KOVČEZI sa telima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u petak po podne su stigli na Oplenac, gde će u subotu biti sahranjeni.

Posmrtne ostatke kneza Pavla, praćeni zvonjavom iz Saborne crkve izneli su u petak tačno u 16.30 gardisti Vojske Srbije. Za njima su sanduke sa telima kneginje i kneževića nosili članovi nacionalnog ansambla "Kolo", obučeni u narodne nošnje.

Čitava porodica Karađorđević ispratila je kneza, kneginju i kneževića na poslednje putovanje put Oplenca, gde će konačno naći večni mir. Nakon što je kolona sa kovčezima, pod jakom policijskom pratnjom, krenula, ćerka kneza Pavla Jelisaveta i članovi njene porodice razgovarali su sa građanima ispred Saborne crkve.

Nekoliko hiljada građana poklonilo se moštima kneževske porodice tokom 24 sata koliko su bile izložene u Sabornoj crkvi u Beogradu. U koloni ljudi, koji su sa raznih strana stigli u Sabornu crkvu, bila je i Veronika Popović, penzionisana učiteljica sa Karaburme.

- Ovo je težak i istovremeno radostan dan za našu zemlju - rekla je. - Neka se od danas Srbija nikada više ne stidi svoje prošlosti.

Istoričar Milan Tešić rano ujutru došao je iz Smedereva da se pokloni senima kneza Pavla.

- Ponosan sam što Srbija od danas može da pogleda svetu u oči. Knez je najtragičnija ličnost srpske istorije - kazao je Tešić.

Baku Emu Rakoč, sa Dorćola, čiji je brat bio u kraljevoj gardi, u Sabornu crkvu doveo je unuk Nikola.

DOČEK U ŠUMADIJI KOLONU koja je dovezla zemne ostatke kneževske porodice u petak uveče je na Oplencu dočekalo nekoliko stotina meštana obučenih u narodnu nošnju. Oni su želeli da prvi dočekaju i pozdrave dolazak kneza na mesto večitog počinka.

- Želela sam da odam poštu knezu, ali i njegovoj supruzi Olgi, koja je zračila dobrotom i plemenitošću. Njihov život više od progona obeležila je tragična smrt njihovog sina Nikole. Vraćajući se nama, u Srbiju, oni se zapravo vraćaju sebi - ispričala je u petak dok je izlazila iz Saborne crkve.

- Dirnule su me suze našeg naroda, koji im je strpljivo, celu noć, u mimohodu, odavao počast - kaže za "Novosti" princeza Jelisaveta Karađorđević.

Ispraćajući kovčege sa zemnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole, uz princezu Jelisavetu bila je njena porodica. Još od ekshumacije, koja je 28. septembra obavljena u Lozani, od nje se ne odvaja njena ćerka Katarina Oksenberg.

- Ganule su me i tople reči patrijarha Irineja o istorijskoj ulozi mog dede. Osećala sam se ponosno - kaže za "Novosti" Katarina Oksenberg.

Velika podrška princezi Jelisaveti je i njen sin Nikolas Balfur, koji je u petak, iz Londona, doputovao u Beograd sa suprugom Stefani i njihove četiri ćerkice. Starije Indija i Glorija i ranije su bile u Beogradu u poseti svojoj baki, ali mlađim devojčicama Olimpiji i Đorđiji ovo je prvi dolazak u domovinu njihovog slavnog pradede kneza Pavla.

- U ovom trenutku, koji sam ceo život sanjala, posebnu radost su mi donele moje unuke. Želim da sva moja deca pamte ovaj dan - kaže princeza Jelisaveta.

Oko kovčega prekrivenih srpskim zastavama sa lovorovim vencima u petak su u Sabornoj crkvi bili i drugi članovi dinastije Karađorđevića, prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom, i njegovi sinovi Petar i Filip. Na sahranu je došao i knez Aleksandar Karađorđević sa suprugom Barbarom od Lihtenštajna. Iz Ženeve je doputovao i njihov sin, knežević Mišel. Iz Nemačke je stigao Vladimir Karađorđević, sin kraljevića Andreja, a unuk kralja Aleksandra, sa suprugom Brigitom. Tu je i Linda Karađorđević, supruga princa Tomislava, sa sinovima Mihailom i Đorđem.