Kako „Novosti“ saznaju, grčka kraljevska porodica dala je saglasnost da se posmrtni ostaci kraljice Aleksandre od Jugoslavije, sa atinskog groblja Tatoj prebace u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Tako će kraljica Aleksandra Karađorđević počivati u Srbiji, u koju kao monarh nikada nije kročila.

- Naš narod kaže da je majka najdraži ljudski rod, tako će i pokojnu kraljicu Aleksandru njen sin prestolonaslednik Aleksandar, kraljevska porodica i čitava Srbija dostojanstveno dočekati. To će biti veliki istorijski događaj i prilika da se kao nacija odužimo tužnoj kraljici za njenu ljubav prema našem kralju i našoj zemlji - kaže profesor Radoš Ljušić, biograf članova kraljevske porodice.

Aleksandra od Jugoslavije, ćerka grčkog kralja Aleksandra i Aspazije Manos rođena je 25. marta 1921. u atinskoj rezidenciji Taitoi. Bila je princeza od Grčke i Danske kada je aprila 1942. u Londonu na čajanci u Klubu savezničkih oficira upoznala jugoslovenskog kralja Petra Drugog.

PROVODADŽISAO VINSTON ČERČIL - Mlad sam čovek, jako zaljubljen u svoju zemlju i u svoju verenicu. Dužnost prema svojoj zemlji ću najbolje da izvršim ako se venčam sa Aleksandrom - pisao je kralj Petar krajem marta 1943. premijeru Vinstonu Čerčilu. Petrova majka, kraljica Marija i kraljev đeneral Draža Mihailović su bili protiv venčanja u vreme „dok narod u otadžbini krvari“, ali su Čerčil i grčka tašta bili jači.

- Našla sam se pred mršavim crnomanjastim mladićem od 18 godina u oficirskoj uniformi. Njegovo lice je imalo ledeni osmeh, kao i moje kada je prihvatio moju ruku. Primetila sam da je nešto niži od mene, a da su mu oči žive - zapisala je princeza u svojim memoarima.

Plesali su čitavo veče. Sastali su se još tri puta, kada se kralj ohrabren od svojih provodadžija Vinstona Čerčila i Aspazije Manos ohrabrio da zaprosi grčku princezu. Nije mu smetalo što je bila dve godine starija od njega.

Venčanje kralja Petra i princeze Aleksandre obavljeno je 20. marta 1944. u zgradi jugoslovenske ambasade u Londonu. Buduća kraljica je bila u pozajmljenoj venčanici, a kralj u omiljenoj avijatičarskoj uniformi. Svatovi su svedočili da je „kralj Petar bio veseo, bezbrižan i zaljubljen“.

- Kraljica Marija nije došla na venčanje, ali je snahi poklonila prsten, za koji je ova smatrala da je baksuzan. Jer, brak nije bio uspešan - objašnjava istoričar Radoš Ljušić.

Bračne neprilike su nastale prvo kada je Josip Broz uskratio kraljevsku rentu i iselio ih iz ambasade, u kojoj su stanovali. Nameravali su da se odsele u Pariz, ali im Francuzi nisu dali vizu. Živeli su potom u Sen Moricu. Kralj Petar je bio monarh bez posla, a Aleksandra od Jugoslavije je bila kraljice bez kraljevstva

DVA PUTA PROPADALA - Njeno kraljevsko veličanstvo Aleksandra Karađorđević bila je kraljice dve propale Jugoslavije i dva puta je u životu propadala, ali je ostala odana svom kralju Petru Drugom Karađorđeviću - kazao je jednom prilikom akademik Matija Bećković.

Krenuli su 1949. u SAD, gde je kralj ostao da živi, a kraljica se sa sinom vratila u Pariz. Preselili su se potom u Veneciju i London, gde je kraljica sina Aleksandra predala deveru, princu Tomislavu da školuje mladog prestolonaslednika.

- Kruna mi je otela muža, jer je stalno bila van njegovog domašaja! Otišao je za svojim političarima, a ja sam ga čekala čitavog života! - pisala je kraljica u svom dnevniku.

Bila je večno zakljubljena u kralja. Pokušala je samoubistvo kada je Petar Drugi 1970. umro u Denveru. Živela je sa majkom u Veneciji do njene smrti 1973. a potom se preselila u London da bude pored sina. Imala je oboljenje kuka i stalno je u kući princa Tomislava sedela ispod portreta kralja Petra Drugog. Princ je zbog toga zvao „moja tužna snaja“.

Poslednje godine života kraljica Aleksandra od Jugoslavije je provela bolesna i u samoći. Umrla je u staračkom domu u Seseksu 30. januara 1993. Po njenoj posmrtnoj želji, sahranjena je zajedno sa majkom pored oca 7. februara 1993. na atinskom groblju Tatoj.