Dečaci spasili vršnjaka iz Morave

V. ILIĆ

21. 06. 2012. u 20:45

Дечаци спасили вршњака из Мораве
Srednjoškolci Nemanja Veljić i Dušan Arsekić spasli vršnjaka Mladomira Joksimovića. Kada su našli utopljenika, nije davao znake života

SEDAMNAESTOGODIŠNJI Nemanja Veljić iz Trstenika i godinu dana mlađi Dušan Arsekić iz Ivanjice nikada neće zaboraviti 20. jun, dan kada su od sigurne smrti, iz mulja plahovite Morave, spasli Mladomira Joksimovića. Uživanje na vodi ovoj dvojici učenika drugog razreda Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku, pre dva dana, u sekundi se pretvorilo u očajničku borbu za život njihovog vršnjaka. Srećom, završilo su u korist - života!

Nemanja i Dušan nam kažu da su toga dana oko 16 časova iznajmili pedalinu i da su vozili po Moravi tražeći spas od žege. Bili su od kupališta, koje je bilo prepuno kupača, udaljeni stotinak metara, kada su primetili mladića kako na svakih desetak sekundi izranja i zaranja u vodu. U prvom trenu pomislili su da se radi o nekakvoj šali.

- Bio je udaljen tri-četiri metra od obale. Nije dozivao u pomoć, ali kada bi izronio, na licu mu se video nekakav strah, panika. U momentu je on zaronio i više ga nije bilo - ispričao nam je Nemanja. - Dušan i ja smo odmah skočili u vodu. Bez ikakvog razmišljanja. Obojica smo dobri plivači.

Prolazile su sekunde, minuti, ali njih dvojica nisu mogla da pronađu utopljenika. Zaranjali su i u mutnoj vodi, u mulju, tražili nesrećnika. Posle više pokušaja, i gotovo tri minuta pod vodom, uspeli su da ga uhvate za nogu.

VAN OPASNOSTI MLADOMIR je, po rečima lekara sa intenzivne nege, van životne opasnosti, svestan je i dobro se oseća. Ima promene na plućima zbog dužeg boravka pod vodom, i zasada će biti pod prismotrom lekara.
- Hvala Bogu da se brzo reagovalo i da se pristupilo reanimaciji. Da je bio minut duže u vodi ne znam kakva bi mu sudbina bila - rekli su nam lekari.

- Uhvatili smo ga i povukli ka obali. Nije davao znake života. Odmah smo ga izvukli na bedem i počeli smo reanimaciju. U tom trenu nam se pridružio spasilac, kao i jedna doktorka, koja je počela da ga masira. Posle nekoliko trenutaka počeo je da diše i povratio je vodu - kazao nam je Dušan. - Ubrzo je stigla i Hitna pomoć i mi smo u sanitetu sa njim došli do bolnice. Prebacili su ga na odeljenje intenzivne nege. Rekli su nam da je stvar ozbiljna. Ostali smo da sačekamo šta će biti sa njim. Potom su nas obavestili da se probudio i da može samostalno da diše. Bili smo presrećni!

Dvojica srednjoškolaca kažu nam da su tek nekoliko sati kasnije bili svesni onoga šta su učinili, odnosno da su spasli život dečaku. Tada ih je, kažu, uhvatila nekakva jeza...

- Mi ga ne poznajemo, prvi put smo ga tada videli. Nije nam jasno šta je radio sam u vodi, i tako daleko od kupališta. Nije bilo nikakvih stvari na obali, pa nismo znali ni kako se zove. Ipak, i sve ponovo da se dogodi uradili bismo isto. Bez obzira na to što smo bili svesni da utopljenik može da bude opasan po spasioca, nismo oklevali da li da skočimo u vodu ili ne - rekli su nam Dušan i Nemanja. - Ići ćemo da ga obiđemo, čim bude izašao na odeljenje... jedva čekamo da izađe iz bolnice...

POZIV

VEČERNjE novosti” 50. put zaredom organizuju akciju ”Najplemenitiji podvig godine”. I ove godine tražimo hrabre, plemenite, dobre ljude...

Verujemo da je mnogo takvih među vama. Zato pozivamo

sve građane, ali i

obrazovne, privredne, humanitarne, vojne, zdravstvene, policijske ustanove i udruženja da predlažu ljude iz svojih redova, koji nesebično pomažu drugima.

Predloge možete slati na mejl adresu podvig@novosti.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

nena

21.06.2012. 21:29

Svaka cast momci sve cestitke, takvi ljudi kao vi vracaju veru u ljude, i to da ce ipak dobro pobediti zlo koliko god ono u ovoim trenutcima izgledalo velikao.Blago majkama koje su vas rodile!!!

đorđe5656

22.06.2012. 10:30

@Marko - U potpunosti se slažem s tobom Marko. O tome treba pisati a ne o Ceci i njenim lopovlucima. Stvarno gde je Ceca evo nema je danima u vašim novinama neće da vam plati reklamu pa je zaboravili, E baš me interesuje da li ćete ovo da objavite.

Marija

22.06.2012. 11:29

Pogresno je prezime Nemanji Napisano treba NEMANJA BELJIC. :) Bravo Belja,Bravo Dule !

gago

22.06.2012. 21:01

Bravo momci,cestitam na hrabrosti i prisebnosti.Morava,ovaj BISER cacanske kotline nije vise ono sto je bila.Opasna,razrivana, raskopana,podseca na meseceve pejzaze zahvaljujuci kopacima sljunka koji to rade bez ikakve mere i kontrole,u koritu i oko njega.Refren poznate narodne pesme Radise Urosevica sad bi trebalo da glasi:MORAVA JE RASKOPANA SAD JE VISE NEMA.(Dok vodoprivredni inspektor u kafani sljema(pije).

Drasko Sarcevic

22.06.2012. 21:20

kako laz u srbiji postaje istina bacili ste ljagu na spasioce koji su po mulju ronili i izlozili svoje zivote da spasu decaka i doktorki koja je povratila decka a sve ovo mozete proveriti u policijskoj stanici u cacku gde postoji zapisnik o ovom slucaju.