ali ta suma bi mogla još da se uveća.

On je rekao da je samo šteta utvrđena u čeljabinskoj ledenoj “Uralskoj munji” procenjena na oko pet miliona evra.

Jurevič je dodao da je direktna šteta zbog pada meteorske kiše za sada utvrđena na oko sto hiljada stambenih objekata.

- Na približno trećini oštećenih objekata šteta je već sanirana, dok će se većina drugih popravki obaviti u toku narednih sedam dana - tvrdi Jurevič.

Ruska “Gazeta” navodi da je nakon pada oštećeno oko 3.700 stambenih zgrada, 670 škola, 235 bolnica i zdravstvenih centara, kao i sedamdesetak ustanova kulture i sporta.

Stručnjaci iz “Roskosmosa” tvrde da nema nikakve opasnosti od zagađenja iz kosmosa jer su vrlo visoke temperature maksimalno sterilizovale meteore. Tako visoka temperatura spržila bi sve mikrorganizme kada bi oni i postojali u toj “meteorskoj kiši”.

Ruski naučnici različito ocenjuju kojom se brzinom kretao meteor - od 30 do 70 kilometara u sekundi.

U “Roskosmosu” stalno prate let kosmičkih objekata, posebno “kosmičkog smeća” zbog opasnosti da se ono ne sudari sa međunarodnom kosmičkom stanicom u kojoj se stalno nalaze kosmonauti.

- Ne treba govoriti da je to što se dogodilo u Čeljabinsku unikatni slučaj i da se neće dogoditi negde drugde, kaže Lidija Rihlova, rukovodilac Odelenja kosmičke astronomije Ruske akademije nauka. Ona ističe da u Rusiji sada nema dovoljno kvalitetnih teleskopa jer su za vreme SSSR oni uglavnom postavljeni u centralnoj Aziji gde su sada nove samostalne države.

RAZLIČITI KOMENTARI

KONTROVERZNI ruski političar Vladir Žirinovski tvrdi da nije bilo nikakvog meteora već se radi o probama novog američkog oružja.

Na drugoj strani potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin smatra da bi Rusi i Amerikanci trebalo zajednički da rade na pravljenju nove tehnologije koja bi mogla da zaštiti od padanja tela iz kosmosa. Sada takvu zaštiti nema ni Rusija ni Amerika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

HMMMMMMM

16.02.2013. 21:10

Da sam paranoican pomislio bi da je ova rupa previse pravilnog oblika za pad meteora, kao da je savrsena lopta pala vertikalno odozgo a ne predmet nepravilnog oblika padajucom putanjom, bocno.. Ali, nisam strucnjak pa se vjerovatno varam...

Kole

17.02.2013. 01:39

@HMMMMMMM - Nema misljenja svojom glavom. Ono sta vidis na TV ili u novinama, to je tako. Ne dovoditi u sumnju ono sto nam vlast kaze.

tucko

18.02.2013. 01:47

@HMMMMMMM - Treba biti realan. Kako je prikazano radi se o meteoru, odnosno kamenu prečnika 10 metara koji je pao. E sad postavqa se pitawe kako stena može tako snažno da eksplodira. vaqda meteor sagoreva u atmosferi i tek kada udari o zemqu nastaju vatra i potres. Znači, može biti da je i neko oružje. Odmah se sumwa baca na Amerikance. Možda je ovo proba novog ruskog oružja. Znali su otprilike efekte ali ipak na sigurnoj udaqenosti od grada isprobali i videli ih. Sve u svemu, moguće je svašta.

Srki

17.02.2013. 01:42

Jasno je da proamerikanci koji tvrde da je ovo novo americko oruzje samo zele senzaciju i psiho rat, jer je na snimku iz satelita jasno vidljivo da je predmet dosao iz svemira, a znamo da je sa zemlje nemoguce poslati u svemir predmet tezine desetak tona i znamo da takvog lansiranja nije bilo. Znamo da Ameri nisu poslali ni ekipu tehnicara na neki planet na kojem bi proizveli ovaj vojni projektil. Neobicno je do kuda moze da dosegne USA propaganda.