Ispovest: Depeša generala Luzana

Milena Marković

13. 12. 2012. u 20:55

Žikica Đorđević, prognan sa Kupresa pre dve decenije, kazuje o stradanju porodice spremo, čijih je 126 članova ubijeno (3)

KUPRES, 2. avgust, 1942. godina. Posle posete ministra Andrije Artukovića, kupreške ustaše su od gradića napravile pravo vojno uporište. Za Srbe je to bio novi uvod u stradanje.

- Tako je i bilo - vraća sećanje na priču predaka Žikica Đorđević. - Ubrzo posle Artuković, Kupres pohodi i komandant Crne legije Ante Moškov. Domaćini su mu, kao znak pažnje, organizovali „lov“. Lov na Srbe! Lovci nisu daleko odmakli, tek do obližnjeg Begovog Sela i Odžaka. Tu su ulovili 52 člana naše porodice Spremo. Najmlađi Pavle imao je dve godine... A najstarija Stana - 58 godina. Većinu su činili žene i deca. Lovce je predvodio kupreški ustaša Stanko Tokić. Pridružili su mu se Marko Jurić, Ante Čičak, Ante Ćaleta... Kao i par kupreških ustaša koji su bili na Viparima: Ivan Grgić i Marko Rajić.

Dan je bio u osvitu. Srpske porodice su spavale.

- I sad, kada vratim tu priču koja mi je ostavljena u amanet i koja me proganja, pitam se kako li su nesrećnici umirali - govori Žikica Đorđević. - Kako li je ispustio dušu maleni Pavle. Pričali su mi moji, koji su pretekli, da se celo selo prolamalo od lomljave vrata i urlika. Porodice Spremo mislile su da to nije stvarnost. Da im se pričinjavaju ustaški urlici. Ali su se brzo našli na livadi. Poluodeveni, bosi, u lanenim košuljama, onim koje još pamtimo sa starih požutelih fotografija. Nijedna kuća nije bila bez te košulje od ručno predenog lana. I ručno tkanog platna.

Ustaše su napravile špalir. Kroz taj špalir, prema kupreškim vratima morala je da prođe kolona „lanenih košulja“. Putem, prema svojoj večnosti.

- Bila je zora, oni su bili gladni, nisu imali pravo ni na poslednju želju, ni na oproštaj sa onima koje su voleli. Ni pravo na nadu, i ako je postojala ona je bila samo da kraj stigne brzo. Da ne gledaju stradanje svojih, rođenih.

Nekoliko metara pred stratištem, Stanko Tokić i Ante Čičak ustremili su se na kolonu. Izvukli su iz nje: Maru (19) i Stanu (17) Spremo.

- Nema, nažalost, njihovih fotografija, a ostalo je sećanje da su bile lepe, dugokose. I devojačka mladost porodice Spremo morala je da prati to što su bili ugledni i imućni. Morali su da nestanu. Ali, u nestajanju da budu i poniženi. Jer, zna se u srpskoj kupreškoj porodici šta znači ovaj zločin.

Beležeći stradanje porodice Spremo, čiji je potomak po majci Ljubici Žikica Žika Đorđević, kopajući po dokumentima koji dokazuju ovaj užasan zločin ustaša, došao je i do pisma italijanskog generala Aleksandra Luzana. Ovaj oficir, u proleće 1941. godine izveštava Musolinija, lično, o užasnom zločinu nad srpskim življem u Kupresu.

Đorđević, iznova potresen, naglas čita pismo generala, koji je kao krunski dokaz stradanja Srba uvrstio u svoj rukopis.

General Luzano piše Musoliniju: „Dragi Duče, bezgranična odanost prema vama mi, nadam se, daje za pravo da u nečemu odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da vam opišem jedan događaj, kojemu sam, tri nedelje unazad, lično prisustvovao. Obilazeći mesta od 30 do 120 kilometara od Dubrovnika, saznao sam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše počinile užasan zločin. Nedostaju mi reči da opišem ono što sam zatekao. U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika. Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina. Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazišlo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama.“

Žikica Đorđević spušta pismo na pult u kiosku u kome nastaje njegov roman. Kaže nam:

- Ako možete, čitajte vi dalje.

U pismu italijanskog oficira je još napisano:

Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove. Nesnošljiv smrad i roj muva nisu nam dozvolili da se duže zadržimo. Primetio sam načeti džak soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove. I, taman kad smo odlazili, iz zadnje klupe se čulo dečije krkljanje. Poslao sam dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog dečaka. Još je bio u životu. Disao je sa napola presečenim grkljanom. Svojim kolima odvezao sam to jadno dete u vojnu bolnicu. Povratili smo ga i tada smo saznali punu istinu o tragediji. Zločinci su prvo naizmenično silovali učiteljicu Stanu Arnautović i onda je pred decom ubili. Silovali su devojčice od osam godina.“

U izveštaju Aleksandra Luzana navodi se i ovo:

Za sve vreme dok se ovaj zločin događao, pevao je silom doveden orkestar Cigana. Na večnu sramotu naše Rimske crkve, jedan Božji čovek, jedan župnik u svemu tome je učestvovao. Dečak kojeg smo spasli, pobegao je iz bolnice, a onda smo ga na pragu kuće našli zaklanog. Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su u ovim krajevima zagađeni mnogi izvori. Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja ako se, dok je još vreme, ne budemo distancirali od ustaša i ne budemo sprečili da se nama pripiše da podržavamo bezumlje.“

- Davno sam našao ovo pismo italijanskog generala. I ono me je, na neki način, pokrenulo da ne dozvolim da sve što smo upamtili od naših starih, prepustimo zaboravu. Nije dobro da se ne upamti. Ali, mi, Srbi, skloni zaboravu, stalno plaćamo krvlju taj zaborav.

3. avgust 1942. godina.

- U Kupresu Ivica Čičak ubija Ružu Spremo, ženu Đorđijinu, moju baku. Pre toga su joj ubili sina Boru, a sve vreme uzimali su od nje otkup, kao da je živ. Uz to, lažno su predstavljali da je i njen sin Milan dužan. Za svoj otkup. Sve su joj uzeli. Na kraju, i život.


UMRO PRE NIŠANA

ĐORĐE Spremo (na slici) bio je najugledniji i najimućniji Srbin u Kupresu, pred početak Drugog svetskog rata. Trgovac, ali ne i šićardžija.

Umro je 1940. godine, a na fotografiji koja je čudom sačuvana, vidi se ogromna povorka ljudi koja ga ispraća na poslednje putovanje.
- Da je dočekao proleće četrdeset prve, ne bi ga pretekao - govori njegov unuk Žikica.
- Bio bi prvi na nišanu, jer je takve Srbe trebalo najpre ukloniti.

Sutra: Crn svaki dan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Tito

13.12.2012. 21:21

Cetnici i Talijani su tamo bili saveznici. ZAto smo potukli dosta i jednih i drugih a i trecih. Ali izgleda ne dovoljno.

hrišćanin

13.12.2012. 22:12

@ - Oprosti mu Bože ne zna šta priča. A daće Bog da propadne satanska tvorevina Amerika pa da se ne hvale pobedom oni koji su imali svu svetsku pomoć kao tobože domobranitelji koljači, i silovatelji.

Idler

13.12.2012. 23:15

Već sam napisao kako jako dobro razumijem i osjećam ovu tragičnu priču. Ipak jedan detalj vam redovito promakne - kako su Talijani redovito vidjeli samo ustaške zločine, a četnike su hranili, oblačili, naoružavali ?!PS: inače general Ante Moškov nije bio zapovjednik Crne legije !!!

Jagodinac

14.12.2012. 00:16

@Idler - Posle toga nikada vishe Hrvati nisu ishli u klanje Srba kao na zabavu. Italijani su spasili Srbe tada od potpunog unishtenja. Naravno Italijanima je bilo bitno da naoruzhaju Chetnike da bi se ovi tukli sa partizanima i stitili objekte i komunikacije. Osim toga Italijani su znali ako ne regrutuju Srbe u chetnike partizani ce ih vrbovati za sebe. Prosto i jednostavno. Osim toga Chetnici nisu imali konclogore za Hrvate. Ako je bilo zlochina sa srpske strane to je samo bilo za odmazdu i osvetu.

jm

14.12.2012. 08:32

@Idler - E moj hrvoje... sto vas voda nece oprati. 41. ste se priklonili najvecem zlu u istoriji civilizacije...isto ko i sad. Poklopi se po usima i cuti, a mogao bi i s Matijom skuvati po neki pasulj...nesto ga cesto pominje.

Ivan

14.12.2012. 09:01

@Idler - Zločin je zločin, slažem se. Navedi nam četničke zločine nad Hrvatima u drugom svetskom ratu, koje ti znaš.Kako to u periodu 1918-1941.g., znači u vreme srpske vlasti (Kraljevina Jugoslavija i SHS) nije bilo pokolja Hrvata, iako su isti počinili najstrašnije zločine nad srpskim narodom i u Srbiji i u tadašnjoj Austrougarskoj, naravno mislim na prvi svetski rat.

holokost

14.12.2012. 00:58

Tragicna je i nerazumljiva indolentnost nas samih sto se pravi genocid na ovim prostorima ostavio da se njime bave amateri entuzijasti . A gledamo kako drugi natezu njihove argumente praveci od toga drzavni prioritet nad prioritetima. Mi gladamo i zevamo. I cudimo se sto su ti drugi toliko sretni sto su srusili zajednicku drzavu. Pa kako neko moze da ocekuje da ga drugi postuju kad taj ni sam sebe ne vrednuje mnogo.

sanjin

14.12.2012. 10:37

@holokost - holo @ Za dokazati genocid treba vise nego guslarske price i "dokaze" koje navodite u petparackim knjigama. Genocid se dokazuje pred medjunarodnim sudovima. Kao sto je bilo u Nirnbergu i Hagu.

sanjin

14.12.2012. 08:33

Ovakve izmisljotine podsjecaju na kasne 80-te i rane 90-te kada smo na TV Beograd dnevno slusali ove "istinite" price. Pa gdje su te grobnice, kosti ili bilo kakvi dokazi za ovo? Gdje je pismo tog talijana iz povijesnog Arhiva Kraljevine Italije? General Luzano i nije u to vrijeme bio zapovijedni snaga u Italijanskoj okupacijskoj zoni. Ali, nema veze. Vi imate price, a mi presude UN sudova.

Petar Popara

14.12.2012. 12:12

@sanjin - "Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zato sto se nicega ne plase vec zato sto se nicega ne stide", J.Ducic

Miki!

14.12.2012. 12:27

@sanjin - Sanjine!Ja sam potomak porodice koja se pominje.Sve je istina i molim te prestani da vredjas i omalovazavs neduzne zrtve!

sanjin

14.12.2012. 12:27

@sanjin - Petar @ Kada Srbin Ducic to kaze za Hrvate nista cudno. Ali ja cu citirati Srbina. Stovise akademika:"Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bijedu... Laž je vid našeg patriotizma... Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno." To je ujedno i recenzija za ovaj uradak.

Petar Popara

14.12.2012. 13:53

@sanjin - :) Tvoj odgovor je samo potvrda Duciceve mudrosti a tvoje ogranicenosti.

KРАЉ ПЕТАР

14.12.2012. 14:44

@sanjin - Ma пусти БРЕ сањине УН имате среће јер сте имали оног злотвора Милошевића на вашој страни иначе брале неби ти данас тако лајао

Pitomac

14.12.2012. 08:45

Odlicno razumem ovu pricu, deo moje porodice iz Bosne. Ali nije mi jasno kako je autor otisao 1992. godine u Srbiju. Moj brat od ujaka je te 1992 godine zavriso Prava u Beogradu. Vratio se u Bosnu da brani svoj narod i svoju kucu. Nazalost te 1992. godine je i poginuo u Posavini. Ali nije pobegao iz Bosne. Svi moji klasici sa Vojne Akademije koji su rodjenu u Bosni, 1992. godine otisli su u Bosnu. Mnogi od njih se nisu vratili.

spremo s.

14.12.2012. 08:51

@ - Kako bre niko ne reaguje na ove jadne i bedne komentare... Ovo je užasno stradanje jedne familije, moje, i msm da nije mesto ovako bolesnim komentarima.. Admine reaguj moli te jedan Spremo

iz glave

14.12.2012. 08:54

koliko vidim masa naroda sa ovih prostora još baštini kvazi istoriju favorizovanu preko titoističkih filmova i tv serija ... komadantu Jugoslovenske Vojske u Otadzbini (JVuO) su dizali pripadnici savezničkih trupa zahvalni zato što im je spasao živote od pripadnika Sila Osovine

Doktor

14.12.2012. 10:18

I onda meni neko brani Tita.Svi ti zlocini su sakriveni od Hrvata Tita za vreme Jugoslavije.Uzas!Hrvati da dignu spomenik Milosevicu jer bi im ja drugacije presudio!!!

Dragan

14.12.2012. 10:32

Milosevic je kriv sto se povuko iz rata.Trebao je da sravni Zagreb pa da pregovara onda.Ko Ameri,bez pardona,udri i ne daj da digne glavu ma udri i kad nema nista,samo udri i ne staj.

sanjin

14.12.2012. 10:57

Povijesno je netocno da je Luzano tada bio zapovjednik Talijanskih okupacijskih snaga. Da ne govorim o "pismu" Musoliniju. Pogledati pod "Arhivska gradja Kraljevine Italije u periodu fasizma". Dostupno je. Samo citajte. Uostalom, sto ocekivati od naroda koji je snimao poklane Hrvate u Vukovaru, a potom prikazivao na RTS kao pobijene Srbe.

virdus

14.12.2012. 12:36

@sanjin - .....sine moj,imas li ti decu???Ljubi,ljubi ih svaku vecer pre spavanja.....jer ko zna sta ih sutra ceka,mnogo ste ih zaduzili mnogo........

Nikola

14.12.2012. 14:41

@sanjin - Ajde klinac pomozi nam i kaži gde da vidimo presude sudova UN za zločine NDH????????

zmline

14.12.2012. 12:33

Zanimljivo je kako Hrvati pate od amnezije,od negacije,majstori izvrcanja istine,sampioni prevare.Kao i sa tajnim snimkom Spegelja kada su uhvaceni na delu,to priznati nece vec ce nazvati foto montazom.Zato me necude komentari pojedininaca povodom ovog clanka.Od njih i takvih neocekujmo izvinjenje i kajanje vec negaciju i laganje.Ocekivali su da Srbi 90-tih mirno sacekaju koljace kao tih 40-tih,pa su se nasli u cudu kada je poceo da se pruza otpor.Ali sve se vraca i sve placa.Sa verom u Boga.

virdus

14.12.2012. 12:41

...tek kad se pokajemo,što sve te žrtve naše nevine zaboravismo radi bratstva i jedinstva.......tek tad će ovom narodu i zemlji Srbiji krenuti na bolje......jer još je veći zločin,prikriti,prećutati ili poreći zlocin.....slava nek je svim našim žrtvama,Bože oprosti nam....deco,oprostite nam.....

dobrica

14.12.2012. 13:19

Koliko ja poznajem istoriju gde su bile jedinice vojvode Momcila Djuica partizani ustase pa i nemci su zazirali da zalaze na teritoriju gde je sa svojim cetnickim jedinicama kontrolisao E sad ja postavljam pitanje kad sta vec imali odlicno naourazanje a i tehniku pa ste da ne kazem pobegli i sta sad tu u celoj prici nesto skripi i 41 mogli ste da se branite tesko onom kad se digne kuka i motika a niste ????

Idler

14.12.2012. 14:18

@dobrica - Nevjerojatno koliko si blizu istine samo što to tvoji nikako ne žele prihvatiti. Na područje koje je on kontrolirao zalazili su samo Talijani koji su ga financirali od prvog dana te kasnije opremali i naoružavali. Nijemci nisu zalazili do 43-e jer je to bila talijanska interesna zona, a samim time je i Ustašama bilo ograničeno i kretanje i broj vojnika koje su smjeli imati. Danas rijetki znaju za te detalje.

Goran

14.12.2012. 14:50

Sanjine@idi sa ostalom decom.Ne spavas pored komjutera i bulaznis o nekim UN sudovima.Dete članak se odnosi na period drugog svetskog rata.

Darko

14.12.2012. 14:59

Manite neka klinac priča svoje.U sledećem komentaru će da okrene celu priču.Malom je takva sredina da ne shvata koncept argumentovane rasprave.Da mu Pavelić potvrdi sve ovo, opet bi on neki biser provalio kao sa ovim UN sudovima.

Jovan

14.12.2012. 15:24

Ko želi da zna istinu neka ode na sajt yadvashema ili sajt američkog muzeja holokausta www.ushmm.org i ukuca ustasa.Izdvojio sam par dokumenata i slika u jednom komentaru ali nazalost vidim da admin. nije odobrio.Pozdrav

Nenad

14.12.2012. 16:41

Sanjine @ u čemu je problem???Kada Jovan ili Nikola ostave neki komentar nema te nigde.Čovek je čak ostavi adresu sajta, na kome ne piše baš lepo o tvojim herojima.Da nećeš sada da kažeš da Amerikanci i Izraelci lažu zbog Srba.

Siske

09.03.2015. 16:39

Ovde je doslo do greske i to velike, italijanski general Luzano u svom pismu Musoliniju pise o selu Prebilovci pokraj Capljine, sto se vidi iz celog pisma , a ne o Kupresu, jer tamo nije nikad ni bio, ova fotografija je uslikana u selu Prebilovci jer je autenticna i ona je iz italijanskog vojnog arhiva.