Knez Pavle opet u domovini

V. TALOVIĆ

03. 10. 2012. u 20:57

Posmrtni ostaci porodice Karađorđević posle ekshumacije u Lozani u četvrtak stižu u Beograd, sahrana u subotu. Na graničnom prelazu kovčege će preuzeti kneginja Jelisaveta. Biće izloženi u Sabornoj crkvi

Posle sedam decenija knez Pavle se u četvrtak vraća u Srbiju.

Posmrtne ostatke kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole, koji su u petak 28. septembra ekshumirani u Lozani, na graničnom prelazu Batrovci, u četvrtak u 15 časova dočekaće princeza Jelisaveta Karađorđević i delegacija Vlade Srbije. Posle skromne ceremonije preuzimanja, kovčezi će biti preneti u Sabornu crkvu u Beogradu. Tu će ih, prema saznanjima "Novosti", dočekati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a prvi pomen prognanom srpskom knezu održaće patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima.

Ispred Saborne crkve kovčezi će biti izloženi od 17.45 časova. Posle pomena, narod će moći narednih 24 sata, u mimohodu da im oda počast.

- Očekuje se i veliki broj zvanica. Osim najviših predstavnika državnog vrha na čelu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivisom Dačićem, te uglednih kulturnih i javnih ličnnosti, dolazak i u Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu najavili s u i mnogi predstavnici diplomatskog kora - kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade Srbije i član organizacionog odbora. - Zbog važnosti događaja nivo bezbednosti je podignut na najviši nivo. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vojska aktivno učestvuju u zaštiti svih objekata i pratnje, od trenutka ulaska u zemlju do dolaska u Beograd i, konačno, do Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Istorijski događaj PO njegovoj izričitoj želji, kovčege sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, kneginje Olge i kraljevića Nikole, iz Lozane do graničnog prelaza Batrovci, specijalnim vozilom dovozi Flavio Poleti, visoki funkcioner Administracije grada Lozane. Sa njim je i kolega Rolan Kolo. - Ponosan sam što učestvujem u ovom istorijskom događaju - rekao je "Novostima" gospodin Poleti. - Dugo sam istraživao kneževu ulogu u srpskoj istoriji. Bio je tragična ličnost teških prilika i nesigurnog vremana, ali njegove državničke i vojničke zasluge su nesporne. Fasciniran sam njegovim senzibilitetom i prefinjenim darom za umetnost.

Prema zvaničnom protokolu, kovčezi će ka Topoli krenuti u petak, u 16.45 časova.

U crkvi - zadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića, biće izloženi do subote kada će, posle jutarnje upokojene liturgije i pomena koji će služiti vladika Irinej australijsko-novozelandski, knez biti sahranjen uz sve državne počasti.

Pre polaganja tela u kriptu predsednik Srbije Tomislav Nikolić, održave oproštajni govor.

DRŽAVA SVE PLAĆA

Ministarstvo kulture sačinilo je troškovnik i predložilo da se iz budžeta odvoji 4,5 miliona dinara za pokriće svih troškova sahrane.

- U ovu brojku ušli su troškovi ekshumacije, prenosa posmrtnih ostataka iz Švajcarske do Beograda i Oplenca, opremanja i svih dešavanja koja parte povratak kneza u Srbiju - kaže Veljko Odalović. - Država je, kao što je i obećala, preuzela sve troškove.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

drzavnik

04.10.2012. 08:24

E sada ce biti problem kada opet napadnu Srbiju (recimo Madjarska, ili Hrvatska ili Kosovo ili BiH) kako ce sada bjezati van zemlje?