Stari računari sve više na ceni

B. PUZOVIĆ

utorak, 25. 09. 2012. u 22:28

Стари рачунари све више на цени
U Srbiji sve viŠe poklonika i zaljubljenika u stare kompjutere i igrice. Na internet-berzama, kompjuter „amiga“ košta i do 20.000 dinara

DOK mnogi teže da imaju „aždaju“ - kompjuter najnovije generacije, sa što jačim karakteristikama, postoje i oni koji uživaju u starim računarima, bezmalo muzejskim eksponatima poput „komodora“, „spektruma“, „amige“... Među njima je i Lajkovčanin Pavle Matić, administrator računarske mreže i sistema u Rudarskom basenu „Kolubara“, koji ima kolekciju više od stotinu starih kompjutera, igrica, programa!

Iako su proizvedeni osamdesetih godina prošlog veka, svi njegovi računari besprekorno rade. To, veli, ne čudi, jer su kompjuteri u to vreme pravljeni veoma kvalitetno, da traju.

- Uprkos tome što je tehnika te vrste dostigla neslućene razmere, već deceniju povećano je interesovanje za računare koji su se nekad prvi pojavili na tržištu i kompjuterske igrice iz tog vremena - kaže Pavle Matić. - Možda je razlog tome što se već izvesno vreme ništa revolucionarno nije pojavilo na tržištu kompjuterskih igara, postignut je maksimum, pa se ljubitelji te vrste zabave vraćaju u prošlost. Iako po grafičkim i zvučnim efektima ne mogu da pariraju novim, modernim, stari računari i kompjuterske igre sve više privlače pažnju i mladih, koji se s njima prvi put susreću.

Na internet-berzama, stari kompjuteri poput „amige“ u Srbiji dostižu cenu i do 20.000 dinara. Ima, međutim, onih koji svoje stare kompjutere ne žele da prodaju, bez obzira na tokoliko im para neko ponudi.

LICITACIJA - Zbog ekonomske situacije, cene starih kompjutera u Srbiji nisu visoke, na licitacijama preko interneta - kaže Matić. - U Americi, međutim, sasvim je drugačije, raritetni uređaji te vrste dostižu vrtoglave cifre. Tako je „nintendo“ kompjuter sa svim pratećim programima jedan kolekcionar u Americi platio čak dva miliona dolara!

- Ne sluteći da će doći vreme kada će to biti poslastica za kolekcionare, sačuvao sam određen broj prvih kompjutera koji su se nekad pojavili na tržištu, a kasnije sam, kupujući na internetu, kolekciju dopunio - kaže Matić.

- Imam desetine legendarnih kompjutera tipa „amiga“, „komodor“, „spektrum“, „atari“, konzole „nintendo“, više od hiljadu disketa različitih programa i igrica iz tog vremena. Kao i mnogobrojni njihovi ljubitelji širom Srbije, nikad nisam prestao da uživam u čarima tih, danas prastarih, uređaja...

U Srbiji danas ima mnogo zaljubljenika u stare kompjutere, najviše u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Valjevu... Mnogi internet-forumi posvećeni su sakupljačima tih uređaja, programa, igrica. Matić objašnjava da su kompjuterske igre iz starog perioda bile uglavnom logičke, misaone, bez nasilja, pucanja i ubijanja, za razliku od današnjih.

- Svi mi poklonici starih modela kompjutera neprekidno smo u kontaktu, kao jedna velika porodica - kaže Matić. - Uređaje razmenjujemo, kupujemo preko svojevrsne berze na specijalizovanim sajtovima. Ima zaljubljenika čija kolekcija sadrži i po nekoliko stotina jednog istog modela, a što je najinteresantnije, sve je više mladih u Srbiji koji se interesuju za „oldtajmere“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)