OVIH dana bi trebalo da bude potpisan ugovor o kupovini imanja na Long Ajlendu, gde je nekada bila Teslina laboratorija i da uskoro počne njena obnova, a na žičanoj ogradi oko zgrade u koju je donedavno bila smeštena fabrika filmova, još stoji upozorenje: "zabranjen prolaz".

- Fabrika filmova "Agfa" je prestala da radi pre tri godine i od tada je zatvorena - priča Nemanja Jevremović, istraživač iz Kiačenera, koji je uspeo da uđe u zgradu kojoj je 1902. godine Tesla osnovao svoju laboratoriju.

OBNOVA LABORATORIJE I TORNJA - AMERIKANCI bi voleli opet da izgrade i laboratoriju i Teslinu kulu, jer žele da se oduže ovom Srbinu koji je izgradio SAD i svet. Teslin naučni centar i predsednica Džejn Alkorn, kao i grad Njujork prikupili su tri miliona dolara u ove svrhe, pa bi to uskoro trebalo da bude i realizovano - kaže Nemanja Jevremović, istraživač iz Kanade.

Ovaj četrdesetogodišnji Beograđanin koji već godinama oživljava Tesline izume, bio je jedan od učesnika skupa održanog povodom 70 godina od smrti našeg naučnika u hotelu "Njujorker". Sa suprugom Jovanom iznajmio je sobu 3327, u kojoj je boravio Tesla sve do svoje smrti, a onda naravno i iskoristio priliku da obiđu mesto na kome je nekada bila naučnikova laboratorija.

- Taksista koji nas je odvezao ubedio je čuvare, jednog krupnog muškarca i sitnu ženu, da "puste strance na pet minuta unutra". Teslina laboratorija je okružena žicom, a šipražje iz dvorišta se prenelo na ogradu. Bilo je toliko gusto da kamerom jednostavno nismo mogli ništa da snimamo. Čuvari su nas pustili kada je dama u uniformi, inače, Ruskinja, čula da smo Srbi - priča Nemanja Jevremović.

Nemanja je uspeo da napravi nekoliko fotografija, a kaže ni to nije bilo nimalo lako, jer je zemljište u fabrici filmova zatrovano srebro-nitratom, i obraslo ivom, otrovnom biljkom, koja može da izazove opekotine po celom telu, pa i smrt u nekim slučajevima.

- Videli smo oronulu fasadu, propali krov, zakrivljenu kulu i ispucale betonske staze. Svi metalni delovi zdanja su zarđali i crni od prljavštine, a vrata i prozori ispucali. Unutra su fabričke mašine, takođe, zarđale. Od Teslinih stvari čitava je samo električna centrala, čiji su delovi iskidani, polomljeni i iskrivljeni. Uzeo sam nekoliko komada tih delova kao uspomenu na laboratoriju velikog naučnika, a čuvar se nije bunio. "Uzmite šta hoćete, fabrika je obeležena kao deponija i zatrovana je raznim hemikalijama" - bio je širokogrud Amerikanac - kaže iznenađeno Nemanja Jevremović.

Laboratorija u kojoj je Tesla sa svojim saradnicima radio na unapređenju bežičnim prenosom električne energije bila je u prizemlju, gde su sem mernih instrumenata bila i postrojenja za napajanje, odnosno jedna mala termoelektrana. Svega toga danas nema, kaže naš sagovornik.