Živkovići još sviraju

M. Lopušina

15. 12. 2012. u 20:54

Slobodan Živković, sin čuvenog harmonikaškog para, Radojke i Tineta, sa porodicom je 1992. izbegao od rata u Australiju: Moje roditelje su smatrali trulim bogatašima

Navršilo se deset godina otkako je preminula najveća srpska umetnica na harmonici Radojka Živković. U Srbiji se niko iz muzičkog sveta nije setio da joj održi komemoraciju. Malo je poznato da je Radojka Živković pre smrti, 2002. godine, od sina Slobodana, koji živi u Sidneju, dobila poziv da se preseli u Australiju.

- Odbila je, jer je više volela Srbiju. Samo je rekla: "Kuća mi je prazna bez vas, ali sada vidim da niste pogrešili što ste došli u Australiju", i vratila se kući - kaže njen sin, profesor klavira Slobodan Živković, koji već dve decenije živi sa porodicom na Petom kontinentu kao iseljenik.

Profesor Živković nam je ispovedao drugu stranu svog srećnog porodičnog života:

- Srbin Srbinu uspeh nikada ne prašta. Moje roditelje su neki ljudi sa estrade i novinari smatrali trulim bogatašima, a nas potomke razmaženom decom - priznaje tek danas profesor Živković.

DECA U OPERI Unuci slavnih harmonikaša Marija i Aleksandar Živković su umetnici svetskog glasa. Posle doktorskih studija u Londonu, mladi viliončelista nastupa u sidnejskoj Operi. Njegova sestra je zimus u Sidneju snimila šest najčuvenijih operskih arija i potom se vratila u rodni Beograd.

- Moje venčanje sa Snežanom iz Kruševca i svadba 1971. godine bili su senzacija za beogradske novinare. Svadbeno veselje je bilo u hotelu "Metropol". Mlada je nosila venčanicu nabavljenu u Italiji. Zbog Tineta i Radojke opisano je u medijima kao "bogato i skupo", jer je na veselju je bilo 550 gostiju. U to doba komunizma, govoriti o nečijem bogatstvu, bilo je kao da ga optužuješ da je kapitalista, ili nešto gore - govori profesor biranim rečima.

Na venčanju sina Tineta i Radojke Živković u Sabornoj crkvi u Beogradu bili su patrijarh German, kum Obrad Jovović, tadašnji direktor "Jugotona", i arhimandrit Irinej, sadašnji patrijarh srpski. I oni su svojom pojavom izazvali veliko interesovanje javnosti. Posle venčanja mladenci su prešli da žive sa Slobodanovim roditeljima u kući u Lamartinovoj ulici, gde su već bili i Slobodanov brat Zoran i snaja, Radojkina majka, brat Rale, unuka Vesna i bratanica Keka. Tada je mlada Snežana Živković bolje upoznala svekra i svekrvu.

- Tine je bio tihi intelektualac, vredan čovek, koji je sjajno organizovao njihove koncerte. Nikada se nije svađao. Ali je zato Radojka, koja je po ceo dan radila po kući da nahrani toliku porodicu i uz to vežbala na harmonici najmanje po četiri sata, bila mnogo nervozna. Kada bi preterala sa grdnjom, govorila mi je: "Da su mi živi moji sinovi, ali ja tebe Snežana najviše volim!" - pamti je njena snaja.

Radojka i Tine su školovali sinove, pa je mlađi Slobodan diplomirao na etnomuzikologiji i usavršavao klavir u Rusiji. I njegova deca Marija i Aleksandar bila su odlični studenti. Marija je sa 19 godina kao student generacije 1992. diplomirala na violini na FMU sa prosekom 9,8 i osvojila dve Oktobarske nagrade grada Beograda. Aleksandar je studirao violončelo, kada im se život naglo promenio:

- Bilo je leto 1992. godine. Snežana je radila u "Komgrapu" kao ekonomista, a ja kao profesor klavira u školi "Mokranjac" i pijanista - seća se Slobodan Živković.

- Aleksandra smo hteli da pošaljemo u Moskvu kod čuvenog violončeliste Fedorcenka.


Mladi Živković, kao perspektivan muzičar, nije želeo da prekida studije, pa se prijavio 1990. Vojnom odseku za ranije odsluženje vojnog roka. Vojne vlasti su ga odbile, jer je bio premlad, ali su obećale da ga neće zvati do završetka studija. Kada je počeo rat, Aleksandar je bio u Sidneju na koncertnoj turneji. Australija mu je ponudila status izbeglice, ali se unuk Radojke i Tineta Živkovića vratio kući, jer je verovao ljudima. Vojne vlasti nisu verovale njemu i pozvale su ga u rat...

NARODNI AKADEMICI HarmonikaŠi i kompozitori Tine i Radojka Živković su od svoje kuće u Lamartinovoj 20 napravili "narodnu akademiju". Objavili su 24 velike ploče, održali 12.500 koncerata, od čega 1.200 u dobrotvorne svrhe. Tine je preminuo posle koncerta u Švajcarskoj 1985. Radojka je u osamdesetoj godini preminula 14. avgusta 2002.

- Te burne 1992. godine, kada sam živeo u strahu od rata, odlučili smo da tajno rezervišemo avionske karte na lažna imena i poslednjim avionom "Jata", koji je leteo za Sidnej, emigriramo u Australiju. Nismo bežali od vojske, već od prevare i jer smo želeli da školujemo dete - otkriva svoja osećanja profesor Slobodan Živković.

Za potomke slavnih harmonikaša Peti kontinent nije bio nepoznat, jer su već bili u gostima kod Snežaninog brata, stjuarda u "Jatu". U Australiji profesor Živković je predavao klavir na konzervatorijumu u Volongongu i Sidneju, a Marija i Aleksandar su kao solisti Opere i Sidnejskog simfonijskog orkestra završili postdiplomske studije.

Porodica profesora Živkovića je u tuđini ostala verna pravoslavlju, osnovali su hor i napisali knjigu o prvoj srpskoj crkvi. Slobodan Živković je odškolovao nekoliko sjajnih pijanista u Australiji. I dok Slobodan i deca sviraju, supruga Snežana slika umetničke portrete srpskih velikana. Prošle zime kada su se sreli u Sidneju zajedno su nastupali u srpskoj crkvi kao "Orkestar porodice Tineta i Radojke Živković".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miro Markovic

16.12.2012. 04:16

Ono sto su Radojka i Tine Zivkovic ostavii Srbiji je neprocenjivo blago u domenu srpske narodne muzike. Njihov stil sviranja je bio toliko jedinstven da nije bilo potrebno da ih niko na radiju najavljuje, jer su ih slusaoci prepoznavali po lepoti izvorvnih narodnih tonova, ritma i istancanih melodija koje su ulazile u srcu i dusu i tamo ostale za sva vremena. Njih niko nece da zaboravi, pa cak i ako ih je samo jednom cuo da sviraju. Neka im je vecna slava i hvala.

Petar

24.03.2016. 11:18

@Miro Markovic - Estradni umjetnici gospoda Radojka i Tine Živković, su neponovljivi na planeti. Tosu do sada naj veći Srpski umjetnici svijeta. U sadašnjem vremenu i tehnici oni se nalaze u mnogo mobilni telefona. Kada telefon zvni svira Radojkino kolo, i to na svim kontinentima svijeta. Tako da oni nikada nisu nestali oni su živi dok žive njihova dela. Pozdrav za njihovu djecu u dalekoj Australi, od prijatelja Pere.

Petar

02.02.2015. 18:38

Divni Radojka i Tine,koliko god ova napacena Srbija zaboravljala tako slavna imena,pravi Srbi ih nece zaboraviti,vecno ce ziveti Srpska muzika kroz njihove snimljene ploce