Miloš Kostić: Početak života za srpstvo

Predrag VASILJEVIĆ

09. 10. 2012. u 20:59

Ravnogorac, vijetnamski veteran, Mladićev saradnik, za „Novosti“ priča svoju epopeju (1): Komšije Muslimani i Hrvati vešali su ga telefonskom žicom kod katedrale u Sarajevu

PROMENLJIVO miholjsko leto na obroncima Avale kraj Beograda. Miloš Kostić sedi na tremu svoje kuće i gleda u Srbiju.

Kad naiđu mrki oblaci, ne zna da li ga više žigaju smrzotine iz Drugog svetskog rata, rane iz vijetnamskih prašuma ili ga muče sećanja na krvavi rat u Bosni iz devedesetih.

Miloš Kostić, osamdeset i tri godine, ceo svoj život, od ranog detinjstva do danas, vidi kao Šumadiju sa Avale. Kao slajdove velike filmske i ratne epopeje koji mu se ređaju pred očima.

Ravnogorac, izbeglica, bokser, američki ratnik u Koreji i Vijetnamu, padobranac, specijalac, naučnik, marketinški stručnjak republikanaca u SAD, hladnoratovski savetnik Reganove administracije, kontraobaveštajac, muž Kineskinje, dobitnice Pulicerove nagrade, ratni drug Ratka Mladića, finansijer srpske nacionalne opozicije u vreme rađanja Miloševićevog režima...

Danas, vedri i vitalni čikica. Američki državljanin koji sve više vremena provodi u svojoj Srbiji, dok u nju ne dođe i zauvek. Dočekuje nas u velelepnoj rezidenciji koju je sagradio pošto je prodao vikendicu i imovinu na Floridi.

Polako i razborito, priča nam dramatičnu i nesvakidašnju priču o sebi i svojoj porodici. Ali i o dvadesetom veku, ratnim golgotama i spektakularnim životnim padovima i usponima. Rešio je tek sada, kada se lomi nova istorija nad Srbijom i polako ispravljaju nepravde i otkrivaju ožiljci, da iznese svoju dramu.

Odmotava Miloš rolnu po rolnu sećanja.

POREKLO PLAVE KRVI
MILOŠEV pradeda po majci bio je Sreten Kojić, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, naučnik biotehničar i dobar prijatelj sa Petrom Prvim Karađorđevićem i pre nego što je postao kralj. Bio je oženjen italijanskom vojvotkinjom Terezom Montičeli. Milošev deda bio je Dragutin Kojić, oficir školovan na Sorboni, prošao balkanske ratove, učestvovao u probijanju Solunskog fronta. Bio je i prvi ambasador Srbije u Londonu 1919. godine.
- Kad je počeo Drugi svetski rat, moj deda je dobio naređenje od Milana Nedića da preda svoj puk Nemcima. Dragutin Kojić tada je izvadio pištolj i upucao se u slepoočnicu od sramote.

Dom porodice Kostić 1929. godine u Kragujevcu. Branku Kostiću, đaku Šarla de Gola u francuskoj ratnoj akademiji, srpskom oficiru od karijere i njegovoj supruzi Radmili, rodio se prvi sin. Junak naše storije.

Kao aktivnog oficira, Branka su sa porodicom neprekidno selili, još dok mu je beba bila u krevecu. Sarajevo, Zagreb, Sarajevo...

- Prvo i najstarije sećanje mi je iz belgijskog Liježa. Tamo je otac dobio zaduženje u nacionalnoj fabrici kao balističar za artiljerijsku municiju. Pamtim, miris zabavišta, tišinu srpske crkve i kako sam sedeo u krilu ruskom vladiki na Nikoljdan. Prvu fudbalsku utakmicu u životu gledao sam u Belgiji kad je gostovala naša reprezentacija Jugoslavije... Rodio mi se i brat Dušan..

Tu, u tuđini, dok je još bio dete, Miloš se sreo sa demonom koji će da ga prati čitav život. Sa ratom i surovim nasiljem. Nemci su 1939. godine okupirali Belgiju.

- Prvi put sam se tada suočio sa pruskom soldateskom. Vikali su na nas, grubo gurali, cimali... Pošto smo imali diplomatske pasoše, samo su nas strpali u prljavi vagon koji ide do Minhena. Bili smo gladni i promrzli. Otac nas je šćućurio uz sebe. Deportovali su nas nazad u Jugoslaviju.

Otac Branko već je na granici prekomandovan u Sarajevo. Čekalo ga je mesto upravnika Vojno-tehničkog zavoda na Vogošći. Porodica Kostić smestila se na Marin dvor, u Ulicu kralja Tvrtka, odmah iznad katedrale, a ispod vojne bolnice. Kućerak.

- Upisali su me u školu srpskih sestara. Igrao sam svaki dan fudbal sa nekim Kemom i Rasimom iz kraja. Imao sam belgijsku kožnu loptu, a oni su derali krpenjaču. Svakoga dana, sve se više osećala razlika između nas.

Te 1940. godine, pogledi komšija bili su sve oštriji i zlobniji.

- Iako su bili u manjini, Hrvati, muslimani i folksdojčeri počeli su otvoreno da napadaju nas Srbe. Moja majka je prestala da odlazi u kupovinu jer su je žene Hrvatice uz dreku i niske psovke izudarale torbama i korpama na pijaci. Poslednje što pamtim u miru bila je proslava Svetog Save 1941. godine...

Počeo je rat. Nemci, domobrani i ustaše umarširali su u Sarajevo. Policija je potpuno prestala da štiti srpsko stanovništvo.

Fašisti, odmah po dolasku u grad, hapse oca Branka. Pošto je pokvario instalacije u Vojno-tehničkom zavodu i nije predao Nemcima sve u ispravnom stanju (kako nalaže Ženevska konvencija), proglasili su ga za ratnog zločinca. Majka Radmila, brat Dušan i Miloš ostali su sami.

Jedne hladne noći, otvorila su se ulazna vrata od kuće.

- Upala je hrvatska policija. Sve su pretresli i razbacali. Oteli su nam poslednjih 40.000 dinara u srebrnim pedesetodinarkama, koje je otac dobio pred rat kao polugodišnju platu. Uzeli su i brilijantsku iglu za kravatu i pištolj u sedefskim koricama koji sam dobio u fabrici Nacional u Liježu.

To je bio samo početak.

Maj 1941. godine, u dvorište Kostića uskaču pet muslimana, dva Hrvata i jedan folksdojčer, poznat u komšiluku po tome što je upotrebljavao vodu i šećer da zalizuje kosu.

- Vezali su me konopcima i vukli prašnjavim ulicama do katoličke katedrale na Marin dvoru. Cerili su se i pljuvali me. Usta su mi bila puna zemlje. Na Trebeviću se beleo sneg, a oni me šmrkovima hladne vode polivali uz urlike. Tukli su me korbačima i stezali oko grla telefonskom žicom.

Konačno odredište bila je metalna konstrukcija na kojoj se tresu ćilimi iz katedrale. Okačili su Miloša žicom o prečku, dok se batrgao u bolnim grčevima.

Na vratima katedrale, seća se, stajali su katolički fratri, prekrštenih ruku i prezrivo se smeškali.

- Spazio sam u magnovenju i moga malog brata kako stoji u razularenoj rulji koja se okupila. Vičem mu kroz roptanje: „Dušane, zovi policiju“! A on samo pljeska kao drugi, ponela ga atmosfera. Među napadačima su bili i Kemo i Rasim. Tog dana, uzeli su mi onu kožnu loptu i golmanske dokolenice.

BAMBUSOV ŠTAP KADA je otac Branko zadržan u zatvoru kao ratni zločinac, bio je zadužen da popravlja mašine. U konstrukcionom birou Vojno-tehničkog zavoda Nemci su počeli da rade na novom naoružanju.
- Otac je govorio perfektno nemački i francuski, a imao je bogato balističko iskustvo. Primetio je na nemačkim radnim stolovima neke skice i nacrte. Shvatio je da je reč o novim raketama Fi1. Sve je to kopirao, reprodukovao podatke i nacrte pomoću ogledala i stavio ih u šuplji štap od bambusove trske. Uspeo je to da proturi jednom Srbinu poslovođi sa Igmana, koji je štap prebacio u Beograd. Na sigurno.

Prvi put u životu, Miloš je tada video lice smrti. Direktno i bez ulepšavanja.

- Izgubio sam svest. Telefonska žica je pukla i strovalio sam se u prašinu. Ostavili su me da umrem. Srećom, pronašla me je grupa sarajevskih Jevreja koja je čistila ruševine od bombardovanja. Nosili su žute trake. Dečji doktor Belić uzeo me je u naručje i povratio u život. Više se nije moglo ostati u Sarajevu. Ni dana.

Posle ovog brutalnog događaja, koji mu je obeležio ceo život, Milošu, njegovom bratu i majci, Nemci su dozvolili da pređu u Srbiju. Sproveli su ih u voz, na peronu za Višegrad.

U varoši na Drini, uplašeni Kostići čekali su novu lokomotivu da preuzme kompoziciju i da krenu za Beograd. Tada je Miloš bio svedok jezivog zločina:

- Muslimani su doveli oko 150 devojaka i žena i počeli da ih maltretiraju. Gledao sam kako neke siluju na livadi. Gasili su im pikavce po telu, međunožju. To vrištanje i sad mogu da čujem duboko u sebi. Majka je govorila da ne gledam. Gledao sam...

Voz za Beograd štektao je kroz mrklu i oštru mokrogorsku noć. Miloš nije mogao da zaspi. Crtao je krstiće po zamagljenom prozoru i mislio na oca koji je ostao u Sarajevu.

- Spavaj sine, biće možda i sutra naporan dan! - češkala ga majka.

- Pusti me, majko, da se nagledam Srbije! - odgovorio je Miloš.

Verovao je da ide na sigurno. Da mukama dolazi kraj. Da će se tata brzo vratiti i da će nastaviti da žive srećno.

A sve je bilo drugačije.

Oktobar 2012. godine. Miloš zastade i duboko udahnu:

- Ti dani su bili samo početak mog života za Srpstvo!

LJUBAV

U osnovnoj školi u Sarajevu, Miloš se prvi put zaljubio. Sedela je ispred njega u srednjem redu, bila je korpulentna i nosila je duge pletene kikice. Zvala se Biljana Plavšić.

- Pisao sam joj ljubavna pisma i krio ih ispod jastuka. Kada mi je mama našla pisma, pravio sam se da spavam. Čuo sam kad je rekla ocu: „Rano je počeo“. Do ušiju sam bio zaljubljen u Biljanu. Pola veka kasnije, čuo sam da je moja prva ljubav postala predsednik Republike Srpske.


sutra: Kod Draže u vojsci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

baunti

09.10.2012. 21:31

"- Muslimani su doveli oko 150 devojaka i žena i počeli da ih maltretiraju. Gledao sam kako neke siluju na livadi. Gasili su im pikavce po telu, međunožju. To vrištanje i sad mogu da čujem duboko u sebi." -- Nikada sa vama mira nece biti. Kakvi su vam bili djedovi, takvi ste i vi sada, i neka manjina vas je normalnih.

sale

09.10.2012. 22:03

@baunti - Lazljiva propaganda ,pa samo naivac i tesko nepismen moze povjerovati u ovu pricu,zivotom svojim mogu garantovati da ovo nije istina, nego propaganda i cista izmisljotina.citaj izmedju redova pa ces osjetiti da je sve ovo laz prijatelju. Nevjeruj rts, znas dobro da se non stop izvinjavaju za propagande . Razmisli .

HerŽika

09.10.2012. 22:08

@baunti - Pa da,a da je neki intervju o Srebrenici i slično,onda bi prihvatili kao realnost. a ovako ne valjaju dedovi što svedoče o pravoj istini i teškoj srpskoj istoriji!

Hope

09.10.2012. 23:54

@baunti - A citas Novosti, haaa, sta trazis u tim`njijovim novinama`, haaa, pa ti bi s njima da ratujes, ti normalni, posto su ovi drugi samo u manjini normalni. Citaj svoj Havaz, u njemu ti je sve normalno, kao i ti, manjinooo!

dare dabar

10.10.2012. 00:35

@baunti - @HerŽikaKakve veze ima Srebrenica? A ako je ovo svedocenje o pravoj istini i teškoj srpskoj istoriji, onda...

Boca

10.10.2012. 03:44

@baunti - E moj Sale....a ja ti garantujem svojim zivotom da je istina od " a'" do "s". Po tebi se vidi niti da znas istoriju , ni da te nasa istorija interesuje. Pre nego sto komentarises , malo se upznaj sa cinjenicama procitaj malo istorije i videces da je MIlos govorio istinu , sta vise ,preskocio je mnogo stvari i o poreklu i dogdjajima.

poligraf

10.10.2012. 08:30

@baunti - Dobro, garantuješ svojim životom. Napiši ime, adresu i telefon, pozvažemo obojicu na poligraf i... pošto garantuješ životom... ako čovek priča istinu, biraj način. P.S. A dobro znaš da čovek ne laže ni reč! Čemu onda to sr.nje i lagarije decenijama?

sasa

10.10.2012. 09:00

@baunti - Za Salu,imas pravo zato u Sarajevu Danas zivi toliko srba ,sto su svi bili dobri prema njima.

baunti

10.10.2012. 09:29

@baunti - @Hope citam Novosti jer zivim ovde a citam i drugu stampu jer sam normalan za razliku od tebe!

Suvajcanin

10.10.2012. 11:35

@baunti - Moram da pisem, iako bih vrisnuo od tuge sta su srbskom narodu radili sve ostale nacije u srbiji. O ovome bih mogao da pricam pet romana, vise od pola veka zivim na prostranstvu Evrope ali nikad nisam zabovavio dozivljene i slusane golgote nad Stbima. Medjutim molim vas da ne sejemo mrznju medju narodima i i narodnostima, znam da ne smemo nikad zaboraviti, ali istovremeno trba i da se

Branko

09.10.2012. 21:55

Mnogo za 50 života, ovo ne bi progutao ni Čak Noris, pa još plava krv, sv.Vasilije Ostroški, oprosti im, u beznađu u kome su više ne znaju šta rade i pišu.

dare dabar

10.10.2012. 00:31

Ponekad, kad vidim komentare na novostima, se uplasim sa kakvim ljudima ljudima zivim u istoj drzavi, istom gradu. Zar je moguce da toliko vas ne shvata da je ova prica, puna klisea, obican petparacki roman? Ko je procitao 5 knjiga u zivotu ili pogledao 5 filmova to moze da vidi.

mare

10.10.2012. 10:41

@dare dabar - Vecina knjiga i jesu inspirisane pricama iz stvarnog zivota. Mozda ovaj je covjek i izmislio ove stvari, ali istina je da budalama nema smisla pricati. U Srbiji niko ne vjeruje sta su ustase radile tokom drugog svjetskog rata, jer ih oni nikad nisu ni vidjeli. A kad im kazes samo detalj, kazu ti da si budala. Njemci, strasni Njemci kojih se vi toliko plasite, su bukvalno spasili narod u Hercegovini od ustasa. Nije ni pod Njemcima bilo fino, ali su barem spasili narod.

KolčakBG

10.10.2012. 00:52

Odgovori na pitanja iz sadašnjosti ili bliske prošlosti, često se nalaze u daljoj prošlosti....

neutralan

10.10.2012. 01:07

E moj "Sale"(Sabrija),pa i ti se predstavljas kao Srbin.Geni su ti čudo,džaba se ukrivaš kukavče.

Nikola

10.10.2012. 02:56

Ravnogorac, izbeglica, bokser, američki ratnik u Koreji i Vijetnamu, padobranac, specijalac, naučnik, marketinški stručnjak republikanaca u SAD, hladnoratovski savetnik Reganove administracijeSigurno on radi za Srbiju finansijer srpske nacionalne opozicije u vreme rađanja Miloševićevog režima...pricam ti pricu o sarenom vrapcu ko ovde koga zaludjuje a nas jadan narod nezna nista drugo nego da veruje i slusa sta mu se kaze

Goran

10.10.2012. 11:44

@Nikola - Jadan narod "nezna" konkretno Vi, Nikola, da se piše ne zna. A znate pametovati.

qwerty

10.10.2012. 06:43

Sve mi ovo lici na 1992. godinu, mada je tada ipak bilo lakse. Kakva prica! I novinar je briljantan, zna da pise. Svaka cast i onome koji govori i onome ko je to zapisao.

Andra Loncarevic

10.10.2012. 07:10

"Istina i samo istina, ona je ta koja leci."- Zlocini i zlocinci imaju istu tezunu, da li komunisticki, fasisticki, muslimanski, srpski, hrvatski. Ali zlocinci imaju i lice. Ako prstom ukazemo na njih to ce nas druge odvojiti od njih i izleciti od mrznje prema svima. "Srbija je vecna doksu joj deca verna"

englez

10.10.2012. 07:12

U Jasenovcu su od ljudi pravili sapun, u Jasenovcu su kuvali ljude i to davali logorasima da jedu. I kad jedna Njemacka dodje da nam pametuje o pravima, treba joj reci samo MARS stoko pokvarena, ali naravno tupavi Srbi to ne znaju, umijesto da im zaprjetimo tuzbama za koje imamo argumente mi se dodvoravamo zarad lazne EU.

drzavnik

10.10.2012. 08:48

Kakva srcedrapateljna lazna pricica. Kao savjetnik Ratka Mladica samo je prepricao njegove zlocine nad Hrvatima i muslimanima kao sto je radila i RTS 90-tih iz Vukovara, prikazujuci leseve Hrvata kao srBske. Znaju vas vec svi i sve vase lazi i mitomaniju. Sigurno je i njegov otac bio "brzi od francuske konjice". Ha, ha, ha...

Prota

10.10.2012. 09:33

Jel se mi to opet pripremao za neki unapred izgubljeni rat kad ovakve lazljive spodobe objavljujete. Covek zivi od mene 500 m i svi ga dozivljavamo kao nenormalnog. kad vid ovo, on u novinama. ma dajte molim vas

asd

10.10.2012. 09:34

Hrvati i balkanski Muslimani trebaju da budu svesni svojih zlocina. Takodje, mi Srbi smo budale sto im se nikad nismo osvetili kako valja. Kad god je bila istorijska prilika da im se vrati, izdajice u nasim redovima su zapevale pesmu ljubavi medju balkanskim narodima. Takodje, velika je steta sto se Srbija ne granici sa bar jednom normalnom Evropskom drzavom, kao sto je recimo poljska itd. Ovo Balkansko blato nikad necemo moci da skinemo sa cizama. Ili, mozda cemo i moci jednog lepog dana?

Vojvodjan

10.10.2012. 10:04

@asd - Pa Poljaci bi vas davno unistili da ste njima tako radili ko Hrvatima i Muslimanima. ne bi vas bilo. Budite sretni. A uskori cete graniciti sa normalnom zemljom Vojvodinom. Bitno da vi ne trebate biti svesni svojih zlocina.

Prota

10.10.2012. 10:08

@asd - Kad mi postanemo svesni svoji zlocina koje smo cinili svet ce nas prihvatiti.U ime srpstva i teritorijalnog prosirenja cinili smo strasne stvari i onda kad nam se vrati uvek neko drugi kriv.Izbijmo iz glave mastarije Vuka Karadzica i ajmo ziveti u svojoj zemlji kako Bog zapoveda. Ne treba na tuđe ali ne dajmo ni svoje. Za Kosovo treba ratovati, to je nase a ne za izmisljotine i ono sto nikad nije bilo nase.

rustimir

10.10.2012. 11:06

@asd - Pusta ti zelja,ima Nas u vojvodini mnogo vise nego Vas,tako da o tome mozes da samo mastas.

jopet

10.10.2012. 10:37

Ljudi šta mislite zbog čega su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Slobodan Milošević boravili u Americi kod ovakvih obavještajaca

jopet

10.10.2012. 10:38

Ljudi šta mislite zbog čega su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Slobodan Milošević boravili u Americi kod ovakvih obavještajaca, a posle naprasno došli na vlast, ako ne zbog razbijanja Jugoslavije. Još jednom se dokazuje da su amerikanci i njihovi sateliti uz pomoć domaćih izdajnika koji su došli na vlast devedesetih godina radili sve da bi razbili Jugoslaviju zbog svojih geostrateških interesa i borbe protiv istočnog bloka. Smrt fašizmu-Sloboda narodu.

Buba

10.10.2012. 12:42

Ako je vec znao negativne strane rata,a kako kaze i doziveo,kako je onda moga da ratuje protiv drugih naroda koji su trazili slobodu.Da sam na njegovom mestu,sakrila bi se u misju rupu,jer znajuci kakav prljav rat su vodiliAmerikanci i kako jos uvek nastavljaju da vode,ja bi se stidela da kazem da sam ratovala za njih.Unistili su Srbiju i sta sad taj "Amerikanac" trazi u Srbiji,mozda oprostaj onih koji su izgubili svoje u bombardovanju.

mica

10.10.2012. 14:54

Brate nemoj vise da nas branis. Ti nisi dobio ni jedan rat u kome si ucestvovao ,bolje da si ratovao za protivnike ,onda bi imali neke sanse.

igor

10.10.2012. 15:18

@mica - Glup komentar. Ako ćemo tako onda ni jedan živi Srbin nije pobednik u nekom od ratova koje smo vodili, pošto onih iz I sv. rata nema više među živima. Mada bi Republika Srpska mogla da se računa u pobedu, obzirom na Alijin plan za Srbe sa one strane drine

zagrebcanka

10.10.2012. 15:40

@mica - igor @ Ma tako je. Sada prepravljajte povijest kako niste htjeli razvaliti BiH i napraviti veliku Srbiju. Ali eto, opet zivite u svojoj dragoj BiH. Ipak je Alija uspio.

nemam pojma

10.10.2012. 16:01

A bre ljudi preteraste ga sa onim kopiranjem izrade raketa FAU - 1. Kad lažete, lažuckajte a ne ovako. Cela priča je smešna, pa čovek je rođen 1929. To je valjda jedina istina. 1944. je imao 15 godina. Dobro da niste napisali da je bio četnički vojvoda.

nemam pojma

10.10.2012. 17:50

@Darko - Nacisti tehničku dokumentaciju za raketne sisteme, 1941. godine radili u Sarajevu!!!!!????? Halo?????!!!!!

vladimir

10.10.2012. 22:25

Zamisli njega jos sa 12 godina napadali neprijatelji.Sta li ce biti u nastavku.,Kako lazete bre u nedostatku senzacija.U stvari ima ih ali nesmete da pisete(Kosovo,Kolubara)

Republika Srpska

11.10.2012. 08:46

Kad covek cita kako su ga mucili kod katedrale i kako turci siluju i ubijaju Srpske devojke u Visegradu najezim se! Ali mogu reci jedno a to je; Pamtiti pa vratiti!!!

Бруе

12.10.2012. 16:20

Свака част на заједљивим коментарима... јадници.