ZVONA Saborne crkve u četvrtak tačno u 17.45 oglasila su povratak kneza Pavla u otadžbinu. Kovčezi sa zemnim ostacima kneza, kneginje Olge i kneževića Nikole, prekriveni srpskim zastavama, uz zvuke himne "Bože pravde" uneti su u crkvu, gde je pomen služio patrijarh srpski Irinej.

Posmrtni ostaci kneževske porodice ekshumirani su 28. septembra u Lozani i do petka veče će biti izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu, da bi u subotu bili sahranjeni u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Nekoliko stotina građana ispratilo je donošenje moštiju kneževske porodice. Pomenu su prisustvovali kćerka kneza Pavla Jelisaveta, sin Aleksandar, članovi porodice Karađorđević, među kojima i prestolonaslednik Aleksandar, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić...

- Ovo je veliki dan, ne samo za porodicu Karađorđević, već i za zemlju i narod - rekao je patrijarh Irinej. - Veliki je dan i za najviše predstavnike Srbije koja je, ne samo dala saglasnost da se telesni ostaci kneza i njegove porodice unesu u zemlju, već i uzela učešće u časnom činu prenosa moštiju kneza, kneginje i kneževića. Time su pokazali da cene i poštuju značaj porodice Karađorđević i sve što su učinili za ovu zemlju.

ISTORIJSKI TRENUTAK

- Ovaj trenutak istorijskim čini pomirenje monarhije i demokratije, savremenog i prošlog. Veličanstvenim povratkom u otadžbinu kneza Pavla, koji će biti sahranjen uz najviše državne počasti, vraćamo se sebi, našim korenima, ali i činimo iskorak ka boljoj budućnosti - rekao je "Novostima" Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Patrijarh je govorio i o 27. martu 1941. godine, koji je nazvao najtragičnijim danom u životu kneza Pavla, ali i u istoriji Jugoslavije.

- Želeo je da pođe putem mira, jer je bio svestan moći Jugoslavije i moći drugih svetskih sila. Dobro je sagledao tadašnje prilike i našao najbolji put - govorio je patrijarh Irinej o istorijskoj ulozi kneza Pavla u događajima pred Drugi svetski rat.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je povratak posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića veliki za Srbiju i čin opštenacionalnog pomirenja.

- Ovo je pokazatelj odnosa države prema dinastiji Karađorđević i nije vreme da ukazujemo na to da li su neki postupci bili ispravni - rekao je Dačić.

Posle opela i patrijarhovog govora, okupljeni građani krenuli su u mimohod kako bi odali počast kneževskoj porodici. Čitavo veče, u tišini, prilazili su kovčezima, klanjali se i celivali krstove.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole stigli su u Srbiju, u četvrtak tačno u 14.56. Na graničnom prelazu Batrovci, sačekala ih je i preuzela princeza Jelisaveta Karađorđević, kćerka prognanog srpskog kneza, koja je posle 21 godine borbe uspela da rehabilituje oca i vrati ga u Srbiju, među pretke i narod.

UNIFORME I NARODNA NOŠNjA

SANDUK sa telom kneza Pavla u Sabornu crkvu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije u svečanim uniformama. Za njima, kovčege sa telima kneginje Olge i kneževića Nikole nosili su mladići iz nacionalnog ansambla "Kolo", odeveni u srpsku narodnu nošnju.

- Živela sam za ovaj dan. Moje najmilije vratila sam u otadžbinu - rekla je.

Iskreno je zaplakala kada je profesor dr Oliver Antić, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, knežev kovčeg prekrio državnom zastavom.

"Novostima" koje su jedine imale privilegiju da prisustvuju činu primopredaje kovčega, u ovom dirljivom trenutku, princeza Jelisaveta je rekla:

- Danas je moje srce srećno, a suze su skromna nagrada pobedi i pravdi. Sedam decenija živim u senci neistina i laži. I patim! Ali, vredela je moja borba. Tek sada, dok dodirujem kovčege na kojima su urezana njihova imena, i na njih stavljam vence od lovora, znam da je moj život zapravo bio misija da ih vratim u domovinu!

Uz princezu Jelisavetu sve vreme je i njena ćerka Katarina Oksenberg.

- Ovo je istovremeno najlepši i najtužniji momenat u životu moje majke - kaže za "Novosti" Katarina Oksenberg. - Znam kolika je bila njena želja da mog dedu kneza Pavla, baku Olgu i ujaka Nikolu, za kojim je posebno patila jer je bio veoma mlad kada je otišao, sahrani na Oplencu. Ponosna sam na majku. Kao i moj brat Nikolas, koji u subotu iz Londona dolazi da prisustvuje ovom veličanstvenom događaju.

SAHRANA NA OPLENCU

SAHRANA će, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti u subotu, 6. oktobra, tačno u podne. Posle opela u Sabornoj crkvi, uslediće dvadesetčetvoročasovno odavanje pošte, liturgija u petak u devet sati i svečani ispraćaj u Oplenac u 17 časova.

Princeza Jelisaveta potpisala je u četvrtak na graničnom prelazu dokumenta o preuzimanju kovčega. Posle tog formalnog čina, država je preuzela dalju brigu o organizaciji i protokolu prenosa do Saborne crkve u Beogradu, a potom i do Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, gde će u subotu, 6. oktobra, biti sahrana.

Iz Lozane, u kojoj su u petak, 28. septembra, ekshumirani, kovčege sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole, u Srbiju je dovezao Flavio Poleti, visoki predstavnik Administracije grada Lozane. I on je "Novostima" preneo deo svog uzbuđenja:

- Ovo je bila moja lična odluka. Ushićen sam što ću prisustvovati liturgiji, a potom i sahrani na Oplencu. Činilo mi se da o Srbiji znam mnogo, ali sam tek prelaskom granice, gledajući suzne oči ljudi koji su doputovali da ga sačekaju, shvatio da Srbe tek treba da upoznajem. Vi ste istinski divan narod i zato mi je žao patnje kroz koju vas je istorija iskušavala.

Na samoj granici jedinica MUP-a Srbije prenela je kovčege u tri specijalna vozila koja su na putu do Beograda i Saborne crkve imala jaku policijsku pratnju.