Akcija: Spomenik ustaškim žrtvama

V. TALOVIĆ

12. 02. 2013. u 20:55

Podignimo spomenik svim stradalnicima ustaškog genocida, od Jasenovca do “Oluje” (2). Akademik Krestić: "Na stubu srama su oni koji “oživljavaju” žrtve uz optužbu da kopaju stare rane"

Akademik Krestić: Na stubu srama su oni koji “oživljavaju” žrtve uz optužbu da kopaju stare rane

U Jasenovcu, najvećem i najstrašnijem logoru smrti u ovom delu porobljene Evrope, koji istoričari nazivaju i “srpski Aušvic”, nestalo je nekoliko stotina hiljada Srba, Roma, Jevreja i antifašista različitih nacionalnosti.

- Žrtve ne smeju da budu zaboravljene - kaže akademik Vasilije Krestić. - Najmanje što možemo da učinimo za sve stradalnike, bez obzira na veru, naciju i boju kože, jeste da im podignemo spomenik. Za opomenu i nezaborav.

Jasenovac je samo jedan od zloglasnih logora smrti, a Krestić smatra da bi spomenik bio podsećanje na sve žrtve rasističkih ideologija i njihove krvnike.

- Vidimo da se temom o genocidu u poslednje vreme manipuliše, pa zločinci postaju žrtve, a žrtvi zločinci - tvrdi akademik Krestić. - Na stubu srama su oni koji “oživljavaju” žrtve, uz optužbu da kopaju stare rane, podsećaju na stara vremena. A smemo li da ih zaboravimo?

“MRTVE DUŠE”
UKIDANjE Odbora za genocid SANU, na čijem je čelu bio Vladimir Dedijer dokaz je da je i među “mrtve duše” politika umešala prste. - Cilj je bio da se genocid razobliči do kraja, ali nije postojala politička volja tako da se Odbor ugasio - kaže akademik Krestić. - Posle smrti Radovana Samardžića, koji je bio veoma angažovan u ovom odboru, Akademija nije imala više interesa da ga obnavlja.

On smatra da od Jevreja, “tih strašnih žrtava genocida”, treba preuzeti model i izgraditi memorijalni centar u kojem bi razni sadržaji u savremenim audio i video tehnikama bili u svakom trenutku dostupni javnosti.

- Memorijalni centar, kao simbol stradalništva, trebalo bi da zrači na čitavu okolinu - kaže Krestić. - To bi bio svojevrsni sabirni centar sa obimnom bibliotekom, arhivom i albumima sa ilustrativnim materijalima, gde bi posetioci i vizuelno mogli da se uvere u zločin i prate njegovu hronologiju.

Akademik Krestić smatra da bi memorijalni centar bio mesto okupljanja istoričara, domaćih i stranih stručnjaka najrazličitijih oblasti koji izučavaju genocid. U centru bi uz stalnu postavku trebalo organizovati i povremene, tematske rasprave. Mnogo je dokumenata i razne građe koja je u privatnim zbirkama, daleko od očiju javnosti.

- Najznačajnija od svih uloga centra je u negovanju uspomene na žrtve o čemu posebno treba podsećati mlade generacije - kaže Krestić. - Reč sećanja trebalo bi da odjekne. Samim tim što se zločin umanjuje jasna je tendencija da se zločin rehabilituje.

Naši političari, smatra on, dugo su mislili da podsećanje na genocid remeti bratske odnose među narodima.

- Genocid je još tabu tema - kaže Krestić. -

Posle raspada Jugoslavije ti odnosi su poremećeni, smatra Krestić, koji je još 1986. godine objavio dokumenta koja su srpskim političarima mogla da posluže kao opomena i upozorenje da Hrvati nikad, baš nikad, neće priznati da su počinili veliki zločin nad Srbima.

- Naprotiv, učiniće sve da zlodela opravdaju, da ih umanje i optuže one kojima su zlo naneli - kaže Krestić.

KO JE KRIV JOŠ za vreme komunizma uspostavljena je šema po kojoj su “krivi jedni, ali krivi su i drugi”. Ko iskoči iz te šeme žigosan je kao šovinista koji produbljuje nove rovove. Sve je, zapravo, učinjeno i rečeno da genocid ne bude istražen do kraja - dodaje Krestić.

- Ovaj spomenik koji smo dužni da podignemo jeste upozorenje da se konačno suočimo sa stvarnošću, da više ne lutamo i ne lupamo glavom o zid, da se lišimo svih iluzija i emocija, da shvatimo da ćemo ponovo trpeti razočaranja i da ćemo, možda, i stradati ako ne budemo racionalni, ako sa Hrvatima u svemu ne budemo uspostavili odnose samo na temelju punog reciprociteta.

- Genocidom se nisam bavio tako što sam prebrojavao žrtve - kaže Krestić. - Više sam, i kao čovek i kao istraživač, pokušavao da odgonetnem motive i porive zločina. Uvek sam se pitao kako je moguće da se jedna nacija tako surovo obračunava sa drugom. A onda sam našao podatak da još od 18. veka egzistira ideja da Srbima nije mesto u Hrvatskoj. NDH je iz čisto hrvatskih, geopolitičkih razloga propagirala ideju da Srbi kao remetilački faktor ometaju stvaranje velike etničke, verske i, što je više moguće, katoličke države Hrvatske.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Zika

12.02.2013. 21:52

Pa ovaj Krestic nas je zavio u crno. Ti intelektelci ne znaku nista sem svadjati narode. Toliko zrtavea i jauka a zasto. Neka sve intelektelce bude sram. Sto su takvi dali covecanstvu. Oni manipulisu ljudima a njima ni dlaka s glave ne padne. Bar da dobiju Nobelovu nagradu.

GALEB BIJELI

13.02.2013. 11:54

@Zika - ZIKA, super komentar,svaku riječ podržavam! Umjestro da ti intelektualci traže dodirne točke naših naroda koje nas zbliužuju(a ima ih napretek), oni i dalje u "istraživanjima" vade ratne sjekire. Volio bih znatii koliko su pojedini objavili naučnih radova? Izdignimo se iznad njih,.pa i na ovaj način povećajmo kontakte!

Beogradjanka

13.02.2013. 15:58

@Zika - Dodirne tacke nasih naroda su Kordun, Lika, Banija, Knin, Jasenovac, Jadovno, Glinska Crkva.Hrvati su izvrsili genocid nad Srbima, Srbi nisu nad Hrvatima niti nad bilo kim drugim.Ne vidim nista sto bi nas posle svega zblizavalo.Daleko vam lepa kuca.

baunti

13.02.2013. 22:25

@Zika - Ajte molim vas... U slijedecem naletu mi cemo sve intelektualce da ucutkamo, da sataremo cijelu Hrvatsku i FBiH, da kamen na kamenu ne ostane, i da vam sjeme zatremo... Ali intelektualcima vise necemo davati sansu da otkopavaju ratnu sjekiru i pricaju o pokoljima. Je l' moze tako??? E, pametni ste obojica ko klade, blago majci. O ovome treba i pricace se sve dok Hrvati postoje kao narod, a mozda i poslije toga.

Igor

12.02.2013. 23:00

Moja baba je bila sa svojom majkom u Jasenovcu. Strasne muke su prezivele.Kada su primile katolicku veru, deportovane su u logor u Lajpcigu, gde je moja prababa umrla. Moja baba posle rata nije htela nikada da se vrati u Hrvatsku. Njen rodjeni brat je rat takodje preziveo i ostao u Hrvatskoj. Njegovi potomci su svi proterani u "Oluji", a kuca srusena do temelja ! To je nase iskustvo sa ustasama... Slazem se da treba podici spomenik svim zrtvama ustaskog genocida.

Zika

13.02.2013. 15:33

@Igor - Neki lupaju ko otvreni prozor. I mi ih imamo dosta rdjavi. Zar nije nas visoki svestenik Nikolaj Velimirovic rekao za Hitlera da ga je samo Bog poslao i da je veci od naseg Svetog Save. Zar Hitler nije licno ispratio na kolodvor u Berlinu kneza Pavla i kneginju Olgu 1939.. Bio je prijatelj (Hitler) sa Jugoslavijom sve do Putscha 27. Marta 1941. Ne lupajte ko otvoreni prozor.

Radovan

14.02.2013. 15:25

@Igor - Kad tako sve znas Ziko, sto ne kazes da je to Nikolaj Velimirovic rekao jednom i nikada vise, i to u vreme kada se nije znalo kakava je Hitler zver, i bilo bi lepo da nam navedes za koja to zverstva je optuzen. Sto se tice kneza Pavla, na to je najbolje odgovorio srpski narod 27. marta. I kakve veze imaju oni sa ustaskim genocidom, cijim zrtvama treba da se podigne spomenik? Izgleda bas da su ti prozori otvoreni i da te safatala promaja.

Ra

13.02.2013. 13:31

Ne treba podići jedan spomenik za sve žrtve...nego treba da se podignu spomenici za sve zločine i to sa putokazom i kilometrazom do tih strasnih mesta tj. logora, a medju njima neka bude i spomenih za Srebrenicu i to da ne zaboravim...i onda da se nadamo da ce nasi narastaji iz toga nesto nauciti...i shvatiti sta mržnja stvara u ljudima ?

Munib

14.02.2013. 21:43

Beogradjanka.Srbi su jedini narod koji je poslije 1945 napravio genocid nad drugim narodom tj Bosnjacima u Srebrenici 1995,tako da nije lako nositi breme genocidan narod.