Život se razbio o kamen

Vojislava C. SpasojeviĆ

23. 09. 2012. u 20:58

Vuksan Knežević, nekada najmlađi golootočanin, posle šest decenija vratio se na „mesto zločina“ i ispovedio „Novostima“ svoju golgotu i golgotu žrtava komunističkog terora

EVO ga, Goli otok! Više ne liči na sebe. Nekad ovde nije bilo ni drvceta, ni komadić betona. Samo oštri kamen koji seče dlanove. Ni ptica nije mogla da proleti. A sad ima, čak, i turista. Ima, valjda, šta da se vidi...

Više kao za sebe šapuće Vuksan Knežević (81) dok se iskrcava na strmu golet. On je jedan od najmlađih golootočkih kažnjenika. Posle šest decenija, došao je da nam ispriča svoju priču, na pustom ostrvu nadomak Raba, gde je proveo najdužu godinu svog života.

Dok se penjemo kroz kamenu nigdinu, ka unutrašnjosti ostrva gde turisti obično ne idu, priseća se kako je tu stigao prethodnog puta. U stočnom vagonu voza. Linija od Topčidera do Bakra. Kao džakovi, nagurani u potpalublje broda koje je moglo da primi maksimalno 250 ljudi. A bilo ih je oko 1.100. Po dvoje povezanih užadima. Uz surovo batinanje, nemilosrdno su ih gurali jedne preko drugih.

Oni sa dna, pokušavali su da dišu, grabili su zavezanim rukama da se izvuku pod teretom novoubačenih mučenika. Oni s vrha, teži, propadali su na dno. Borili su se za vazduh, makar za samo jedan udisaj.

- Kad su nas iskrcali na Goli otok, u potpalublju, iza nas, ostalo je nekoliko nepomičnih tela. Bili su to prvi koji nisu preživeli - kaže Vuksan.

A, bio je to samo početak...

- Prošla je ravno 61 godina od tada - konstatuje Knežević dok se osvrće oko sebe, i pokušava da prikrije uzbuđenje. Kasnije, uz kafu i domaću lozu, priznaje da su mu noge, kako se gliser približavao ostrvu, podrhtavale. U stomaku mu je „ključalo“ i osećao je neku čudnu drhtavicu. Koju je, kaže, prikrivao od nas.

Na ostrvo smo stigli oko 10 sati, 18. septembra, skoro u isti čas kada je, pred Specijalnim sudom u Beogradu, počelo suđenje njegovom sinu Goranu Kneževiću, srpskom ministru poljoprivrede, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

- Kakva koincidencija! Ako se izuzme sedam meseci koje sam proveo u pritvoru u Vršcu, i četiri i po meseca „dobrovoljnog“ rada u rudniku, u Bosni, na samom Golom otoku bio sam 14 meseci. Nevin. A Goran je samo mesec dana manje od mene proveo u pritvoru. Ni danas ne mogu da verujem da se mom sinu dešavalo isto što i meni - gorko kaže Vuksan.

Krećemo se kroz teško pristupačan deo ostrva, dok pokušavamo da nađemo čuvenu Petrovu rupu. U jami dubokoj sedam i širokoj 20 metara, opasanoj mitraljeskim gnezdima, u koju se prvo spuštalo merdevinama, a kasnije kamenim stepenicama, završavali su najtvrdokorniji - španski borci, stari crnogorski komunisti, kao i oni koje je Tito smatrao ličnim neprijateljima. Sve u svemu, njih 130, među kojima i Vlado Dapčević i Dragoljub Jovanović, stariji brat Žikice Jovanovića Španca. Oni su podvrgavani najstrašnijim mučenjima.

Nailazimo na bar dve rupe slične Petrovoj. Kasnije saznajemo da niko nikada nije našao famoznu Petrovu rupu, jer je zatrpana, a tragovi zločina uklonjeni. Kopano je nekoliko rupa sličnih njoj, baš da se zavara trag.

Ali, zato nam nekadašnji robijaš Vuksan pokazuje ostatke kamenog hotela, u kom su bili smešteni islednici i gosti s kopna, a koji je toliko bio raskošan da u njemu i danas, iako razvaljen, stoički izdržava kvalitetan parket. Pored su ostaci teniskih terena, a nešto dalje zidine radionice.

- Ovoga nije bilo, sigurno je sazidano posle mog odlaska - kaže naš vodič, koji sebe sve vreme na Golom otoku ironično zove „domaćinom“.

Prolazimo i pored upravne zgrade, i mnoštva kamenih razvalina koje su naknadno zidane kada je otok pretvoren u običan zatvor. Putićem ide voz „Goli ekspres“, pun stranih turista, koji vodi do Vele drage, i Drugog muškog logora, kog su zidali sami zatvorenici, u jesen 1950.

U njemu je naš „domaćin“ proveo najviše vremena.

Vuksan Knežević uhapšen je u Vršcu, 5. septembra 1949. godine. Imao je 17 godina i tek je upisao treći razred Učiteljske škole. Najbolji đak u osnovnoj, u Banatskom Karlovcu, gde su mu živeli roditelji, zatim i u Učiteljskoj, uzoran skojevac, akcijaš, okićen udarničkim značkama... Uhapšen je u parku, na zabačenoj klupi, dok je sedeo sa devojkom. Do danas ne zna šta je bio njegov greh. Da li je to bilo zbog starijeg brata Milana, člana Mesnog komiteta KP?

Jedna grupa Milanovih partijskih drugova izjasnila se za Staljina i Rezoluciju Informbiroa, 1948. Njegov najbolji drug prebegao je u Rumuniju. Iako Milan nije bio staljinista, sledila mu je kazna jer se „družio s pogrešnima“. Bio je jedan od prvih logoraša na paklenom ostrvu, a u vreme kad je Vuksan stigao, već se u radnoj brigadi spremao za uslovnu slobodu.

A možda je razlog bio sasvim drugi? Možda baš taj što se Vuksan zabavljao sa devojkom na koju je „bacio oko“ jedan od „viđenijih“ vršačkih udbaša? Ili su greh bile obe te stvari?

- Devojci i meni je prišao jedan udbaš koji je vodio neku stanicu agitpropa u Vršcu s rečima: „Pođi sa mnom.“ Pitam: „Zašto?“ Kaže: „Videćeš!“ Sećam se, bila je nedelja. Odmah mi je sve bilo jasno. Pitam gde ćemo i da li zna da imam kartu za Split. Hteo sam da pređem u Pomorsku akademiju. A on će: „Ne brini. Ideš samo da daš izjavu“ - seća se Vuksan, dok se po strmom kamenjaru vešto kreće ka drvenim barakama, koje su posle pedesetih srušene i zamenjene kamenim ćelijama.

I te kamene su danas ruinirane, bez krovova, sa razvaljenim rešetkama. U onim starim, drvenim, proveo je svoje prve mesece na Golom otoku, bezbroj puta cvokoćući za vreme nepodnošljivih senjskih bura.

- Doveo me je u dvorište vršačkog zatvora i tu me je bez reči ostavio. Sunce je pakleno pržilo, nigde hlada. Stajao sam i čekao od 11.30 do sedam uveče. Kad neko prođe, a retki su tuda prolazili, pokušao sam da mu se obratim. Ignorisali su me. Predveče se pojavio dežurni oficir sa policajcem i kratko dobacio: „Ubaci ovog u dvojku“ - nastavlja Vuksan.

Ubacili su ga u nešto što je podsećalo na podzemni bunker, bez prozora i svetla. Sve je bilo vlažno jer se beton ovih, tek sazidanih ćelija, još nije dobro osušio. Pipao je po mraku dok mu se oči nisu privikle na tamu. A onda je video dvojicu ljudi. Jedan je bio iz Plandišta. Drugi je čučao, umotan u kožuh. Bio je to begunac iz Rumunije, bratoubica. Nije bilo ni klozeta, ni kible. Ujutro bi dobijali tvrdo parče proje, a u podne i uveče neki čorbuljak koji je najčešće bio tek zamašćena voda. Dobio je vaške. Nije bilo ni umivanja, a kamoli kupanja.

Posle mesec i po bacili su ga u samicu. Kasnije su tu prebacili jednog zatvorenika, bivšeg načelnika SUP, starog komunistu, đaka Moše Pijade iz sremskomitrovačke kaznione. Posle će zajedno putovati na Goli otok.

- Bio je dobar prema meni sve do ostrva. A tamo me je, kao i mnogi drugi stari komunisti, razočarao. Brzo je „revidirao“ stavove i ubeđivao i mene da slušam i sarađujem.

Vuksan je uhapšen u letnjim patikama i majici kratkih rukava. Tako je prvih dana spavao na golom betonu. Tek posle dve nedelje od kuće je primio paket s odećom i kaputom. Na njemu je posle ležao, njime se pokrivao, njega je podmetao pod glavu umesto jastuka. On mu je bio jedina uteha.

- U ćeliji-bunkeru bio sam od 5. septembra do 31. decembra. Uoči same Nove godine, poveli su nas dvojicu u sudski zatvor, koji je, u odnosu na ovo, bio hotel prve kategorije. Dok smo išli ulicom vezani jedan za drugog, duboko sam udisao čist vazduh. Sitne pahulje bockale su me po licu, a ja sam otvarao usta i halapljivo ih gutao. Na ćošku, prema Učiteljskoj školi, naleteo sam na grupu đaka, koji su iz internata žurili na doček. Skamenili su se kad su me videli. Pokušao sam da im se osmehnem. Iako mi do tada nije bilo hladno, posle tog susreta počeo sam da drhtim...

Za sedam meseci, 17-godišnji zatočenik samo dva puta je bio pozvan na saslušanje. Prvi put, pet dana posle hapšenja. Morao je da potpiše zapisnik šta mu je sve oduzeto, između ostalog, udarničke značke s radnih akcija. Uzalud su tražili da prizna da je državni neprijatelj. Ponavljao je da ne zna zašto je uhapšen.

Drugi put su ga pozvali u ponoć, u sobicu bez prozora. Ne zna koliko je vremena prošlo između ta dva saslušanja. Na zidovima su, umesto slika, visile sprave za mučenje. Na sredini sobe hoklica. Tu je seo, a jedan islednik je počeo da ga ispituje. Vrlo brzo je, nezadovoljan saradnjom, počeo da viče: „Bando, nećeš ništa da pričaš!?“ Utom, iza paravana istrčaše dvojica gorila, jasno pokazujući koliko su nestrpljivi da jurnu i prebiju ga. A onda je islednik besno udario nogom u hoklicu. Mladić je poleteo dole, prvo od islednika dobio pesnicu u glavu, a onda od batinaša udarce čizmama po celom telu. Osvestio ga je miliconer, polivši ga kofom vode, i odvukao u ćeliju.

Bio je u grupi od šestoro ili osmoro zatvorenika, ne seća se tačno, koje su jednog martovskog jutra iz vršačkog zatvora poveli ka Beogradu. Dok su autobusom prolazili kroz njegovo selo, video je ljude kako žure na posao. Onako vezan, pokušavao je da lupne o prozor, da ga bilo ko spolja vidi, da može da poruči ocu i majci da više nije u Vršcu, da ga negde vode. Niko nije smeo ni da pogleda.

Vozili su ih prvo u Pančevo. Tu je u ponoć potpisao presudu na pola parčeta papira, tipsku, izvučenu na šapirografu, u kojoj je samo mastilom napisano njegovo ime i da se osuđuje na 20 meseci društveno-korisnog rada:

- Umesto 20 meseci, nekako sam pročitao 20 godina! Te noći mi se po glavi vrtela ista scena, sa poslednje krsne slave. Pošto nismo imali crkvu, otac me pošalje s drugom u susedno selo, kod popa, da presečemo kolač. Na pola puta, drug i ja presečemo sami kolač, vino popijemo, a novac za popa strpamo u džep.

Kasnije, na slavi, rodbina je sedela u jednoj sobi, a lokalni komunisti u drugoj. Otac je voleo da ih začikuje: „Bolji je moj Bog nego vaš Marks!“

- Među njima je bio i jedan udbaš koji je cinično ocu dobacio da ni njegova slava nije prava i ispričao mu šta sam uradio sa kolačem. Otac se samo okrenuo i dobacio mi: „Proklet bio!“ Ušao je u sobu i bacio kolač. Baš ta scena me je cele noći pekla i brideo sam zbog nje.

Kad su konačno stigli u Beograd, na Topčideru ih je čekala kompozicija sa stočnim vagonima. Tu su se slivali zatvorenici iz Vojvodine i uže Srbije, njih više od 1.000. Dali su im po hleb i malo marmelade, potrpali ih u furgone i zamandalili vrata. I dalje su bili vezani užadima. Neki su halapljivo jeli. Vuksanu je cimer iz vršačke ćelije preporučio da sačeka, da ne žuri. Bio je u pravu. Posle dva sata u vagonima je počela agonija. U marmeladi je bio laksativ koji je proterao sve koji su je jeli. U početku su vršili nuždu samo po uglovima vagona, a posle po sebi i svojim sapatnicima. Nije moglo da se diše od nesnosnog smrada.

UČITELj I PISAC VUKSAN Knežević je rođen 1931. u Točilovu (Raška oblast). Odrastao je u Banatskom Karlovcu. Posle Učiteljske škole, završio je Filološki fakultet u Beogradu. Od 1961. živi u Zrenjaninu. Radni vek proveo je kao učitelj. Posle odlaska u penziju počeo je da piše knjige. Do sada je objavio 10, od kojih je nekoliko, na ovaj ili onaj način, vezano za Goli otok. Prvu, autobiografsku, „Krivica nevinosti“, publikovao je 1996.

- Oko ponoći smo stigli u Bakar. Preko šina je bila daska po kojoj nas poteraše kroz špalir batinaša, ka moru. Izubijani ljudi su odjednom iza špalira nestajali nadole. Mislio sam da nas bacaju u talase, da bih, kad je na mene došao red, shvatio da nas trpaju u potpalublje broda. Nagurani, bez vazduha, jedni preko drugih, krenuli smo ka Golom otoku - seća se Vuksan Knežević.

Vrlo brzo dočekaće ga novi špalir, ovoga puta zatvorenika, mučenika, kao što je bio i sam, povici „Ua, bando!“, podmukli udarci pesnicama i nogama u slabine, nepodnošljivi bolovi, poniženja, bure, gomile kamenja i džakova pod kojima se pada od iznurenosti. Tako je preživeo svoju prvu godinu punoletstva. n

NA HILjADE MRTVIH

GOLI otok se prostire na 4,7 kvadratnih kilometara, istočno od Istre, u Velebitskom kanalu, između ostrva Rab, Sveti Grgur i Prvić. U Prvom svetskom ratu Austrougarska je na njemu čuvala ruske zarobljenike sa Istočnog fronta. Posle sukoba Tito - Staljin, 1948. godine, na Golom otoku se otvara zatvor za političke kažnjeninike, ali je bilo i nešto osuđenih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata, mahom ustaša. Prvi zatvorenici stigli su u jesen 1949, poslednji su otišli 1956.

Većina zgrada na ostrvu bila je smeštena između uvala Mala Tetina i Melna. Sredinom pedesetih zatvor je sa saveznog nivoa prešao na republički, pa je Hrvatska tu do 1988. čuvala obične kriminalce.

U vreme Rezolucije IB, to je zvanično bilo Radilište administrativno kažnjenih muškaraca/žena društveno-korisnim radom. Ideja je bila da se izoluju Staljinove pristalice kako bi, u slučaju napada Sovjetskog Saveza, lako bile likvidirane. U svakom trenutku na ostrvu je bilo između 2.000 i 3.000 zatvorenika, koji su se delili na „bandu“ i „revidirce“. Bilo je i pripadnika radne brigade. To su oni koji su se „popravili“ i spremali za odlazak kući.

Do danas ne postoje precizni podaci, ali računa se da je kroz logor za sedam godina prošlo između 40.000 i 60.000 ljudi. Procene broja mrtvih su još nepreciznije. Mada su hrvatski istoričari identifikovali imena nešto više od 400 umrlih, spekuliše se da je od 3.000 do 15.000 ljudi tu skončalo pod batinama, od iznurenosti, difterije ili se prosto ubilo skokom u ambis. Procentualno, 44 odsto zatočenih bili su Srbi, 21,5 odsto Crnogorci, 16 odsto Hrvati, a pet odsto Makedonci. Bilo je nešto malo i Slovenaca i Albanaca

Zatvor se sastojao od četiri logora: Prvi muški (Mala žica), Drugi muški (Velika žica), Petrova rupa (Kota 101) i kasnije Ženski logor. Prvi ženski logor bio je na Svetom Grguru, kao i oficirski logor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (78)

da ali

23.09.2012. 22:59

U tom komunizmu se radilo stvaralo poroizvodilo svakodnevno raslo i razvijalo znao se red imao zakon sada je rasulo i moralno materijalno državna uprava uredjenje života države organizacija života sve je u rasulu i sunovratu.

zoks

23.09.2012. 23:22

@da ali - da ali@ i upravo ova situacija o kojoj govoris je logican nastavak komunizma!Kako vam vec jednom nije jasno da je ta Jugoslavija postojala dok su Istok i Zapad zeleli,i dok su ispirali mozak i jedni i drugi svojim narodima,i plasili te iste narode jedni drugima!Kad vise taj "hladni rat" nije pio vodu morali su nesto novo izmisliti da bi se narod stalno plasio necega,jer se sa njime lakse manipulise kada su u strahu,pa su izmislili i podstakli terorizam,i silom ga odrzavaju!Da bi narod zabavili!

nije nego

23.09.2012. 23:57

@da ali - I po tebi je taj svakodnevni razvoj opravdanje za sva ova nedela koja su se desavala na Golom otoku, i u jednom komentaru si se posrao na zivot i golgotu svih 60000 ljudi koji su tamo bili. Ko si ti da cenis da je Goli otok bio realna cena za svakodnevni razvoj i da li je neko tvoj bio tamo kad tako pricas. Tacno je da je bilo uredjenije i da je bilo razvoja ali to nije komentar na ovu vest, promasio si temu, komunjaro jedna.

SRB-IN

24.09.2012. 02:03

@da ali - ovde se odbacuju cinjenice... kao pusti to teorija zavjere ovo ono...ali brojevi su neumoljivi....koliko nas je stradalo u 1. i 2. svetskom ratu?!I, zasto nije bitno kad mi stradamo...zasto je bitno kad su drugi stradali?najiskrenije BAS MI JE ZAO STO SMO DIO ERVOPE....EVROPA JE TOLIKO BOLESNA...NAZALOST NEIZLECIVO!!!

da ali nije nego@

24.09.2012. 03:23

@da ali - Sada je u Srbiji golgota nad 7miliona ljudi a ne nad 60hiljada, sada ima više penzionera nego zaposlenih, a i poljoprivreda uništena čak, sudovi u kolapsu, jedino kriminal u porastu ali kakvom, da li si ti bre stanovnik vremena sadašnjeg i dali vidiš u kakvoj situaciji golgote svi živimo šta se praviš pametan.

Srpko

24.09.2012. 03:51

@da ali - Nisu Komunisti nesto bili specificno losi, komunisti su bili deo naseg naroda, znaci bili su srbi. To isto bi se desilo i danas kao sto se desilo juce, problem je u narodu koji ima mentalitet da komsiji crkne krava. I u apsanama kraljevine jugoslavije je bio iosti takav teror.Jos gori teror je bio u ovom poslednjem ratu, kada nazalost nije bilo komunista. Srbi, Hrvati i Muslimani su se jos gore odnosili prema svojim zarobljenicima . Nije problem u Komunistima, problem je u mentalitetu Naroda !

miki

24.09.2012. 06:23

@da ali - Ispiranje mozga kod tebe je definitivno bilo uspesno i koliko vidim jos te drzi , zbog takvih i tebi slicnih nalazimo se tu gde jesmo !!!

Jagodinac

24.09.2012. 07:52

@da ali - Goli Otok je bio uglavnom za zaljubljene u Staliina i SSSR. Oni su bili okorele komunjare. Vama je kanda njih zhao?

alex

24.09.2012. 09:21

@da ali - Isto kao sto i ti na osnovu jednog nedela sudis o "komunizmu" u nacelu.Covek lepo govori istinu. U tom "komunizmu" milioni su iz suma i planincina, bez puteva, lekara itd. sisli u gradove, besplatno se skolovali, dobijali stanove pravili porodice i ziveli zivote dostojne coveka.Danas u ovoj "slobodi i demokratiji" o necem makar i slicnom nema ni reci !O Golom otoku treba suditi iz perspektive tog vremena. Posle rata i tolikih zrtava mozda su trebali Staljina da puste da nam kroji sudbinu !

zoks

24.09.2012. 09:41

@da ali - alex@ kazes "na osnovu jednog nedela",je li?Malo li su ih komunisti uradili?Pa trebala bi mi jedna podebela knjiga da nabrojim sva njihova nedela!To je najvece zlo koje je ikada bilo u nasem srpskom narodu,sa sve osmanlijama i njihovim ostacima!

crnogorac

24.09.2012. 14:35

@da ali - mnogo zalosno sto se sve desavalo tom nevinom covjeku i svima koji su bili na tom zlogasnom logoru koji ja nazivam mali jasenovac to bio goli otok najveca sramota svih naroda i narodnosti jugoslavenskih naroda a kao po obicaju najvise srba i crnogoraca strasno koja tragedija tako nesto se ne smije nikada zaboraviti i nikada ponoviti a drug tito je bio poznati zlocinac koji se malo razlikuje od ante pavelica

alex

24.09.2012. 15:17

@da ali - Vreme "komunizma" je ubedljivo deo srpske proslosti u kome se najbolje zivelo. U kome je obican covek najbolje ziveo. Obican covek pre tog vremena nikada nije bio na "godisnjem odmoru" i sl.Vi izgleda sa vasim dedama i babama niste bas puno razgovarali.Taj sistem nije trebalo unistavati vec ga usavrsavati. Srbija u svojoj istoriji nikada nije imala evoluciju vec samo revolucije. Uvek smo (sto mi sto drugi) samo rusili sve staro i pocinjali ispocetka. Zato i jesmo opet samo na pocetku ...

TheMillos

23.09.2012. 23:39

A Jovo Kapičić kaže da je ovo bio 'rehabilitacioni' centar za ' prevasapitavanje'....eeee Srbijo

sasa stankovic

24.09.2012. 00:39

@TheMillos - Sta nije Jovo Kapicic poslao svoga sina na tu rehabilitaciju, ako su i dolazili bili su smesteni u civilni hotel s druge strane otoka gde su se prezderavali jagnjetine i prasetine. Osudjenike nisu ni vidjali. Dao Bog da on jednoga dana zavrsi na cuvenom "Zenskom radilistu" iza Male drage.

sasa stankovic

24.09.2012. 00:05

Na Rabu 2 ili Golom Otoku proveo sam nesto vise od 7 godina. Barake iz vremena IBOa su me docekale u svome "bljestavilu" Svrstani po proizvodnim pogonima osudjenici su jos godinama obitavali u njima. Godine 1976 je zavrsena nova dvokatnica u koju smo se uselili i ostavili zohare i buve iza sebe. U "Zici" osudjenicki krug, bila je smestena trpezarija, kantina skladiste ishrane, pomocna kuhinja, pekara, biblioteka i nadzorni centar. Iznad je bila ambulanta i kasarna sa strazom i karaulom.

sasa stankovic

24.09.2012. 00:12

Privredni pogon "Velebit" je sadrzavao u sebi: grubo strojnu stolariju, bravariju, finostrojna stolarija i prateci objekti kao sto su lakirnica i montaza, pakeraj i kotlarnica. Pogon za preradu kamena je imao: Kamenolom, separaciju, strojni pogon sa presama za susenje teraco plocica, bravarija za odrzavanje. Transportni pogon je imao nekoliko traktora sa prikolicama, "Zastave" 2,5 t. nekoliko viljuskara i IMW kombi za prevoz civila. Posebna prica je transportyni pogon.

Stole

24.09.2012. 00:22

I za silna ubistva zbog Informbiroa,Jovo Kapičić uživa penziju pola veka.I Mićunović Dragoljub,kao "Informbirovac",danas "pati"kao žrtva Golog otoka.

sasa stankovic

24.09.2012. 00:32

Goli Otok je i kao zatvor imao svoje zrtve, VI licka, popularno zvani cuvari licani imaju na dusi dvadesetak osudjenika koji su ubijeni batinama u periodu od 1973 pa do 1980 godine. Neka istoricari pokusaju saznati tajne odelenja 1o2 to je bio odjel pojacanog nadzora sa samicama i izolacijom. Mnogo je tu bubrega izbijeno i polomljeno kostiju, a da nitko nije nikada odgovarao. Svojim sam ocima gledao kako cuvari bacaju u more mladica od 23 godine, i to mu je bio kraj.

SRBIN CG

24.09.2012. 01:05

Sto nisu uspjeli da pobiju u Jasenovcu,na Sremskom frontu dovrsavali su sramno na Golom otoku. Dosta clanova moje uze i sire porodice su proveli godine na ovom mucilistu,a jovo vam i dalje sa joskom soli pamet u sred naseg Beograda,u sred nase Srbije...................E moja braco srbijanci jadno sta dopustate!

petar velebit

24.09.2012. 14:43

@SRBIN CG - ja se samo pitam kako niko od potomaka golootockih mucenika nije jovu objasnio neke stvari. na zalost ne smem da napisem kako da mu objasne, jer tada novosti nece da objave moj komentar. a nekim mrziteljima srpskog naroda obavezno objavljuju komentare.

Pali

24.09.2012. 01:12

Ako ako,kriminalce lopove i politicare na goli otok....Molim redakciju novosti da mi ovaj put izadju u susret jer su oni ti koji se zalazu za demokratiju i slobodu govora.Hvala

Mujica Hasanovic Bosanac

24.09.2012. 02:16

a onda su njihovi sinovi krenuli na osvetu u Hrvatsku i Bosnu i znamo historiju i kronologiju desavanja.Genocidna je puna takvih "spomenika".

SRBIN CG

24.09.2012. 10:54

@Mujica Hasanovic Bosanac - Mujice za sve sto su njihovi sinovi uradili imali su potpuno pravo,kako zakonsko tako i moralno!!!!!! Da nismo trebali cekati na noz kao u prethodna dva rata? Zao mi je sto su vas nasi pretci oslobadjali u dva rata dok ste vi osvajace docekivali cvijecem,ali nikad vise Srbin nece ginuti za vas!!!!

SSF

24.09.2012. 02:59

Voli crvena banda da bije narod. Evo druga generacija ne skrece sa puta - Canak s telohraniteljima prebio polu-pijanog coveka, uvek igraju na sigurno.

Raisa

24.09.2012. 04:11

Potresno je svedocenje o jednom od najuzasnijih logora posle 2.svetskog rata.Znamo da je Tito smislio pakleni plan,pocev od strasnog ostrva,pa sve do mucenja najcesce nevinih zrtava.Goli otok je bio gori od sibirskih logora,tih zloglasnih Staljinovih mucilista.Ne mogu da se otmem utisku posle citanja clanka u E- novinama o Titovom visokom ukusu za umetnicka dela i poraznim slikama mucilista koje je smislio monstrum.Goli otok ceka umetnika koji ce na filmskoj traci ovekoveciti ljudska stradan

nemanjaIX

24.09.2012. 06:47

kako novinar ovako ozbiljnoj i bolnoj temi moze da pridje ovako?!! odveli ste coveka na mesto njegove golgote i to je sve, ni malo istrazivanja ni jedan tacan podatak, sve procene ovih ili onih. da li je autor ovog teksta novinar ili daktilograf?!! pa nije ovde rec o domadjem zadatku u osnovnoj skoli, ovo je tema koja jos uvek deli srbiju, a ovaj tekst samo produbljava jaz medju nama!!!

atlas2000

24.09.2012. 06:49

Doista užas što su činili sa ljudima, samo zato što su se doimali "staljinovim" sljedbenicima, kao da taj isti tito nije bio stljinov sljedbenik, a onda promjenio "dres"! Kada čitam komentare bivših komunjara koje ovakove gadarije pravdaju s nečim "razvojnim", doista mi se još više gade! Na žalost posljedice masovnog terora i zaglupljivanja masa ostale su do danas i još mnogo godina će trebati dok se stvari općenito poboljšaju!

Sasha

24.09.2012. 07:30

Jos jedan dokaz da smo sami sebi najveci neprijatelji. Na zalost jos nismo dosli pameti! Dokle vise?

Dario

24.09.2012. 07:34

U svim zatvorima postoje nevini i krivi.E da je Srbiji jedan Goli otok, da nas dovede u red.Huligani na javnim mjestima vode glavnu rec,a u danasnjim zatvorima kao u hotelu.

bobo

24.09.2012. 07:36

Kada odrastes u blagostanju kao ti nije nego lako je komentarisati tvoj nacin. Gospodin je prosao pravu golgotu i zahvaljujuci sebi spasio je zivot i evo ga u 81 godini. Ziveo nam 100 godina. Ucite deco na tudjim primerima. Duzi tekst do sada nisam procitao, zasto se evociraju teske uspomene na ovaj nacin i sada?

zoks

24.09.2012. 10:24

@bobo - bobo@ ako Vuksanu nije tesko da "evocira" "uspomene" zasto bi to bilo tesko bilo kome od nas slusati i gledati?Da li se sada evociraju uspomene ili ne, nije bitno,zlodela komunista ne smeju biti sakrivena!Od "Pasjeg groblja",pa na dalje!

ranko75

24.09.2012. 07:40

Taj je sigurno imao ubedjenja za Staljina,koja nije krio.Vidite kako ga je drug razocarao odmah po pribicu,jer je promenio stavove, a on je svoje zadrzao,i verovatno ih pokazivao.Titu je bilo bitno da izoluje inforbirovce,da ne bi za sobom povukli mase, (tu je bio u pravu), a ostalo su ucinili nasi ljudi sami.

Milan Kalinic

24.09.2012. 11:21

@ranko75 - Pa i da je imao? Sta to menja? Goli otok je uzas! To je malo humaniji Jasenovac... Valjda je to merilo vremena, i ja kao pripadnik mladje generacije to ne mogu da razumem!

zoks

24.09.2012. 10:35

@kapitalista - kapitUlista@ Srbin nikada nikada vise ne sme dici ruku na Srbina zato jer je drugog politickog ubedjenja!U komunizmu smo ispunili sve "bonuse" dizanja ruke na svojega!Dosta ga je bilo!

mr. no

24.09.2012. 13:43

@kapitalista - Apsolutno tacno, da se tako ranije razmisljalo ne bi se dovde doslo.

neko i niko

24.09.2012. 08:32

Tacno da je bilo uzasno ali dali je imalo tada ubistava, pljacki, otimacine, siromastva, divljaka raznih,dugova u svim sektorima,skolstvo nam je na izdisaju za medicinske ustanove i da ne pricamo,ljudi namrsteni tuznih lica...dali je mogo neko tada i da zamisli da cemo izgubiti Kosovo od siptarskih divljaka,svi smo pod tabletama sedativima,narkomanija nam cveta gore nego u kolumbiji,,,jeste bilo tada uzasa ali...

zoks

24.09.2012. 10:33

@neko i niko - neko i niko@ pa znas li ti,izgleda da ne znas,da su upravo ti komunisti i doveli do gubljenja Kosova i Metohije?Primali su toboze "ugrozene" siptare iz albanije,a oni namerno bili poslati iz albanije da se nakote jos vise i da urade ovo sto se danas uradilo!Onoga koji se bunio protiv primanja sipaca iz albanije su diskreditovali i u zatvore vodili isti ti komunisti!Najblizi rodjak moj je proveo godinu ipo dana u zatvoru zato jer se "drznuo" da prica protiv "bratstva i jedinstva"!

оружијем противу отмичара

24.09.2012. 11:22

@neko i niko - У овом логору се нису мучили криминалци, него поштени борци, револуционари, политички неистомишљеници.

mi

24.09.2012. 08:44

Na zalost sta se sve danas radi kod nas , kakav kriminal , kakve pljacke u drzavi , trgovanje drzavnim interesima , da ne pricamo o kakvim monstruoznim ubistvima citamo u nasoj zemlji i kad jos vidimo kako najokoreliji kriminalci imaju u Zabeli sportske centre , bazene za plivanje i...i....i... onda nema postenog gradjanina koji za taj kriminal ne pozeli ponovo jedan Goli Otok i to najsuroviji ili momentalnu smrtnu kaznu, i tacka .

kisno je

24.09.2012. 08:53

Sasa moj komsija iz Sarajeva je tu proveo3 do 5 godina.dosao je pocetkom 70ih mozda ga i poznajes.

sHONE

24.09.2012. 09:47

Da nisam svedok danasnje demokratske vlasti, verovatno bih se i sazalio nad sudbinom gospodina. Medjutim, posle ovakve vlasti, postao sam veliki cinik kad su u pitanju "svedocenja" politickih protivnika. Ko zna sta je tu svega bilo. U vreme tog "zlog" komunizma i ovakvih obracuna sa politickim neistomisljenicima, ne bi se smelo ni pomisliti na izjave koje danas politicari daju, licitiranje sa Srpskom teritorijom i teritorijalnim integritetom, razne NVO, koje propagiraju da su Srbi zlikovci, itd.

SRBIN CG

24.09.2012. 10:00

Gospodine Spasojevicu,sramota je da ignorisete komentar potomka golotockih mucenika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aca

24.09.2012. 11:14

To je bio medjupartijski obracun i tacka.zasto sada mi da placamo njima odstete i neka se obrate Sps nasledniku KPJ.Kraj.

salem

24.09.2012. 11:52

ovaj lik se sada javio i popuje o golom otoku a uopce ne razumije sta je bila svrha tog mjesta.da nije bilo tog famoznog otoka niti bi bilo nas, niti bilo koje drzave na ovom tlu, jer bi to staljin sve poklopio.onda se ovdje pise o komunizmu.pa uopce nije nikada niti jedna zemlja bila komunisticka na ovom svijetu,jer ko je citao kapital zna definiciju komunizma,koji je najsavrseniji sistem,utopija.dakle ne treba raspravljati nista sa onima koji pojma nemaju niti o cemu.gluposti malo jace.

Bane

24.09.2012. 12:35

Kapitalizam je puno,puno gori od komunista.Znate li vi simpaziteri kapitalizma,da ne racunam ubijenih 60 miliona ljudi u WWII,da je zbog Klintonovih sankcija Iraku umrlo/ubijeno/ 500000 DJECE!!!!?Plus 2 miliona Iracana.Znate li vi simpaziteri kapitalizma,da tamo gde je nekad bio komunizam,da je za poslednjih 17 godina umrlo zbog gladi i neimastine 300 miliona ljudi[zvanicni izvestaj UN].Mogao bi vam jos danima da pricam o zlocinima i pljackama kapitalizma.

qwerty

24.09.2012. 15:20

@Bane - Nisam pristalica kapitalizma, ali je on, bar u razvijenijim zemljama, ipak civilizovaniji. I oni krse ljudska prava, ali ih krse samo onoliko koliko im je potrebno da ostvare svoj cilj. Ono sto je tragicno u nasem i istocnoevropskom komunizmu je taj "visak negativne strasti" koji kad jednom krene ne zeli vise da misli i saosjeca.

Bojan

24.09.2012. 12:50

Gospodo,Kako reče prethodni čitalac. Obratite se SPS, oni neka vam rešavaju probleme, jer su naslednici takve politike. Zna se šta je Goli otok, i šta se tamo dešavalo. Ko želi da dobije rehabilitaciju, sadašnji premijer je idealna osoba za njega. Pozdrav.

šomi

24.09.2012. 15:26

@Bojan - Bojane. ja nisam ljubitelj SPS ali me zanima čiji si ti ljubitelj i čiji si ti nslednikdali ti imaš svoju glavu i svoj mozak sa kojim odlučuješ koga ćeš ti političkida naslediš. Dobro razmisli i odluči se međutim nemoj nikoga da mrziš jerživot je jako kratak ,ako ti prođe u mržnji badava si živeo. Bolje razmisli dali možeš svojim delima pomoći svom narodu bez obzira kojoj partiji oni pripadaju .

smile

24.09.2012. 13:14

Ni ova vlast ne odustaje. Eno, Jova Kapicica, narodnog heroja, seta Beogradom, dobio stan, dobru penziju i porucio i zrtvama i sabraci, dzelatima: "ponovo bih isto uradio".

драга

24.09.2012. 19:50

@smile - Да, то је страшно. Сећам се када ми је пријатељ још пре десет година показао човека у Будви уз објашњење: "Ово је Јово Капџић, Капо највећи злочинац Голог Отока. " Била сам искрено запањена да један такав монструм шета слободно улицом.

istina......

24.09.2012. 14:00

"Kakav" bi sad Goli otok trebali imati za ove kradljivce , izdajnike , upropastitelje drzave , profitere.......ali gosp. Knezevicu , svi su izgledi da je i vas sin "krenuo" pogresnim stazama....!

banaćanin

24.09.2012. 14:41

Pročitajte knjigu Žarka Komanina,,Prestupna godina,, gde se vidi da su Crnogorci najviše mrzeli jedno druge pa slali na Kampo Mamulu i Goli otok.Puno je nedužnih ljudi stradalo,kao gosp Knežević,ali ne daj bože da nam jedošao Staljin,strasdali bi svi.Vrlo poučno deluju sećanja gosp Kneževića kojizaključuje da se život ponavlja.

SRBIN CG

24.09.2012. 15:13

@banaćanin - Primjer je moja porodica....Naime djed mi je strijeljan (48 po rezoluciji),a na sudu su cak protiv njega svjedocili i neki clanovi blize porodice(izrodi) nego ne zelim o tome to je nasa tuga!!!! A crnogorci su uvijek bili kako vjetar duva,najveci spijuni od pamtivijeka!! Izvinjenje gospodinu Spasojevicu,komentar ste mi objavili ali je nesto kasnio pa sam zbog toga reagovao....Jos jednom izvinjenje!

Kom

18.06.2014. 12:13

@banaćanin - da je Staljin dosao mozda bi bolje bilo ili isto,a gore od ovoga ne moze

Bio na "Golom otoku"

24.09.2012. 15:25

Da nije bio na "Goli otok" Vuksan Knezevic ne bi izgledao kao momak sa svojih 81 god zivota.

GoranZen

24.09.2012. 16:05

Goli otok je mesto gde su komunisti slali još gore komuniste, takozvane staljiniste. Ja i pored najbolje volje ne mogu da nađem reči sažaljenja za njih. Da nisu bili na golom otoku i oni bi oduzimali zemlju takozvanim "Kulacima" i oni bi zatvarali ljude zato što su osnovali Omladinsku sekciju Demokratske stranke ( imamo primer Borislava pekića) i sl. Što se tiče obeštećenja za zatvorenike na Golom otoku, pa neka ih obešteti naslednica KPJ.

komunisti-anti Srbi

24.09.2012. 18:07

I posle svega sto su komunisti uradili srpskom narodu- streljanja hiljeda i hiljada Srba posle rata, dovodjenje Albanaca bez dokumenata na Kosovo, proterivanja svakog ko je mislio svojom glavom, tortura, ubijanja...ima ljudi koji brane Tita i komuniste. Oni su unistili srpski rod a Milosevic nas je definitivno dokrajicio. Najvece zlo covecanstva su komunizam i fasizam.

Јована Јовановић

27.09.2012. 12:09

@komunisti-anti Srbi - И то не мало људи.

Zoran1

25.09.2012. 02:08

@beli - Beli svi politicki zatvorenici su bili dzabe zatvoreni i muceni od strane satanista sa dedinja i njihovog glavnog sataniste "druga Tita" velikog majstora masonerije/satanizma.

Svetlana

24.09.2012. 19:16

Nemogu da verujem sta citam. Pa svaka politika ima svoje zrtve ali mi ovde govorimo o neljudskim i zlocinima koji se ne smeju zaboraviti. Kakve veze ima sadasnja vlada ili bilo sta drugo sa zlocinom pocinjenom nad ovim ljudima. Pa mi pricamo o zlocinu, ubistvima mucenjima i ponizenjima kao da je to nesto samo po sebi razumljivo. Umesto da masovno stanemo iza zrtava Golog otoka i masovno osudimo zlocin bilo koji a posebno politicki, neki ovde prizeljkuju jos jedan Goli otok. Zar smo toliko losi.?

OTPOR!

24.09.2012. 19:39

Evropa se vraca Hitleru svom najvecem vodji, kao najvecem neprijatelju komunista i dobro je sto Srbija sledi evropsi put!!

golenjak

24.09.2012. 20:09

81 godinu? Ko je jos doziveo tu starost posle takvog zatvora? Danas je cela Srbija na Golom otoku, koliko ce prosecno ziveti svi oni koji su rodjeni pre 20 godina? O de Murta a zameni ga Kurta!!!

radnik u rudniku

24.09.2012. 20:30

Niko tamo nije bio dzabe . dok je bilo golog otoka bilo je i reda i discipline . ko god je pljuvao po drzavi u kojoj je imao sve i trebao je da bude tamo .

Јована Јовановић

27.09.2012. 12:05

@radnik u rudniku - Брате мили,како си ти паметан. Боље се држи тог рудника,јер за више од тога и ниси.

Komentator

18.06.2014. 12:09

@radnik u rudniku - Sram da te bude...da li to znaci da sada vlast treba da salje ljude kojima se ne svidja njihovo djelovanje na goli otok?? svi ljudi trebaju da imaju ista prava i slobodu misljenja!