POSLEDNJIH sedmica rastu tenzije širom Kosova i Metohije. Preteći grafiti, pucnji na jednu od naših crkava i optužbe povodom zaštite naših svetinja u Prizrenu i Velikoj Hoči nažalost pokazuju da jedan deo kosovskih političkih struktura i dalje ima agresivan stav prema srpskoj duhovnoj i kulturnoj baštini. Naša nada je da će većina ljudi na Kosovu i Metohiji uvideti da zaštita naše hrišćanske baštine ima značaj za sve i da te svetinje ne predstavljaju opasnost ni za koga. Ovim rečima, vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski objašnjava poslednje incidente i napade na imovinu SPC na Kosmetu i atmosferu u kojoj narod dočekuje veliki hrišćanski praznik.

* Da li se ovi napadi odražavaju na život sveštenstva i monaštva u našim svetinjama?

- Sigurno je da se poslednji incidenti odražavaju na život našeg monaštva, ali već smo navikli na ovakvu situaciju jer poslednjih trinaest godina idemo našim krsto-vaskrsnim putem. Stradanja naših svetinja, pretnje i uvrede samo nas čine jačim u našoj veri. Znamo da posle raspeća dolazi vaskrsenje i da stradajućeg Hrista radi, naša vera i naš duhovni i pre svega monaški život dobijaju još dublji smisao.

PORUKA - Kada imamo Hrista u sebi gde god da se nalazimo imaćemo mir u sebi i nećemo se plašiti neprijatelja, nećemo biti u očajanju i beznađu. Onaj ko nema Hrista ima nemir i strah jer zna da sam sebe ne može zaštititi i spasiti. To znači da se predamo veri Božijoj i činimo da nama i našim sunarodnicima sa kojima živimo bude bolje - poručio je vernicima i srpskom narodu na Kosmetu da ne klonu duhom posle liturgije na Veliki četvrtak vladika Teodosije iz manastira Gračanica.

* Kako su reagovali predstavnici Kfora na poslednje napade na imovinu SPC i očekujete li od njih zaštitu?

- Nakon najnovijih incidenata razgovarali smo sa više predstavnika Kfora i već se preduzimaju mere pojačane zaštite. Na izvestan način dobro je da su ovi incidenti pokazali stvarno stanje na terenu jer je jedno vreme postojalo uverenje da se situacija potpuno promenila i normalizovala. Najviši predstavnici međunarodnih vojnih snaga i te kako su rešeni da ne dozvole bilo kavo nasilje protiv naših vernika i naših svetinja. Od njih imamo garancije da broj vojnika neće biti smanjivan u dogledno vreme.

* Koje su svetinje trenutno u najtežoj situaciji odnosno gde je monaštvo i sveštenstvo najnezaštićenije?

- Teško je porediti život monaštva u različitim delovima naše eparhije, jer situacija nije svuda ista. Naravno, svi se oni suočavaju sa učestalim problemima nedostatka bezbednosti i slobode kretanja. Po našem mišljenju, najteže je u manastiru Visoki Dečani koji je u poslednjih trinaest godina četiri puta bio oružano napadnut. Manastir Devič je 2004. godine bio spaljen do temelja i trenutno ga sa velikom mukom obnavljamo kako bi monahinje mogle da žive u njemu i da se Bogu mole. Treba pomenuti i novoosnovani manastir Presvete Bogorodice u Đakovici, gde dve monahinje i dve starice žive potpuno izolovano pod zaštitom policije. Manastir Pećka patrijaršija kao duhovno sedište naše crkve takođe nije u zavidnoj situaciji. U poslednje vreme odnos lokalne zajednice prema manastiru je donekle tolerantniji nego pre, ipak ekstremista ima na sve strane i niko ne može isključiti pojedinačne i samoinicijativne akte nasilja protiv ovih svetinja ili drugih manastira i crkava južno od reke Ibar.

* Na Kosmetu se teško živi a narod s teškom mukom istrajava. Koliki je uticaj ovih svetinja na opstanak srpskog življa u pokrajini i povratak raseljenih?

- Naše svetinje su od ključnog značaja i za povratak i za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. One vekovima predstavljaju duhovne svetionike i stožere našeg narodnog života na ovim prostorima. Za mnoge naše povratnike sama svest da zvone zvona i da se služe svakodnevne liturgije u našim crkvama i manastirima predstavljaju stalno ohrabrenje i utehu. To im je ujedno i najsnažniji podsticaj da zajedno sa sveštenstvom i monaštom ostanu na svojim ognjištima - kaže na kraju vladika Teodosije uz želje za mirne i Bogom blagoslovene Vaskršnje praznike svim čitaocima našeg lista i vernom narodu uz najradosniji pozdrav Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse!


SVETINJAMA TREBA ZAŠTITA

* Koliko trenutno manastira obezbeđuju pripandici Kfora i da li će ta zaštita biti dugoročna?

- Kfor za sada obezbeđuje manastire Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane i Devič. Pre nekog vremena Kfor je najavio da će manastir Devič biti predan zaštiti kosovske policije. Ostaje nam da vidimo da li će se to destiti i kada, jer najnoviji incidenti menjaju i poglede u Kforu. Zato se iskreno nadamo da će Kfor i dalje ostati da štiti manastir Devič i da će zaštita ovih naših najugroženijih svetinja biti dugoročna.