“Oluja“ jasan rukopis Amerikanaca

V. M.

07. 09. 2012. u 21:04

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu Srba protiv američke kompanije MPRI. Srpska tužba „teška“ 10 milijardi dolara - 25.000 za svakog od 200.000 prognanih

SUD u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv američke kompanije „Militari Profešnal Risorsis (MPRI)“ podnele srpske organizacije U SAD „Žrtve genocida u Krajini“ i „Srpski krajiški odbor“. Američki Srbi tuže američku kompaniju zbog učešća u progonu 200.000 Srba iz Krajine.

Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da „MPRI“ ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju,Rokfordu i okolnim mestima. To je, međutim, tek prvi korak jer je sud samo prihvatio da se postupak vodi, ne izjašnjavajući se o zasnovanosti tužbe.

Srpska tužba „teška“ je ukupno 10 milijardi dolara, odnosno 25.000 za svakog od 200.000 prognanih. Kompaniji MPRI stavljaju na teret da su instruisali Hrvatsku vojsku kako treba da izvedu „Oluju“ i da su zato odgovorni za etničko čišćenje i ubistva koja su se dogodila tokom te akcije.

Kompaniju MPRI osnovala je grupa bivših američkih oficira 1987. godine. Za sebe tvrde da pružaju „širok spektar usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima“. Pored američkog ministarstva odbrane sarađuju sa više od 40 zemalja sveta a glavne kancelarije su im u Avganistanu, BiH, Nemačkoj, Iraku, Koreji i Kuvajtu.

OBUKA IZVODIO MPRI MNOGI vojni eksperti veruju da hrvatska vojska logistički i taktički ne bi mogla da izvede akciju takvih razmera kao što je „Oluja“ bez obuke MPRI. U prilog tim tvrdnjama idu i zapažanja da je operacija „Oluja“ imala tipične karakteristike taktike američkih oružanih snaga - kombinacija vazdušnih, artiljerijskih i pešadijskih napada uz onesposobljavanje komandnih i kontrolnih mreža. Ipak u američkim analizama objavljenim posle rata navodi se da ova kompanija nije imala značajniji uticaj na oficire koji su rukovodili „Olujom“.

Najvažija stavka u „si-viju“ im je upravo akcija „Oluja“. Uz odobrenje američkih vlasti obuku hrvatskih oficira sproveli su pod nazivom „Program asistencije demokratskoj tranziciji“. Trening je počeo u aprilu 1995. godine u vojnoj školi „Petar Zrinski“ u Zagrebu.

Predstavnici kompanije nisu se zvanično oglašavali u vezi sa detaljima tužbe, ali su neki mediji preneli reči neimenovanih predstavnika koji tvrde da je „smešno optuživati jednu kompaniju za akciju kakva je bila „Oluja“. Isti predstavnik, međutim, navodi i da je Ante Gotovina uoči „Oluje“ posetio centar za obuku u američkom Fort Arvajnu.

- Tuđman je od Bila Klintona dobio zeleno svetlo za početak akcije. Stvari su se dakle odvijale na mnogo višem nivou - prenose hrvatski mediji njegove reči. - Kompanija ne može da bude odgovorna ako njeni partneri svojim delovanjem prekrše nacionalne ili međunarodne norme. U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general major Ričard Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezbednosti i odbrane tranzicionog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno proterivanja i razaranja, za to se ne može okriviti MPRI.

Na osnovu „proporuka“ iz Hrvatse MPRI je naredne godine dobio i posao obuke Vojske Federacija BiH vredan 140 miliona dolara. Osnovni zadatak bila im je prekompozicija Ministarstva odbrane da bi se ujedinile, nekada zasebne, muslimanska i hrvatska vojska. Ugovor je uključivao i razvoj sistema obuke vojnika i uspostavljanje prvog centra za obuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

posteno govoreci

07.09.2012. 21:19

veliki test za americko pravosudje...moja predpostavka je da cemo izgubiti na Sudu...ali ipak je vrijedno tuzbe, bar zbog obavestavanja americke javnosti koja je odavno otjerana u kraj, tj ni ne znaju za sve sto americka Vlada radi po svijetu...a nas sto se tice, za stvarna desavanja u bivsoj Jugoslaviji...i protjerivanju oko milion Srba iz nasih vjekovnih ognjista!!!

mario

08.09.2012. 01:00

@posteno govoreci - Ma kojih više miljun protjeranih,a ovi navode 200.000 ko tu više laže..

zoks

08.09.2012. 04:58

@posteno govoreci - Molim se Gospodu Bogu svima onima koji ne veruju Srbima iz Krajine dabogda im bilo kao i njima! Kad tad ce se crta podvuci,kad tad!Srbine oprastaj,ali ne zaboravljaj!Pamti dobro!

pan tuli

08.09.2012. 18:58

@posteno govoreci - Mario, prethodni komentator misli, pretpostavljam, na onu trecinu proteranih, pored one trecine pokrstenih i one trecine pobijenih Srba u NDH. To su ogromni gubitci za jedan narod, koji nema prirastaj kakav imaju Albaci na Kosovu i Metohiji.Da je ovo veliki test za americko pravosudje, to stoji. Moguce je da Srbi i dobiju u prvoj instanci, ali da vrana vrani oci ne vadi, nije izreka koja je tek tako nastala. Bilo kako bilo, Krajisnici su vec sada moralni pobednici.

MilosBg

07.09.2012. 21:27

Mislim da od Prvog rata niko nije platio pravu i punu ratnu odstetu a za Drugi je Nemacka placala tek minimalni deo ( inace, Josip je otpisao dug Nemacke prema razorenoj YU). Ne verujem ni da ce Krajisnici ista dobiti ali to su i oni sigurno znali pa se nadam da su imali neku drugu ideju . Mozda su pokrenuli medijsku kampanju za ubrzanje povrata otete imovine ?

posteno govoreci

07.09.2012. 22:41

@MilosBg - Titovi komunisti nikada nisu oslobodili Jasenovac...logorasi su sami izvrsili proboj dva mjeseca posle oslobodjenja cijele Jugoslavije...za Jasenovac niko nije odgovarao...hvala vam Titoisti...prodali ste 500 000 Srba za ljetovanje na hrvatskom primorju!!!

Jagodinac

08.09.2012. 04:11

@MilosBg - Tito je bio srbomrzac to je poznato odavno izato nije oslobodio Jasenovac. Ali zashto cetnici Drazhe Mihajlovicha nisu oslobodili Jasenovac? Ili makar Banjicu i Jajince koji su im bili pred nosom? Ili zashto nisu oslobodili Staro Sajmiste tu na Savi i Dunavu? Zashto? A imao je Drazha 150.000 chetnika hrabrih junaka.

Katunjanin

07.09.2012. 21:49

Daleko je vaznija cinjenica da advokatska firma zastupa srpsku stranu, nego sto je sudija Ruben Castiljo prihvatio predmet. Zalbu moze da preinaci sledeci visi sud. U Americi novac govori. Ako advokatska firma nanjusi novac i prihvati predmet, to je dobar znak. Mi Srbi smo se nebrojeno puta uverili da je pravda spora, ali i dostizna. Mozda ce nasa deca da dozive uskracenu pravdu umesto nas?

naranca

07.09.2012. 23:16

Ma kakva obuka.Koriscene su satelitski snimci(znaci Drzavni satelit za privatnu upotrebu).Elektronsko ometanje veza komplikovana masinerija- koriscenje am armije elektronike za prvatnu firmu.Koriscenje bespilotnih letilica za izvidjanje i ratne aktivnosti,raketiranje -za privatnu firmu.Verovatno je i bilo "civilnih" savetnika i sto kazu Hrvati zastitara na terenu -koje je platila privatna firma.Opasnost!Ako privatna firma moze da izvede ovakav udar ivan USA onda moze i drzavni.Kod kuce.

zoks

08.09.2012. 05:03

Americki fasisti znaju da NIKADA nece imati Srbe za saradnike,jer Srbi znaju ko su amerikanosi i kakav je to otpad ljudskog roda,pa se zato trude da stisnu Srbiju u sto manje prostora jer se tako lakse moze kontrolisati!Nece vam uspeti NIKADA!Zato naoruzavate siptare,balije,ustase,jer znate ko su saradnici fasista,vasih pradedova! Sloveniju i Hrvatsku kao katolicke zemlje ste etnicki ocistili,a kad bi neka nekatolicka zemlja pocela etnicko ciscenje odmah bi ste je bombardovali!Ja vas dobro znam!

baunti

08.09.2012. 05:08

Za ovo se treba boriti svim snagama i drzava Srbija treba pod hitno da pomogne ovaj postupak. Moguca dobra stvar je sto u Americi zakon onomgucava pravilo presedana, tj. prva donesena presuda je automatski presedan za sve takve odluke. Ako uspijemo da ih dobijemo, onda je to odskocna daska da se tuze i USA i Hrvatska. Za USA se ne brinem, imaju para da plate, ali Hrvatska ce morati da nam "proda" Krajinu, a mozda i vise, da bi platila dug! :)))

MEXO

08.09.2012. 06:13

Samo nek istina ispliva na vidjelo.Nazalost saznace se i za izdaju i ko je sve tu bio,pa ce tako da padnu neki mitovi i sa srpske i sa hrvatske strane.

Tuziti SAD za genocid i promenu klime

08.09.2012. 10:48

Prekrsili su nacionalne i medjunarodne norme jer bivsa jugoslovenska republika Hrvatska nije bila medjunarodno priznata drzava. Zamisli ja da stvorim firmu koja bi pruzila separatistickom pokretu luzickih Srba u Nemackoj pomoc od logistike do aktivnog preprodaja oruzja i informacija o slabim tackama u Nemackoj. Jos da me drzava Srbija subvencionise odnosno da mi da garanciju u slucaju neuspeha da ce mi ipak platiti trosak

peko

08.09.2012. 11:45

bilo bi suludo vjerovati da oni koji su sve zakuvali (americke!?! da li samo americke? - sotone), priznaju zlocin. ono sto su uradili sa narodom iz krajine rade svakog dana sirom svijeta, i sve je to, nazalost, samo statistika. pravda i istina ce izaci na vidjelo, ali kasno. kada nikome od nas to vise ne bude vazno! ipak, i ovo sa prihvatanjem tuzbe je kakva-takva satisfakcija za stotine hiljada unesrecenih!

podgorica

08.09.2012. 12:24

treba pametno raditi jer je istina i dokazi milion njih na stranu srpskog naroda koji je ubijan protjereani iz hrvatske a u americi de sve moze ako se ima novac i ako imate dobre advokate koji bi imali dobre veze sa vladajucom politickom partijom u americkom kongresu jer puno puta se desi da da pravda i istina izgube od nepravde i lazi samo zato sto je neko ko je krivac dao vise novca i platio sudije,oluja je bila genocid nad srpskim narodom pamet u glavu i dobro pregledajte sve!