Svedoci: Fireru bili isti Draža i Tito

E. RADOSAVLJEVIĆ

02. 07. 2012. u 20:57

Svedoci u procesu rehabilitacije generala Dragoljuba Mihailovića osporavaju presudu o saradnji sa okupatorima. Bojan Dimitrijević i Kosta Nikolić dokazuju da su i 1943. Nemci insistirali na uništavanju četnika

GENERAL Dragoljub Draža Mihailović, streljan zbog navodne saradnje sa okupatorima, ne samo da nije bio njihov saradnik već je odmah na početku rata dobio epitet „vođa bandi“, a u istoriji pokreta otpora u Evropi on je bio prvi vođa čija je glava ucenjena.

Istoričari Bojan Dimitrijević i Kosta Nikolić, svedoci u postupku rehabilitacije Mihailovića i članovi Državne komisije za istraživanje okolnosti pod kojima je streljan Draža, potkrepljuju ovaj stav činjenicom da su Nemci još 1941. godine u jednom od izveštaja pomenuli potrebu da se uhapsi „generalštabni pukovnik D. Mihailović“.

- Mihailović je komandovao jedinom aktivnom jedinicom Jugoslovenske vojske koja je ostala posle kapitulacije i zato je predstavljao most kontinuiteta sa predratnom vojskom i državnim sistemom - objašnjava Dimitrijević.

- Došao je na Ravnu goru 11. maja 1941. i tu je uspostavio sedište pokreta otpora, ali se prvih dana isključivo bavio stabilizovanjem organizacije i prikupljanjem ljudstva, od kojeg je većinu slao na teren po Srbiji.

ČIČA ČEKA STARAOCA PARALELNO sa procesom za vraćanje časti i ugleda komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji se vodi u Višem sudu u Beogradu, u Prvom osnovnom sudu u prestonici teče postupak za utvrđivanje njegove smrti. Kako se očekuje, ovaj sud bi uskoro trebalo da mu postavi staraoca, koji će u tom procesu zastupati njegove interese.

Nemci su, kaže Dimitrijević, organizovali nekoliko operacija protiv Čiče i njegovih snaga. Prvu su operaciju izveli između 6. i 8. decembra 1941. godine, i nazvali je „Operacija Mihailović“.

- Tada je uništeno njegovo sedište, a on je izbegao zarobljavanje - kaže Dimitrijević. - Druga operacija izvedena je u julu 1943. godine u Šumadiji, ali ni tada nisu uspeli da ga uhvate. Posle obe operacije ucenili su njegovu glavu.

Dana 9. decembra 1941. Nemačka je svakom građaninu ponudila 200.000 dinara za živog ili mrtvog Dražu. Toliki iznos za nečiji život nikada ranije nije zabeležen. Ova odluka zabeležena je narednog dana u Ratnom dnevniku Vrhovne komande Vermahta.

- Završena je akcija čišćenja i osiguranja zapadnog dela doline Morave od Mihailovićeve grupe - zapisano je u dnevniku. - Mihailović je pobegao sa malim brojem svojih pristalica. Zarobljen je načelnik štaba major Mišić, sa štabom. Time je razbijena najveća grupa ustanika na prostoru Srbije. Mihailovićeva glava, objavom Srbima, ucenjena je na 200.000 dinara - navedeno je u dnevniku.

Sredinom 1942. godine, Mihailović je, kako pokazuju nemačke depeše, postao centar svih problema Nemaca. Komandant nemačke policije i SS trupa naredio je prvom generalu policije rajhsfireru Hajnrihu Himleru:

- Osnov svakog uspeha u Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi leži u uništavanju Mihailovića. Upotrebite sve snage da pronađete Mihailovića i njegov štab kako bi on mogao biti uništen... Šef SS i policije u Srbiji, Majsner, već je dobio naređenje od mene. Molim, javite mi kakva obaveštenja imamo o Mihailovićevom mestu boravka.

Krajem marta 1943. godine, Mihailović i Josip Broz, ma koliko bili na suprotnim stranama, za Firera postaju - isti. Naime, posle razbijanja „Titove države“, kako se navodilo u presretnutim nemačkim telegramima, insistiralo se i na uništavanju četnika „da bi u slučaju neprijateljskog iskrcavanja (saveznika, prim. a.) pozadina bila slobodna“.

Dva meseca kasnije, Tito i Mihailović postaju ključni problemi Nemaca, a Broz čak pada u drugi plan. General Liters, koji je bio komandant operacije, naredio je Četvrtom puku divizije „Brandenburg“:

- Glavni cilj puka ostaje hvatanje osobe i štaba Draže Mihailovića, te zaplena njegove arhive. U isto vreme, poželjno je uništenje Tita i njegovog štaba.

Ucena za generala Mihailovića i za Tita povećana je na 100.000 rajhsmaraka u čistom zlatu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Rade Jovicevic

02.07.2012. 23:05

@Bojac - Bojac 100% Istorije pisane posle rata pisali su Titovi komesari.Na zalost Srba,i danas je ogroman broj onih koji nisu nista vise procitali od titovstine.Mnogi kvazi istoricari su svoju karijeru stvarali utrkujuci se koji ce Srbe prikazati u crnjem svetlu .Danas su oni "Autoriteti"za period 41-45 god.jer je njihova kvazi istorija usla u udzbenike osnovnog obrazovanja. Filmovi titovaca prikazuju krezube cetnike dok partizani, a po gotovu partizanke,izgleaju kao da su sisli sa modne piste.

zoks

03.07.2012. 00:31

@Bojac - Rade J@ po "modnoj pisti" komunjare i lice na Hitlera koji je bio kako podsisan,tako i obrijan besprekorno,ustogljen kao da je iz salona lepote izasao istog trena!Jos nijedan od tih naivnih i zavedenih Srba mi ne odgovori koji je to Srbin otisao i zaveo Hrvate da ratuju za "diktaturu proleterijata"kao sto je Tito ove ovce srpske zaveo,a mi placali 100 za jednoga!

Kengur

03.07.2012. 01:38

@Bojac - Jovicicu ... a kako su Njemci izgledali u tim filmovima???Po tvojoj/takvoj logici - komunisti su Njemce prikazali kao najbolje i najpravednije.Sjedi malo i razmisli ... ne trci!

baunti

03.07.2012. 03:52

@Bojac - @Rade - Tacno. Moj deda je bio visko partizanski oficir, i cesto imao ulogu politickog komesara. Govorio je istinu o odnosu partizana i cetnika, i zbog toga je smaknut od svojih sopstvenih komunista. Nije volio lazi, i pricao je mojima da partizani i cetnici u Bosni i Krajini nisu nikada metka opalili jedni na druge, nego su uglavnom sa ili bez koordinacije gledali da zastite civile od ustasa. Nazalost, frakcije u CG i Hercegovini su bile drugacijih stavova.

srpko

03.07.2012. 07:30

@Bojac - Neosporne cinjenice su: Drazi je glavna preokupacija bila borba protiv komunista. Nemci su mu bili onako uzgred. Ako se procitaju Drazine depese i naredjenja iz rata, vidi se da je bio opsednut komunistima. Komunisti su na kraju ispali vestiji i pametniji ,pridobili su za sebe antikomuniste i monarhiste Engleze i pobedili. Draza je izgubio rat protiv komunista i zato je streljan, po tadasnjim ratnim zakonima. Svi koji su izgubili rat u celoj evropi tada su streljani i to je kraj price.

zoks

03.07.2012. 14:10

@Bojac - srpko@ pa naravno da ce ti zapad uvesti i podrzati komunizam jer su znali,kao i sto je Cica Draza znao,a i vecina naroda,da ce komunizam unistiti Srbiju,sto danas vidimo na svakom koraku!A sta mislis zasto su poslali onog dripca od Lenjina blindiranim vozom iz Nemacke za Rusiju?Da bi unapredio Rusiju je li?Eeeeee,moj "srpko" koristi logiku malo!Zapad je uvek i na sve moguce nacine pokusavao od pamtiveka da pravoslavlju nanosi zlo i stetu!

baunti

04.07.2012. 02:19

@Bojac - Srpko - iza svega se uvijek krije - para! Zapad je podrzao Tita da ne bi morao da vraca silno zlato koje su uzurpirali od kraljevske porodice (inace zlato koje je pripadalo Jugoslaviji, a ne Kralju) u ime "zajednicke borbe protiv nacista" u koju su nas oni i ugurali. Kao sto rece Cercil - ne postoje vjecni saveznici, postoje samo vjecni interesi.

+ Nikola S Munjas BA

02.07.2012. 21:24

... jadan srbski narod - od nemila do nedraga - uvek su se s,nama potkusurivali ...i jedni i drugi pa i treci - mi odradjujemo posao za sve bolje nego za nas same - bolje se prikloniti bogu nego bilo kom drugom - bog je ljubav i nalazi resenje za svoj narod - kako god da snuje bog nam odredjuje - zato narode use i u svoje kljuse - cenimo se - radimo i stvarajmo - nije zelenija trava ni sa jedne strane - prav put do cilja je samo - prav put - krivudanjem..ovaj, onaj nas voli vise - je zabluda!

Branko

02.07.2012. 21:52

@+ Nikola S Munjas BA - Raspust je za školarce, ali NIKOLA... malo gramatike, pa poneka knjiga, pa malo manje "Jelena"... neka gajba manje, sve bi bilo lepše, Bog, kljuse, ljubav, zelena trava, stvaranje......

Branko

02.07.2012. 21:43

Istorija je NAUKA, moraju to da shvate današnji dnevni ili nedeljski "istoričari" u Srbiji. Dopis u časopisu tom... i tom ... nije istorijski validan ako nije potvrđen u naučnim/ovog puta istorijskim krugovima/ nacionalne ili međunarodno priznate institucije. Ako imam mogućnost da kažem ono što mislim, evo: Pokret Draže Mihailjović je u Srbiji bio pozitivan, a van Srbije naconalističko-fašistički. Kada kažem Srbija, mislim na teritoriju današnje R. Srbije/naravnno ca KiM/.

dzada

02.07.2012. 23:27

@Branko - moram da odgovorim ovom nazovi istoricaru Branku. Kaze'pokret Drazini cetnika u Srbiji pozitivan a van Srbije nacionalisticko -fasiticki. Kakva glupost. A da nije bilo cetnika u lici,Kordunu , Slavoniji,Bosni -Hercegovini ko bi branio onaj zivalj od ustasa i balija.IIma ona narodna ,cutanje je zlato. Ako neznas sta ces napisati maji paucinu sa duvara.

zoks

03.07.2012. 00:22

@Branko - Branko@ istog momenta kad je Hrvatska pocela sa procesom otcepljenja iz Jugoslavije(kamo srece da nikada i nije bila u njoj nego kod njihovih voljenih austro-ugara)otvorili su "hrvatsku televiziju"! A mi Srbi smo otvorili Radio-Televizija Srbije!"Prva srpska TV" je tek kasnije otvorena!Pa mi posle pametuju kako su Srbi nacionalisti a krvati demokrate! Nacionalisti su normalni i pozeljni u svakom drustvu i narodu dok god sa svojim nacionalizmom ne ugnjetavaju druge!Drugi primer grad .......

baunti

02.07.2012. 22:59

Zanimljivo kako se na ovoj slici osim Cica Draze ne vidi ni jedan jedini "stereotipni" cetnik kako ga ustase, balije i komunisti slikaju - sa dugom bradom! Toliko o njihovoj verziji istorije. Srbija treba da rehabilituje Drazu Mihajlovica jer je on pogubljen bez dokaza i na politickoj osnovi. A Josipovic moze slobodno da dozivotno zbog toga ne dolazi u Srbiju, mislim da nam zaissta nece nedostajati.

djoko

03.07.2012. 00:16

@baunti - Srbija pre svega treba da se odrekene svoje Jugoslovenske I (pre svega)Komunisticke proslosti,jer je to najveca greska naseg naroda u njegovoj istoriji.A za to smo iskljucivo mi krivi,odnosno nas kralj Aleksandar Karadjordjevic.

ranko75

08.10.2012. 01:33

@baunti - Nije trebalo u samom pocetku praviti kraljevinu SHS, ni Jugoslaviju.Bilo je mnogo gorih perioda u istoriji srba kada je na vlasti bio srbin,nego pod Titom.

Gola istina

02.07.2012. 23:46

Na ovim Nemackim poternicama lepo pise da se Tito bavi komunizmom a Draza banditizmom. Zasto onda komunisti nisu osudili Drazu radi banditizma nego su ga osudili radi saradnje sa Nemcima? Ovo prvo bi moglo da bude ubedljivo bar koliko je do materijalne istine.

baunti

03.07.2012. 03:48

@Gola istina - Zato sto je Tito htio da prisvoji taj epitet "bandita." Ako se sjecas starih partizaniskih filmova, svabe su uvijek spominjale neke "partizanen banditen."Zezanje na stranu, moji su se borili pod petokrakom, a nesreca Srba je sto smo stalno jedni protiv drugih. Treba da shvatimo da smo imali dva antifasisticka pokreta (za razliku od recimo Hrvata koji su imali dva fasisticka) koji su istovremeno zastupali razlicite ideologije. Ne mrzim cetnike, nikada ih nisam ni mrzio niti cu. Svi smo mi SRBI!

zoks

03.07.2012. 15:19

@Gola istina - baunti@ Srbi nisu nikada ubijali jedni druge dok komunizam nije dosao medju Srbe! I to nam je tudjin kome ne znamo ni poreklo bio idejni vodja,bravar!Uzas!! Koliko god se razlikujemo politicki,ideoloski Srbi ne smeju vise dizati ruku jedan na drugoga!Ni po koju cenu!

ranko75

08.10.2012. 01:31

@Gola istina - Cetnici su bili vise za nemce nego protiv. On je protiv, ali da se ne bori,nego da ceka da ih neko drugi slomije i nas da oslobodi.Osim toga, njemu su bili bolji nemci od komunista, pa se je i prikljucio njima.

zoks

03.07.2012. 00:27

....Beli Manastir koji je danas hrvatski,barem hrvati tako kazu,a naziv grada je star oko 300 godina,kad se za hrvatsku nije ni znalo!A i da je hrvatski zvao bi se "Bijeli Samostan" a ne Beli Manastir!U svakom slucaju dupli arsini kad god su Srbija i Srbi u pitanju!Naravno da je Hitler mrzeo i Cicu od kojega se plasio jer je znao da Srbi nece biti podanicki narod kao slovenci,hrvati,siptari,i ostali! A Tita zbog veza sa Staljinom i "diktaturom proleterijata",komunizmom!Sta je tu cudno?

gadza cetnik

03.07.2012. 06:08

samo polako sve ce se dokazatii. komunjare ce tek da puknu kad se sazna kad je njihov copavi ubijen i ko je zapravo bio njihov predsednik koji je upropastio nasu zemlju.

alex

03.07.2012. 10:06

@gadza cetnik - Vidim komunjare nam bas upropastise zemlju. Danas nam je u ovoj slobodi super : odlican standard, odlicano zdravsvo, odlicno skolstvo, jaka vojska i policija, jaka i stabilna drzava. Privredni rast iz meseca u mesec sve veci. Sloga, empatija i orjentisanost pojedinca na opste dobro su u punom jeku.Da, a oni komunisti nas umalo ne upropastise.

adi

03.07.2012. 12:33

@gadza cetnik - Bravo alex.Taman je takva situacija.Danas kad nema "komunjara"nam cvetaju ruze.Ni u svojoj rodjenoj kuci nismo sigurni da zaspemo.Za vrijeme "komunjara" si smeo i na ulicu,sumu,parking i da te niko nije dirao.Nas su u Evropu docekivali kao grofove.A gde smo sada.Za svaku drzavu nam treba viza

realnost

03.07.2012. 14:41

@gadza cetnik - E moji vi a ko nam je ovo drugi zamutio nego oni? Svi diktatori imaju isti moto: Posle mene potop!

ranko75

08.10.2012. 01:28

@gadza cetnik - Tito je bio najbolji,drugi nisu dostojni ni cipele da mu ciste.Copava ti je glava.

Simke

03.07.2012. 06:27

Neko se jako upinje da vrati kamu,cetnike i Drazu Mihajlovica,u ovo suludo vreme kad smo u 21 veku jos ima ljudi zadojenih krvlju.Treba da se zna istina ali prava,koliko su cetnici ubili svog naroda zato sto nisu hteli sa njima,gde su fotografije nestale na kojima je Draza sa nemackim oficirima ili njegovi cuveni vojvode sa posecenim glavama sopstvenog naroda,sto se to krije? Bolje je za narod da misli o sutrasnjici a ne o proslosti,od proslosti nema vajde a dali ce sutra moci da nahrani decu...

Јоја

03.07.2012. 13:05

@Simke - Како могу нестати када нису ни постојале,туљане један?! :)))

neko i niko

03.07.2012. 09:46

Jeftine fore Jevreja ucenjen na 100.000 hiljada maraka u zlatu!isto bese i sa tacijem ucenjen na 1 milion dolara i gle sad nam on premijer u nasoj juznoj pokrajini,providno ali cudna stvar da uvek pale trikovi prosti,mozda je problem kod nas pa pijemo uvek iste price.

Крле

03.07.2012. 11:43

Ја тражим већ годинама одговор на једно једноставно питање. Ако је Дража сарадник окупатора. Зашто је ЦЕО рат био у шуми? Зашто као сарадник окупатора он и његов штаб нису били на Дедињу или у центру Београда? Зашто четници нису имали касарне у Београду?

Крле

03.07.2012. 14:11

@Крле - Ма наравно хахаха. Шетала си поред Драже Кнез Михаиловом улицом кад он изађе из свог кабинета ! И сад својих 80 година читаш новине на интернету.

ranko75

08.10.2012. 01:24

@Крле - Bez obzira da li smo mi sa nemcima ili protiv njih, oni nas smatraju za stoku, i nece nam dati da sedimo pored njih.Oni austrijance smatraju za cigane, austrijanci slovence,slovenci nas,onda vidi gde smo za nemce.Cetnici bili za njih, ali nikakve vajde, jer su zabusavali,vise jeli gibanice i pili,nego ratovali.Partizani bili otvoreno protiv,ali im zadali glavobolje,cim su vezali za sebe 23 divizije,koje nemci nisu mogli da posalju na SSSR,zato su poceli a postuju Tita.

robin hud

03.07.2012. 11:52

jedno je sigurno, da istina kad-tad mora doci na vidjelo ma koliko se neko trudio da je izbrise za sva vremena !!!

MI SMO TITOVI <-> TITO JE NAS!

03.07.2012. 12:22

@robin hud - Tako je! Tito i Draza nikada nece biti niti su bili isto i to neka zna svako za sva vremena!! Ziveo Tito! Zivela SFR Jugoslavija!

Aleksa

03.07.2012. 15:11

@robin hud - Koje je to pranje mozga bilo kada ni dan, dana, uprikos mnogim cinjenicima, dokumentima i ostalim instorijskim dokazima, ljudi velicaju zlocinca, diktatora i srbomrzca Tita a ustaju protiv onih koji su se istinski borili za slobodu svog naroda.

zoks

03.07.2012. 15:36

@robin hud - Aleksa@ izuzetno efikasan sistem pranja mesta gde bi mozak trebao biti! Svi su u toj nakaradnoj Jugoslaviji smeli biti nacionalisti,negativni,i hrvati,i crnogorci,i makedonci,samo je Srbima bilo zabranjeno biti Srbin! A ovima koji su se odvajali od Srba,a sami su Srbi(hrvati,makedonci,crnogorci,balije)bilo je dozvoljeno sve sto je protiv Srba!I da imaju naziv nacije,i granice svoje drzave,i jezik svoj iako su ga ukrali od Srba!Ali zato ako kazes da si Srbin.....odmah u zatvor!

ranko75

08.10.2012. 01:19

@robin hud - Kralj je vec bio u Engleskoj. Zna se da su cetnici bili za kralja i on za njih. Zasto bi englezi prestali da pomazu cetnike, a pojacali pomoc partizanima, da su se i cetnici borili kao partizani.Nas necete prevariti, da probate da izjednacite cetnike s partizanima.To je isto kao kada pokusavaju da izjednace normalan brak i onaj jednopoli.