Kruševac: Sećanje na prvog farmaceuta

S. BABOVIĆ

09. 12. 2012. u 07:58

Grad pod Bagdalom sačuvao nasleđe - Dragoslava Kedrovića, čoveka ispred svog vremena. Nijednog dana nije odsustvovao sa posla, borio se protiv nadrilekarstva

SEĆANJE na prvog kruševačkog apotekara Dragoslava Kedrovića (1839-1907), poreklom iz Ugrovca u Mađarskoj, nije samo živo zbog istoimene apoteke "Kedrović" u centru grada. Nedavnim vraćanjem "Kedrovićevog cveta", spomenika koji predstavlja kamilicu (delo akademskog vajara Milivoja Mićića) na mesto gde je bila otvorena prva apoteka u Kruševcu, a treća u Srbiji, 1868. godine, odata je počast i čuvenom farmaceutu i tradiciji apotekarstva u gradu pod Bagdalom.

Naredne godine kruševački farmaceuti obeležavaju ravno 155 godina rada! Za ovaj jubilej najzaslužniji je farmaceut Kedrović. Prema istorijskim podacima, Dragoslav Kedrović je kao sin siromašnog mlinarskog radnika, koji je obešen zbog učešća u Mađarskoj buni 1848. godine, preko Save pobegao najpre u Kragujevac 1861, a potom u Kruševac. Šest godina kasnije diplomu farmaceuta stekao je u Minhenu, a potom se preselio u Kruševac.

- Bio je pobornik individualne terapije - istražuje publicista i hroničar Slobodan Simonović. - Brinuo je da se narod privikne na stručno spremljene lekove. Sa učiteljima i profesorima osnovao je đački fond, koji je pomagao siromašnim učenicima.

Nije se Kedrović zaustavio samo na apotekarstvu. Seljake je učio kalemljenju voćaka, spravljanju masla, dobroj ishrani. Do kraja života borio se protiv nadrilekarstva. Bio je dopisni član Lekarskog i apotekarskog društva, a odlikovan je i Takovskim krstom za učešća u ratovima 1876. i 1887. godine.

- Nijednog dana nije odsustvovao sa posla, sve do smrti, a iza njega je ostao sin Dušan (1879-1965), koji je nastavio apotekarski posao - podaci su iz poslednje Enciklopedije o Kruševcu i okolini iz 2011. godine. - Sin je škole izučio u Beču i Insbruku, a potom u Minhenu i hemiju. Bio je oficir u Prvom svetskom ratu. U apotekarstvu je bio pola veka, a bio je pobornik naučnog ispitivanja bilja u medicinske svrhe.

Tradicija Kedrovića nastavljena je do novih vremena: u 2011. godini je 98,5 odsto pacijenata pohvalilo rad ovdašnjih apotekara. Apotekarska ustanova ima 18 gradskih apoteka, 23 seoska punkta, galensku laboratoriju. Inicirali su osnivanje smera farmaceutskog tehničara u Medicinskoj školi.

TRADICIJA

POSLE Kedrovića, apoteke su otvorili Ljubomir Novaković 1892. godine, Sreten Milutinović 1930, a potom i Stanoje Atanacković 1936. Tako je uoči Drugog svetskog rata Kruševac imao četiri privatne apoteke sa 13 zaposlenih. Posle rata apoteke su nacionalizovane, a jedinstvena apotekarska ustanova postoji od 1960. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Babo

30.12.2012. 07:01

Sta je sa Apotekarskom ustanovom? Gde su apotekari da odaju pocst zaboravljenom? Sramota za grad samo par licnosti.