Komunisti streljali američke spasioce

V. ILIĆ

četvrtak, 31. 05. 2012. u 21:29

Комунисти стрељали америчке спасиоце
"Novosti" otkrivaju detalje najveće akcije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata (3): U akcijama spasavanja savezničkih pilota mnogi četnici iz ovog kraja poginuli su od okupatorskih metaka

ČAČAK - Usled učestalih preleta savezničkih aviona preko Srbije tokom 1944, povećavao se broj onih koje su Nemci obarali, a - iako su najveći broj avijatičara dočekivali i spasavali ravnogorci - bilo je, nažalost, i situacija kada su ginuli pri obrušavanju ili padali u ruke okupatora.

Tačan broj nastradalih američkih pilota, koji su sahranjeni u čačanskom, dragačevskom i takovskom srezu, nije poznat, ali postoje dokumenti koji potvrđuju da je ovakvih slučajeva bilo.

U svojim sećanjima iz rata, već pominjani poručnik Zvonko Vučković, komandant Prvog ravnogorskog korpusa, zapisao je kako se u leto 1944. jedan avion srušio nedaleko od Čačka.

- Iz letelice je, pre pada, iskočilo deset avijatičara: jedan u Vraniće, dva u Milićevce, dva u Gornju Trepču, dva u Ostru, jedan u Vujetince i dva u srez Gružanski. Svi su bili spaseni i stavljeni pod zaštitu ravnogoraca. Jedini poginuli, koji je bio ostao u avionu, sahranjen je kasnije, u Rakovi - posvedočio je Vučković.

Da li se radi o pilotu Tomasu R. Lovetu Stafu, koji je sahranjen negde u blizini Čačka - o čemu svedoči fotografija sa njegove sahrane koju "Novosti" ekskluzivno objavljuju - još nije utvrđeno. Pretpostavka je i da se na fotografiji, pored sveštenika koji su čitali opelo, nalaze ravnogorci iz Dragačeva, pa je moguće da je ovaj pilot sahranjen u nekom od dragačevskih sela.

ODLIKOVANjE OD TRUMANA GENERAL Dragoljub Mihailović, 29. marta 1948, posmrtno je odlikovan Legijom za zasluge, a tadašnji američki predsednik Hari Truman u obrazloženju je istakao: "Kroz neustrašive napore njegovih trupa, mnogo američkih vazduhoplovaca bilo je spaseno i vraćeno pod savezničku kontrolu. General Mihailović, sa svojim snagama, iako nije imao potrebno snabdevanje, vodio je borbu pod ekstremnim teškoćama i materijalno doprineo savezničkoj stvari i konačnoj savezničkoj pobedi."

Jer u evakuaciji avijatičara, značajnu ulogu imali su upravo Dragačevci, koji su, čak - zbog opasnosti da Nemci zauzmu aerodrom u Pranjanima - u leto 1944. pravili rezervnu poletno-sletnu stazu, ispod samog Čemerna. Na kraju, u akcijama spasavanja savezničkih pilota mnogi četnici iz ovog kraja poginuli su od okupatorskih metaka, a veliki broj ljudi sa ove terirotije, koji su učestvovali u ovoj misiji, stradao je po dolasku komunista. Listom su streljani, na najsuroviji način.

Inače, Međunarodni istorijski arhiv u Čačku čuva i dokument iz novembra 1945, koji takođe svedoči o tome da su na ovoj teritoriji sahranjivani američki piloti. Naime, na sednici gradskog Narodnog odbora za Čačak rešeno je da se podigne spomenik američkom avijatičaru, poručniku Morisu Blaku, koji je bio sahranjen u gradskom parku. Obeležje je, navodno, trebalo da bude otkriveno 15. novembra iste godine, te da se o tome obavesti Ambasada SAD u Beogradu, ali od ovog događaja, ipak, nije bilo ništa. Jednostavno, kao da je zavladala nekakva zavera ćutanja, pa ni danas nije poznato da li posmrtni ostaci ovog pilota još počivaju u gradskom parku grada na Moravi ili su negde preseljeni.

ZAHVALNOST I DONACIJA

PROSTOR na Galovića brdu, koje je poslužio avijatičarima kao pista, kasnije je nazvan "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića". Danas je to obična poljana, koja se od drugih jedino razlikuje po tabli koju su ovde - pre nekoliko godina, u znak zahvalnosti - postavili preživeli američki avijatičari. Ipak, da Amerikanci nisu zaboravili velikodušnost Pranjanaca, svedoči i činjenica da je Ambasada SAD u Beogradu nedavno donirala 700.000 dolara za rekonstrukciju ovdašnje seoske škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nikola

31.05.2012. 22:17

@sedok - Ne partizane nego narod Srbije. Imaju neki čudan način izražavanja zahvalnosti. Tako nam se zahvalila i Medlin Olbrajt i Vaclav Havel, a ima ih još. Bolje bi nam bilo da ih nismo ni spašavali.

King 7

31.05.2012. 23:39

@sedok - partizani su bili ti koji su ucestvovali davanjem koordinata i navodjenjem radio - vezom za "saveznicko" bombardovanje Srpskih gradova. Da, tu madlen olbrajt je sacuvala Srpska porodica u Vrnjackoj Banji tokom rata rizikujuci zivote, evo kako nam je platila 1999te

baćo

05.06.2012. 15:48

@sedok - I ,njoj će se platiti, ako ne mi ,onda ,zna se. I, Regan je imao problema , prije odlaske sv. Petru na istinu.Mislite li ,da joj je lako ,živjeti ,sa svim zlom u sebi?

Paratrooper

31.05.2012. 23:14

700,000 dolara za rekonstrukciju skole ,sta jel` su instalirali radar na skolu. Videli su da im je jedan zafalio kada su organizovali sedamdesetosmodnevni aero miting 99-te u znak zahvalnosti za saveznistvo u WWII i spasene pilote.

istina......

01.06.2012. 11:37

Amerikanci uvek i samo uvek gledaju svoja posla.......kad ce ovi Srbi vec jednom da gledaju SVOJA posla ?

Vuk

02.06.2012. 09:24

Porucnik Zvonko Vuckovic je bio gardijski oficir pre rata. Kasnije je postao kapetan i komadant prvog ravnogorskog korpusa. Bio je izuzetno obrazovan i sposoban oficir - jedan od najbliskijih saradnika djenerala Mihailovica. Uspeo je da emigrira posle rata. Ziveo je i umro u Kaliforniji. Napisao je knjigu memoara : "Secanja iz rata". Inace na spomen plocu u selu Pranjane (na slici), 2009god cvece je polozila americka ambasadorka Jennifer Brush uz svitu marinaca iz Ohaja.