Sigurne kuće za savezničke pilote u Pranjanima

V. ILIĆ

29. 05. 2012. u 21:30

"Novosti" otkrivaju detalje najveće akcije spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata

ČAČAK - "Formacije savezničkih aviona, dejstvujući na objekte neprijateljske teritorije, preleću našu zemlju. Iz oštećenih aviona posada se skakanjem spasava. Preduzmite potrebne mere da ih od neprijatelja sačuvate. Spaseni avijatičari iz svih krajeva biće vama upućeni. Pripremite njihovu zaštitu, snadbevanje i evakuaciju" - glasila je naredba generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koja je u januaru 1944. stigla u štab Prvog ravnogorskog korpusa, pod komandom poručnika Zvonka Vučkovića.

Samo nekoliko dana kasnije spasena je grupa od 20 avijatičara koji su iz zapaljenog aviona iskočili na Zlatiboru, pa su odmah evakuisani na prostor Takovskog sreza. Tada još niko nije slutio da će ova akcija Ravnogoraca i žitelja sela pod Suvoborom postati najveća saveznička akcija spasavanja u Drugom svetskom ratu. Jer, zahvaljujući velikodušnoj pomoći lokalnog stanovništva - koje je rizikovalo sopstvene živote, da bi sakrilo savezničke avijatičare - spaseno je 520 pilota i članova posade.

- Svi su smešteni kod seljaka u Pranjanima, u neposrednoj blizini Ravne gore. Na severoistočnoj strani sela nalazila se zaravan Galovića brdo, oko 800 metara dugačka i 300 široka, pa je odlučeno da se tu podigne aerodrom. Više stotina ljudi, sa oko 200 volovskih kola, čitavog tog marta radilo je na pripremanju terena, na samo tridesetak kilometara od nemačke vojne posade. Ipak, radovi na aerodromu završeni su krajem aprila - kaže istoričar Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku Goran Davidović, ukazujući da su u Pranjane, bežeći od Nemaca, stizali saveznički avijatičari iz gotovo svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, ali i iz Rumunije, Bugarske, Mađarske...

U svojim ratnim memoarima, poručnik Vučković zapisao je kako je početkom marta 1944. bilo svega dvadesetak avijatičara, koji su uglavnom pokupljeni na Zlatiboru. Da bi ih sakrili, vojnici Jugoslovenske vojske u otadžbini snabdevali su ih seljačkim gunjevima, a dobijali su i srpske nadimke izvedene od engleskih imena. Smeštani su u imućnije kuće oko Pranjana, hranjeni najbolje što je tada bilo moguće, a posebno im se dopadao "šumadijski čaj". Dok je broj avijatičara bio mali, njihovo sakrivanje nije bilo problematično, ali su i, po znatnom uvećanju broja spasenih, neki u ovom delu Srbije ostajali i po pola godine...

- Bukvalno su se srodili sa nama i, kada je aerodrom bio završen, te sleteli prvi avioni za evakuaciju, pamtim da su na rastanku svi plakali - ističe Velisav Janković, svedok dešavanja iz 1944. godine u Pranjanima.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

King 7

29.05.2012. 22:16

"Saveznici" su nam se ubrzo posteno oduzili: Angloamericka bombardovanja Srpskih gradova su trajala od jesen 1944 do proleca 1945, naravno - na Vaskrs su bila posebno intenzivirana. Tesko je stradao Leskovac, Beograd mnogo vise nego aprila 1941

yugovic

30.05.2012. 06:31

@King 7 - a ko je trazio devedesetih .Lepo se oduzise saveznici ..po njihovoj formuli dok im trebas dobar si a kad im ne trebas ...... pogledajte Norijegu, Huseina eto da ne idem dalje.

Stojan

30.05.2012. 11:33

@King 7 - "Saveznici" su bombardovali Srbiju u cilju zaustavljanja Crvene Armije,da se ne bi uspostavio Komunistički poredak.Retko gde se to može pročitati.

King 7

30.05.2012. 12:24

@King 7 - Malo je bilo slucajeva da su bombardovali Sovjetske pa i Nemacke snage, bombardovani su iskljucivo civilni ciljevi, gradovi. Crvena Armija uopste nije zaustavljana jer su dogovorom Cercil - Staljin - Ruzvelt ovi krajevi predati Staljinu te je umesto obecane Angloamericke ofanzive koju je Draza ocekivao iz pravca Dalmacije i Grcke u Srbiju usao Sovjet sto je tito iskoristio za proglas pobede koju nije imao ni u snovima.

zoks

30.05.2012. 13:29

@King 7 - yugovic@ nasao si da uporedjujes 90 i Drugi svetski rat????!!!!Jadan ne bio,pa Tito,trag mu se utro i svim onim Srbima koji su bili uz njega,je trazio da se bombarduje Beograd da bi se koliko toliko zaustavilo prodiranje Crvene Armije!Da se mozda Tito nije brinuo za srpske zrtve? 100 za jednog!Za to izgleda nisi cuo,ili ne zelis da cujes!A sto se zapada tice,oni nama nikada nisu bili prijatelji,do samo onoliko koliko je njihov interes nalagao!A kad znas da je takav onda se znaj i postaviti!

zoks

30.05.2012. 13:34

@King 7 - King 7@ tako je! Ruzvelt se nije hteo u tom momentu suprotstavljati Staljinu,nego je znao da ce komunizmom unazaditi Rusiju,kao sto je i biuo slucaj,i Srbiju!Cercil je izricito zahtevao da se u Dalmaciji otvori front,a Cica Drazina vojska je bila ocistila komplet svu teritorije od fasista i njihovih saradnika gde se trebala iskrcati saveznicka vojska!Kazu da se trebalo kod Dubrovnika izvrsiti iskrcavanje!Tito i komunjare nisu nikada izvrsile ni jedan jedini napad na Nemce,nego su se samo branili

zoks

30.05.2012. 13:40

@King 7 - King 7@ i po Srbiji mucki ubijali po kojeg Nemca,a ovi u odmazdi 100 civila za jednog nemackog vojnika!Najvece zlo za Srbiju je bio komunizam,Tito i njegove srpske sluge!Jedan jedini slucaj je poznat kad su komunjare napale Nemce,na teritoriji Srbije, i ubili oko 30 Nemaca,a ovi u odmazdi djake i profesore u Kragujevcu!Nisu Nemci iz razonode i bez razloga streljali toliko djaka!Znale su Tito i komunjare da ce pobiti toliko srpske dece,zato su i napali Nemce!

dragan bozic

30.05.2012. 20:44

@King 7 - To je samo delimicno tacno...savremena istorija koja tek treba da ugleda svoj deo dana dokumentima ce potvrditi da se po zelji komunista, srpskih komunista bomabardovalo po Srbiji.Srbija je i tad bila Svetosavna, a buducim sreskim komesarima nije odgovaralo da se klanjaju tom narodu..zato je ubijan-bombardovan po zelji komunistickih generala Koce Popovica i Peke Dapcevica.

dragan bozic

30.05.2012. 20:41

Tek sad se vidi da je stara Jugoslavija pravljena na lazima,klevetama i zlocinoma nad sopstvenim narodom.Svedoci smo da je ''cojstvo i junastvo'' srpskog seljaka, gradjana i vojnika nadvisivalo sve antikampanje i skravaljanje istorije od Brozovih dobosara.Nazalost danas u Srbiji nema Srba prvopozivaca, nema ni drugopozivaca..ostalo samo istorijsko budzijanje da smo bili deo neceg.Mozemo se busati stotinu puta u grudi i pozivati se na Drazu, JVuO i slavu pradjedovsku...ali dzaba!Spavaj Srbijio.

Otpor

30.05.2012. 20:54

U Srbiji nije postojao apsolutno nikakav otpor upravo zbog odmazde.Imala je u to vrijeme velik broj izbjezglica s područja NDH,Saveznička bombardiranja su vršena širom bivše države pa tako i u Hrvatskoj Zagreb,Zadar,Split itd