Majka ubijenog vojnika: Orden mu odnesite na groblje

Milena MARKOVIĆ

04. 03. 2012. u 21:00

Lozanka Radoičić, majka vojnika Vladimira (19), mrtvog heroja sa karaule Košare. Posle četrnaest godina primila presudu: za smrt njenog sina krivi su nedostupni zločinci

OTKAD je stigla ova presuda, oka nisam sklopila. Pitam se: šta me još drži u životu? I, odgovaram samoj sebi: sećanje! Dok je ono živo, živ je i moj Vlada.

Lozanki Radoičić iz Beograda, majci vojnika Vladimira (19), heroja sa Košara, posle četrnaest godina traganja za pravdom, konačno je stigla presuda. Viši sud u Kosovskoj Mitrovici, u ime naroda, izrekao je kaznu ubicama njenog sina. Mladića koji je, samo posle tri meseca u Nišu, na redovnom odsluženju vojnog roka, septembra 1998. godine, upućen na karaulu Košare, između Albanije i SR Jugoslavije. I tu, posle napada terorističke, albanske grupe, brutalno ubijen. Potom - i mrtav opljačkan.

Lozanka ima snimke: 30. 9. 1998, u 11,45 časova zločinci su snimili svoj krvavi pir. Patroli granične službe Vojske Jugoslavije, u kojoj je bio i Vladimir Radoičić, teroristi postavljaju zasedu. Na snimku se vidi: bombama i streljačkim naoružanjem zaustavljeno i oštećeno vojno vozilo “TAM 110”, registarskih oznaka K-6698. Prilaze mu teroristi i čuju se povici na srpskom: “Pobeže onaj, ubij ga”. U vozilu, pobijeni i ranjeni vojnici, neki, ispadaju iz vozila. Teroristi, potom, pljačkaju mrtve vojnike: Vladimira Radoičića, Miladina Gobeljića i Iliju Pavlovića (svi na redovnom odsluženju vojnog roka). Oduzimaju im lične stvari: prstenje, lančiće, oružje. Sa vozila skidaju registarske oznake.

IDEM DALjE Ko me je čuo za sve ove godine? Malo ko! Ova presuda, mada je objavljujem prvi put u “Novostima”, pokrenula me, da idem dalje. Da pitam: ko je moje dete, neobučeno za čuvanje državne granice, poslao na Košare? Ko? Nije u pitanju nikakva materijalna nadoknada. U pitanju je to da se nikom više, nikada, ne ponovi ovakva patnja, kao što je moja. Zato ću ja da idem do kraja. Do poslednjeg delića snage, kako bi moj sin, ali i njegovi drugovi, mirno počivali. Kada je, moj Vlada, tako mirno i verujem, sasvim svesno, otišao na put bez povratka, takva žrtva traži i zaslužuje pravdu, kao i njegovi najdraži: otac, sestra i brat. A, majka? Ona je dužna za tu pravdu da se bori.

- To su moje, najsnažnije žive slike - kaže Lozanka Radoičić. Vraća i pokreće delove filma. I to, traje... traje...

Sa ovim slikama živim - govori, kao za sebe. - S njima ću da umrem. Svaka majka, u tragediji za detetom kaže: “Moje dete je bilo najbolje na svetu”. A moj Vlada je, stvarno, bio poseban. Zato mu je sudbina i namenila, tako, poseban put.

Lozanka vraća sećanje:

- Toga dana, kada su ga uputili na Kosovo, na karaulu Košare, nikom od nas, njegovih najbližih, nije se požalio: “Upućuju me, tamo gde se gine”. A znao je, i svi su znali, mada javno nije obelodanjivano da se od juna, te, 1998. godine tamo ginulo. Na granici sa Albanijom, pogotovu. Čak ni mom bratu, u Nišu, nije hteo ništa da kaže.

Pred Lozankom presuda. Stigla pre koji dan iz Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, na porodičnu adresu Radoičića, u beogradskom naselju Žarkovo. Presuda je doneta 15. 11. 2011. godine. A negde se, na putu do Žarkova, krčkala - tri i po meseca. Presuda je jasna: “Na jedinstvene kazne zatvora, od po 15 godina zatvora, koju su dužni da izdrže odmah nakon pravosnažne presude, osuđuju se - Maljoku Šićer, Džafer Gaši, Demuš Gacaferi, Dema Maljoku, Isufi Agron, Anton Čuni, Aliju Rabit i Beriše Rustemi”. Svi državljani Republike Srbije, u presudi, svima su navedeni jedinstveni matični brojevi i adrese. Među njima su dvojica visokih oficira takozvanog, aktuelnog Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je pod upravom Prištine... Drugim rečima: nedostupni organima gonjenja Republike Srbije.

- Šta znače ta imena, njihovi matični brojevi, ako počinioce zločina nad mojim sinom i tuđom decom koji su u tom danu izginuli na Košarama, pravda ne stigne - pita se Lozanka Radoičić.

Sedimo. Lozanka Radoičić dugo ćuti. Pucaju prsti. Ali suza ne sme da krene.

- Kad su mu, dvehiljadite, dodelili Orden narodnog heroja, nisam išla - govori nam. - Posle koju godinu zovu iz Niša, odakle je moj Vlada prekomandovan na Košare. Kažu mi: “Treba da preuzmete orden”. Odgovorila sam: “Nema niko pravo da, umesto moga sina, primi priznanje za njegovu žrtvu. A vi, ako hoćete da savest operete, predajte mu ga. Mrtvom. Grob je: tu... i tu... Tamo ćemo vas čekati“.

Tako je i bilo. Vojna delegacija je došla na godišnjicu smrti Vladimira Radoičića i na njegov grob položila Orden heroja. Sa Košara. Sa Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

sipa6781

04.03.2012. 21:44

A što sad gospođa Andjelina Dzoli ne snimi film o ovakvim slučajevima.. Sa sve Albanskim odnosno Šiptarskim glumcima gde su Srbi žrtve!!! Ne, to mogu samo naši glumci profesionalci koji nisu mogli da odbiju Andjelinu!!!

Logic

05.03.2012. 02:07

@boban iz vranja gracanicka 46 - Možda je sreća što je vojska ukinuta, Za nekoga. A za sve nas je nesreća što izgleda da je osećanje za ljudskost, za ispunjenje dužnosti, osećanje stida "ukinuto". Ili se mnogi rađaju tako jalovi. Pa se bestidno saginju e da njihova senka ne zgreši i padne na "civilizovane evropske standarde"... nadajući se da će vreme sakriti i njihovu sramotu ako se ne čuju.

Marija

04.03.2012. 22:46

Neka Ti je vecna slava i hvala, sine srpkog naroda!A neka je sramota drzavu Srbiju da nije ucinila sve da se pocinioci ovog monstruoznog zlocina pronadju i kazne! Sta radi Specijalno tuzilastvo, zasta ga je Tadic odlikovao?!? Za isporucivanje Srba Hagu a oslobadjanje zlocinaca nad srpskim narodom?Znam da je sve to slaba uteha za Tvoju majku ali ona nije sama u svom bolu.Ima nas mnogo srpskih majki koje suosecamo sa njenim bolom Hvala joj sta te takvog rodila na ponos cele Srbije!Pocivaj mirno

Nikola

05.03.2012. 08:43

@Marija - Marija, pocinioci ovog zlocina su Albanski teroristi. Nije ovo posao za policiju, pa da se pocinioci tek pronadju i kazne. Ovo je posao za vojsku Srbije, potrebna je mnogo opsirnija akcija.Da li cemo to samo docekati?

Marija

05.03.2012. 10:04

@Marija - Nikola, slazem se sa Vama da je potrebna sira akcija ali nju mora inicirati drzava Srbija bez obzira ko ce sve u tome ucestvovati iz zemlje ili van nje.Setite se kako su Jevreji ipak pronasli i kaznili Ajhmana.Po mom misljenju u ovom slucaju, nazalost i ne samo tom, nema volje drzave, bar ja je ne vidim, da reaguje na pravi nacin.Zato se i ja pitam da li cemo docekati?Pozdrav.

Matrix

05.03.2012. 15:52

@Marija - Ali nikad ne zaboravite da postoji volja naroda a i bozija volja, jos ovog leta Srbija ce doziveti veliko duhovno budjenje..iako nam poturaju brenu i cecu kao zacin u svakom jelu, nista im nece pomoci, narod je zreo za visoko budjenje....Amin

Jole

05.03.2012. 01:37

Slava mu. Poznavao sam i njega i njegovog brata, izuzetno mirni momci. Veoma mi je zao Vladimira.

Двери Српске

05.03.2012. 02:10

Пошто су ова лица недоступна држави Србији, треба преузети Израелски метод после другог светског рата па до данас, да сваки убица јевреја дал нациста или сада терориста буде пронађен и ликвидиран.

Stojan

05.03.2012. 13:54

@Двери Српске - Jevreji su ubijali i svoj narod,koji nije želeo da se stvara Jevrejska država.Neprijatelja ima na obe strane.

Milutin

05.03.2012. 07:30

Nekima je bilo stalo da ima sto vise zrtava. Pokojni Vladimir Radojicic nije jedini poturen zlocincima pod noz a da za to niko nije odgovarao. Bilo je mnogo takvih slucajeva. Saosecam sa majkom jer sam i sam izbegao 'zrtvovanje za otadzbinu' bez ikakve obuke za vojsku.

Bane

05.03.2012. 08:00

Ovde najveci krivac je vrh komande i oficiri,jer se vec znalo da su kosare jedno od najopasnijh mesta a tada se na takva mesta nesalju regruti i mlada vojska vec specijalci i iskljucivo specijalci popunjeni sa obucenim rezervnim snagama,veliki broj oficira iz glavne komande treba da odgovara pred nasim narodom za ovakve postupke a ne u hagu jer pored neprijatelja najvise nasih ljudi je poginulo nesposobnim komandovanjem visokih oficira koji su sedeli u kancelarijama i donosili vrlo glupe odluke

VN selektivvno objavljuje istinu i cini ljude napetim

05.03.2012. 08:46

VN kad zatreba selektivno iskazuje brigu o majkama i rodbini poginulih, kojih je na hiljade....ova drzava je imala celu deceniju u kojoj ovakve tragedije nisu resavane...i nikad i nece biti resene....u rat se slala omladina bez ikakvog razloga a majka ovog mladica isto kao i ja koja sam izgubila brata od tetke koji je imao 18 godina moze samo da place i pita Ko je rukovodio vojskom od 1991 do 1999...ko je bio iza svih tih odluka???

Milivoje

05.03.2012. 16:06

@VN selektivvno objavljuje istinu i cini ljude napetim - Oni su ih poslali sto imaju petosobne stanove i vile po Beogradu a njihova deca su u inostranstvu o drzavnom trosku.Vladimire vecna ti slava

Lelica

05.03.2012. 09:26

Kad se već čovek koji se naziva našim predsednikom izvinjava svima redom u moje ime,tako se i ja izvinjavam gospođi Lozanki Radoičić i pre svega pokojnom Vladi u njegovo i moje ime zato što je dao život za ovakvu Srbiju....Umesto da bude budućnost i nada,mrtvog ga žalimo...Bože ima li te....pogledaj nas slabe i grešne,a Vlada neka nam oprosti ako može...

neko i niko

05.03.2012. 09:59

Zalosno mladic...vise me rastuzuje pomisao da isti ovi imaju za par krvavih novcanica i biometriske pasose Srbije...a za Jevrejski nacin obracuna potpuno se slazem sa tobom dveri.

Igor

05.03.2012. 10:10

Ubili su ga teroristi. Neka mu je slava i hvala! A nadlezni organi treba kako umeju i znaju da ubice-teroriste privedu pravdi. Dobar je predlog da se ako treba i otmu.

MUJAGA

05.03.2012. 15:15

@SRBIN CG - Slava i svim buducim koji ce napadati Bosnu,Hrvacku,Kosovo idt pardon koji ce braniti srbstvo.Dzaba sve, njih nema a i drugi ce proci tako ako drugi razmisljaju njihovim glavama.Ne daj se Obilicu i drzi se unutar svoje granice.

ŠOMI

05.03.2012. 16:32

@SRBIN CG - Mujaga! ako ti nije teško raspitaj se od svojih dali oca ,dede, ili ako ga imašpradede koji su tvoji koreni, onda će ti neke stvari biti jasne .Samo na balkanu postoje Kadići -hrvati Kadići- srbi i Kadići- Muslimani i još stotine prezimenaistih za sve narode koje sam nabrojao. A ti otiđi tamo gde misliš da su ti korenipa proveri dali tamo ima ijedno prezime koje se odnosi na različite narode i vere.

SRBIN CG

06.03.2012. 12:46

@SRBIN CG - Ponavljam mujaga: za sve sto smo "uradili" imali smo svo pravo ovog svijeta,od istorijskog do ustavnog i tacka!!!! Da se nagradjivalo bacanje cvijeca i docekivanje raznoraznih osvajaca vi i hrvatcici bi bili daleko na prvom mjestu!!! Slava svim srpskim ratnicima

Srbin iz mase

05.03.2012. 12:02

Ubijenom francuskom navijacu odaje se pocast, dize spomenik, isplacuje novcana odsteta porodici, traze se i navodno pronalaze krivci, presudjuje se po kratkom postupku. Jednom recju, drzava, efikasno ili ne, barem reaguje. Kada je u pitanju brutalno ubistvo cuvara srpske granice, drzava je nezainteresovana da bilo sta konkretno preduzme. Nije mi jasno zasto se drzava na neodgovoran nacin ophodi prema zivotima stanovnika i branioca srbije?

Milos

05.03.2012. 16:35

@Srbin iz mase - Verovatno si i procitao,a ako nisi procitaj.Odgovor je dao Arcibald Rajs jos pre 100 godinau u knjizi ''Cujte Srbi'....Srpska tzv.politicka elita od kako postoji uvek radi isto,unizava,degradira i zaboravlja sve sto je nase.Odnosi se bez i malo postovanja.Zato nas i drugi ne cene kad ne cenimo sami sebe...........

brižna

05.03.2012. 12:32

sve ovo treba zapamtiti......svaku žrtvu ali i svakog zločinca.......da ne bude posle opet priča o bratstvu,jedinstvu i dr gluposti sa kojima su nas trovali......ja kada slučajno vidim u Srbiji automobil ili autobus sa šiptarima nije mi lako i gledam da ih ne vidim,.......ovu decu dobro zapamtiti.

DRZIVAGO

05.03.2012. 13:36

Neka se sada Tadić izvine i šiptarima što su ubili Vladimira. Da li se zna ko je u Nišu izdavao naredbe da se mladi i nedovoljno obučeni vojnici šalju na Košare. Da li je taj poslao i svog sina?

miki

05.03.2012. 16:11

@DRZIVAGO - Slava mu! Preterano optuzujete! Moj pradjed je pao na Solunskom fromtu,djed ucestvovao u NOB-i, a ptac do zadnjeg dana na Kosovu! Od kad je vijeka ginulo se. A karaula Kosare je je bila najbitnija strateska tacka, vrata kosova, da je ona pala (jednom kratko), KFOR i UCK bi usi kopneno u sredisnji deo Kosmeta i odatle lako okupirali prostor gde bi palo bezbroj zrtava jer bi hiljade i hiljade albanskih ekstremista zeljnih krvi uletelo na taj prostor!

legionar

05.03.2012. 13:40

Hala ti hHEROJU ndam se da nisi uzalud poginuo i da cemo se uskoro vratiti na NASE KOSOVO....Slava ti i hvala

Vlada

05.03.2012. 17:30

@legionar - hocemo sigurno!!!! Boze zdravlja,znas kad-Nikad bas zbog takvih kao ti smo ga i izgubili...pa umesto vasu "Srbiju do Tokija" imamo nasu "Srbiju do Kosova".Iskreno saucesce porodici ubijenog,nisu oni krivi sto smo mi "nebeski" narod....

darko

05.03.2012. 14:27

Izgleda ludo ali i nas koji žalimo svaki srpski život će proglasiti nacionalistima.Šteta je što su ovakve žrtve uzaludne ali ako ih je Država Srbija zaboravila , srpski narod nije i neće .Slava mu.

Matrix

05.03.2012. 15:44

@darko - Cujes li majko Srbijo, vapaje duse Kosova,Zavet si dala Gospodu, za vecnu slavu njegovu...

ADVOKAT

05.03.2012. 16:12

Odlicno se secam kada se ovo desilo,bio sam blizu.Da ne budem bajkovit,ali ja samo hocu da su ova 3 coveka,3 heroja,3 nasa boga koji su delili jednu pastetu na kosarama,hocu da su zivi.Posto je to nemoguce nazalost,hocu da mi uradimo to nesto,da su uvek sa nama,da ne dozolimo da budu zaboravljeni,nikako.Zao mi je iskreno sto imamo takvu drzavu kakvu imamo,slabu i necenjenu.Da smo jaki,da imamo naftu,oruzje i da nas cene u svetu,trazio bi od drzave dozvolu da se ekipom idem i osvetim ove ljude.

miki

05.03.2012. 18:03

@ADVOKAT - A posto nemamo ni naftu ni (moderno) oruzije, i posto je nemoguce da su zivi posto su na zalost mrtvi i posto nam je zemlja slaba i necenjena.... Sta onda? Kako g. advokate? Ne znate zasto ste nam ovo ispricali ali koristi!Pustite sanjarenja, moramo prikupljati sto vise medijskih dokaza, sve sto se jednoga dana pri promeni svetske politike moze iskoristiti.. Do tada nema predaje! Slava poginulim, anama i nasim potomcima neka oni sluze na cast kada se budemo vracali. NISTA NIJE UZALUD!!

ADVOKAT

05.03.2012. 18:28

@ADVOKAT - @Miki.. veoma dobro znam zasto sam ovo napisao. a posto ti ocigledno razmisljas sa jednom optkacenom ganglijom u glavi da ne pisem ono odozgo opet.Ja ne sanjam vec samo zelim da svi ljudi budu u istom kosu.Ako za jednog Francuza robija nasih 10 ljudi,svete nam se svaki dan i svuda,zasto ove ubice da budu na slobodi.Ne znam dali ce i ovo da ti koristi, Jel znas ko je MILICA RAKIC,jel znas ko je MARKO SIMIC.Ne znas ti to i ne zanima tebe to,ti mislis samo na neke leve medijske dokaze.Pozdrav Miki

miki

05.03.2012. 19:32

@ADVOKAT - Sa 14 godina sam stajao na strazi nocima, ako Vam ta informacija ista znaci. Vi veoma dobro znate ali nista ne kazete, pored tih ima jos stotinu drugih nevinih zrtava. Okrenuo sam se vojsci, mora se ginuti. Da nije Lazara, ne bi bilo ni Kosovsko zaveta i danasnja, a bgm i jucerasnja omladina bi isto pitanje "iskulirala". Ako ste advokat kao sto se predstavljate, nemojte da prevrcete seno sa jednog na drugo mesto, nego se potrudite da uradite nesto. otpozdrav

beogradjanin

05.03.2012. 18:30

hocu ulicu vladimira radoicica,ne zelim zagrebacku,sarajevsku,splitsku,zadarsku,dalmatinsku...hocu ulice sa nazivima srba,heroja,koji su zivot dali za ovu zemlju

Miroslav

05.03.2012. 19:46

Slava Srpskom junaku. a ti mujaga samo laj doci ces i ti na red, to su isti krvnici kao oni tvoji sto su pobili momke u kolonama koje su se povlacile , poznati ste vi junaci . A ti procitaj koje se to godine desilo kao i teroristicki napadi na kolone jna. Svi kompletno milosevicu na grobu da se poklonite sto nam nije dao da vas zbrisemo sa lica zemlje , A Boze zdravlja bice prilike.

Idler

05.03.2012. 21:36

@Miroslav - I mi u Hrvatskoj imamo niz ovakvih priča. Mladi, slabo naoružani i opremljeni al velikog srca uletjeli u zasjede dobro naoružanih terorista. Jedina je razlika što smo mi na kraju riješili to pitanje zauvijek, a vi tek trebate naći način !?

sipa6781

05.03.2012. 22:19

@Miroslav - teroristi??? e idler idler, da vam nije bilo nemaca i amera krio bi se po severu evrope.. vi ste kuk....

Idler

05.03.2012. 23:20

@Miroslav - Iskreno al ne sjećam se nit jednog američkog il njemačkog vojnika (podsjeti me ako znaš) al isto tako se ne sjećam baš nit terorista (osim šačice koja se predala) koliko su brzo pobjegli. Sad ono najbitnije, mi nismo nit pomišljali priznati nekakvu terorističku tvorevinu dok vi samo što niste !?

Eutanazija

07.03.2012. 04:49

@Miroslav - Dobro naoruzanih terorista?! Kojih to?! Onih talibana iz Avganistana?! Ili mozda mudjahedina iz Irana?! Ah, ne, casni gos'n (H)Idler misli na bezobrazne Srbe koji su se usudili usprotiviti ponovnom budjenju ustastva i koji su se usudili braniti sto je njihovo! Evo, i mi se sada usudjujemo da njega napadamo i proviciramo na njegovom terenu. Ili cekaj?! Ko je ovdje uljez i terorista?! Gos'n (H)Idleru, da se niste malo zabunili pa umjesto Vecernjeg Lista zalutali u Vecernje Novosti?!

Eutanazija

07.03.2012. 04:51

@Miroslav - Ameri i Svabe vise vole da plate da neko drugi za njih odradi njihov prljav posao.

ljuba sucur

11.04.2012. 15:32

Heroji ne umiru, već samo ginu. Za majke i očeve, sestre i braću, sinove i kćeri, naši najmiliji su u našim dušama. Majka Lozanka neka je primjer ljubavi, hrabrosti i uzor svima nama koji smo ostali bez svojih najmilijih da se borimo da istina i pravda o stradanju srpskog naroda ne bude uzaludna.