Prizren: Milica pošla u školu

D. ZEČEVIĆ

ponedeljak, 03. 09. 2012. u 20:58

Призрен: Милица пошла у школу
Jedino srpsko dete u Prizrenu pošlo u prvi razred osnovne škole, učionica u crkvi. Prvi čas bez graje. Učitelj Vuko Danilović. U pratnji bio i deda Adem. Majka Evica ne krije suze

I u Prizrenu, gde živi svega dvadesetak Srba, u ponedeljak je počela nova školska godina. U školsku klupu sela je mala Milica Đorđević, jedino srpsko dete u carskom gradu.

Milicu u ponedeljak nisu dočekali dečija graja niti školsko dvorište. Nije bilo ni školskog zvona.

Do učionice u Hramu svetog Đorđa dopratili su je majka Evica i deda Adem, njihov jedini zaštitnik.

Iako kaže da nije imala tremu, Milica priznaje da se radovala prvom školskom času.

- Lepo se osećam. Prvi put vidim učitelja - rekla je kratko, posle prvog časa, devojčica koja je učitelju odmah predočila da je već naučila sva slova. Azbuku je učila sa majkom u izolaciji njihovog stana u centru grada, iz kojeg ne izlaze bez deda Adema.

ZAHVALNOST "NOVOSTIMA" ISTIČUĆI zahvalnost svima koji su pomogli da mala Milica krene u školu, Evica se posebno zahvalila Eparhiji raško-prizrenskoj, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu kao i "Večernjim novostima", koje su posredstvom Izdavačke kuće "Klet" obezbedile Milici knjige. - Radosna sam što je gospodin Vulin ispunio obećanje da će Milici "dovesti" školu ovde u Prizren - ističe zahvalna Evica.

- Zamišljam kao da je odeljenje puno đaka. Trudiću se da Milicu motivišem da uči kao da ima još drugova i drugarica - priča učitelj Vuko Danilović (62), koji je za vreme tridesetogodišnjeg učiteljskog i profesorskog staža imao već po jednog đaka u razredu.

Rodom iz okoline Dečana, ovaj učitelj i profesor filozofije i sociologije, kaže da je radostan što će baš on učiti Milicu. I dok objašnjava da je u Prizren stigao iz raseljeništva na poziv vladike Teodosija, mala Milica ga već zapitkuje šta će učiti narednih časova, i glasno govori o tome šta voli i šta bi želela da postane kad odraste:

- Radujem se fizičkom. Sanjam da jednog dana budem košarkašica. A možda, u stvari, budem i novinar - premišlja se Milica, dok joj učitelj objašnjava da su sada imali čas upoznavanja kao i da su zajedno pogledali knjige koje je devojčica dobila na poklon.

- Već sutra ozbiljno počinjemo da radimo - govori učitelj dok ga mala Milica spontano hvata za ruku i sa njim odlazi u dvorište Crkve svetog Đorđa, gde je povodom početka školske godine, ali i nastavka rada Bogoslovije, služena arhijerejska liturgija.

Dok se u crkvenom dvorištu igra sama, uočljivo je da Milica pokušava da privuče pažnju svog učitelja. I on neprekidno motri na nju. A dotle, njena majka Evica kaže:

- Veoma sam srećna što sam dočekala dan da moja Milica pođe u školu.

To mi je, pored svih nedaća, bio najveći problem, jer sam se bojala da će ostati bez obrazovanja - kroz suze priča devojčicina majka, koja priznaje da se Miličinom polasku u školu podjednako radovao i deda Adem, Prizrenac, koji se godinama stara o Milici i njenoj majci i koji je devojčici prvi čestitao prvi školski dan.

I VLADIKA SREĆAN

- SVI smo srećni zbog Milice. Današnji dan potvrđuje da to što smo prošle godine započeli sa Bogoslovijom je blagoslov božiji, jer evo ove godine upisujemo i novu generaciju bogoslova. Nadamo se da će Bogoslovija oživeti kao nekada, u korist crkve božije i našeg naroda - rekao je za "Novosti" vladika Teodosije i naglasio da, pored fizičke obnove svetinja spaljenih 2004. godine, uporedo se obnavlja i duhovni život u njima.

DRUGA GENERACIJA BOGOSLOVA
PRVI školski dan u zgradi svetih Kirila i Metodija u prizrenskoj Bogosloviji u ponedeljak je počeo i za 25 bogoslova. Njih četrnaestoro upisalo je prvu godinu poznate duhovne škole, dok je jedanaestoro nastavilo da uči drugi razred ove prestižne crkvene škole.

- Veoma sam ponosan što sam upisao ovu školu za sveštenike u carskom gradu, gde su učili i predavali svi naši najveći velikodostojnici i u kojoj je predavao i sadašnji srpski patrijarh, kao i još nekoliko sadašnjih episkopa - ističe Bogosav Timotijević (15) iz Užica.

Iako je prvi put došo na Kosmet, kaže da je očaran lepotom carskog grada, a pre svega crkvama u naselju zvanom Potkaljaja. I njegov vršnjak Andrija Stevanović iz Kruševca prvi put je u Prizrenu:

- Želim da budem sveštenik, a posebno sam srećan što ću učiti ovde u Prizrenu - priča Nemanja Živković (16) iz Prokuplja, koji je već upoznao nove drugare sa kojima će učiti i družiti se za vreme školovanja.

Komentari (11)

vukav

03.09.2012. 21:22

Taj predivni carski grad zahvaljujuci tom tzv .vladiki Teodosuju nikada vise nece u sebi imati taj duhovni potencijal kakv je imao za vreme Vladike Artemija!

tutinac

03.09.2012. 21:28

Dogodine u Prizrenu!Neka ti je sa srecom polazak u skolu i sve najlepse u zivotu Srpkinjice mala!

Branko

03.09.2012. 21:28

Za mene je to vest dana. Svaka Ti sreća i dobro bilo Milice. Uči, čitaj, slušaj gledaj... Sve najbolje. Pozdravljaju Te i svako dobro žele Tvoja imenjakinja Milica i Branko iz Ljubljane, stari smo kao Tvoj "uča" čika Danilo. Živa bila, kao i naša unuka Nena koja ima "samo" 4,5 meseca.

Toplicanin

03.09.2012. 22:10

Ovo je danas prava slika polozaj Srba na Kosovu i Metohiji!Crni dani se pisu ne samo na Kosovu vec i u celoj Srbiji,svake godine sve manje dece.Srbija ima najveci problem a to jeste BELA KUGA.

Goran Kapor

03.09.2012. 23:15

Sretno dragoj maloj Milici. I moja kcerka Jelena je jedino srpsko dijete i jedino hriscansko dijete u VII Osnovnoj skoli u Blazuju, na Ilidzi- Sarajevo,od ukupno 720 ucenika u skoli.Sve to u Blazuju,nekada mjestu 95% naseljenom Srbima. Jelena je sada osmi razred i jedna je od najboljih ucenika u skoli, koju sam i ja pohadjao prije gotovo 40 godina. Nema raja bez rodnoga kraja. Pozdrav svim ljudima dobre volje

ognjen

04.09.2012. 00:12

Daće Bog da uskoro škole u Prizrenu budu pune Srpske djece! Samo nam treba, jedinstvo, sloga, a kockice će se već jednom sklopiti. Dođe svačijih 5 minuta, pa će doći i naših!

Unknown_Artist

04.09.2012. 00:55

Pre dve godine smo igrali predstavu u Prizrenu, tacnije u porti crkve... bila je i mala Milica sa majkom i dedom. Veliki pozdrav za njih!

nemanjic cg

04.09.2012. 16:05

svaka cast ucitelju i maloj Milici,pune su mi oce suza bile kad sam vidio prvu sliku,mali srpski heroj nema sta,veliki pozdrav za tebe princezo od Delija iz Bara

Ortodox

14.03.2013. 15:13

Bog vas blagoslovio svo cetvoro, Milice nek ti je od boga zdravlje. Sve najlepse u zivotu, jaka si ti preguraces sve ovo. Dace Bog jos srpske dece u Prizrenu, dace Bog.