Posmrtni ostaci kraljice Aleksandre dolaze na Oplenac

Marko Lopušina

24. 12. 2012. u 21:12

Посмртни остаци краљице Александре долазе на Опленац
Grčka kraljevska porodica dala pristanak za prenos posmrtnih ostataka kraljice Aleksandre na Oplenac. Samo pet godina živela sa kraljem Petrom Drugim. Nije se razvela, jer ga je večno volela

Kako „Novosti“ saznaju, grčka kraljevska porodica dala je saglasnost da se posmrtni ostaci kraljice Aleksandre od Jugoslavije, sa atinskog groblja Tatoj prebace u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Tako će kraljica Aleksandra Karađorđević počivati u Srbiji, u koju kao monarh nikada nije kročila.

- Naš narod kaže da je majka najdraži ljudski rod, tako će i pokojnu kraljicu Aleksandru njen sin prestolonaslednik Aleksandar, kraljevska porodica i čitava Srbija dostojanstveno dočekati. To će biti veliki istorijski događaj i prilika da se kao nacija odužimo tužnoj kraljici za njenu ljubav prema našem kralju i našoj zemlji - kaže profesor Radoš Ljušić, biograf članova kraljevske porodice.

Aleksandra od Jugoslavije, ćerka grčkog kralja Aleksandra i Aspazije Manos rođena je 25. marta 1921. u atinskoj rezidenciji Taitoi. Bila je princeza od Grčke i Danske kada je aprila 1942. u Londonu na čajanci u Klubu savezničkih oficira upoznala jugoslovenskog kralja Petra Drugog.

PROVODADŽISAO VINSTON ČERČIL - Mlad sam čovek, jako zaljubljen u svoju zemlju i u svoju verenicu. Dužnost prema svojoj zemlji ću najbolje da izvršim ako se venčam sa Aleksandrom - pisao je kralj Petar krajem marta 1943. premijeru Vinstonu Čerčilu. Petrova majka, kraljica Marija i kraljev đeneral Draža Mihailović su bili protiv venčanja u vreme „dok narod u otadžbini krvari“, ali su Čerčil i grčka tašta bili jači.

- Našla sam se pred mršavim crnomanjastim mladićem od 18 godina u oficirskoj uniformi. Njegovo lice je imalo ledeni osmeh, kao i moje kada je prihvatio moju ruku. Primetila sam da je nešto niži od mene, a da su mu oči žive - zapisala je princeza u svojim memoarima.

Plesali su čitavo veče. Sastali su se još tri puta, kada se kralj ohrabren od svojih provodadžija Vinstona Čerčila i Aspazije Manos ohrabrio da zaprosi grčku princezu. Nije mu smetalo što je bila dve godine starija od njega.

Venčanje kralja Petra i princeze Aleksandre obavljeno je 20. marta 1944. u zgradi jugoslovenske ambasade u Londonu. Buduća kraljica je bila u pozajmljenoj venčanici, a kralj u omiljenoj avijatičarskoj uniformi. Svatovi su svedočili da je „kralj Petar bio veseo, bezbrižan i zaljubljen“.

- Kraljica Marija nije došla na venčanje, ali je snahi poklonila prsten, za koji je ova smatrala da je baksuzan. Jer, brak nije bio uspešan - objašnjava istoričar Radoš Ljušić.

Bračne neprilike su nastale prvo kada je Josip Broz uskratio kraljevsku rentu i iselio ih iz ambasade, u kojoj su stanovali. Nameravali su da se odsele u Pariz, ali im Francuzi nisu dali vizu. Živeli su potom u Sen Moricu. Kralj Petar je bio monarh bez posla, a Aleksandra od Jugoslavije je bila kraljice bez kraljevstva

DVA PUTA PROPADALA - Njeno kraljevsko veličanstvo Aleksandra Karađorđević bila je kraljice dve propale Jugoslavije i dva puta je u životu propadala, ali je ostala odana svom kralju Petru Drugom Karađorđeviću - kazao je jednom prilikom akademik Matija Bećković.

Krenuli su 1949. u SAD, gde je kralj ostao da živi, a kraljica se sa sinom vratila u Pariz. Preselili su se potom u Veneciju i London, gde je kraljica sina Aleksandra predala deveru, princu Tomislavu da školuje mladog prestolonaslednika.

- Kruna mi je otela muža, jer je stalno bila van njegovog domašaja! Otišao je za svojim političarima, a ja sam ga čekala čitavog života! - pisala je kraljica u svom dnevniku.

Bila je večno zakljubljena u kralja. Pokušala je samoubistvo kada je Petar Drugi 1970. umro u Denveru. Živela je sa majkom u Veneciji do njene smrti 1973. a potom se preselila u London da bude pored sina. Imala je oboljenje kuka i stalno je u kući princa Tomislava sedela ispod portreta kralja Petra Drugog. Princ je zbog toga zvao „moja tužna snaja“.

Poslednje godine života kraljica Aleksandra od Jugoslavije je provela bolesna i u samoći. Umrla je u staračkom domu u Seseksu 30. januara 1993. Po njenoj posmrtnoj želji, sahranjena je zajedno sa majkom pored oca 7. februara 1993. na atinskom groblju Tatoj.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

RavnogoracBg

24.12.2012. 21:57

Pa ako je njema poslednja zelja bila da pociva pored svojih roditelja, to je trebalo postovati. Nisam siguran da je ovo u redu

Miro Markovic

24.12.2012. 22:38

Cudne su sudbine mladih ljudi i zena rodjenih u porodicama, koje pripadaju drzavama i narodima, a najmanje njima samima. Njihovi zivoti nikada ne mogu da budu ono sto su zivoti obicnih i privatnih gradjana, jer su oni izlozeni sudovima istorije i sudijama koji to nikada nisu bili zasluzili ili postavljeni da rade. Kraljica Aleksandra je bila tiha i mudra, ali je vise govorila cutanjem nego pricom. Neka joj Bog podari mir i oprostaj duse na Oplencu za sva vremena.

Alex Miles

26.12.2012. 03:58

@opanci.com - Danasnji "prestolonaslednik" koji ni maternji ne zna, a baskari se po trosku naroda.Nije bas lose "tikve" sa englezima posadio.

Srbin iz Sumadje

02.04.2013. 00:53

@opanci.com - @Alex Miles. Ponekad procitam tvoje komentare i uvek se zgrazavam kolicinom mrznje koju ti imas prema svemu srpskom, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu i Karadjordjevicima. Ako nisi vec primetio, ili ako ti to jos niko nije rekao, ja imam hrabrosti da te posavetujem da odes kod nekog dobrog psihijatra kako bi sebi pronasao lek, jer ces umreti od zlobe, mrznje I pakosti pre svojeg sudjenog vremena.

sanjin

25.12.2012. 08:38

Ova jadnica koju je vjencao Churchil i jeste bila kraljevske loze. Ali kako je ovaj jadnik sto pobjeze i ostavi narod "plave" krvi? Pa on potice od Karadjordja, a znate valjda njegovo podrijetlo? Ili ne znate? Uostalom, zena nije zeljela da pociva nigdje drugdje nego uz svoje najmilije. Ovo je gnusno.

Dule Los Angeles

25.12.2012. 19:34

O Dinastiji ima mnogo sta da se kaze,ali izuzev Vozda i kralja Petra I,oni ne zasluzuju toliku paznju,koliku im sanjari u Srbiji pridaju.Petar II je tragicna,ali i trgikomicna licnoist.Ipak,treba postovati svaciju zelju,gde ce biti sahranjen.Kraljica je odabrala Atinu.Predstolonaslednik-sadasnji,koji za 60-70 godina nje naucio Maternji jezik,ne zasluzuje toliko postovanje.Jos gore,Srpski ne znaju ni njegovi sinovi.Ali Srbi i "uvezeni"Srbi zele neku "svoju"istoriju.A deo Naroda-kao stado.

Alex Miles

26.12.2012. 03:54

@Dule Los Angeles - Ali to "stado" ceni kojekakve kosture. Nije cudo, da jeste gde ste.Neizleciva nacija je spstvo i Srbija.

Kraljevina Jugoslavija

25.12.2012. 23:49

Pokažimo poštovanje prema Kraljevskoj porodici i prema poslednjoj Jugoslovenskoj Kraljaljici Aleksandri!

Дан Ветерана - Видовдан

21.01.2013. 11:59

Превезите Краља преко Равне Горе ка Тополи, у име свих оних који пострадаше за Краља и Отаџбину...Хајде сад сви Равногорски покрети да стану као један, да се направи дочек Краљу на Равној Гори... Треба то да се уради, зна се због чега и због кога...