Ajnštajn propagandni mit, Mileva bila genije

B. SUBAŠIĆ

ponedeljak, 20. 02. 2012. u 20:58

Ајнштајн пропагандни мит, Милева била геније
Rasplamsana polemika: Da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator. Istoričarka Anastasija tvrdi da je delo Mileve Marić nagrađeno Nobelom

AJNŠTAJN je bio veštiji zavodnik nego fizičar, a njegova prva supruga Mileva Marić je bila pravi “genije iz senke” čije je delo u stvari nagrađeno Nobelovom nagradom. Ovo je tvrdo ubeđenje norveške istoričarke mr Anastasije Hajdi Larvol, čije je predavanje “Relativnost jedne ljubavi” održano nedavno na “Kolarcu”, ponovo rasplamsalo polemiku o tome da li je Ajnštajn bio naučni genije ili genijalni manipulator.

Njeno mišljenje je da su se Albert i Mileva dogovorili da zajedničkim radom i znanjem stvaraju naučne radove i tako kreiraju i promovišu jednog genijalnog naučnika i univerzitetskog profesora, koji će zarađivati za celu porodicu. Taj genije je za javnost do sada bio samo Ajnštajn.

- Privatna istorija Alberta i Mileve prošla je mnogo cenzura da bi se održao mit o Ajnštajnu, koji je marketinško-politički proizvod. Taj mit se brani po svaku cenu i zbog njegovog očuvanja je fondacija “Albert Ajnštajn” zabranila objavljivanje ljubavne prepiske Alberta i Mileve. Mali deo objavljen je 1987, a ostatak je odnet u Jerusalim i tek od 2006. otvoren je za javno istraživanje, ali samo delimično - kaže Anastasija Hajdi Larvol.

FILM OD PISAMA TAMNA strana veze Alberta i Mileve prikazana je u dokumentarnom filmu “Mala moja veštice” u kome je Anastasija Hajdi Larvol njihovu ljubavnu prepisku pretvorila u dijalog. Film je 2009. prikazan na komemorativnoj sednici u Cirihu, kad se država posle 36 godina setila Mileve Marić, platila zakupninu njenog grobnog mesta i obnovila nadgrobni spomenik.

Upravo ta pisma, tvrdi istoričarka, potvrđuju da je Mileva bila briljantan naučni um, a Albert drzak manipulator.

- Ajnštajnova pisma počinju ljubavničkim cvrkutanjem, a obavezno završavaju postavljanjem zadataka čije rešenje traži od Mileve! Zato su čak i njena malobrojna dostupna pisma nekompletna, jer je cenzura iz njih izbacila matematičke proračune i naučne instrukcije koje je slala Albertu. Milevina pokornost prema Ajnštajnu ne može se razumeti bez poznavanja vremena kad se njihova veza razvijala. Tada žene nisu imale samostalnu profesionalnu karijeru, naučnim istraživanjima su se tada bavile ukupno tri žene u Evropi.

Albert je tokom studija imao prosečne ocene, navodi naša sagovornica. Diplomirao je kao najgori u grupi i nije uživao nikakav ugled profesora. Milevu su još tokom studija na saradnju pozivali najznačajniji fizičari. Ona proučava fotoelektrični efekat na Univerzitetu u Hajdelbergu 1897-98. kod nobelovca prof. Filipa Lenarda, a zatim kod profesora Hermana Minkovskog četvorodimenzionalnu geometriju koja je matematička osnova teorije relativiteta. Upravo tim temama bave se radovi koji su proslavili Ajnštajna, a objavljeni su u vreme dok je bio činovnik u Birou za patente u Bernu.

AUTOBIOGRAFIJA AJNŠTAJNOVA autobiografija koju je napisao pred smrt još je pod embargom.
- U njoj o Milevi govori na drugačiji način nego za života, kad ju je ponižavao i pokušavao da je proglasi ludom - kaže Anastasija Hajdi Larvol (na slici).

- Proračune je pisala Mileva noću, kad uspava decu. Veliki ruski fizičar Avram Fedorovič Jofe svedočio je da je u rukama imao originale tri najvažnija “Ajnštajnova” članka, koji su bili potpisani sa Ajnštajn - Mariti. Mariti je bila švajcarska verzija prezimena Marić, pod kojim je Mileva upisana u Gradski registar Kantona Cirih.

Ajnštajn je napustio Milevu čim je 1914. dobio mesto profesora u Berlinu i članstvo u pruskoj akademiji nauka. On obnavlja incestuoznu vezu i ženi se sa Elzom Ajnštajn.

- Albert po običaju izigrava sve dogovore, čak i sudsku odluku da Milevi preda novac od Nobelove nagrade. Ona sebe i decu izdržava davanjem časova matematike i klavira, a Albert novac šalje na kašičicu, iako mu je mlađi sin bio teško bolestan. Kad iziritirana Mileva 1925. traži da joj vrati originale znamenitih naučnih članaka i preti da će otkriti ko je njihov pravi autor, a Ajnštajn joj odgovara okrutnim pismom:

- Stvarno si me dobro nasmejala kada si počela da pretiš tvojim sećanjima. Zar ti zaista nikad makar na trenutak ne sine da niko ne bi ni pet para davao za tvoja lupetanja da čovek s kojim imaš posla nije ostvario nešto važno? Kada je neko niko i ništa, onda tu nema ništa više da se kaže, ali onda taj neko treba da bude skroman i da zaveže. Savetujem ti da postupiš tako.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (99)

Лав

20.02.2012. 21:12

Па то је опште позната чињеница Анштајн је Јевреј и само захваљујући томе је постао познат...

DJUBRETARKA

20.02.2012. 23:42

@Лав - Tako je!!!! Koliko decenija i zrtava nam je bilo potrebno da to shvatimo??

Milorad Terzić

20.02.2012. 23:57

@Лав - Još jednom, zapamti,ako može "Anšajn je bio uspešan,samo dok je bio sa Milevom". Šta je objavio posle 1915 god?

Skeptik

21.02.2012. 07:00

@Лав - Da posedujete znanje iz fizike znali bi ste da su ove priče gluposti. Dovoljno je pogledati naučne debate izmedju Ajnštajna i Bora i biće vam jasno. Ajnštajn je od 1914. živeo sam u Berlinu, iako su se zvanično rastali tek 1919, dok je za to vreme plaćao alimentaciju. Inače, on je itekako stvarao 1920-ih godina, dugo nakon rastanka od Mileve. Glupo je uopšte i polemisati o ovome...

goran

21.02.2012. 13:08

@Лав - Stvarao Shta je stvarao. Filozofiranje nije stvaranje.Opshte je poznato shta je vredno stvorio i kad.Kad jednog dana josh budesh bolje poznavao fiziku znacesh da to stvaranje posle Mileve nije imalo tezinu i informacije oko tog "stvaranja" su mu dolazile od kontakta zahvaljujuci popularnosti. Svi top mozgovi su hteli kontakt sa njim.Znash li ti kako ide lako filozofiranje- stvaranje kad si okruzen Borom i top mozgovima. A Ajnshtajn je bio mozak da izvlachi tudja dostignuca i pripishe sebi.

Smaranje

20.02.2012. 21:27

Svaki dan slušam ovakve "teorije".Juče o Kosovskoj bici,danas o Milevi,sutra ću da čujem da je JFK živ,i ostalo.mene interesuje,ko ovakve istoričare vadi iz naftalina,na koju foru oni ovakve stvari tvrde? Da li je moguće da je njihov naučni rad toliko loš,da jedino po ovakvim tvrdnjama mogu da skrenu pažnju na sebe?

Mika, običan čovek

20.02.2012. 22:08

@Smaranje - Da,da! Tesla+Mileva+M.milamković i mnogobrojni drugi znameniti Srbi je dokaz da smo jedna od najuspešnijih nacija,neću da kažem nebeski narod.ALI ...

Pedja Doboj

20.02.2012. 22:11

@Smaranje - Znamo da ti nije zgodno cuti uzvisena sjecanja na Srbe ,zao nam je tebe i takvih, nevredi vasa kuknjava nista, bili smo neko i nesto i bicemo.

Smaranje

20.02.2012. 22:15

@Smaranje - Pa realno,MIleva je genije,ali tvrditi,da Ajnštajn onakvog izgleda bude "zavodnik".Pa šta bi on to imao?Pa zašto bi MIleva to dozvolila? Zbog ljubavi?Pa to bi bio jedan rad dva,ali cela karijera????

Smaranje

20.02.2012. 22:41

@Smaranje - Žao je meni Peđa,što smo na istoj strani,a što ja volim istinu,a ti ne.Tesla je veliki naučnik,Ruđer nam je veliki naučnik,MIlutin MIlanković je veliki naučnik.Ali,tvrdnaj za Milevu,mi je veoma nelogična i čudna!

drLaki

21.02.2012. 08:57

@Smaranje - A jesi li primetio da su svi koje si nabrojao napustili ovu nasu drzavu i radili u inostranstvu?

Nostradamus

20.02.2012. 22:08

Ha, ha, ha, znaci konacno su otkrili da je Albert bio "prepisivac". A i cuvena formula za energiju E="mc2" je nastala tako, sto je Mileva u svom dnevniku napisala: "Einsteinova je Mileva srpkinja na kvadrat" - cirilicom. Einstein koji nije znao cirilicu, ali je eto kako svi tvrde bio "lopov", zapisao je akronim i formula je rodjena. Naravno ono "c" je "s" cirilicom, ali to bas otkriva da je "ukrao" i tu cuvenu formulu. Nacionalistickim glupostima nikad kraja, ali eto zabavno je.

Dusan

20.02.2012. 22:55

@Nostradamus - Nikada mi nece biti jasna ta opsednutost navodnim nacionalizmom. Gde ti vidis nacionalizam u ovome? Ovo je objavila norveska istoricarka. I sad posto je on Jevrejin, a Mileva Srpkinja, tu odmah mora biti umesan nacionalizam. Da mu je zena bila Nemica da li bi i onda ovo nazvao nacionalistickim glupostima?

HitmanSRB

21.02.2012. 10:52

@Nostradamus - Dušane, da mu je žena bila Nemica, ovakvih članaka koji nemaju nikakvu naučno-istorijsku potporu ne bi ni bilo! Ne bi se ovakve stvari dovodile u pitanje onda! O ovakvim stvarima sam samo čuo u nekim feministički orijentisanim okruženjima, gde veruj mi samo što cara Konstatnina i Julija Cezara još nisu proglasili ženama. Budimo realni, bar ponekad!

Nostradamus

21.02.2012. 21:19

@Nostradamus - Gospodine Dusane, samo nacionalistima padaju ovakve ideje na pamet. Da Mileva nije "nase gore list", Einstein bi bio sporedna licnost. Ali moram biti iskren i reci da mi nije poznat ni jedan rad iz oblsti matematike, a koji je Mileva objavila i koji je prihvacen u naucnim krugovima. Sa druge strane Einstein je objavio teoriju koju u tom trenutku osim matematickim metodama, nije bilo moguce drugacije dokazaiti niti proveriti. Danas znamo da je teorija ispravna, jer je dokazima proverena.

Milorad Terzić

20.02.2012. 22:20

Ako je Anštajn stvarno genije, čemu onda cenzura i što se ne objavi do kraja odnos između njega i Mileve? Opšte je poznato, da je bio loš student, kao i njegovi uspesi samo u periodu dok je bio sa gospođom Marić. Ovo su samo logični zaključci od onoga dostupnog, ali sve više sumnji, dokumenata i svega drugog, što ide u prilog ovoj tezi.

Milos Nedic-Beograd

20.02.2012. 22:30

Jednostavno postojalo je u svetu "uverenje" tiho nametnuto od jevrejske zajednice -zionista- da se u svemu sto moze da napravi ugled takoreci uguraju i Jevreji.Pogledajte samo sta je Albert ostvario i nacinio posle braka sa Milevom.Apsulutno NISTA .Da se tekst napise "suvo" o Ajstajnu proglasili bi vas mrscem jevreja al' doista u slucaju A.A i Mileve -Ajnstajn je pravi pilicar i lopov.

kondor

20.02.2012. 22:33

Verovatno smaranje ti znas bolje od norveske istoricarke , ti koji si napisao komentar po tim imenom posta ces drugi Ajnstajn ali i lazima i prvi je puno lagao i tudje znanje prisvajao . Verovatno ni on nije jedini u svetu od naucnika koji se okitio tudjim znanjem .

Smaranje

20.02.2012. 22:44

@kondor - MA zna ona,ali nije znao Ajnštajn :)))Imamo toliko velikih umova,teslu,Ruđera,MIlutina Milankovića,a nama baš treba da je Ajnštajn bio glupak,a MIleva,kuvala ručak i dobila "tajno " nobela.Hajde ljudi da ne budemo glupi.A moj nik je stvarno jer me smaraju ovakve budalastine...

Smaranje

20.02.2012. 22:59

Pošto sam promovisan u "antisrbina" i lažova koji e kao da krade od nekog nešto, jer tvrdim da MIleva nije radila umesto Ajnštajna,reću ću "inteligentnim" pojedincima,da smo imali Teslu,Milankovića i ostale umove,da mi je apsolutno smešno,da pored toliko umova,i toliko priznanja ajnštajnu,koji je bio prijatelj srpskog naroda,moramo da ga satanizujemo i da njegovu ženu stavljamo na mesto na kojem ne treba da bude.Toliko

Vladimir

21.02.2012. 03:43

@Smaranje - Osim što "tvrdiš" da li imaš još neki argument? Da li si pročitao nešto više od ovog članka o g-đi Marić? Ako jesi podeli sa nama te izvore ili ta istraživanja. U suprotnom samo si jedan od smarača koji prosto želi da bude protiv.

Milutin

21.02.2012. 06:55

@Smaranje - Jedino sto je dostupno javnosti je da je Mileva bila bolji matematicar od Anstajna, a Ajnstajnov rad je sav zasnovan na matematici!

momo

21.02.2012. 09:47

@Smaranje - Idi pa smaraj na hr portalima i blogovima, ovde si dovoljno reko svojom glupošću!

Smaranje

21.02.2012. 10:02

@Smaranje - momo ,glup nisam,a ni Hrvat nisam,samo Srbin koji hoće da se iznose prave činjenice. A ti idi na lečenje,zajedno sa tvojim ljubljenim Hrvatima,koji samo čekaju ovakve priče da bi nam se smejali.A što ova anonimna žena tvrdi,i skupina naših fizičara i naučnika zna,nije popularno.Za to,nisam ja kriv, a porazmislite zašto vam je to toliko stalo

momo

21.02.2012. 10:44

@Smaranje - Ako jedna norveška istoričarka ovako nešto kaže, mislim da tu nema nikakve subjektivnosti, niti senzacionalizma, žena je jednostavno istražila i proučila istorijske činjenice, dokumente i onoliko dostupne privatne prepiske između Mileve i Alberta (i sama je rekla da su ta pisma premeštena u Jerusalima, i da su i dan danas cenzurisana-pitam se zašto?; jel sadrži esencijalne činjenice nastanka univerzuma, koje mi nesmemo da znamo?). Idi kod tate Čede da ti napiše drugi komentar.

zoran

20.02.2012. 23:14

Moja supruga je naucnik na jendom prestiznom Univezritetu na zapadu. Mogu slobodno reci da je poprilicno dobro kotirana u svetskim krugovima, blago receno. Od nje sam cuo da su u naucnim krugovima krade i to poprilicno. Bukvalno, znaju da preotmu papir iz fioke svom kolegi. Sredstva se ne biraju kada je u pitanju slava. Zbog svega toga, sto cuh iz prve ruke, ova prica mi je poprilicno logicna.

Milos Nedic-Beograd

21.02.2012. 03:03

@Smaranje , daj oladi malo covece , pa i mene su ovde proglasavali antisrbinom i uvek vise minusa vec plusova al' ja znam sta govorim(pisem) gde smo ok tu smo ok, a gde nismo ma nevaljamo covece i tacka.U slucaju AA i Mileve citao sam mnoge podatke i ako i kad slozimo kockice videce se da doticni AA posle "razvoda" od Milene kao da se razveo i od fizike -ziva istina .Ako bas hoces ,teorija relativiteta je duboka poljuljana i mislim da ce biti oborena novim naucnim dokazima.

lukas RS

21.02.2012. 05:38

Sobzirom na vreme u kojem su ziveli , postoji dosta prostora za sumnjive radnje, ali . Zasto ta istoricarka ne drzi predavanja po Americi ,Evropi i mnogim vaznijim mestima od Kolarca, i tamo ne dokaze istinu . To bi bila neka vajda za Milevu ,makar podshumno.

daci

21.02.2012. 06:07

Navedena ilustracija mi je poznata oko tridesetak godina ranije.Zelim da upozorim odredjene ljude koji komentarisu clanak svojom logikom.Logika se formira na osnovu pravih podataka znanjem,a ne mrznjom.Sam podatak,da je Mileva mnogo volela ljubavnog manipulanta,pa cenzurisanje njihovih pisama,cenzurisanja izjave da je Anstajn promenio izjave o Milevi pred smrt;mnogo toga govori.

Igor Katana Ub

21.02.2012. 07:09

Zna li neko od vas uopste da je" gospodin" Albert Ajnstajn ponavljao razred jer nije uspeo da dobije prelaznu ocenu iz matematike.I to samo po sebi nesto govori!!!

Marko

21.02.2012. 07:37

Na slici se jasno vidi,koliko je ona pametnija od njega[ko zna da cita iz ociju...],a on mi bas djeluje tako,kako ga opisuje ovaj clanak.Zapad se ustvari i kiti tudjim perjem,pokupuju svu inteligenciju po svetu,pa onda to pripisuju kao svoje.

siki1977

21.02.2012. 07:43

Za tu informaciju da je ustvari Mileva bila genije a ne Anstajn, cuo sam jos prije tacno 20 godina.

Miloš

21.02.2012. 08:09

A zbog čega je Mileva trpela sve to od Ajnštajna? Bila je maziohistkinja? I zašto se posle razvoda izdržavala davanjem časova kada je bila takav genije? Zbog čega ona nije zablistala posle razvoda?Norvežanka zna da se za svakoga najbrže sazna kada izazove kontroverzu oko nekoga ili nečega dotle neprikosnovenog i nesumnjivog. I ja imam jedan plan kako da izađem iz anonimnosti ali neću ni da nagovestim o kome se radi kako bi svi doživeli apsolutni šok kada to obnarodujem.

rankovic

21.02.2012. 09:41

@Miloš - Znate li šta ste napisali? Mislim da je bolje ostati u anonimnost. Neće Vam se ljudi smejati. Samo ću Vam reći, da je Ajnaštajn posle rastave sa Milevom oženio svoju rođaku. Pravu istinu oni koji su znali pokušavaju sakriti po svaku cenu, ali bukvalno. Jec prava cena istine se ne bi mogla platit svim američkim dugovima.

Branko

21.02.2012. 11:13

@Miloš - E , Milose , stvarno si plitak !Pa, zar ti nije receno , a i sam treba da znas da zene u to vreme nisu mogle da se bave karijerom .Njihov rad u nauci , pa i u umetnosti je bio diskriminisan. U tekstu je jasno receno o cemu se radi.

goran

21.02.2012. 11:25

@Miloš - U to vreme zene nisu imale ni pravo glasa a ne neshto drugo.Trpela je i ona I milijardu drugih. A posebno one koje su dokazale da mogu da budu bolji mozgovi od mushkaraca. Pa znash li ti koja je sujeta nauchnika medjusobno a ne u to vreme gde zena dokaze im neshto.Pa taman da su svi znali ceo svet bi im se srushio da daju priznanje.Marija kiri je morala da umre od zracenja i sa blagoslovom muza pa se jedva dokazala iako je ocigledno bila njena zasluga. Novac nema veze sa IQdokazano oduvek.

rankovic

21.02.2012. 08:25

Napomenuo bih samo nezavisno od ove rasprave, koja "tinja" već čitav vek, na ime brata Mileve Marić, Miloša Marića. On je najverovatnije otac "kloniranja" i radio je u SSSR za vreme Staljina. Umro je kao Sovjetski građanin, preživevši Staljinove čistke.

englez

21.02.2012. 08:48

Posle Mileve, mrak, kad je toliki um bio sto nije dalje razradjivao teoriju. E pa nije moglo jer nije imao od koga da ukrade, bitno mu je bilo da postane poznat.

2fast

21.02.2012. 09:00

Mileva je Ajnstajn, Andjelina Djoli ostavljena od Srbina, imamo "tesline zrake" protiv NATO snaga........ pa ljudi ako smo vec tako "mocni" i "nebeski narod" kako uvek "pobedimo" u svim ratovima i zasto nas ceo svet mrzi?

d

21.02.2012. 10:45

@2fast - zasto nas mrze?pokradena i prekostruisana srpska vineta, zbog toga nas mrze,jer se plase istine.

goran

21.02.2012. 11:17

@2fast - To su isto pitali u sred prvog svetskog rata a dobili odgovor na kraju prvog svetskog rata. To su isyo pitali u sred drugog svetskog rata a dobili odgovor na kraju drugog svetskog rata. Ti se sada isto pitash u sred novog svetskog poretka, dobicesh odgovor kad se srushi novi svetski poredak. EU u zapad.Kao shto vidish blizi smo kraju nego pocetku EU i ideje novog svetskog poretka.Odgovor ti stize na kraju...uskoro

2fast

22.02.2012. 08:23

@2fast - Odoste vi daleko sa cekanjem. Bice da smo mi dobili odgovor na kraju rata u BiH i sada se mozemo poklopiti usima i aminovati sta drugi odluce. Kao sto vidite.

wiki

21.02.2012. 09:22

Ajnštajn se razveo od Mileve 14. februara, 1919, da bi oženio Elzu Lovental (Elsa Löwenthal), rođenu Ajnštajn, (Lovental je bilo prezime njenog prvog muža, Maksa) 2. juna, 1919. Elza je bila Albertova prva rođaka sa majčine strane, i njegova rođaka u drugom kolenu sa očeve strane. Bila je tri godine starija od Alberta, i negovala ga je kao bolničarka, nakon što je pretrpeo delimični slom živaca kombinovan sa jakim stomačnim bolovima. U ovom braku nije bilo dece.

HitmanSRB

21.02.2012. 12:14

@wiki - Retko kad u incestu ima dece. Ali opet, to je zabava za celu porodicu :)

realni

21.02.2012. 09:31

Ruder Josip Boskovic . Josip je staro Srpsko ime .Mnogi se i Srbiji zovu Josip . Svi su Srbi .Pa dokle ce te da iskrivljujete istinu

Milos

21.02.2012. 11:50

@realni - Majka mu je Italijanka a otac srpski patriota koji je dosta cinio za prava Srba u tom regionu. Srbi katolici su ponekad deci davali imena po zapadnim uzorima a kao sto rekoh, Boskovicu je majka bila Italijanka pa odatle i italijansko ime.

antonije

21.02.2012. 15:26

@realni - Da Ante je jedno najstarijih srpskih imena.Ime je skracenica od raznih "prosirenih " imena, i tipa je Dane ,Mane itd.U Dalmaciji i krajevima koji gravitiraju Dalmaciji ,puno konvertita iz Pravoslavne u Katolicku veru,kao i Srba Katolika u vreme podele crkve, su morali da promene ili priznaju veru zbog prava i povlastica ,ali su zadrzali IMe i Prezime ,nadimak itd.Zato kod Srba ima puno prezimena Antic,Anicevic,Antonijevic,Antisic itd

rankovic

21.02.2012. 09:45

Američka liga za prava žena je pokušavala dokazati Milevine zasluge pred sudom. Nije mi poznat tačan tok suđenja ali znam da je ključna tačka dokaza bila oko jedne tačke bračno-razvodnog ugovora, gde se Mileva "odriče sve svoje duhovne zaostavštine u Albertovu korist, pod uslovom da joj ostavi decu i dvosobni stan u Švajcarskoj" - otprilike tako nekako smisaono.

Саша

21.02.2012. 09:51

То о Алберту и Милеви у одређеним круговима се зна одавно. Смешне су реакције појединаца. У овом случају, као и у сваком другом, важно је да истина исплива на видело, каква год она била. То је поента сваке приче!

БЛАФФФ

21.02.2012. 10:07

Тај Анштајн је љига,ја сам убеђен да је ГЕНИЈЕ Милева,драго ми је што полако истина изпливава,треба још копати по прошлости и финансирати оне који копају. ИСТИНА ОСЛОБАЂА.

twilight

21.02.2012. 14:31

@БЛАФФФ - наравно.. то свакако доказују и чињеница да су многа писма милеве строго цензурисана како се њене стварне заслуге не би откриле.. стоп цензури !!

realni

21.02.2012. 10:21

Nikola Tesla, Mihajlo Pupin su samo rodeni kao Srbi nisu se skolovali niti radili u Srbiji .Sa Srbijom nemaju nista.Da se kojim slucajem NIkola Tesla rodijo i skolovao u Srbiji od njega ne bi bilo nista isto tako i Pupin

Dejan

21.02.2012. 11:48

@realni - I da se rodio u uzoj Srbiji opet bi ga put odveo u svet. Bas kao sto danas ljudi zeljni nauke idu na Oxford itd. Kao Tedor fon Burg i drugi. Ali to nije slucaj samo sa Srbijom vec i Spanijom, Finskom, Madjarskom, Grckom i ostalim evropskim zemljama. Centar nauke je u nekad u Londonu a ponekad u Berlinu i Parizu ali nikada u Madridu, Oslu , Sofiji i Budimpesti.

HitmanSRB

21.02.2012. 12:12

@realni - Eh, pa nemoj sad tako - Tesla ne bi bio ništa u Srbiji. Bio bi prvoklasni čobanin ili u ludnici. A ovako, on je bio jedna osoba koja je umnogome stvorila svet kakav danas poznajemo.

Milojko

21.02.2012. 12:40

@realni - Pa, nisu se rodili u Srbiji ali su bili zadojeni srpskim duhom, koji je u ono vreme podrazumevao plemenitost i ideale. Nisu oni pali sa Marsa da ne vide i lose strane u svom rodu, ali su primat davali njegovim najboljim osobinama ne stideci se svoje pripadnosti. To sto oni nisu tajili svoju pripadnost srpskom narodu, vec je u mnogim prilikama isticali, trebalo bi da bude na pameti i danasnjim generacijama Srba koji odlaze u druge sredine koje im pruzaju mogucnost punog ostvarenja.

Kliment - Ohrid

21.02.2012. 13:51

@realni - Nikola Tesla,da Ali Mihajlo Pupin nije srbin sigurno, njegovi poticu iz okoline Ohrida. Jos postoji njihova kuca. E moji srbi, bojim se samo da i Dalaj Lama nije iz Mrcojevaca..ha ha ha ha ......

Stefan

21.02.2012. 17:00

@realni - Procitajte njegovo delo za koje je dobio Pulicerovu nagradu, "Od pasnjaka do naucenjaka", pa cete shvatiti da nije bio poreklom Makedonac, nego Srbin. I moji imaju kucu u Skoplju, pa vidite, nisam Makedonac. Uostalom, mnogo govori i cinjenica da je sovek dodao kao srednje ime Idvorski, mesto Idvor u Banatu, koje je u vreme rodjenja Mihajla Pupina bilo naseljeno Srbima. A, da, i moj ujak ima kucu u Hrvatskoj, pa nije Hrvat.

D4rk0

21.02.2012. 17:20

@realni - Posto lupas , izaci cu ti u susret. A Ohrid je bio Prestonica stare Srbije . No nema ko da zna. da znas , cutao bi. Ovako lupis pa ostanes ziv. A sve radi toga sto je Ohrd sad u Makedoniji. Logika ti je minus bezkonacno.

HitmanSRB

21.02.2012. 10:47

Svakako je sigurno da je Mileva sigurno imala sasvim solidnog udela u Ajnštajnovim rabotama. Međutim, dajte ljudi, pa pobogu više sa tim. Srbin sam i veliki patriota, a još malo ću da pročitam da je Ajnštajn od Mileve uzeo nacrte za bombe koje su pale na Hirošimu i Nagasaki. I to samo zato što je ona bila Srpkinja, dugi niz godina unazad se širi mit o tome kako Albert nije imao pojma ni o čemu bez Mileve. Nisu to bili Pjer i Marija Kiri, oladite malo.

wiki

21.02.2012. 12:12

@HitmanSRB - A šta je tebe to pogodilo? Gdje se ti nalaziš u svemu tome? To što je incestoidan tip? Znaju li tvoji u porodici da ti braniš tipove koji se žene sa svojim sestrama. Nije čak ni bitno da li je nešto novo izmislio, već da je monstrum. Ja ga ne bi branio ni da mi je u familiji.

HitmanSRB

21.02.2012. 12:25

@HitmanSRB - Mi o nauci ovde pričamo, a ti o incestima! Alo momak/devojko, saberi se malo sam/sama sa sobom!

wiki

21.02.2012. 14:14

@HitmanSRB - Tako možeš sa svojom sestrom pričati, nisam ja iz tvog sela. Da si imalo moralan, složio bi se samnom i ne bi proturiječio i tražio opravdanje za incest kroz nauku. Ovo što ja pišem ne bi trebalo ikoga da pogađa. Ti se saberi!ps. Očekujem i od tebe da se ogradiš od incesta i da ga ljudski prozoveš.

WuTangKlan

21.02.2012. 17:34

@HitmanSRB - @Wiki...mićo...ti si prso druze, ali onako zesce. Jedino sto me cudi da ne kucas na cirilici, tako bi kliše bio potvrdan.

neša car

21.02.2012. 20:34

@HitmanSRB - Hitmane, piši hitove, ali se ne upuštaj u naučne rasprave pre nego što naučiš bilo koju nauku, pa makar to bili i pravo, psihologija ili istorija umetnosti. Za tebe je i "Ide Mile lajkovačkom prugom" štivo na naučnoj bazi.

HitmanSRB

22.02.2012. 08:48

@HitmanSRB - @Neša car, wiki : Hehehe, "Hitman" nema veze sa hitovima nego u bukvalnom prevodu znači "ubica" ili "atentator". Ti meni govoriš nešto o nauci, ha ha ha! Dva fakulteta sam završio, a ti mi pričaš o nauci.Tarzan je za tebe profesor atomske fizike druže. Wiki, normalno da sam se ogradio od incesta, time što sam rekao da je diskusija o nauci! Kada bude članak o Ajnštajnovom incestu, onda ću ga pljuvati za to! Pogledaj moj prvi komentar i ne bulazni bezveze!

Rade

21.02.2012. 11:00

Ajnstajn je nesporno bio los covek/otac/muz ali je nesporno i to da je najveci fizicar posle Njutna. Onima koji su malo podrobnije izucavali istorijat fizike na pragu 20. veka, je savrseno jasno da postoji obimna korespondencija Ajnstajna sa kolegama iz sveta fizike i matematike kao i njegove licne beleske u kojima se moze pratiti razvoj njegovih ideja. To da li mu je Mileva nesto rekla tokom rucka je bitno taman koliko i to da li je Njutnu zaista pala jabuka na glavu. Zao mi je, ali je tako...

miki

21.02.2012. 12:25

@Rade - Loše si obavešten i malo čitaš. Posle najnovijih otkrića Ajnštajnova (ako je uopšte njegova) teorija relativiteta stoji na klimavim nogama. A pošto Jevreji nemaju kroz istoriju poznata imena u svim sferama života, a nauke pogotovu svim svojim bićem i parama (koje im NE NEDOSTAJU), održavaju mit o svom sunarodniku. Tako da pravu istinu o Milevi, njenoj genijalnosti i zaslugama verovatno nikada nećemo saznati, a svet još manje.

Mitov

21.02.2012. 23:45

@Rade - Mileva je bila genije - prva devojka u muškoj gimnaziji koja je otišla na zahtev učitelja koji je molio da se takav genije razvije - Austrija je znala ko može da prekrši pravila - Za Ajnštajna nisam siguran - Ja sam bugarin i nisam deo nacionalne priče u ovome a mislim da ni jevreji sigurno nisu krivi, Dodajem Džona Atanasova fizičara - amerikanca bugarskog porekla koji je napravio prvi računar - Atanasoff - Berry Computer, ABC

goran

21.02.2012. 11:34

Radio ko administrator u officu patentnom.Tamo bi ostao da nije Mileve nishta chudno obzirom na predhodne njegove uspehe i ocene u shkoli.Zene se u to vreme borile za njihova osnovna prava. Svi su bili protiv naprednih zena. Lako je bilo Anshtajnu da iskoristi to.Cak i danas crno na belo postoji dokazi da je mogao jedva da se zaposli ko administrator u pat. kanelariji malo placenog posla sa loshim ocenama iz shkole i posebno iz matematike. Sa Sushtom suprotnoshcu Posle Mileve Anshtajn nishta

bidža i bulidža

21.02.2012. 11:48

Ajnštajna bi mogao da glumi ladno Nebojsa Ilić iliti "Dunster" trener reprezentacije iz filma Montevideo bog te video iliti "Manulać" iz Zone Zamfirove samo brkove da stavi. Mileva Marić bi mogla da bude Mirjana Joković , čuvena Kalifornija iz Sivog doma, Natalija iz "Underground", Adrijana "Stršljen" . Snimite film!

Sanja

21.02.2012. 13:39

O draga braćo Srbi i još draže sestre Srpkinje... kako ovo, samo, lepo zvuči, šteta što nije tačno.... A svi bismo voleli da jeste!

metaloposlastičar

21.02.2012. 22:32

@Sanja - Veliki sam poštovalac Albrta Ajnštajna, ali, kako stvari stoje, teorija relativiteta se sve više klimata, bilo čija da je.

Srpkinja

21.02.2012. 15:12

Sve je tacno sto je Anastasija Hajdi Larvol napisala.Odavno se za to zna,ali naucni svet nece da prizna da je nagradjivao i divio se coveku koji to i nije bio u pravom smislu te reci.Ni danas nije nista drukcije.Ko bi poverovao da jedna zena moze da bude toliko sposobnija od muskarca,da ima tako veliku ljubav prema njemu da se zrtvuje za njega?Pogotovu sa takvim prezimenom,koje su prekrojili po svome nahodjenju.

Gloria mundi

21.02.2012. 17:05

AA je bio genije i njegova slava je sasvim zasluzena.Do teorije relativnosti se nije došlo pukim rešavnjem dif. jednačina. Potrebna je prvo ideja,abstraktna zamisao koja se mora kasnije dokazati matematičkim putem. Verujem da je to bila Ajnštajnova ideja ,a koliki je Milevin udeo u toj fazi,teško je odvagati. Ne razumem šta je to još Ajnštajn trebao da izmisli da bi nama Srbima dokazao da je genije i bez Marićeve. Legli ste na rudu braćo Srbi i sesre Srpkinje,nije to dobro,nije.

Bogdan

21.02.2012. 18:40

@Gloria mundi - Ako je to tacno zasto posle razvoda sa njom nije objavio NISTA, predao je nekoliko radova koji su bili netacni i odbaceni. On je posle razvoda (40 godine), bio u najboljim godinama, ali se tu sve zavrsilo.

Realista

12.07.2013. 17:42

@Gloria mundi - Niti su tebi srbi braca, ni srpkinje sestre ... A to sto s visine razgovaras s njima, upravo je dokaz da, ko god da si - ti se ponasas prepotentno i drzis lekciju celom jednom narodu. Otkud ti znas ko je sta smislio i uradio u toj zajednici - Albert ili Mileva ?! Bese li bila tamo ? Dok se vecina trudi da iz pepela, koji je ostao posle njegove intervencije nad tom duhovnom svojinom , sastavi sto realnij i prikaz ucesca njih oboje, ti s visine klices: " braco i sestre" , Ja vam kazem ...!

neša car

21.02.2012. 20:25

Ajnštajn nije prvi koji je krao tuđe znanje. To su činili i ranije. Na primer, Njutn je prisvojio jednačine koje su dokaz drugog Njutnovog zakona, (sila je proizvod mase i ubrzanja), koje je prepisao iz rada svog studenta na magistraturi. Slikar Rubens je za većinu slika davao skice u olovci, da bi njegovi učenici u ateljeu sami naslikali, a on potpisivao. Ajnštajn je postupio kao nečovek prema svojoj deci, pa zato i velika sumnja da je bio podli manipulator i lopuža.

lazarM

21.02.2012. 20:46

To sto je neko rekao da njegova teorija stoji na klimavim nogama isto je kao da kaze da zbog proboja u kvantnoj ne vaze zakoni klasicne mehanike.Znaci Ajnstajn je kreator, lose ocene je imao jer nije postovao autoritete ali lako je savladao studije, znaci lako je manipulisao sa svime sto je radio.Sigurno da je Mileva prepoznala njegov talenat i pomogla mu svojom marljivoscu,Ajnstajn je za sada najveci naucnik ikada i ovaj ruzan text i vasi komentari su odvratni, klevetnicki, zlonamerni.....Amen!

Kole

22.02.2012. 01:33

Ne znam za Milevu i Ajnstajna, ali ova gospodja norvezanka je prelepo stvorenje. Dajte joj da vodi Muzej Nikole Tesle u Beogradu, povecace posetu jedno 30 puta. Mozda dodju i neki nordijci?

kiza

22.02.2012. 01:34

Tesla je za ajnstajna rekao da je "budalasto nemam pojma"ali mu verujem ipak je Nikola najveci.........

Maja

01.03.2012. 12:52

Pogledajte predstavu "Mileva Ajnstajn",tu se deo ovoga i prikazuje.Kad pogledate,ni danas se stanje nije promenilo.Ako zena ima sansu i uspe u tome,muskarci gledaju kako da se provuku uz njih.

Dragan

02.03.2012. 21:03

Ovome bi se stvarno trebalo vise paznje posvetiti. Da prava i skolovana osoba uzme ovo u svoje ruke, zato sto je to sada mnogo vazno, pogotovo za Srpski narod. Bogu hvala da svi politicari u Beogradu ovaj program 100% podrze, i Drzava Srbija to sve financira. Hvala.