Knez Pavle uz svoje pretke

V. TALOVIĆ

17. 09. 2012. u 20:45

Jelisaveta Karađorđević odgovara na sporenja: Dobila sam odobrenje da se ostaci mog oca smeste u kriptu naspram njegovog oca Arsena

IZNENAĐENA sam informacijom da je Upravni odbor Zadužbine, na čelu sa gospodinom Dragoljubom Acovićem, predsednikom Krunskog saveta, glasao o sahrani mojih roditelja, kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i brata Nikole na Oplencu. To je iznad svega moja, lična stvar moga brata, ali i Vlade Republike Srbije, koja je donela Odluku o državničkoj sahrani i počastima koje pripadaju mom ocu knezu Pavlu. Tako, zadužbina ne može nikako odlučivati o onom o čemu je Vlada već donela odluku.

Ovako princeza Jelisaveta Karađorđević reaguje na stav Upravnog odbora zadužbine Karađorđevića o pravu nad grobnim mestima u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Ona istovremeno tvrdi da nema nikakog razloga za bilo kakve nesuglasice sa bratom od strica princom Aleksandrom Karađorđevićem i da pripreme za prenos i sahranu moštiju kneza Pavla, prvog od sedmoro počivših članova srpske dinastije van otadžbine, teku po planu i da izmena nema.

- Dobila sam odobrenje da se posmrtni ostaci mog oca kneza Pavla smeste u kriptu Crkve Svetog Đorđa na planu označenoj kao broj 23, naspram njegovog oca Arsena Karađorđevića - kaže princreza Jelisaveta. - Moja majka, kneginja Olga, biće smeštena u kripti na mestu 24, a knežević Nikola na grobnom mestu 25. Celog života bili su rasuti po belom svetu, i ovo je prilika da konačno počivaju zajedno.

Upravo grobna mesta jesu bila razlog za polemiku jer, kako kaže Dragoljub Acović, predsednik Krunskog saveta, mora se ispoštovati hijerarhija.

ORGANIZACIONI ODBOR Predsednik organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđevića je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Članovi odbora su i premijer Ivica Dačić, potpredsednici Aleksandar Vučić, Jovan Krkobabić, ministar kulture i informisanja, Branislav Petković, ministar pravde Nikola Selaković. Članovi odbora su i predstavnici crkve, Ministarstva spoljnih poslova, SANU, Krunskog saveta, ambasadori, istoričari... Sekretar odbora je Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade.

- Što se tiče odluke o sahrani, ona nije sporna. Sporna su grobna mesta - kaže Acović. - Princeza je sama odredila te grobnice. Kralj Petar je u testamentu tačno naveo gde i ko može da se sahrani na Oplencu, i zna se mesto za Pavla i Olgu, iako to nisu mesta koja želi Jelisaveta. Ali Nikola ne može da bude sahranjen u kripti.

Organizacijom sahrane princeza Jelisaveta se bavi od januara meseca.

- Od tog momenta bila sam u kontaktu i sa bratom od strica Aleksandrom Karađorđevićem - kaže princeza Jelisaveta. - Iz ljubazne prepiske koju sam imala sa njim i podrške koju mi je davao nikako se nije moglo zaključiti da on lično ima bilo šta protiv prenosa posmrtnih ostataka članova moje porodice. - Princ je o svemu blagovremeno obavešten - kaže Jelisaveta. - Uostalom, u Organizacionom odboru za prenos posmrtnih ostataka i svih drugih Karađorđevića je i princ Aleksandar Karađorđević.

Princ u pismu od 17. avgusta nudi pomoć u organizaciji sahrane i protokolu. Pre nekoliko dana princezi Jelisaveti je pismeno potvrdio svoje prisustvo na sahrani 6. oktobra na Oplencu.

Princeza naglašava i da su svi komentari u vezi sa stavovima Upravnog odbora Zadužbine irelevantni, jer se iza odluke o prenosu posmrtnih ostataka stoji Odluka Vlade.

- Crkva Svetog Đorđa je kulturno dobro, zaštićeno od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i finansira se iz budžeta Republike Srbije, tako da Zadužbina brine o kulturnom dobru, ali sigurno da o njemu ne odlučuje - kaže princeza Jelisaveta.

Mapu grobnica na Oplencu pogledajte OVDE

SAHRANA 6. OKTOBRA

MoŠti kneza Pavla, njegove supruge kneginje Olge i njihovog sina Nikole biće prenete u Srbiju, 6. oktobra, u porodičnu kriptu. Oni će biti ekshumirani sa groblja u Lozani 28. septembra, a onda preneti u Srbiju 4. oktobra.

Narednog dana će biti izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu, da bi 6. oktobra ujutru krenuli za Topolu, gde, kako je najavljeno, treba da budu sahranjeni uz sve državne počasti.

KOD PATRIJARHA

Princezu Jelisavetu i princa Vladimira, sina princa Andreja Karađorđevića u utorak će primiti patrijarh srpski Irinej.

- Nismo obavešteni o razlozima posete, ali pretpostavljamo da je to u vezi sa prenosom posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole - kaže princeza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Old Man Focho

17.09.2012. 21:07

Princeza Jelisaveta se odavno ponasa kao da je ona Prestolonaslednik. Drago mi je sto ce Princ Pavle biti sahranjen na Oplencu gde mu je oduvek i bilo mesto ali me cudi ponasanje njegove cerke koju ne zanima gde ce biti sahranjeni ostali Karadjordjevici i da li je to u skladu sa zeljama onoga ko je Zaduzbinu podigao, vec samo gde ce biti njena najuza porodica. Pozdravljam drzanje Prestolonaslednika Aleksandra u celoj ovoj prici i dolazim 6.10. na Oplenac.

Stojan

17.09.2012. 22:07

@Old Man Focho - Starče Fočo od stotinu ljeta,Pa i Đilas podiže zadužbinu od mosta,ali nema saobraćaja preko njega,ili ga slabo ima.A naš prestolonaslednik je priča sasvim druga u odnosu na ovu.

Nemanja

17.09.2012. 23:46

Nije mi jasno zbog čega Patrijarh prima princa Vladimira člana Malteških vitezova, katoličke sekte.

alex miles

18.09.2012. 06:32

Princevi, princese, popovi, gomila popova, Srbija medju sljivama.Kako ih samo nije sramota ?

drzavnik

18.09.2012. 08:43

Bitno je da Srbi u prezimenu svojih vladara imaju prefiks "Kara" sto na turskom jeziku znaci crni. Neka se zna podrijetlo i tko vas je pazio 500 godina. A koga jos briga gdje da sahrane covjeka koji je pobjegao iz "voljene" zemlje kada su je napali?