Rudnik: Iskopan tajni grad

Milorad BOŠNJAK

ponedeljak, 13. 08. 2012. u 22:52

Рудник: Ископан тајни град
Otkriveni arheološki ostaci srednjovekovne naseobine. Izronili ostaci velike palate sa lukovima, kao i dve crkve

ZAGONETKA koja traje od početaka moderne arheologije - gde se tačno nalazila rudarska, trgovačka i politička varoš Rudnik u davnim predturskim vekovima - konačno je razrešena. Detaljnim i sveobuhvatnim istraživanja pod krovom Šumadije, u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, a pod rukovodstvom dr Dejana Radičevića, docenta na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, otkriveni su ostaci tog velikog naselja iz doba pre Kosovske bitke.

Iz viševekovne tame i naslaga tla izronila su, na tri padine, tri lokaliteta - Stacionara, imanja Nikića na potesu Drenje i Madžarskog brda u podnožju vrha Mala Kelja - koji svedoče o procvatu onovremene Srbije i važnosti Rudnika.

PLOMBE OLOVNE plombe, svojevrsni zaštitni znakovi kvaliteta i onovremeni brendovi uvozne i izvozne robe, od metalnih do tekstilnih, nađene tokom ovih istraživanja, pouzdani su dokazi postojanja Rudnika. Bio je to jak centar srednjovekovne trgovine, koja se odvijala do Panonije, preko severnog Jadrana i Dubrovačke republike do Grčke, Bugarske...

- Iskopani su ostaci velike, po svemu sudeći, dvospratne, ako ne i veće palate sa lukovima. Služila je kao svojevrsni politički centar, ali i za stanovanje - objašnjava dr Radičević. - Pronađeni su ostaci dve velike crkve, namenjene za ktitorske sahrane. Crkve su dokaz mnogoljudnosti te urbane celine na Rudniku, koju su činili obližnji rudnici i utvrđenje Ostrvica. Blizu nađenih građevina je prolazio put Ostrvica - Gruža, a u dolinama rečica, niže od tog grada, bile su topionice rude.

Uprkos činjenici da arheološka iskopavanja na Rudniku imaju najdužu tradiciju u Srbiji, ona nikada nisu sprovedena ni u približno zadovoljavajućem obimu! Ranija iskopavanja uglavnom su pokazala arhitektonske tragove života iz turskog perioda, dok bi sadašnja arheološka kampanja na Rudniku, trebalo da preraste u multidisciplinarnu, uveravaju nas i kustos milanovačkog muzeja Ana Cicović i Gordana Gavrić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

- Nađeni su i ostaci fresaka srednjovekovnog Rudnika, pa ćemo uključiti i slikare i istoričare umetnosti - objašnjava direktorka Gavrić.

TRAGAJU I LOPOVI OVA istraživačka kampanja vrši se i modernim detektorima. Međutim, detektore imaju i nezakoniti tragači za podzemnim arheološkim blagom, lopovi koji na Rudniku uglavnom traže stari novac, rukotvorine svih prohujalih civilizacija... Inače, svi artefakti nađeni tokom zvaničnih istraživanja predaju se Muzeju rudničko-takovskog kraja.

- Kulturni turizam postaje svetski hit, a Rudnik ima sve uslove da bude proglašen za Arheološki park, jer otkrića pokazuju da on prevazilazi okvire lokalne zajednice.

Kako Rudnik donosi a i donosiće nova iznenađenja o svom nekadašnjem bogatstvu, značaju i moći, sveopštem punom procvatu zaustavljenom turskim osvajanjima Srbije sredinom 15. veka, potrebno je uraditi još mnogo toga: zaštititi dosadašnje iskopine od propadanja usled kiša i zime, ne dopustiti da ponovo budu zatrpane, rešiti imovinsko-pravna pitanja jer se iskopane građevine delom nalaze i na privatnim parcelama...

Ovaj projekat konkurisaće za nova sredstva Ministarstva kulture Srbije, koje je u 2012. odvojilo pola miliona dinara, a ostatak od 400.000 opština Gornji Milanovac, „Dunav osiguranje“ i „Svislajon Takovo“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Istoricar Joca

14.08.2012. 02:24

Brojni pojedinci sebe nazivaju dobri poznavaoci proslih vremena a nikako da nauce da je rec Srbija nastala od romanske reci "Srbachic", sto znaci divlji jer su Romani tako nazivali divljake a da nikakva Srbija uopste nije postojala pre pojave Vozda Karadjordja. Prvi put je Drzava Srbija bila priznata na Berlinskom Kongresu 1878 godine. Govoriti o bilo kakvoj Srbiji pre ovog vremena je pokazivanje velikog nepoznavanja Srpske Istorije. Sadasnja Srbija je danas locirana u bivsoj Romanskoj Imperiji.

G-dja

14.08.2012. 12:04

@Istoricar Joca - Joco,pa ti nisi pročitao ni Crvenkapu ,da ne govorim o Pop Ćiri i pop Spiri.Priča čovek o istoriji Srbije....

Lupetalo Joca

14.08.2012. 12:39

@Istoricar Joca - Istoričar Joca zalutao je u ovo vreme. Mislio sam da odavno nema takvih neznalica. A čiji je car bio Dušan Silni... i drugi? Da nije bio car nekih plemena u Americi ili Kini, npr.? A ko je priznao te Jocine države koje su na Berlinskom kongresu priznale Srbiju? Da nicu UN prošle jeseni?. Joco, ako ne znate činjenice, naučite bar da ćutite! Pomisliće tada ljudi da imaju normalnog čoveka pred sobom.

ana

14.08.2012. 17:29

Da, Rudnik može da bude proglašen za arheološki park ali tek ako se lokalna zajednica stvarno angažuje jer to niko drugi neće učiniti jer nema interesovanja -prvo to je ozbiljan i veliki posao, drugo lokalna zajednica treba da se stara o tom prostoru i da ima benefite od tog truda - da se mladi iz okruženja zaposle na promovisanju, održavanju i učestvuju u svim aktivnostima vezanim za prostor parka.