GODIŠNJI izveštaj UN o trgovini ljudima za 2012. upozorio je svetsku javnost da je ovo krivično delo postalo globalni fenomen i ozbiljan mafijaški posao, jer se u tom poslu obrće više od 32 milijardi dolara. Polovinu ovog „godišnjeg prometa“ trgovaca ljudima, čini prodaja dece i beba.

- U svetu je više od 2,5 miliona ljudi iz 136 zemalja žrtva trgovine ljudima. Od usputne stanice trgovaca ljudima Srbija je postala krajnje odredište žrtava. Do septembra 2012. registrovana su 54 naša građanina koji su žrtve trgovine ljudima. Od toga, trećina su deca i bebe - upozorava kriminolog Dušan Davidović, koji ističe da zbog skrivene prirode nije moguće realno proceniti veličinu ovog problema u Srbiji.

Evropske humanitarne organizacije, međutim, tvrde da trgovina bebama cveta na Balkanu.

- Nagli pad nataliteta i porast potrošačkog mentaliteta glavni su uzrok porasta trgovine bebama u svetu. Novorođenčad su ilegalna roba, „zlatna vekna“, kako kažu trgovci bebama, i imaju visoku cenu. Komercijalizacija beba otpočela je u Americi, a potom u zemljama EU, kada je otvorena potražnja za decom za usvajanje. Humanitarni posao se pretvorio u prljavi biznis - kaže Davidović.

PET VRSTA TRGOVINE SOCIOLOZI tvrde da se bebom smatra novorođenče do 24 meseca. U Srbiji postoje četiri glavna uzroka trgovine bebama - kupovina radi obezbeđivanje naslednika, lažno usvajanje dece radi preprodaje, prodaja radi uličnog prosjačenja i krađa zbog uzimanja ljudskih organa.

Pored SAD, Kine, Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Egipta, Nigerije i u Srbiji se bebe prodaju za oko 15.000 evra. Kod nas su registrovana dva glavna oblika trgovine bebama: krađa posle porođaja u porodilištima i zloupotreba beba kod usvajanja. Policija je lane podnela tri krivične prijave zbog preprodaje novorođenčadi. Prodavci su bili roditelji ili samohrane majke, a kupci parovi bez dece. Na jugu Srbije beba je prodata usvojiteljima za samo 200 evra. Centri za socijalni rad godišnje prijave po dva slučaja trgovine novorođenčadima tokom usvajanja.

- Država se tim ne bavi ozbiljno iako zvanično ima i Tim za borbu protiv trgovine ljudima i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima. U nekim slučajevima usvajanja bilo je reči o prodaji novorođenčeta. To je moguće jer Zakon o porodici kaže da roditelj daje saglasnost na usvojenje „sa ili bez određivanja potencijalne usvojiteljske porodice“. Obično samohrana majka, zbog novca daje bebu, pa se zakon u praksi lako izvrnuo u krivično delo - objašnjava Tamara Lukšić Orlandić, zamenik zaštitnika građana.

Ombudsman je 2009. primio prijave za nestanak tri bebe. Zaštitnik građana ima i izveštaj Anketnog odbora Narodne skupštine o slučajevima nestalih beba kojima se gubi trag u srpskim porodilištima od 1975. do 1990.

- I danas 6.000 roditelja u Srbiji sumnja da su im bebe ukradene iz porodilišta. Roditelji su podneli oko 1.500 prijava, jer im u bolnici nisu pokazivali telo preminule bebe. Trećina roditelja je od JKP „Pogrebnih usluga“ dobilo potvrdu da bebe nikada nisu sahranjene na beogradskom groblju „Lešće“. Jedna profesorka je nedavno našla svoju „umrlu sestru“, koja je ukradena kao beba - otkrio je istraživač Miša Ristović iz Niša.

U knjizi „Rođeni da nestanu“ Ristović je otkrio da su „bebi-mafiju“ činili lekar, babica, patolog, matična služba i naručilac bebe. Srpske bebe su prodavane u Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Francuskoj i Americi. Za njih se plaćalo i po 20.000 maraka.

- U međuvremenu su, ipak, doneseni akti kojima se obezbeđuje kontrola postupanja kod smrti bebe u bolnici. Na zahtev JKP „Pogrebne usluge“, zdravstvene ustanove u Beogradu uvele su izjave roditelja i opštine o sudbini beba, bez kojih ne želi da preuzima tela preminulih novorođenčadi - smatra Tamara Lukšić Orlandić.

Poslednjih deset godina, međutim, u Srbiji je u porastu rađanje beba za poznatog naručioca, ali i iznajmljivanje beba za prosjačenje po ulicama Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, ali i Milana, Rima, Beča, Stokholma, Atine i Ciriha.

- Prosjaci, uglavnom mlade žene, iznajmljuju od rođaka iz siromašne provincije bebe za 1.000 evra godišnje. Drže ih u naručju, prose i dnevno zarade do 1.500 dinara - otkrila je beogradska policija.

U Braničevskom okrugu, međutim, građani i policija sumnjaju da se bebe i deca prodaju ili kidnapuju i preprodaju zbog trgovine ljudskim organima, ali o tome nema opipljivih dokaza. Međutim, SAD zvanično u svom godišnjem izveštaju tvrde kako „Srbija prednjači u regionu po broju žrtava trgovine ljudima i decom“.