Redni broj smrti - 40.000!

M. M.

08. 02. 2013. u 20:56

Izložba "Moje Jadovno", vratila sećanje na stradanja Srba i Jevreja u prvom ustaškom logoru

ONAJ ko je preživeo logor Jadovno, nije njegove jame i vrtače. U bespućima Velebita, na najsvirepiji način, u 32 masovne grobnice, završilo je više desetina hiljada Srba i Jevreja. Istoriografija se zaustavila na rednom broju smrti od 40.000 ljudi, među kojima su više od polovine - žene i deca.

Danica Musafija, Beograđanka, a rodom iz Gospića, čiji je otac stradao u Jadovnu, ostavila je ovakvo svedočenje:

- Logor je bio ograđen bodljikavom žicom, opasan ustaškim mitraljeskim gnezdima. Srbi iz Like, ali i drugih srpskih krajeva u Hrvatskoj, dovođeni su u grupama. Posle iscrpljujućeg rada, kada je logor bio pretesan, odvođeni su pred bezdane jame. Tu su udarani maljevima, ubadani noževima, pa gurani u kamena grotla. Mnogi su živi bacani, a neke jame su posipane živim krečom. Tako je završio i moj otac. Tako sam ja počela da tragam i saznajem o strahotama Jadovna.

Ovaj ustaški logor, na koji je sećanje vratila izložba fotografija "Moje Jadovno", otvorena u četvrtak uveče u Ruskom domu u Beogradu, bio je preteča koncentracionog logora Jasenovac. Osnovan je ubrzo po formiranju Pavelićeve NDH. Postojao je 132 dana. U avgustu 1941. godine, posle ulaska Italijana u Gospić i njihovih izveštaja o stravičnim zločinima ustaša, logor je zatvoren. "Zgroženi smo zverstvima ustaških vlasti i zatražili smo od njih da logor zatvore", izvestili su italijanski oficiri Rim.

Da bi zataškali zločine, ustaše su zatočene bacali u jame Velebita. I betonirali ih. Oficir u italijanskoj vojsci Santo Stoci je zabeležio: "Posle otklanjanja prvih pet do dvadeset centimetara zemlje, ukazuju se brojne ruke, često vezane, bose noge, a glave licem okrenute prema gore ili su se videli samo vratovi.

Da su bili u jamu ubacivani živi ili smrtno ranjeni, dokazuju izobličeni i tragični izrazi lica većine žrtava".

Logor Jadovno dugo je bio tabu tema. Tokom Drugog svetskog rata o stradanjima Srba i Jevreja nije smelo ni da se zucne, kako se ne bi "narušilo uspostavljeno bratstvo i jedinstvo". Takav trend je nastavljen i posle.

Ćutanje je trajalo skoro sedam decenija, da bi tek 2008. godine prvi put detaljnije ustaške zločine na Velebitu osvetlio ugledni srpski istoričar Đuro Zatezalo.

On je u monografiji na 800 strana, posle višegodišnjeg istraživanja dao celovit prikaz stradanja Srba i Jevreja na stratištima Jadovna. Na osnovu autentične građe, Zatezalo je utvrdio identitet 10.502 žrtve. I u monografiji objavio njihova imena.

Naredne godine Udruženje građana iz Banjaluke "Jadovno 1941" i Srpsko nacionalno veće iz Zagreba, ponovo je otvorilo stranicu prvih i najsvirepijih ustaških zločina. Podignuta je spomen-ploča na mestu gde je bio logor. Ali, ovaj beleg je oskrnavljen već u osvit narednog dana posle podizanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

lika

09.02.2013. 07:53

Po prici roditelja,znam da je u Lici,u skoro svakom selu postojala neka jama.Tako i u dabru Lickom kod grada Otocac u Lici.Na primer u Zivici.Verovatno ima jos zivih potomaka koji to jos bolje znaju.Treba stalno o tome pisati,pricati,ne zaboravljati.

viktor

09.02.2013. 23:33

nacisti su cinili zlocine nad srbima,injihove sluge ustase,balisti ,hortijevci ,folksdojceri,bugari ,musliimanski fasisti a protiv nacizma su borili cetnici i partizani kao jedina dva antifasisticka pokreta u kraljevoj jugoslaviji.prebezi iz ustasa i drugih u partizane pred kraj rata su nastavili da cine zlocine nad Srbima do danas.

4c

11.02.2013. 01:24

"Srba i Jevreja"????Spominju li i oni nas ko mi njih?Dje su bili cetnici i partizani da se osvete i sprece ove masakre?A,da,jedni se borili za englesku kraljevinu,a drugi za kominternu ,ubijajuci se izmedju sebe.Nazalost nama ce se ovo,ponovo, desiti u skoroj buducnosti