Zbog ameriičkih pilota borbe s Nemcima

V. ILIĆ

sreda, 30. 05. 2012. u 20:57

Због америичких пилота борбе с Немцима
„Novosti“ otkrivaju detalje najveće akcije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata (2): Najveća akcija 10. i 11. avgusta, kada je na Galovića brdo sleteleo čak 16 transportnih aviona

ČAČAK - Gradnja aerodroma na Galovića brdu bila je završena do kraja aprila, a prva grupa savezničkih avijatičara, od oko 40 Amerikanaca i Britanaca, evakuisana je 29. maja. U naredna dva dana, iz Srbije je transportovana celokupna britanska vojna misija, koja je bila kod Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini.

- Isprva je komisija sastavljena od savezničkih oficira zaključila da aerodrom ne ispunjava uslove, jer je pista bila duga svega oko 640 metara, a po propisima je trebalo hiljadu - navodi istoričar Goran Davidović. - Međutim, engleska misija je morala veoma brzo da se evakuiše, budući da su se okrenuli komunističkom pokretu. Tada je formalno i prekinuta veza JVuO sa saveznicima i komandom u Kazerti. Ali 15. vazduhoplovni korpus, sa bazom u Fođi, i dalje je nadletao našu zemlju: bombardujući nemačke snage i naftna postrojenja u Rumuniji.

Tako je, 14. juna 1944, spasena još jedna grupa avijatičara, pa je saveznicima radio-vezom poslata informacija da su na sigurnom poručnici Džozef Bačler (Njujork), Robert Kol (Njujork), Džordž Salopa (Klivlend) i Čarls Dejvis (Vašington), te narednici Frederik (Milvoki), Džo Ogrejdi (Klifton), Džordž Koh (Savana), Džordž Hard (Teksas), Dejvid Labisonijer (Milvoki) i Bernard Larvin (Ostin, Teksas). Poput ostalih američkih avijatičara, koji su „padali“ širom Srbije, i njih su ravnogorci dovodili u Pranjane, gde je bila neka vrsta sabirnog centra za sve saveznike...

- Prilikom spasavanja avijatičara, neretko je dolazilo i do borbe sa Nemcima, što je za ovaj narod bilo veoma rizično, jer je na snazi još bila surova fašistička naredba da će se za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljati 100 Srba. Ipak, ravnogorcima su saveznici tada bili prioritet, čak i posle događaja s kraja maja 1944, kada su krenuli da izbave posadu aviona oborenog u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, sukobili se sa Nemcima i izgubili desetoricu boraca iz Dragačeva - ukazuje Davidović.

Nekoliko dana pre najveće akcije evakuacije - 10. i 11. avgusta, kada je na Galovića brdo sleteleo čak 16 transportnih aviona i odvezlo 252 američka avijatičara - general Mihailović obratio se savezničkim pilotima.

- Veza s vašom komandom u Fođi urodila je plodom i vi ćete, za koji dan, biti daleko od nas. Daljina, ipak, neće oslabiti naše simpatije, jer nas za večita vremena vežu teški dani i zajednička stradanja, isti ideali i ista vera u pobedu dobra nad zlom.... Od svih savezničkih vojski u svetu, mi smo jedina koja se bori ne samo na jednom, čak ni na dva, već, nažalost, na tri fronta. Prvi je protiv silnog, svirepog i do zuba naoružanog okupatora, drugi je protiv ustaša, a treći, najžalosniji i sada već najteži, onaj koji su sluge Crvene internacionale otvorile protiv nacionalne Jugoslavije... Dok mi podnosimo trostruke udarce, saveznici nas napuštaju, a poslednjima još i pomažu... - zaključio je Dragoljub Mihailović.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

komandant 1001

30.05.2012. 22:29

Sve je jasno ko' pasulj, dragi naš Komandante.Tvoja dela služe na čast Srbiji i njenom narodu koji se našao na tri fronta, domaćih crvenih izdajica, Nemaca i Crvenog "Masona" Broza koji je zavrbovao Englesku protiv jedine legalne i legitimne Kraljeve Vojske u Otađbini.Kasno je bilo za Srbiju kada je Čerčil izrekao, da je znao da je Tito takav "mangup", da mu nikada nebi pomagao protiv Draže!

zoks

31.05.2012. 02:05

@komandant 1001 - Cercil je i hteo da se otvori front na Balkanu,ali je Ruzvelt uslisio molbu Staljina da se front otvori u Francuskoj! Ruzvelt je znao da ce komunizam zaviti u crno Pravoslavlje,to samo "bistre" komunisticke glave nisu htele da znaju!Eto danas vidimo sta je komunizam uradio od Srbije!Ne brinite se braco.....bice jos gore jer ostatke tog crvenog zla imamo u vlasti i to duboko!

Borba

31.05.2012. 09:24

Jedina bitka s Ustašama se odigrala krajem rata na Ljevče polju gdje su četnici potučeni do zuba a dio četnika se povukao zajedno s Ustašama ka Austrijskoj granici.Četnici su surađivala s talijanskim fašistima i dobijali logistiku sve do pada Italije.Poslije pada 1943 većina se pridružila Nijemcima (Knin,Gračac,Drniš i Sinj) dio se razbježao a dio prešao u partizane.Bitka na Neretvi ,četnici su učestvovali zajedno s Ustašama,Nijemcima i Talijanima protiv partizana .

zoks

31.05.2012. 11:39

@Borba - Borba@,stvarno?????Bice da je De gol(ako uopste imas pojma ko je De Gol)dao medalju partizanima,Pavelicu,ustasama,a ne Cica Drazi!Cetnici su imali dogovor sa Italijanima da ih nece napadati samo da bi sacuvali stanovnistvo,srpsko,jer su znali da Nemacku i Italiju Srbi sami ne mogu pobediti i da ce se ishod rata resiti negde drugo a ne na Balkanu,kao sto je i bilo resio se na Istoku!Sto tvoj Tito nije otisao pa u tvoju domovinu dizao ustanak,pa da kod tebe bude 100 za jednoga?Nego bas kod Srba!

Dan Giljen

10.10.2012. 21:26

@Borba - Na Lijevce polju su crnogorski cetnici koji su se povlacili sa narodom,napadnuti od strane ustasa,partizana i Nemaca.Lose opremljeni i bez muicije sa teretom hiljade civila iznureni ratom napadnuti su od strane tri armije.Ovo su cinjenice.Nemacka artiljerija sa druge strane Save ih je non stop bombardovala.partizani nisu ni jednom direktno napali ustase,valjda iz postovanja prema predratnom saveznistvu.Takozvane nemacke ofanzive su bila najobicnija bezanja.

Instrukcije

31.05.2012. 09:28

Poznate su Mihailovićeve instrukcije podređenim od 29.12.1941 gdje jasno piše o stvaranju velike Srbije etnički čiste. Tako stoji pod jednom točkom "Čišćenje Sandžaka od muslimaskog življa i čišćenje Bosne od muslimaskog i hrvatskog življa.Samo u Sandžaku je poklano 8000 žena,djece i staraca.Dinarski četnici su imali za zadaću osigurati zapadne granice jedne velike Srbije i po elaboratu od ožujka 1942.god.

Suradnja

31.05.2012. 09:37

Engleski promtrači koji su učestvovali u ofenzivama su znali za četničku suradnju s okupatorom i upravo zato su saveznici priznali Titove partizane jedine koji su dokazano vodili borbe protiv nacista i fašista.U intervjuu s engleskim i američkim novinarima koji je Times objavio 16.svibnja 1944 Tito je izričito naglasio da njegove postrojbe čini 44% Srba,30% Hrvata,10% Slovenaca,2.5% Makedonaca i isto toliko Muslimana.Dakle većina Srba s zapadne strane Drine je prešutio.

zoks

31.05.2012. 11:34

@Suradnja - Suradnja@ hahahahahahahahahahahaha,,,i kad si se probudio bio si sav u znoju,je li?Pokrij se ustaso usima i cuti!I dan danas bi ste bili pod okupacijom,mada je to vama svejedno,austro-ugarske da ne bese Kralja Aleksandra!Bruko i sramoto,mada vi ne znate ni za jedno ni za drugo!Je li bravar dobio od De Gola medalju,i je li bravaru podignut spomenik od americkih pilota u Americi?O cemu ti sanjas??????Jovan Ducic vas je nepogresivo opisao!Beda nad bedom!!

Dučić

31.05.2012. 19:47

@Suradnja - Dučić može opisivita šta hoće,doduše jedan francuz je doktorirao na genetici i to upravo proučavajući Srbi.Ako vas zanima tko je taj francuz lako ćete iznaći i šta je sve opisao.

zoks

01.06.2012. 05:34

@Suradnja - Sta god ko rekao vi ste izrod od srpskog naroda i to je ono sto vas svrbi!Nije mi vazno sta mi kaze nego ko mi kaze!A vama svi doktori i konzilijumi ne bi ispravili degradiranost i opsednutost sa pretcima Srbima!

Nastavak

31.05.2012. 09:49

Te da je rukovodstvo KPJ u samoj Srbiji u zadnje vrijeme više puta pokušavalo raspiriti ustanak ali bez uspjeha.Svi oni četnici koji nisu htjeli pod Nedićevu komandu bili su udaljeni i nisu mogli djelovati a Nedić se oslanja na ultra desnu profašističku stranku "Zbor" kroz SDK(srpski dobrovoljački korpus) koji je djelovao i na istočnoj fronti u Wffen SS-a. " Serbisches Freilligen Korps der SS"

Dr

31.05.2012. 10:05

Најгоре у целој причи је што су се Срби поделили и убијали међу собом. Да није тога било, црвена куга никада не би Србијом завладала.

Uzicanin

31.05.2012. 11:41

Jos ce malo ispasti kako su cetnici tukli Svabe na Neretvi,Sutjesci,Kozari,Drvaru a ne Partizani.

poglavnik broz

31.05.2012. 18:02

@Uzicanin - eto.. valjda ces i ti svatiti da su partizanski filmovi bili deo brozove propagande. sve te ofanzive, ukljucno sa sremskim frontom, bile su svirepo zrtvovanje srba nizasta

zoks

01.06.2012. 05:32

@Uzicanin - Uzicanin@ koga partizani tukli nesrecnice???Otac mi je bio ucesnik rata i kaze da je pogotovo Neretva bio egzodus srpskog naroda!Ne postoji jedna jedina borba u kojoj su partizani napadali Nemce,pojedinacnih napada je bilo samo da bi se likvidiralo 100 Srba za jednog Nemca!Proguglaj malo po internetu pa ces stogod i nauciti,jer nema vise komunjarske cenzure!Upamti NIKADA partizani nisu nemce napadali,mislim na velike bitke!Stalno su se branili,povlacili,bezali,ili kako god hoces!