Cara Dušana među svece

B. SUBAŠIĆ

27. 09. 2012. u 21:02

Grupa istoričara će predložiti Sinodu SPC kanonizaciju. Jedini neposvećeni vladar iz loze Nemanjića. Neformalno se već smatra svetiteljem

GRUPA istoričara i teologa uskoro će u Patrijaršiji predstaviti elaborat sa zahtevom da se jedini neposvećeni vladar iz loze Nemanjića, car Dušan, proglasi za sveca, otkriva istoričar prof dr Veljko Đurić Mišina.

- Lik cara Dušana na mozaiku iza grobnice već ima oreol, jer se on neformalno već smatra svetiteljem - objašnjava Đurić. - Razlog zbog koga on nije ranije proglašen svecem jesu glasine koje je o njemu širila Vizantija, ljuta zbog toga što je stvorio srpsku patrijaršiju.

Sagovornik "Novosti" otkriva da su antropolozi utvrdili da je prvi srpski car zaista zasluživao nadimak Silni.

- Antropolog, član komisije koja je 1991. otvarala sarkofag, na osnovu veličine pršljenova utvrdio je da je car Dušan mogao biti visok oko 215 centimetara - kaže Đurić. - Lik cara bio je sačuvan na skulpturi sa njegovog sarkofaga koja se nalazila u muzeju u Skoplju, ali ona je odavno nestala.

SPASILAC BEZ REHABILITACIJE PROFESOR Dragoslav Grujić je ceo život spasavao srpsko kulturno blago, a umro je lišen nacionalne časti.
- Prvo su ga u tamnici držali Austrougari, samo zato što je bio jedan od vodećih srpskih intelektualaca - kaže Vladimir Davidović.
- Spasao je Dušanovu grobnicu i mošti, a 1942. od ustaša, iz fruškogorskih manastira, mošti kneza Lazara, cara Uroša i Stefana Štiljanovića. Posle rata je spasavao srpsko kulturno blago koje je opljačkano i odneto u Zagreb. Komunističke vlasti 1945. proglasile zločincem, a presuda do danas nije ukinuta.

Najveći deo srpske javnosti uopšte ne zna da je profesor Radoslav Grujić još 1927. pronašao mošti i delove mermernog sarkofaga cara Dušana u Manastiru Svetih arhanđela kod Prizrena. Vladimir Davidović, dugogodišnji sekretar SANU i jedan od najboljih poznavalaca srpske baštine, otkriva da se delovi Dušanove grobnice i danas nalaze u Skoplju, gde ih je posle iskopavanja doneo profesor Grujić.

- Na osnovu tih fragmenata, crteža i fotografija savremnim forenzičkim metodama moguće je rekonstruisati ne samo sarkofag cara Dušana, već i njegov lik - kaže Davidović.

Najveće blago Svetih arhangela, mošti cara Dušana, sakrivene ispod mramorne ploče i zatrpane hrpom izlomljenih delova sarkofaga, Grujić je rekonstruisao i bio zapanjen da je on izveden u zapadnjačkom stilu.

"Iznad poklopca grobnice koji je bio u ravni s patosom, bio je drugi poklopac od beličastog mramora sa izvajanim visokim reljefom cara Dušana po zapadnom običaju, kome u srednjovekovnoj Srbiji nema primera", zapisao je Grujić u beleškama. Otkopano je i nekoliko prilično očuvanih delova još jedne careve mramorne statue u prirodnoj veličini.

Ova otkrića raspalila su maštu onovremenih sakupljača relikvija i tragača za moštima i legendarnim blagom.

"S velikom mukom čuvani su objekti od razvlačenja mnogobrojnih posetilaca. Nije bio drugog izlaza osim da se oni iz razvalina prenesu u Skoplje i sačuvaju u Muzeju južne Srbije. Bar dok ne nastupe takove prilike da se kod samih razvalina ne bude mogao osnovati i urediti muzej", zapisao je Grujić koji je u staroj Dušanovoj prestonici i osnovao Muzej južne Srbije.

"Takove prilike" za izgradnju muzeja Svetih arhangela ni u Kraljevini ni u socijalističkoj Jugoslaviji nikad nisu nastupile, pa je više od 1.600 kamenih ukrasa ostalo u Skoplju. Grujić je uspeo da u Patrijaršiju u Beogradu donese samo careve mošti koje su tu dugo skrivao. Tek 1968. one su svečano prenesene u Crkvu Svetog Marka, što je izazvalo veliku podozrivost komunističkih vlasti.

- Članovi Savezne i srpske Komisije za verska pitanja smatrali su da je smeštanje sarkofaga u Crkvu Svetog Marka, najveću i najistaknutiju u Beogradu, subverzivno i preti da podseća vernike na Dušanovo carstvo i budi velikosrpska osećanja - kaže profesor Đurić.

Ispostavilo se da je Grujićev poduhvat donošenja moštiju cara najverovatnije spasao ove relikvije od sudbine koju je doživeo carev lik sa sarkofaga u skopskom muzeju.

- Tokom zemljotresa 1963. u Skoplju nestali su delovi reljefa, glava, ruka i šaka cara Dušana - kaže Davidović. - Neki su pričali da su ukradeni, a drugi ih je zemljotres protvorio u prašinu, mada tu sudbinu nisu doživeli drugi kameni ukrasi iz Svetih arhanđela. Mada, istinu govoreći, ostatke Dušanovog sarkofaga niko iz Srbije nije nikada zvanično tražio.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

Dragan

27.09.2012. 21:22

Kao profesor istorije pitao sam se oduvijek čime su vladari zasluživali (pa i naši Nemanjići, nesumnjivo značajni) svetačke oreole. Po principu da treba uvijek krenuti od sebe, pitam se kako je jedan Stefan Prvovjenčani proglašen za sveca, a ratovao je protiv brata. Kralj Milutin naređuje sipanje kiseline sinu u oči i postaje svetac. Neobnevidjeli sin Stefan Dečanski se bori protiv svog sina koga vojni vrhovi podržavaju u borbi za vlast...Šta to bješe moralan život?

Katarina

27.09.2012. 21:42

@Dragan - Tajna je, prijatelju, u pokajanju. Ne u izvinjenju, vec u dubinskom duhovnom i dusevnom preobrazaju koje dolazi zbog pokajanja. Moze razumeti samo onaj koji pozana. Zato se za nase preminule molimo, za sve ono za sta oni nisu mogli ili stigli da se za zivota pokaju. Jer, samo se za zivota mozamo pokajati. Posle je kasno. Mir Ti zelim.

Јована Јовановић

27.09.2012. 22:30

@Dragan - lli nisu hteli. Jer ih nije bilo briga. Bitna je bila samo vlast. I cilj im je opravdavao svako sredstvo. Caru Dušanu konkretno,ubistvo oca. Ne može da se pokaje i da bude:puj pike ne važi,nisam to uradio. Uz svo poštovanje njegove političke sposobnosti,po mom mišljenju,ne zaslužuje da bude svetac.

vuk-maniti

27.09.2012. 23:05

@Dragan - Car Dusan je imao SPOROVE oko trona sa svojim ocem Sv.Stevanom Decanskim, ali ga nije ubio !!! Neprijatelji srpske crkve i naroda su PODMETNULI' NEISTINE SVIM' istorijskim licnostima XIV i XV vijeka ?!!! Zato sada ne mozemo da se POVEZEMO u vremenu i prostoru !!!?

Aleksa

27.09.2012. 23:14

@Dragan - @ Јована Јовановић,jos ti moras graha i proje da jedes da bi shvatila sustinu zivota........do tada neka ti je svako dobro od Gospoda.

Perica

28.09.2012. 00:12

@Dragan - Isto pitanje sam i ja imao nakon posete Rimu kad sam saznao da su Bordzije dale trojicu Papa, a vazile za porodicu serijskih ubica-trovaca. A Papa se izjednacava sa Bogom u katolicanstvu.....

baunti

28.09.2012. 01:00

@Dragan - @Jovana: Kako ne moze da se pokaje? Vidi sta katolici rade? Kolju, siluju, ubijaju na najgore nacine, odu "sveceniku" kazu "zgrijesio sam" i sve oprosteno... A sutro opet iznova.

cis

28.09.2012. 01:27

@Dragan - Sta mi mozemo da znamo o necijem pokajanju? Da li su to oni koju su sve te vladare proglasili svecima znali da citaju njihove misli? I to sa ove nase vremenske distance? Cisto sumnjam.

Dile

28.09.2012. 05:39

@Dragan - Tajna je u tome sto se istorija falsifikuje i ne moze se verovati svemu napisanom. Nas narod ima poslovicu 'ako koza laze - rog ne laze'.Svetac postaje svako ko cini Bozja cuda za vreme zivota a i posle smrti. Ne moze niko biti Svetac a da za njega nema mnogo svedocanstava o Bozjim cudima koje ljudski um ne moze da shvati, dok covek moze samo da oseti tu Bozju moc...

Jovana Jovanović

28.09.2012. 09:01

@Dragan - To je moje mišljenje. Dobro znam da postoje dve teorije o smrti Stefana Dečanskog,ali je meni bliža ova gore. Ne brinite za moje shvatanje suštine života. U svakom slučaju,želim i ja vama svako dobro.

dodobird

28.09.2012. 09:09

@Dragan - ne izjednacava se sa Bogom vec je namjesnik Sv. Petra na zemlji... dakle Sveti apostol, ali ne Bog!!

virdus

28.09.2012. 09:39

@Dragan - .....profesore,gde ste kupili diplomu i meni bi jedna trebala.....

Dragan

28.09.2012. 10:03

@Dragan - Zaradio sam najviše ocjene kod naših najboljih poznavalaca srednjeg vijeka. Preporučujem Vam da učite i pokušate sa moralne strane posmatrati stvari pa onda prosuđujte ko može nositi svtački oreol. Ako se slažete da svi Nemanjići trebaju biti sveci, onda nemate niti jedan valjan argument da osporite beatifikaciju Alojzija Stepinca i pape Jovana Pavla II. Da li ste spremni da primjenjujete dvostruke standarde?

Dragan Vujovic

27.09.2012. 21:48

Da bi shvatili zasto Car Dusan nije proglasen od SPC za sveca trebali bi poci od noci njegove smrti ?! ZBOG CEGA, KO, KAKO' ...???

J

28.09.2012. 12:34

@Dragan Vujovic - Ne,to nema veze. Jovan Kantakuzin se spremao da ponovo zasedne na vizantijski tron. Carica Jelena,Bugarka,majka cara Uroša Nejakog,znala je da Marija Paleologova sa Soluncima sprema kraljevski tron za svog sina Sinišu.U slučaju da Kantakuzin ponovo postane car i Solun bi potpao pod njegovu vlast;Sinišini snovi bi propali.Ubijajući Dušana,Jelena je ostavljala prostor sinu da zajedno vlada sa Kantakuzenom i da ga jednog dana,kao mladji,nasledi. ..Vizantijske spletke.

Ivana Stanojevic

27.09.2012. 22:26

Car Dusan nije kanonizovan zbog toga sto je uvodjenjem carice Jelene na Svetu Goru u doba kuge prekrsio sveti zavet i zabranu te zajednice. Tumacenja drugacija od ove bi bila smesna da nisu zalosna. Smisljajuci teorije zavere samo potcenjujete lik i delo najveceg vladara srpske istorije.

scepan-mali

27.09.2012. 23:12

@Ivana Stanojevic - Sprdanje sa istinom je SUSTINA teorije zavjere !!!? MAJSTORE ???!

Bole

27.09.2012. 23:45

@Ivana Stanojevic - Prica o dovodjenju Carice Jelene na Svetu Goru su price. Ono sto monasi kazu i da jeste dosla njena noga nije krocila na Svetu Goru, odnosno bila bi nosena

Marun

28.09.2012. 08:43

@Ivana Stanojevic - Боле, то би била техникалија! Није Света Гора само тло на ком су манастири.Неке ствари није требало радити, па све да си Цар Душан Силни...

Здравко

27.09.2012. 22:37

Овај захтјев има смисла само ако су ти теолози и историчари сигурни да Бог тако хоће. Нас Србе је несумљиво задужио и требамо га се сјећати и Богу се молити за њега. Остало је све сила а Бог силу не воли. Која је корист ако неког на земљи прогласимо свецем а он на небу то није?

Sinisa

27.09.2012. 23:31

Ja mislim da Bog treba da odluči dal je neko Svetac a ne mi gresni ljudi po svojoj gresnoj pameti.

Ilija

28.09.2012. 03:25

@Sinisa - Sinisa, svaka ti cast! Mi stvarno ne mozemo niukog unapredjivati u svetce samo to Bog moze! Ali, od samog postojanja covjeka covjek je odbacio Boga a sve je uzeo covjek u svoje ruke to nam istorija pokazuje. Ziv mi budi

Srba

05.09.2013. 18:48

@Prezrela boranija - Nema sposobnih, nece valjda Kusturica ili Rados da ga prave. Pa mesto istorije dobijemo neku mesavinu cesljanja babe i bele macke smestenu u srednjem veku. Istina da srednjovekovna istorija Srba je u stanju da ispise roman tipa igre prestolja, ali treba kvalitetan reziser rodoljubno optimisticnog karaktera, a ne drustveni kritik da radi takav film. Ako se stvori takav serijal, on ima ne samo da nas podsjeti srpskoj istoriji i vrednostima nego njima nauci i nase potomstvo.

gale

28.09.2012. 01:25

eto srba. samo filozofiranje u prazno i pljuvanje samih sebe. strasno i tuzno. umesto da se zapitamo sta ce biti sa njegovim posmrtnim ostacima,mostima,kako god,mi se prepiremo da li je ili nije svetac. najveci vladar koga je srbija ikad imala a jadna bedna raja prica price iz nepricave. e srbijo dobro i opstajes sa ovakvom decom koju si izrodila.... ne mogu da veeerujem da niko,ama bas niko se nije zapitao za sudbinu tako velikog coveka a o profesoru svecu necu ni da govorim,to je tek sramota.

dile

28.09.2012. 02:00

Ocigledno se menjaju pravila po kome neko moze da postane svetac - sto znaci - prlja se Sveto Pravoslavlje. Car Dusan Silni je isao u rat na Pravoslavnu Vizantiju i tako je doprinosio njenom slabljenju. Oslabljena Vizantija je pala pod Turke, i dalje znamo kako nam se desilo prokletstvo kojem je licno on doprineo...Gde su dokazi da je on Svetac? Postoji li ikakvo Bozje cudo vezano za Dusana Silnog? Porazavajuce je koliko Srba danas zna kako se u Pravoslavlju postaje Svetac.

MORAVAC

28.09.2012. 10:03

@dile - A da li je "Pravoslavna Vizantija" imala pravo da vlada nad nasomzemljom"???To sto je on napadao Vizantiju to je sto je prvo Vizantija u savezu sa Bugarskom napala "rasku" tj. Srbe 1330.Bitka kod Velbuzda je dokaz.

Simke

28.09.2012. 04:26

Zasto ljudi prkose Bogu,sta je Bog lose ucinio ljudima kad se tako ponasaju prema njemu,zalosno je sve sto se zbiva u istoriji ljudskog roda.Ljudi sami u ime boga postavise svoje predstavnike u vidu popova da im pomognu u komunikaciji sa njim,nisu se zadovolji sa tim vec su poceli da mnoge prozivaju za svece,sve mi ovo lici na Babilon.Nazalost ljudi su okrenuli ledja Bogu i bitniji su im sveci i njima se klanjaju a ne stvoritelju,sramota za ljudski rod.

Miodrag Belic

28.09.2012. 07:13

Da je nekom drugom narodu, podaren Car Dusan, koji je stvorio Srpsku Patrijarsiju, visetruko uvecao teritoriju, uveo pisane zakone, stvorio velelepne gradove, ne da bi bio Svetac, nego bi legende o njemu bile Svetska bastina, kao npr. Aleksandar Makedonski ili Grof Drakula...Od Albanaca ne smem kazati da je Carev Grad Prizren, i da nije Kaljaja vec Dusanova Tvrdjava.U Skoplju, za ogromnu dzamiju na Butelskom brdu, Crkvi gde se Car Krunisao, albanci su dizali demonstracije sto se to i pominje!

čika Velja

28.09.2012. 12:40

@Miodrag Belic - što bi mi bili bolji (gori) od njih? joj majko Mila i Draga

Cable Guy

28.09.2012. 07:20

Jel to onaj što je oslepeo svog oca pre nego što je došao na vlast? Zaista, treba posvetiti takve hrišćanske vrline, na kraju krajeva, svaki čestit srbin koji toliko voli vlast zaslužuje da bude posvećen

Građanka!

28.09.2012. 07:21

Kako brate, pa ja sam čitala ono što je pisao Grigorije Camblak, posle Dušanove smrti, da je Dušanov otac, Stefan Dečanski umro od " sinovljeve ruke", znači ubio ga sin Dušan IV , taj isti car koga crkva kanonizira u svetitelja. Ali to nije prvi put da naša crkva ubice posvećuje...

nikolas_bar

28.09.2012. 11:54

@Građanka! - Taj Grigorije Camblak je pisao lazi o srpskim vladarima, isto su to radili komunisti a isto ce i da pisu o nama i nasim vladarima u zbivanjima krajem 20 vijeka, svo vrijeme nam poturaju lazi, a da ne pricamo o glavnoj lazi majki svih lazi da smo se mi srbi doselili na balkan u 6v, pa ovdje se niko nije doselio ni odselio jedino ovi arbanasi su stigli sa turcima i to sa kavkaza, tamo su im bili komsije ceceni i cobani.

OBILIC

28.09.2012. 07:37

Car Dusan je zavrsio svoj zivot mucenicki, stradao je od ubica koje je papa poslao. Bio je otrovan. Ovo ce vam potvrditi svaki iole dobar istoricar. Papa nikako nije trpeo nekoga ko je bio popularniji od njega u svetu.

stefan

28.09.2012. 07:47

mogu ga oni danas zvati svecem ili ne Srbi znaju i znace zauvek ko je za njih bio Car Dusan !!Dok ne dodje ponovo Car Dusan nema spasa srpskome narodu !!!Za krst casni i slobodu zlatnu!!!

drzavnik

28.09.2012. 08:28

Vidite da je i ovaj Bugarski/Makedonski vladar tezio zapadnim obicajima i pokusavao Srbiju uvesti u tadasnju EU. Eto ni do danas niste uspjeli. A sada ozbiljno. Ovaj oceubica i skrnavitelj svetinja. te osnivac sekte pravoslavne radi svojih uzitaka, kod vas svakako moze biti svetac. Proglasite za sveca i Milosevica. A ne bi me cudilo da "ustanovite" kako je bio visok oko 3 metra. Kad narod bez povijesti pokusava neso napraviti.

Vlajko

28.09.2012. 09:56

@drzavnik - Lica poput ''drzavnika'' iz okolne ''obitelji'' mogu samo zavideti jednom drevnom narodu i pripadnicima CARSKE SRBIJE... Lica, koja su 1910. godine dobila DRYAVNOST odvajanjem od Austrougarske monarhije i pripajanjem na teska ledja Kraljevini Jugoslaviji Srpskog Kralja Petra Karadjordjevica. I dalje biste bili banovina u nekoj germanskoj monarhiji... Nek vas je STID i SRAM.

Milos

28.09.2012. 11:02

@drzavnik - Au, zavist je nezgodna stvar. Sta ces, kad nemate svoju istoriju, morate da komentarisete nasu.

nikolas_bar

28.09.2012. 11:49

@drzavnik - pa vi ste se odvojili 1054g od pravoslavlja i od tada zivite u lazi.

MORAVAC

28.09.2012. 09:11

Hvala Gospodu Bogu ipak ce "Bozja volja kad tad stici".Da nije bilo Cara Dusana nebi bilo ni "Srpske Patrijarsije".Koliko smo samo "patrijarhe" imali od 1346 godine???"NIJEDAN" nije, i jos nemaju hrabrosti da ga predlozu za sveca???I sta je jos gluplje,"Ne smeta im naziv PATRIJARH SRPSKI".Nazalost idalje se "plase Carigradskog Patrijarha".Zaboravili da za vreme Turaka "Carigrad" pokusavao na svakinacin da potcini ne samo nasu "Crkvu nego i Bugarsku".Toliko o "Pravoslavnom Bratstvu".

grof

28.09.2012. 09:39

Bolje bi bilo da se srpski istoricari bave pravom sprskom istorijom izvan becko-vatikanskog sinjela i da zagrebu malo dublje od Nemanjica. Kanonizacija Dusanova nije bila prihvacena od strane SPC nakon njegove smrti jer je udavio oca u Zvecanu.

MORAVAC

28.09.2012. 09:57

@grof - A Kralja Milutina mogla da proglasi za svecem i ako je svog rodjenog sina Stevana Decanskog oslepio???

Deki

28.09.2012. 15:47

@grof - "Oslepio" ga je jer je ovaj pokusavao prevrat i nije ga ubio, nego pokusao da oslepi. S obzirom da je hteo prevrat i nije sacekao vreme kad ce mu otac Milutin predati vlast ovaj je izvrsio disciplinsku meru. Ipak malo je preterao, pa je sam Bog umesao prste i kao sto znas nije uspeo da ga oslepi, nego mu se vid kasnije vratio. Obojica su svetitelji. Milutin je ipak izvrsio zavet i sagradio 40 crkava velike vrednosti, pirg na Svetoj Gori, crkvu u Hilandaru, kuce za uboge,... i jos mnogo toga.

SaleP

28.09.2012. 09:49

Car Dušan nije kanonizovan zato što je prekršio kanonsko pravo i poredak podigavši, bez saglasnosti Konstantinopolja, rang srpske Arhiepiskopije u rang Patrijaršije. On je to učinio iz tog razloga što samo Patrijarh može nekoga krunisati za Cara ali se, bez obzira na to, pravila i kanoni u pravoslavnom svetu dobro znaju.

Maja

14.07.2013. 07:38

@SaleP - Ali ipak patrijarsija ostaje i posle Dusanove smrti i Carigrad je priznaje. Prvi srpski patrijarh je proglasen svecem a Dusan nije, iako je car stvorio patrijarsiju. SPC je dici da je u rangu patrijarsije, a ignorise svog osnivaca. A anatema carigradskog patrijarha je cisto politicki akt, pod pritiskom vizantijskog cara, jer je bacena tek 1352. a srpsko carstvo i patrijarsija su nastali 1345/6. Sta su cekali 7 godina? Odavno pre toga je postojalo bugarsko carstvo i crkva.

MORAVAC

28.09.2012. 09:55

Hvala Gospodu Bogu ipak ce "Bozja volja kad tad stici".Da nije bilo Cara Dusana nebi bilo ni "Srpske Patrijarsije".Koliko smo samo "patrijarhe" imali od 1346 godine???"NIJEDAN" nije, i jos nemaju hrabrosti da ga predlozu za sveca???I sta je jos gluplje,"Ne smeta im naziv PATRIJARH SRPSKI".Nazalost idalje se "plase Carigradskog Patrijarha".Zaboravili da za vreme Turaka "Carigrad" pokusavao na svakinacin da potcini ne samo nasu "Crkvu nego i Bugarsku".Toliko o "Pravoslavnom Bratstvu".

Vlajko

28.09.2012. 09:55

Lica poput ''drzavnika'' iz okolne ''obitelji'' mogu samo zavideti jednom drevnom narodu i pripadnicima CARSKE SRBIJE... Lica, koja su 1910. godine dobila DRYAVNOST odvajanjem od Austrougarske monarhije i pripajanjem na teska ledja Kraljevini Jugoslaviji Srpskog Kralja Petra Karadjordjevica. I dalje biste bili banovina u nekoj germanskoj monarhiji... Nek vas je stid i sram.

Hrvoje

28.09.2012. 10:24

@Vlajko - U SHS se ušlo Ugovorom. Kamo sreće da nije, danas ne bi trebali ispunjavati uvjete za ulaz u EU.

zoks

28.09.2012. 13:00

@Vlajko - hrvoje@naravno da se ugovorom uslo u SHS,nijedan savez nije napravljen bez ugovora i sta je tu cudno?Ali se postavlja pitanje sta je dovelo do tog ugovora?Verovatno ste bili srecni sa austro-ugarskom i od velike srece prihvatili drzavu sa Srbima!To si u pravu da danas ne bi trebali ispunjavati "uvjete" za eu,jer bi tada usli kao njihova prcija,konjusari,a oni ne ispunjavaju uslove jer ih niko za nista ne pita!Srbi NIKADA u eu!Nikada!!

dusan

28.09.2012. 10:37

Car Dusan je mozda najveca nasa istorjska licnost. Mislim da treba na tome da ostane.

virdus

28.09.2012. 11:49

......sve je Bozija Volja i (ne) posvecivanje Cara Dusana ce biti Bozija Volja......pa zar nije prvo Srpska Pravoslavna Crkva (oko 1217) stekla autokefalnost,a zatim na oltaru te iste Crkve nastaje nasa mila Srbija,mislim da nema ociglednijeg dokaza ispunjenja Bozije Volje......zato se i razlikujemo od ostalih naroda,zato i pratimo kroz vekove Hristov put stradanja a to i jeste jedini i pravi put.....

JA

28.09.2012. 16:24

@virdus - Za virdus "... pratimo kroz vekove Hristov put..." Kad bi to bila istina.... nazalost na tragovima ste nekog drugog andjela.

J

28.09.2012. 12:23

Na cara Dušana carigradski patrijarh Kalist 1352.g. bacio je anatemu. Kralja Stefana Dečanskog ubila je njegova žena,Marija Paleologova,Solunka,jer je htela da njihov sin Simeon, Siniša, lakše dodje do očevog prestola,što je kasnije, posle Dušanove smrti, u par navrata vojno pokušavao.Carica Jelena uneta u tepihu na Svetu goru.Iguman preimenovan u patrijarha,donacija u zlatu za manastir. Cara Dušana otrovala carica Jelena,jer je jedino ona imala pristup do njega.

dare dabar

28.09.2012. 12:23

Prosto neverovatno koliko ljudi nemaju pojma o istoriji, a komentarisu. Svi Nemanjici su bili oceubice ili bratoubice. U borbama za vlast nema ni oca ni brata, nego samo ko je jaci. To nije karakteristicno samo za Srbiju vec za sve zemlje i vladare srednjeg veka. Takvo je bilo vreme. Ali niko od njih nije svetac sigurno. Pa i Rastko Nemanjic je klao Bogumile, cupao im jezike i otimao imovinu i proterivao u Bosnu gde su nasli utociste, a postoji i sumnja da je licno ubio pobunjenog kneza Streza.

darko82

29.09.2012. 00:07

@dare dabar - Neverovatno koliko ti nemas pojma. Znas li koliko je svetaca bilo lopova, ubica, preljubnika itd...??? Pa? Ljudi su se pokajali, spoznali Boga, napustili sve sto je materijalno i posvetili se asketskom zivotu pa postali sveci. Tako da to da li je neko bratoubica, oceubica nema veze. Bog svakome daje sansu da se pokaje i ispravi ono sto je radio.

DANICA

24.12.2015. 02:22

@dare dabar - kaži nam kakve su bile engleska,francuska,nemačka i bilo kohja dinastija tog vremena...stavljaš srednji vek u današnje vreme čime dokazuješ da nisi sposoban da razumeš vreme .......

čika Velja

28.09.2012. 12:37

Kanon svetosti prestalo je da bude hrišćanstvo (o.Tadej)- već služba crkvi. Svaki Srbin koji je najviše voleo vlast bio je posvećen, a Silni je ustoličio Patrijaršiju! Kakva je crkva/država ako osnivači nisu “sveti”? Vera pučanstva u moć crkve da proizvede “sveca” (od sv.Mirotočivog) nedavno je testirana Justinom i Velimirovićem. Danas Silnim, sutra..? Promociju “sveca” narod plaća – Hrist posmatra. Teško li se narodu “svetaca” i kolekcionarima ikona na onaj dan

zoks

28.09.2012. 12:56

@čika Velja - Nas narod bi trebao da shvati,ako su vernici i veruju u Boga,da niko nije svet do Gospod Bog,a ponajmanje covek!Da ne govorim o materijalnim stvarima,kao i o onim stvarima koje je covek stvorio svojim rukama!

Gvozden

28.09.2012. 12:47

U Hilandaru se nalazi pehar iz koga je car Dusan voleo da pije vino. U taj pehar je stajalo 2 l vina i monasi govore da je pio na iskap. Mozda vam se pretpostavka ne svidja, ali nije iskljuceno da je umro i zbog neumerenosti u picu i hrani. Uvek neka teorija zavere (pape, Madjari, Turci...). On je car. Kakvo obezbedjenje ima danas predsednik nase drzave koja propada, a sta mislite kakvo je Car obezbedjenje imao. Car jedne mocne drzave! U tekstu pise "mosti", a za sveca jos nije proglasen???

Sveti Jovan Krstitelj

22.01.2015. 13:37

Hikandar je jeddan od najvecih relikvija dinastije Nemanjica koje su ostavili srbima, koji vekovima govori istinu o Srpskoj istoriji... Hvala Bogu da ce se skinuti anatema sa Cara Dusana i proglasiti svecem... Srpske vlasti bi tre da u Beogradu podignu spomenik Caru Dusanu... Takodje teba skinuti anatemu sa dinastije Obrenovica, odnosno Kneza Milosa Obrenovica da je ubijo kuma... jer nekome je bilo krivo sto je srbija opet pocela da se uzdize i bude mocna na celu sa Obrenovicima...

jakov

24.12.2015. 02:19

@Sveti Jovan Krstitelj - CAR DUŠAN ima spomenik u beogradu ispred palate pravde

Sveti Jovan Krstitelj

22.01.2015. 14:30

Sta se desilo sa krunama Nemanjica i Obrenovica i gde se sada nalaze, povezanost Srbije sa Maltom kada se na kruni Karadjordjevica nalazi malteski krst...