Senzacionalno otkriće u Viminacijumu

B. SUBAŠIĆ

17. 10. 2012. u 20:56

Otkriće preistorijske figurine ženskog božanstva na nalazištu u starom Kostolcu. Bliznakinja “Kličevačkog idola” sačuvanog na fotografiji

ARHEOLOZI sa Viminacijuma iskopali su u sredu na lokalitetu “pod Klepečkom” figurinu ženskog božanstva staru oko 4.000 godina. Reč je o bliznakinji idola koji se nalazi u svim svetskim istorijama umetnosti. Pronalazak je izazvao ushićenje naučnika, jer je od “Kličevačkog idola” - prve figure boginje misteriozne kulture iz srpskog Podunavlja, ostala samo fotografija.

Slavna figurina, koja je pronađena 1881. u selu Kličevcu i izazvala svetsku senzaciju, nestala je u austrijskom bombardovanju beogradskog Narodnog muzeja u Prvom svetskom ratu.

- Pronalazak gotovo identičnog idola je pravo uskrsnuće boginje koja je između ostalog i simbol grada Požarevca - zadovoljno kaže arheolog Ilija Danković iz Arheološkog instituta SANU. On je sa kolegama Sašom Redžićem i Mladenom Jovičićem otkrio ostavu sa 25 figura i posuda kraj grobnice iz drugog milenijuma pre naše ere. - “Kličevački idol” je bio senzacija i smatralo se da je jedinstven, pa je njegov nestanak smatran nenadoknadivim gubitkom. Sad se desilo čudo, jer ne samo da smo našli gotovo identičan “Klepečki idol”, već i pravu riznicu misterioznog naselja.

RAZVIJENA KULTURA KERAMIČKE posude i idoli nađeni na lokalitetu Klepečka izrađeni su od crne keramike bogato ukrašene belom glinom, kakva se javlja tek 1.000 godina kasnije na jonskim ostrvima.
- Reč je o veoma razvijenoj kulturi koja je imala i umetnike i tehnologe koji su umeli da izvedu posude tankih zidova ali velike čvrstoće. Boja se nije promenila ni posle četiri milenijuma, što znači da su poznavali i tajne pigmenata. Pozvali smo u pomoć vrhunske stručnjake raznih specijalnosti, da zajedno odgonetnemo kakva je to kultura bila.

Direktor arheološkog parka Viminacijum, prof dr Miomir Korać, dodaje da ravnica između brda Nosak, gde je letos otkriveno groblje mamuta, i ostataka rimske prestonice Gornje Mezije krije još jedan grad iz drugog milenijuma pre naše ere.

- Kopali smo kanal da isušimo jezero koje je napravila kiša na nalazištu i otkrili da je 2.000 godina pre nove ere ovde bilo naselje koje se prostiralo hektarima - kaže prof dr Korać. - Ovo otkriće će naterati istoričare da prepravljaju knjige, jer je reč o gradu bronzanog ili bakarnog doba, koji je izgubljena karika između Lepenskog vira, Vinče i kasnijih civilizacija.

Arheolozi naglašavaju da je grob sa drevnim figurama idola otkriven na istom posvećenom tlu gde su sahranjivani Kelti, Rimljani i Srbi sve do 19. veka.

- Ovo je dokaz naše teze o kontinuitetu života na ovom prostoru, od preistorije do danas - kaže Korać. - Ovo je prostor na kome život neprestano buja, samo se civilizacije prelivaju i transformišu iz jedne u drugu, ali čuvaju dobar genetski kod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Da se zna

18.10.2012. 13:36

@nebeski narod - Rečenicu "Srbi su nebeski narod jer ih kao i Jevreja ima više na nebu nego na zemlji" izgovorio je srpski akademik Enriko Josif, po nacionalnosti Jevrejin. Za neupućene, on je time reko da su Srbi i Jevreji narodi koji su toliko stradali kroz istoriju da su mnogo brojniji na onom svetu nego na ovom. Inače, nemački istoričari su pokušavali da dokažu da je Kličevački idol falsifikat jer je rušio njihovu verziju istorije i teoriju o seobi Slovena

JA

19.10.2012. 22:58

@nebeski narod - @Da se znaЧитам коментаре појединаца изнад, и молим Бога да има један нормалан, и хвала богу има те... :D

Zodiac

18.10.2012. 14:36

Kakve veze ima Klicevacki idol sa seobom Slovena?! To je praistorija, a ne istorija, pobogu.

Винча

18.10.2012. 19:03

@Zodiac - Увек је било сеобаНарод који је створио овог идола селио се и враћао у своју колевку много пута. Ускрснула је Кличевачка Богиња, васкрснуће и Србија

Xopyc

18.10.2012. 19:08

@Zodiac - Nikakve seobe nije bilo.Mi smo starosedeoci na Balkanu.Navodna "seoba" je non-sense serviran od germanse istorijske "skole" koja se primila kod nas (jer se to uvek vise vrednuje od nase pameti,Uspeli su da nam isperu mozgove, da smo dosljaci odnekle, izbrisu i izmene poreklo a samim tim i istoriju."The truth does not fit our brain."

Slavenosrb

18.10.2012. 19:29

@Zodiac - Nema nikakve veze sa Srbima, Srbi ovdje kao narod postoje od 7. stoleca. Prije njih su postojali Vlasi (romanizovani Iliri, tj. Rimljani kao car Konstantin). Etnogeneza Srba pocinje kao Sarmatsko-Alansko pleme, narodi koji su praocevi svih Slovena, u podrucju delte Volge. Uz Hunske prodore Srbi se sele na zapad i nastanjuju Polabje, tj. istocna Njemacka, sjeverna Ceska i zapadna Poljska, podrucje zvano Luzica. Od tuda se prodorom Franaka jedan deo seli na jug, dok jedan opstaje na severu, Sorbi.

zodiac

18.10.2012. 19:44

@Zodiac - A sta Vi znate o Klicevackoj "boginji" (da Vas citiram) - jer Klicevacki idol (koji nije sacuvan) nije jasno kog je pola. A onda i dalje - kakve to veze ima sa Vincom?

tadja

18.10.2012. 19:49

@Zodiac - Praistorija i istorija nisu isto? Nisam znao! Eto, covek se uci dok je ziv.

Никола Вукелић

20.10.2012. 08:09

@Zodiac - По историјској школи коју промовишеш Руси се уче да су дошли са Балкана а Срби из Украјине (руске крајине). Ако смо некада били једно,што не можеш спорити, ту много тога смрди.

Милош

17.09.2013. 10:09

@Zodiac - Тако је,ми смо некад дошли '' изгеноцидирали'' претке данашњих шиптара, и сад,то што су нам они узели Космет је праведно,јер само враћају своје...јел' то поента историје коју нам намећете?

Јаков Прокоповић

18.10.2012. 17:54

Сада када смо нашли идентичног идола ЕУ Немачка ће морати идентично да нас опет бомбардује!

Шумадинац

19.10.2012. 22:26

Покажите га са задње стране ако смете!?Срби су овде од како је света и века!

Zodiac

20.10.2012. 09:59

@Шумадинац - A sta bi to bilo sa zadnje strane, sto se tako predano krije? Natpis "Napravio me je Srbin"? Svasta.