Srbin pobedio “Google” i “Yahoo”

M. LOPUŠINA

02. 11. 2012. u 07:54

Milorad Trkulja iz Melburna dobio spor protiv internet pretraživača. Moraće da plate 591.000 dolara jer su ga predstavili kao okorelog kriminalca

Vrhovni sud australijske države Viktorije odredio je da svetski internet-pretraživači“Google” i “Yahoo” plate Srbinu iz Melburna odštetu od 590.000 dolara. Naime, ovi svetski provajderi su prošle godine objavili da je Milorad Trkulja jedan od deset najozloglašenijih kriminalaca u Australiji. Sud i šest članova porote u Melburnu su presudili da “Google“ sada plati 350.000, a “Yahoo” je već isplatio 241.000 dolara Miloradu Trkulji kao odštetu za uvredu i klevetu.

- Poreklom sam iz sela Kukulje kod Srpca. Došao sam na peti kontinet pre četiri decenije. Bavim se biznisom i dugo sam aktivan u Srpskoj zajednici kao humanitarac. Imao sam neprijatenosti sa nekim ljudima, koji su pokušali da me ubiju 2005. godine, ali se nikada nisam bavio kriminalom - kaže Milorad Trkulja, koji još nije zadovoljan ponašanjem internet kompanija “Google” i “Yahoo”.

Naime, svetski pretraživači sa društvene mreže su skinuli inkriminisane tekstove o Miloradu Trkulji, ali ne i njegove fotografije.

Potvrda da nisam kriminalac - Nisam se bojao velikih i moćnih svetskih kompanija kakve su “Google” i “Yahoo” i njihovog uticaja, jer sam znao da nisu mogli da dokažu da sam kriminalac i to jedan od deset najopasnijih na petom kontinentu. Od Ministarstva pravde Australije sam dobio uverenje da nikada nisam počinio nijedno kriminalno delo. Svi moji prestupi svode se na to da sam u Australiji nekoliko puta izgubio vozačku dozvolu - objašnjava Trkulja.

- “Google” i “Yahoo” među fotosima najozloglašenijih kriminalaca još drže moje fotografije, čime me i dalje ocrnjuju i kleveću. Tužiću ih i zbog toga - ljut je Trkulja.

Interesantno je da ovi pretraživači nisu reagovali na prva upozorenja Trkulje, kada su objavili informaciju da je kriminalac.

- Ne možete ni da zamislite kakav smo šok i sramotu preživeli moja porodica i ja kad znate da ukucavanjem vašeg imena na internetu, sledi sadržaj o umešanosti u najgori kriminal - priča Trkulja.

Tek kada ih je tužio zbog laži o njemu “Google” i “Yahoo” u Australiji su Miloradu Trkulji ponudili novac da odustane od spora, što je on kategorički odbio. Angažovao je najskuplje advokate koji su ga koštali 150.000 australijskih dolara.

U međuvremenu, ovaj biznismen je pokrenuo u Melburnu još tri tužbe, protiv portala koji su ga takođe doveli u vezu sa kriminalom, a kojima, kako tvrdi, neće ostati dužan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Alex Miles

05.11.2012. 03:41

@Mad Max - Srbin te vrste, nije na ponos srpstva. On je vise poput tebe Mad Max.

Mad Max

02.11.2012. 18:38

@sasvim tacno - A cekaj zar je jedini nacin da neko pozeli da te ubije je da se bavis kriminalom?

Saban

02.11.2012. 21:59

Sto ti je demokratija?Za nanosenje dusevne boli milioni,a za pokusaj ubistva sipak!!!