Vraćanje imovine Hrvatskoj: Časna reč odnela ikone

B. SUBAŠIĆ

18. 04. 2012. u 21:02

Pod kojim uslovima Srbija vraća kulturnu baštinu spasenu tokom rata iz Hrvatske (2). Živković: Kada sam došla u ministarstvo, nijedan spisak vraćenih predmeta nisam zatekla

VIŠE od 18.000 muzejskih predmeta i pokretnih kulturnih dobara koja su tokom rata spasena od uništenja i doneta u Srbiju, već su vraćeni Hrvatskoj u periodu od 2001. do 2011. godine.

Njihov tačan spisak, kažu u Ministarstvu kulture, nemaju!

Ova institucija nije postavila ni pitanje recipročnog vraćanja srpskih kulturnih dobara opljačkanih za vreme NDH-a! A spreman je novi spisak sa još 1.065 predmeta koji su devedesetih spaseni od ratnih uništavanja i stigli sa prognanim Srbima u maticu. Naša država se obavezala da će ih do kraja sledeće godine sve vratiti, restaurirane. Po izjavama hrvatskih zvaničnika, ne samo u pravoslavne svetinje već i u hrvatske muzeje i galerije.

JASENOVAC U AMERICI MEĐUDRŽAVNA mešovita srpsko-hrvatska komisija za povraćaj kulturnih dobara formirana je na osnovu Ugovora između Vlade SRJ i Vlade republike Hrvatske potpisanog u aprilu 2002. godine. U periodu od 2001. do 2004. između ostalog u Hrvatsku je vraćen 6.531 predmet iz Spomen-područja Jasenovac, ali iz Amerike. Naime, sva dokumentacija i građa o stradanju Srba u najstrašnijem ustaškom logoru smrti čudnim putevima su završili u SAD, u Memorijalnom muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Obaveza da se to uradi definisana je protokolom koji su 23. marta potpisali srpski ministar kulture Predrag Marković i njegova koleginica iz Zagreba Andrea Zlatar Violić, a na osnovu hrvatskog Zakona o utvrđivanju ratne štete i Uputstva za primenu ratne štete(?!).

- Sada ispada da smo „pokrali“ svoju baštinu koju je devedesetih Ministarstvo kulture Srbije s Muzejom SPC izmestilo iz naših manastira i crkava koje je rat ugrozio isto kao i 1941. godine - kaže Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske. - Iako je reč o kulturnom blagu koje je prvenstveno vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, ono se prikazuje i vodi kao kulturno blago hrvatske države. A reč je samo o ostacima ostataka srpske kulturne baštine koja je za vreme građanskog rata, ali i posle ratnih sukoba, nestala ili uništena na području Hrvatske. Da apsurd bude veći, one koji su preneli i od sigurnog uništenja spasili ovo blago sad predstavljaju kao „pljačkaše“. Ispada da su Srbi pokrali svoje ikone, a najtužnije je što se problem tako predstavlja i u delu srpske javnosti.

Naš sagovornik tvrdi da je upravo on sa saradnicima posle dolaska s kolonama izbeglica nakon „Oluje“ pravio spisak spasene baštine i dao ga Ministarstvu kulture. I za njega je tajna da li se on koristio i da li se koristi za vraćanje srpske kulturne baštine u Hrvatsku.

U Protokolu piše da „Republika Hrvatska na osnovu Zakona o utvrđivanju ratne štete i Uputstva za primenu ratne štete“ potražuje od Srbije 28.843 muzejskih predmeta i 3.097 kulturnih dobara iz manastira, crkava i privatnih zbirki, kao i arhivsku i bibliotečku građu. Oni koji su brinuli o toj kulturnoj baštini posebno upozoravaju na to da niko ne zna koji su to, od 18.718 pokretnih kulturnih dobara, koliko ih je navedeno u ovom dokumentu, vraćeni u Hrvatsku od 2001. do 2011.

- Kad sam došla na dužnost 2008, godine nijedan spisak vraćenih predmeta nisam zatekla. Arhiva mešovite komisije za povraćaj je bila potpuno prazna - kaže Dušica Živković, pomoćnik ministra kulture i predsednik mešovite srpsko-hrvatske komisije za povraćaj kulturnih dobara. - Trebalo mi je nekoliko meseci da uđem u problematiku.

Istoričar umetnosti Jovan Despotović, pomoćnik ministra kulture u vreme kada je na njegovom čelu bio Branislav Lečić, kaže da su 2001. godine Hrvati insistirali na tome da se kulturno blago koje je tokom rata evakuisano u Srbiju vrati u njihovu zemlju.

- To je bio uslov da se ponovo uspostave diplomatski odnosi između naših zemalja. Dali smo predmete Hrvatima bez ikakvih potpisanih sporazuma, maltene na reč! - objašnjava Despotović. - Posle toga su diplomatski odnosi uspostavljeni. Sporazum o povraćaju kulturnih dobara potpisan je godinu dana kasnije.

Vlada Tomčić je bio zadužen za povraćaj kulturnih dobara u Hrvatsku u vreme kada je na čelu ministarstva kulture bio Dragan Kojadinovića.

NISU BRINULI NekadaŠnji kustos Narodnog muzeja, Nikola Kusovac, član državne komisije formirane devedesetih za zaštitu našeg kulturnog nasleđa od ratnih razaranja, tvrdi da Hrvatski zavod za zaštitu spomenika kulture u SFRJ nije brinuo o srpskoj baštini i da se ona nalazila u veoma teškom stanju kad je stigla u Srbiju. - Oni nemaju ama baš nikakav pravni osnov da zahtevaju ta kulturna dobra - precizira Kusovac.

- U našem mandatu vraćena su kulturna dobra, najviše u Bobotu i neke ličke manastire - ističe Tomčić. - Vratili smo i skulpture od drveta iz kolonije naivne umetnosti iz Banje Janković, kao i Vukovarsku biblioteku, koju je evakuisala JNA. Oko 3.500 knjiga bilo je smešteno u franjevački manastir u Zemunu i sve su do jedne vraćene u Vukovar.

Akademik Dinko Davidov, neumorni istraživač zatiranja srpskog kulturnog nasleđa u NDH, začuđen je da naše Ministarstvo nije Hrvatskoj postavilo nijedan zahtev za recipročan povraćaj srpskog kulturnog blaga.

- Razboleo sam se posle vesti o potpisivanju protokola kojim smo pristali da vratimo poslednje preostalo srpsko kulturno blago tamo odakle smo ga jedva spasli od uništenja. Kako sada da objasnim unuku da je to srpska baština i da nije ni opljačakana ni „otuđena“ iz Hrvatske već spasena, da ne doživi sudbinu ogromnog blaga koje je sistematski uništeno u NDH. Skoro 70 godina traje ogrešenje, ćutanje o uništavanju i pljački 460 srpskih crkava u Hrvatskoj za vreme Ante Pavelića. Drevne srpske ikone, knjige i arhive koje su izbegle ustaške lomače, pokradene su i skrivene u zagrebačke arhive, biblioteke i muzeje i ni do danas nisu vraćene. U NDH je izveden totalni genocid, brisano je i celokupno istorijsko pamćenje srpskog naroda, a tome izgleda nema kraja - ogorčen je Davidov.

- Kulturno blago Srba opljačkano u NDH, koje se i danas nalazi u hrvatskim institucijama, stečeno je ratnim zločinom koji nikad ne zastareva i mi imamo obavezu da ga tražimo - opominje i istoričar prof. dr Veljko Đurić.

On podseća na to da je početkom 1945. formirana Pokrajinska komisija za utvrđivanje ratnih zločina okupatora koja se posebno bavila ustaškom strahovladom u Sremu tokom koje je ubijeno 21.597 muškaraca, žena i dece i tokom koje su sistematski opljačkane sve srpske crkve i manastiri. Arhiva anketne komisije koja je ispitivala ove zločine brojala je na hiljade dokumenata.

Referent za zločine u oblasti kulture bio je dr Milan P. Kostić, koji je sačinio opsežan elaborat na 395 stranica.

NE VRAĆAJU OPLjAČKANO U NDH - Sinod SPC je od 1945. svake godine tražio da se vrati ukradeno srpsko blago u vreme NSDH, ali uzaludno. Naročito je važna opljačkana dokumentacija i arhivi, koji dokazuju da su Srbi veoma dugo na tom prostoru i da ne stoji floskula kako su došli bežeći pred turskom najezdom.

U elaboratu je prikazana originalna dokumentacija o pljačkaškoj misiji profesora Stjepana Gotvalda iz Muzeja za umjetnost i obrt koji je kao specijalni izaslanik Državnog ravnateljstva za ponovu „putovao s ekipom profesora Tkalčića i otimao imovinu iz fruškogorskih manastira i Sremskih Karlovaca. U jednom od njegovih sačuvanih izveštaja od 1. septembra 1941. piše: „Dvorac patrijaršije je posve sačuvan i prazan. Počeli smo seljenje knjižnice koja je po obimu šest kamiona... Ja ću za ponovu poneti pisaće stolove, sagove stolice i jednu garnituru za gospodina ravnatelja“.

Iz Karlovaca je, po tom izveštaju, samo u jedan mah natovareno i poslano u Zagreb osam vagona krcatih knjigama, ikonama, slikama, nameštajem.

Rukopis je posle smrti dr Kostića deponovan u Istorijski muzej Srema, ali je devedesetih utvrđeno da je netragom nestao.

- Ni veći evropski narodi ne bi mogli da izdrže gubitke kulturnog blaga kakve su pretrpeli Srbi - sumorno konstatuje Miloje Budimir. On podseća na to da je, recimo, deo blaga koje je opljačkala NDH iz Zagreba vraćeno u Pakrac, koji je odmah početkom rata napadnut i uništen.

- Predmeti i knjige iz prebogatih riznica i biblioteka koji nisu uništeni pojavili su se na crnom tržištu, a Slobodan Mileusnić, upravnik muzeja SPC, išao je u Nemačku, Mađarsku i Austriju kako bi to otkupljivao. Da li ćemo i to da vratimo u Hrvatsku, pita se Budimir. Tvrdi da u Zagrebu i sad postoji skladište u kome se nalazi bogat fundus kulturnog blaga iz SPC, kojim trguje izvesni Hrvat Dodik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

iz glave

19.04.2012. 09:44

izmedju planskog bombardovanja i sravnjivanja biblioteke 1941 i ovoga iz teksta nema nikakve sustinske razlike, samo su sada izvrsioci zombiji

zenon

19.04.2012. 09:55

Dobra reportaža. Ko zna šta se sve dešava a da nikakvih tragova ne ostane iza toga. Tužna je istina kojom nas zakopavaju nepismeni ministri kulture, neuračunljivi političar i kojekakvi dripci. Živo me interesuje kako mogu da napreve ovako stravične poteze, a zatim mirno da legu u krevet i hrču. Ovaj članak prosto boli.

Stojle

19.04.2012. 12:47

@ - I naravno zbog ovoga niko neće odgovarati!E Srbijo na niske grane si spalai ti i tvoje demokrate.Ako je demokratija to da klimam glavom i da radim šta mi drugi kažu onda mi netreba.Šta će mi demokratija kad izgubim svoje ja?

Sasha

19.04.2012. 13:40

Gdje je sada Tadic i ostali u vladi da na ovo reaguju i rijese probleme sa Hrvatima? Zna Tadic da se izvinjava neprijteljima srpskog naroda i da hapsi srpske heroje i da ih salje u tamnicu!Dokle visa da nam dusmai i domaci izdajnicui kroje istoriju?

matia

19.04.2012. 14:16

a jesu li niemci,kulturno blago koje su radi "spašavanja"odneli iz srbije vraćali?

4xS

19.04.2012. 15:14

@matia - Bolje postavi ovakovo pitanje...Dali su Jevreji, koji su uspjeli pobjeci iz njemacke sa svojim vrjednim stvarima, morali vratiti njemackoj poslje rata ?

Pljačka

20.04.2012. 21:00

@matia - Nijemci nisu vratili ali su zato platili još je Tito napuhao ratne štete i žrtve kako bi dobio što veću ratnu odštetu.

Osobno

20.04.2012. 21:43

@matia - Razlika je osobno vlasništvo od nečeg šta spada u zaštitu države.Opljačkani manastari i crkve spada u zaštitu zemlje iz koje je opljačkano dakle nešto što datira iz ne znam već kojeg stoljeća jer to je već bilo popisano u zaštitu u bivšoj državi.Hrvatska je naslijedila sve što je bilo i prije u zaštiti.Predmeti izloženi u muzeju holokausta u Washingtonu su dakle bili već na popisu u SFRJ .Hrvatska je samo naslijedila tj po pravnoj stečevini.

NDH

20.04.2012. 22:12

@matia - Hrvatska nije naslijedila NDH u niti jednom međunarodno pravnom aktu,dakle granice i sl niti je NDH bila priznata od međunarodne zajednice.Nije mi jasno zašto se u srpskim medijima toliko proteže NDH kad je Hrvatska i sadašnje granice još bile zacrtane u AVNOJ-u.Dakle sadašnja Hrvatska je samo pravno naslijedila od bivše države SFRJ to su dakle još za rata rješili pravni stručnjaci na čelu sa Banditerom gdje su jasno proučavajući USTAV SFRJ rekli da su republike države.

iz glave

21.04.2012. 11:06

@matia - Nemci platili ratnu odstetu beskamatnim kreditom od jedne milijarde DEM koju su Tito i Brant dogovorili relativno tajno. Time, onda favorizovanjem nasih najboljih radnika preko jugo trzista rada da se ide na gastarbajtovanje je deo tajnog dogovora da se Balkan ubaci u Dojce zonu i ucini sve sto je planirano. To danas jasno vidi svako ko nije zaodenut titoizmom i europeizmom. Novitet je da nakon napustanja USA iz ove zone, Nemci svesni nemoci uvlace i Turksu.

Problem i problem

20.04.2012. 20:54

U čemu je problem ako je opljačkano u Hrvatskoj i odnijeto u Srbiju.Dakle to spada u zaštitu Hrvatske.Opljačkano u NDH to je spadalo u zaštitu Jugoslavije.

Blago

20.04.2012. 21:05

@Problem i problem - Ono šta ustaše nisu uspjele odnijeti .dakle ostalo je nekoliko sanduka zlata kao i sve ono šta je pohranjeno bilo u švicarskoj banci otišlo je FNBJ.

Neće biti

21.04.2012. 20:13

@Problem i problem - Komšija upravo zbog takvih manipulatora kao što si ti srpsko kulturno blago ne sme biti vraćeno u Hrvatsku, jer bi bilo sakriveno uništeno ili zlouoptrebljeno, kao što je učinjeno i u kvislinškoj NDH. Hrvatska nije postojala kao država tokom mnogih vekova kad je srpska kulturna baština nastajala pa ne može da polaže nikakvo pravo na nju. Kao i 1941. Nemačka je Hrvatsku učinila državom i 1991. po cenu krvavog građanskog rata i ponovnog genocida nad Srbima. To se ne zaboravlja

Hrvati

23.04.2012. 11:23

@Problem i problem - Šta su Hrvati imali ili šta nisu imali odlučuju Hrvati,cijena krvavog građanskog rata je proistekla iz ideologije o velikoj Srbiji koja datira još od 18 st.Ako već spominjete NDH Hrvati su se obračunali sa NDH .Vi se i ne pokušavate obračunati ideologijama i još uvijek imate oca nacije ideologa Ćosića i memorandum a da ne pišem o četnicima u toku domovinskog rata i poznatog kartografa Šešelja Karlovac,Karlobag,Virovitica.

Zlatne poluge

20.04.2012. 21:07

Je li možda kralj Petar vratio 85 tona zlatnih poluga ili sadašnji Karađorćevići?