Turska: Hrist najavio Muhameda?

V. M.

28. 02. 2012. u 10:36

Da li je Isus predvideo dolazak Muhameda? Turci tvrde da imaju 15 vekova star primerak Biblije koji to dokazuje

DA li je Isus predvideo dolazak Muhameda? Turci tvrde da imaju 15 vekova star primerak Biblije koji to dokazuje. Sveta knjiga ispisana na štavljenoj koži uključuje i jevanđelje apostola Varnave, a papa traži da Vatikan proveri njenu autentičnost.

Zaplenjena je pre 12 godina prilikom sprečavanja trgovine relikvijama i od tada je u tajnosti čuvana u Ankari. Procenjena je na 28 miliona dolara. Turski ministar kulture Ertugrul Gunai nada se, međutim, koristi druge vrste. Navodno jevanđelje po Varnavi Isusa prikazuje, ne kao božjeg sina, već kao čoveka što je u skladu sa islamom:

- Knjiga bi mogla da bude autentična verzija Jevanđelja koju je hrišćanska crkva potisnula zbog paralela sa islamskim shvatanjem Isusa - rekao je on.

SVETI VARNAVA JEVANĐELJE po Varnavi je apokrif donedavno veoma malo poznat. Najstariji dosad poznati primerci datirani su na kasni 16. vek i napisani na italijanskom i španskom. Poznavaoci ih uglavnom smatraju kasnim falsifikatima, ali neki veruju da sadrže delove ranijih apokrifnih spisa koji su napisani tako da budu usklađeni sa islamskim učenjem.

Ukoliko se ispostavi da je spis autentičan, jeste to da je Isus priznao da je čovek, a ne Bog, pa je u tom slučaju Sveto trojstvo beznačajno.

U ovoj verziji Hristovog života postoji navodno svedočanstvo o njegovoj propovedi u kojoj govori da će se novi mesija zvati Muhamed i da će biti Arapin.

Nije malo onih koji su vest iz Turske dočekali sa sumnjom. Skeptici uglavnom veruju da je reč o falsifikatu koji je nastao u 16. veku. Drugi ističu da, čak i da je knjiga nastala u šestom veku, to nikako ne govori u prilog autentičnosti njenog sadržaja.

- Sveti Varnava živeo je u prvom veku i bio jedan od apostola, dok je jevanđelje navodno nastalo u petom ili šestom veku - objasnio je protestantski pastor Ihsan Ozbek, koji sumnja u autentičnost ove verzije Biblije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

2fast

28.02.2012. 10:41

Stara 15 godina??? Pa barem treba tacno preneti vest. Uostalom, ovo nije nista novo i za to se zna vec dugi niz godina. Nista to ne menja kod pravih vernika, bili oni hriscani/krscani ili muslimani.

zoks

28.02.2012. 11:34

@2fast - Tebi za informaciju,po Svetom Pismu(Bibliji)postoje samo dve vere,Hriscani i oni koji to nisu,nehriscani!

citac

28.02.2012. 10:54

Turci su veliki falsifikatori koji uz Mojsijev stap i desnu ruku Jovana krstitelja ,zele da izloze u Istambulu u Topi palati, ovo takozvano jevandjelje.Ako znamo da im stap, mala grancica koja bi se raspala sama od sebe za par desetina godina,a ne stap star oko 3400 godina,a da je prava ruka Jovanova u Cetinjskom manastiru,onda mozda i nije stamparska greska nego im je takozvano jevandjelje ,stvarno staro 15 godina

izgubljeni u "prevodu"

28.02.2012. 11:11

Jovan 4:25,26 - Reče mu žena:Znam da će doći Mesija(onaj koji se zove Hrist). Kad on dođe, kazaće nam sve. Isus joj reče : JA sam to koji s tobom govorim.. Reč “Mesija”, kao i reč “Hrist”, znači “Pomazanik”. Isus je bio pomazan, odnosno postavljen od Boga, da izvrši posebnu ulogu u ispunjenju njegovih obećanja.Ne spominje se niko drugi kao Messiah sem Isusa, a koliko znam on je bio jevrejin, a ne arapin

zoks

28.02.2012. 11:36

@izgubljeni u "prevodu" - Tacno tako! A najzalosnije je sto popovi kriju Sveto Pismo i Istinu od naroda,mada i to pise u Svetom Pismu zasto je to tako kako je! Umesto da popovi idu po narodu i pricaju o Istini oni se obuzeli ovozemaljskim dobrima,blagu,hrani i picu,...itd!!!???Uzas!!

alex miles

29.02.2012. 03:31

@izgubljeni u "prevodu" - Ma dosta vise popova-lopurdi, lazova, alavih pijanica. Muka mije vise od njih.

Idler

28.02.2012. 11:15

Možda ne znate al pred 1500 godina postojale su 3-4 "službene" i još 20-ak neslužbenih verzija pa ovo ne treba nikoga čuditi. Moguće je stvarno toliko stara !?

coa

28.02.2012. 11:23

Izvinjavam se svim osobama muslimanske veroispovesti, ali u razvratnog pedofila ne mogu da verujem

Др

29.02.2012. 15:20

@coa - Како ли изгледа кад волите, ако је овако кад мрзите?

Silvija

28.02.2012. 12:12

Malo znam o Kuranu ali sam skoro odslusalapropoved Sheika Imrana Huseina,o poslednjim vremenima.Koliko sam shvatila Kuran priznaje Isusa za Mesiju,propoveda njegov drugi dolazak atakodje upozorava na pojavu laznog Mesije .U koliko bi gore spomenuta Biblija bila verodostojna,onda bi se bacila sumnjai na istinitost samog Kurana?!Na delu je neki turski ogranakekumenistickog pokreta koji za cilj nema ujedinjenje svih religija vec diskreditaciju postojecih radi svoje satanisticke religije .

2fast

28.02.2012. 13:04

@miki - U stvari, svi su hriscani prvo bili Jevreji/Zidovi. Pa potom rimokatolici, pa onda ide sve ostalo (pravoslavlje, anglikanstvo, protestantizam.....).

Vik

28.02.2012. 13:02

Tu knjigu je napisao Muhamedov deda koji je bio na poslovnom putu u tadasnjoj Turskoj i onda je podmetnuo da je nadju. Na taj nacin je pomogao unuku da postane izabrani...

neša car

28.02.2012. 19:51

Očigledno je da ne treba biti mnogo pametan da se postane ministar turizma.