Jadranka Stojaković sad hoda

Sl. PEŠEVIĆ

11. 04. 2012. u 20:56

Poznata kantautorka, koja se godinu dana u Slatini oporavlja od teške povrede, ne predaje se. Po povratku iz Japana pala u krevet, a danas je na nogama

ZVEZDA estrade sa prostora bivše Jugoslavije Jadranka Stojaković ovih dana živi stihove svoje pesme „Sve smo mogli mi“. Uspela je posle godinu duge uporne borbe da stane na noge.

Vratila se naša poznata kantautorka iz Japana prošle godine posle katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju i pala u postelju od posledica povrede koju je zadobila na koncertu u Tokiju.

U lečilištu Slatina gde je pod kontrolom lekara i osoblja Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, sva ozarena kaže nam da je bila skoro nepokretna, ali da se nije predavala.

- Svesna sam da se čuda retko dešavaju, ali me optimizam nije napuštao ni u najtežim trenucima. Oporavak teče polako, ali najvažnije je da sam posle godinu dana ponovo stala na noge. Tačno je da hodam uz pomoć hodaljke, ali - hodam!

Velika je njena radost, jer po povratku iz Japana, u kom je provela 23 godine, sačekale su je dve nepremostive prepreke. Nije mogla u svoj stan u Sarajevu, jer nije na vreme tražila povraćaj stanarskog prava, a onda je teško obolela. Uz pomoć prijatelja u Sarajevu je dobila novi krov nad glavom, ali je ostala vezana za krevet u Slatini i Banjaluka joj je pružili novi dom.

Jadranka je sada puna je želje za životom i novim kontaktima sa publikom. Sada je sva posvećena pripremi izložbe koju će otvoriti 19. aprila u Laktašima.

- Biće to svojevrstan miks mog muzičkog i likovnog stvaralaštva. Izložiću grafike u kompjuterskoj verziji, postere koje sam radila tokom mog dugog boravka u Japanu, biće tu isečaka iz tekstova i fotografija sa koncerata iz japanskih novina, a sve to ću začiniti muzikom koju sam komponovala u Zemlji izlazećeg sunca, puna je planova umetnica.

Likovna strana umetničkog interesovanja Jadranke Stojaković ostala je u senci njene izuzetne muzičke karijere. Slikarstvo je završila na Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Ratka Lalića.

- Slikala sam, ali su moja platna ostala u Japanu. U ovoj zemlji sam usvojila novi umetnički izraz - kompjutersku grafiku. Izložba u čijoj pripremi mi mnogo pomažu prijatelji iz Centra za kulturu Laktaši i Muzeja savremene umetnosti RS, je, u stvari, moj povratak na likovnu scenu.

Ali Jadranku, koja svakodnevno uz pomoć osoblja Zavoda u Slatini čini sve da se što pre potpuno oporavi, čekaju nove obaveze. Radio-televizija RS 12. maja organizuje humanitarni koncert na kom će estradne zvezde iz bivše Jugoslavije nastupiti u dvorani „Borik“ u Banjaluci i prihod nameniti Jadranki Stojaković kao pomoć za dalje lečenje.

- Ako bog da, i ja ću sa nekoliko pesama dati doprinos, a nadam se i da ću uskoro i bez pomoći da hodam. Neću da izneverim prijatelje - šali se Jadranka dok demonstrira svoje prve korake posle jednogodišnjeg lečenja.


SEĆANJE NA JAPAN

DO Japana je stigla zahvaljujući albumu sa tradicionalnim jugoslovenskim pesmama, koji se, prema ideji organizatora, delio gostima Olimpijade u Sarajevu. Japanski novinar Niši Gući album je poslao u Japan i uskoro je usledio poziv na festival.

- Tada nisam imala pojma da je reč o pozivu Komunističke partije Japana, koji mi je stigao 1984. godine. Ponela sam svoje razne obrade, i to je super prošlo. Još tri puta su me zvali na gostovanja, da bih 1988. godine potpisala ugovor na četiri godine. Tada je počeo rat. Ostala sam bez praznih stranica u pasošu, i do 1998. godine nisam imala nikakva dokumenta. Bila sam kao zatvorenik. Mogla sam da radim u Japanu, ali nisam mogla nigde da putujem.

Ipak, uspela je da napravi zapaženu karijeru. Tamo su je prozvali Jadoranka. Imala je tri grupe, stvarala je muziku u kojoj je bilo malo Japana, malo Balkana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Marijana Buzančić

11.04.2012. 23:49

Želim Jadranki da što prije ozdravi čestitam joj na istrajnosti,i vjerujem da će uspjeti.

Biljana Popovic

12.04.2012. 08:33

Uz Jadrankine pesme smo voleli, tugovali zbog nesrecnih ljubavi ... sada smo uz nju i svim srcem verujemo da ce uspeti u svojoj borbi

vanja

12.04.2012. 09:32

Bogu hvala, bas mi je drago da je uspela, zelim joj sve najbolje u zivotu i jos predivnih pesama,pozdrav!

Neša

12.04.2012. 11:40

Iskreno me raduje vest i nadam se da će nam još pjevati i u srce njome dirati.... svako dobro i sreću vam želim voljena Jadranka!