Manastirska kripta čeka Karađorđeviće

V. TALOVIĆ

02. 10. 2012. u 20:55

U Crkvi Svetog đorđa u Topoli sve spremno za sahranu ostataka članova dinastije Karađorđevića. Otvorene tri grobnice u kripti

Oplenac spremno dočekuje kneza Pavla. To potvrđuju i radnici koji od ranog jutra sređuju park i okolinu oko Crkve Svetog Đorđa, u kojoj će u subotu, 6. oktobra, biti položeni posmrtni ostaci srpskog kneza, kneginje Olge i njihovog sina, kneževića Nikole.

Povratku kneza Pavla među pretke u porodičnu crkvu Karađorđevića i to na stogodišnjicu od njene izgradnje raduju se i meštani susednih sela Božurnja, Pavlovca, Rajkovca, Zagorice, koji su, kažu, došli da „izvide“ da li je na Oplencu sve potaman.

- Zadovoljni smo, sve blista, samo da nas i vreme posluži - govore „onako usput“, jureći za svojim poslom, Nedeljko Janjić i Vekoslav Krstić iz sela Junkovca kraj Topole.

Kovčezi sa telima kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole iz Saborne crkve u Beogradu biće preneti na Oplenac u petak, oko 17 časova. Tada će se služiti opelo i liturgija a građani će u mimohodu moći da odaju poštu knezu namesniku. Sahrana je narednog dana, u subotu.

- Očekujemo veliki broj zvanica, a mnogo našeg naroda već najavljuje dolazak - govori Dragan Reljić, istoričar u Zadužbini kralja Petra Prvog, dok se približavamo manastirskoj kripti u kojoj deca iz Subotice i Prijepolja slušaju o istoriji ovog veličanstvenog zdanja vizantijske arhitekture.

ZADUŽBINA - Ovo je veliki događaj i za Topolu i za Srbiju i činimo sve da sahrana protekne dostojanstveno - kaže Vladan Živulović, direktor Zadužbine na Oplencu. - Nadam se da će uskoro i drugi Karađorđevići koji su sahranjeni u rasejanju, pokoj naći u manastirskoj kripti.

Iz središnjeg dela crkve, gde su levo i desno od oltara sarkofazi u kojima leže Karađorđe i kralj Petar Prvi, mermerno stepenište vodi ka donjem nivou obloženom najfinijim mermerom i ukrašenim mozaicima. Od 39 grobnica, koliko ih je u kripti, od utorka su otvorene tri. Označene su brojevima 4, 5 i 6, i nalaze se preko puta groba Arsena, oca kneza Pavla.

- Ovde će, jedno pored drugog, počivati knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola - objašnjava Reljić. - Otvaranje nije bilo lako i radnici su se posebno namučili sa pločama od dečanskog oniksa, koje su zbog težine mogle da oštete zid i mozaik na podu.

Kad su skinute ove masivne ploče, pomerane su i betonske. Tek tada je rađeno isušivanje i hidroizolacija. Zadužbina je za ovaj posao unajmila stručnjake koji su grobnice otvarali uz konsultacije sa ekspertima iz Zavoda za zaštitu spomenika.

SA KRALJEVSKIH DVOROVA

Sahrani će prisustvovati prinčevi Majkl od Kenta, Nikolaos od Grčke, knez Aleksandar (Pavlov) Karađorđević, princeza Barbara od Lihtenštajna, prinčevi Mišel i Vladimir Karađorđević. Polaganju posmrtnih ostataka prisustvovaće i ćerka princeze Jelisavete Katarina Oksenberg i njen sin Nikolas Balfur, princeze Brigit i Linda Karađorđević sa decom prinčevima Mihailom i Đorđem. Na sahranu će doći i princ Nikola Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije