Istine i zablude o Kosovskom boju

Vojislava C. SPASOJEVIĆ

18. 02. 2012. u 21:06

"Novosti" istražuju: Ko su stvarni kosovski junaci i šta se danas uči o boju na Gazimestanu. Da li se iza Miloša Obilića krije Nikola Gorjanski, a iza Jug Bogdana Lazarev tast Vratko

NAJVEĆI broj građana Srbije ne zna koje su stvarne ličnosti učestvovale u Kosovskom boju, a koje je opevao narod u epskoj poeziji. Još manje njih zna na osnovu kojih su realnih srpskih vitezova opevani poznati junaci.

Svi relevantni podaci o najčuvenijoj bici u istoriji mogu se naći u naučnim radovima objavljenim 1889, povodom 500-godišnjice Kosovske bitke, tvrdi Božidar Kljajević, profesor istorije i geografije, koji se 37 godina bavi poreklom porodica, i objavio je nekoliko knjiga.

- Prema nekim istoričarima, narod je lik Miloša Obilića, kojeg su Turci zvali Kobilić, najverovatnije opevao na osnovu lika vojvode Nikole Gorjanskog, mačvanskog bana, mada neki vezuju Gorjanskog i za ovčarsko-kablarsko područje - kaže Kljajević.

On tvrdi da izvori pokazuju i da se u ličnosti starog Jug Bogdana krije lik kneza Vratka, Lazarevog tasta, odnosno oca kneginje Milice. Vratkov otac je Vratislav, unuk župana Dimitrija i praunuk Vukana, sina Stefana Nemanje. To pokazuje da ova loza najdirektnije vodi korene od Nemanjića.

Iza lika Strahinića bana iliti Banović Strahinje krije se Đurađ Stratimirović Balšić, zet kneza Lazara, za kojeg je bila udata njegova kćerka Jelena. Kosančić Ivan i Toplica Milan su vojvode iz Kosanice i Toplice.

Malo se zna i za dvojicu srpskih junaka - braću Oliverović, Krajimira i Damira, vrhunske majstore u mačevanju na evropskim turnirima. Krajimir je dočekao odrubljenu glavu kneza Lazara u posudi, zavetujući se Bogu da će i njegova „glava biti svuda gde je kneževa“.

- Nedugo zatim, i zaista, njegova glava biće odrubljena i, prema svedočenjima janičara Mihaila Konstantinovića, iz Ostrovice, naći će se u istoj posudi - priča Kljajević.

Takođe pominje i skoro zaboravljene kosovske borce Pavla Orlovića, rudničkog vojvodu, od čije je braće ostalo široko potomstvo u Hercegovini, vojvodu Damjana Tonkovića, Orlovićevog ujaka, koji je poginuo sa svojim sestrićem na Kosovu, bosanskog vojvodu Vlatka Vukovića, Stevana i Lazara Musića, sestriće kneza Lazara...

Kljajević se osvrće i na Nemanjiće, i tvrdi da ima dokaza da postoje potomci ove kraljevske porodice. Reč je o plemenu Nikšića, koji vode poreklo od Vukanove kćerke Ofinije i grbljanskog bana Vladimira, i slave slavu Svetog Luku. Po vojvodi Nikši je Nikšić dobio ime.

- Dr Ruža Ćuk i dr Ilija Sindik došli su do podataka da su potomci Nemanjića po muškoj liniji postojali u bratstvu Bogunovića, u Dubrovniku, gde se naselio Lavrentije Bogunović, sin Boguna Nemanjića. On je 1350. otišao u pratnji cara Dušana za Dubrovnik, i tu se porodica održala 252 godine - kaže ovaj istoričar, i dodaje da su kasnije nastavili da traju kroz hercegovačke porodice Zuroviće i Zurovce, i islamske Ramoviće i Zuhriće, kao i porodice Bogunovića, u šibenskom području. Od njih su nastali ogranci Adamovići, Cvjetičani, Miljuši, Kovačevići, Škundrići i Grmuše.

A šta deca o Kosovskom boju uče u školi?

U udžbeniku za šesti razred osnovne škole Radeta Mihaljčića stoji da se od srpske vlastele knezu Lazaru u bici pridružio samo Vuk Branković, gospodar Kosova, i da je jedan odred u pomoć poslao bosanski vladar Tvrtko.

Tok i konačan ishod bitke nisu poznati. S bojnog polja vratilo se malo ratnika. U žestokom sudaru i obostranoj velikoj pogibiji, smrt su našla dva vladara, knez Lazar i sultan Murat. Turskog sultana ubio je srpski ratnik Miloš Obilić (Kobilić)... Moravska Srbija ostala je bez ratnika i vođe. Mada se novi sultan Bajazit posle bitke povukao iz srpskih zemalja da bi učvrstio svoju vlast u Maloj Aziji, naslednici kneza Lazara priznali su vrhovnu vlast sultana, kome je još neko vreme otpor pružao Vuk Branković, koji je preživeo bitku“, piše Mihaljčić.

SAČUVANE RELIKVIJE Ogromne zasluge za to što su srpske relikvije sačuvane prilikom paljenja manastira Mileševe, 1688-1689. godine, ima Nikola, otac Ruđera Boškovića. On je, objašnjava Kljajević, otkupio zlatni krst, dar sultanije Mare, kćerke Đurđa Brankovića, i ruku svetog Save u zlatnoj kutiji, koja se selila sa seobama srpskog naroda od manastira Pakraca, preko Pećke patrijaršije i manastira Dovolje na reci Tari, da bi 1912. dospela u vlasništvo muslimanske porodice Čengića. Danas je u manastiru Trojice u Pljevljima. Boškovići su se, inače, prvo prezivali Pokrajičići i slavili su Đurđevdan, da bi Nikola prešao u Dubrovnik i zbog trgovačkih veza primio katoličanstvo. Po njegovom ocu Bošku su se prozvali Boškovići.

On dodaje i da je kasnije izgrađena legenda, na kojoj se bazirala narodna istorijska svest, kao i da su knez Lazar i kneginja Milica, Vuk Branković i ratnik Miloš Obilić, bili istorijske ličnosti. Izmišljeni su Jugovići, Ivan Toplica i Milan Kosančić. Legenda je izmislila i da je Obilić bio Lazarov zet (u stvari verenik njegove kćerke Olivere), i da je Jug Bogdan bio knežev tast, kaže Mihaljčić.

Od 19. veka istoričari, praktično, vode polemiku da li je Obilić zaista postojao i nisu se složili do današnjeg dana. Ni naši, ni strani. Zanimljivo je da je, prema turskim izvorima, Murat ubijen nakon bitke, kada je srpski vojnik koji se pravio da je mrtav, probo sultana koji mu se približio. Italijanska autorka Ana di Lelio tvrdi da je Murata, u stvari, ubio albanski vitez - Milos Kopilik, i da je taj ep rasprostranjen među albanskim življem.

ANTIĆ: O BOJU SE MALO ZNA

Pokojni akademik Sima Ćirković je svojevremeno zaključio da se o Kosovskoj bici do danas u potpunosti pouzdano znaju dva podatka - da se dogodila i da su oba vladara tokom njenog trajanja poginula, objašnjava istoričar Čedomir Antić.

- Zna se da je sultana Murata ubio neko od srpskih ratnika, nije izvesno o kome je reč, a prema nekim verzijama to je moglo biti prilikom Muratovog obilaska bojnog polja ili prilikom predaje nekog vlastelina - kaže Antić.

Ime Miloša Obilića prvi put se u pisanim izvorima pominje početkom 15. veka, i to u prilično drugačijoj verziji tog imena. Poistovećivanje Nikole Gorjanskog sa Milošem Obilićem predstavlja slobodnu interpretaciju, više oslonjenu na povest razvoja književnog nego istorijskog lika, za koju nema dovoljno dokaza, dodaje ovaj istoričar.

- Mnogo je legendi, nedokazivih tvrdnji i netačnosti vezanih za Kosovsku bitku. Recimo, u osmanskoj tradiciji valjalo je objasniti kako je u jednoj bici sa malim narodom zaboravljene državnosti, prvi i poslednji put u istoriji došlo do pogibije sultana. Odatle tvrdnje da se u bici na Kosovu sa Osmanlijama sudario savez vojski iz sedam ili devet država, među kojima su bili i Srbi, Bugari, Arbanasi, Ugari, Nemci, Franci... Istorijska istina je, a o tome je 1989. jedan značajan rad napisao i akademik Ćirković, da su u ovoj bici učestvovale samo vojska Kneževine Srbije i vojska iz Bosne koju je poslao Tvrtko Prvi - objašnjava Antić.

Kososvska bitka nije imala značaj koji joj je pridavala narodno predanje. Reč je o jednoj od velikih i sudbonosnih bitaka evropskog srednjeg veka, ali daleko je značajnija bila Marička bitka iz 1371. Godine, posle koje su balkanske zemalje (Vizantija, Bugarska, srpske i vizantijske državice...) većinom postale turski vazali. Srpske zemlje su se održale sedamdesetak godina posle Kosovske bitke, ali je zbog kolektivne uspomene i nasleđa poslednjih srpskih vladara (potomaka kneza Lazara), Kosovski boj ostao u istoriji zabeležen kao presudna i kobna bitka za kasniju srpsku istoriju, zaključuje Antić.

KARAĐORĐEVIĆI POTOMCI VOJNOVIĆA

Etnolog Mile Nedeljković istražio je poreklo Karađorđevića i došao do toga da su oni potomci plemićke porodice Vojnovića iz Hercegovine. Slava im je Sveti Kliment, jedinstvena slava u srpskom narodu. Rođake imaju u Šumadiji, ali i u sjeničkim Koritima.

- Postoji pismo Vlatka Mačeka knezu Pavlu, u kojem Maček objašnjava da su Jelačići (familija bana Jelačića) u srodstvu sa Karađorđevićima, jer su i jedni i drugi poreklom iz Hercegovine, potomci plemićke loze Vojnovića - zaključuje Kljajević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

Avram Istoricar

18.02.2012. 22:18

Necuvene izmisljotine. Kada je nastala Srbija? Srbija je nastala sa pojavom Vozda Karadjordja pocetkom 19 veka. Kada je bio Kosovski Boj? Kosovski boj se mozda desio 1389 godine. Dakle u to doba nije postojala Srbija. Na Kosovu su ratovali Bugari koji su napadnuti od Turaka. Gde su se Srbi denuli? Ovi sadasnji Srbi su bili bugarski roomanski robovi, pa oni nisu ratovali u Boj na Kosovu Polju jer su onda bili samo bugarski robovi. Znaci boj na Kosovu nema nikakve veze sa sadasnjim Srbima u Srbiji

dalibor

18.02.2012. 22:58

@Avram Istoricar - Uuuuuu al se ti nalupeta,svakojaki su "umovi" pisali o Kosovskom Boju,ali ovaku glupost,jos ne procitah. Bas mi te je zao...

marko

18.02.2012. 23:00

@Avram Istoricar - necuvene gluposti ti pisesi vredjas srpski narodi ponekad me stvarno zaprepasti kakvi se sve komentari dopustaju

laza

18.02.2012. 23:01

@Avram Istoricar - A ti si bio tamo pa znas?! A ako u to doba nije postojala Srbija, ko je onda napravio Gracanicu, kralj Milutin ili ti? ili si mozda bio zauzet igranjem tablica sa carom Dusanom! Nemam zivaca da svakom ponaosob objasnjavam neke stvari, ali toliko istorijskih cinjenica postoji o drzavi Srbiji (sacuvane zastave, manastiri, mape evropskih istoricara itd, itd...) da treba da te je sram sto si tako nesto rekao naglas

Mike Milan

18.02.2012. 23:12

@Avram Istoricar - Gde si ti ovo naucio i koju istoriju ti znas?? majko mila koji ie ovaj neotesanko?

MORAVAC

18.02.2012. 23:26

@Avram Istoricar - Nije ni cudno sto nasa pisana istorija dospela na dno kad dopustamo komentar poput "Avrama istoricara".Prava istorija je uvek cuvana u "srcu Srbina".Meni nisu potrebne knjige da bi saznao svoju istoriju.Ostali narodi ove zemaljske kugle nazalost moraju citati da bi saznali.Zasto je nas narod morao da otpeva nase junake drugim imenima? "Da bi se zastitilo njihovo potomstvo od odmazde".Kralj Petar I u bosansko-hercegovackom ustanku se borio pod imenom "Petar Mrkonjic".Narod zna ko su bili. CCCC

Jeremija

18.02.2012. 23:26

@Avram Istoricar - Obrnuto Avrame, Bugari i Romani su tada bili pod Srpskim carstvom. Cudi me da redakcija propusta svaku glupost kao komentar.

rankovic

18.02.2012. 23:41

@Avram Istoricar - To ste sigurno čitali američku verziju novije istorije plaćenu od albanskog lobija za stvaranje nove Velike Albanije. Preporučujem Vam da pogledate i druge istorijske izvore, npr. turske ili vatikanske. A što se tiče postojanja država. Pa da Vas obradujem šta sigurno tada nije postojalo. To je USA, a niti Italija kao jedinstvena država, Nemačka isto tako a Albanija sve do 1916. E sada recite Vi, koja je to današnja država tada postojala?

Marko Kasapin

18.02.2012. 23:49

@Avram Istoricar - Jeste baš bi tako bilo kako reče kad bi Evropljani bili tako naivni da veruju u američke bajke iz kinematografije. Veruj ti u te bajke, samo da te podsetim da su američki prijatelji pomagali Husu dok im je "vršio posao" pa ga "okačili" posle na čiviluk, a Moamara verovatno znaš i sam, Istoričaru Avrame. Noriega im je bio prijatelj 20g. a sad čami bolestan i nikakav u apsu dok je njegov sin najbolji američki pilot. Jesi shvatio nešto?

kiseli kupus

19.02.2012. 01:36

@Avram Istoricar - @avrame... moj avrame mani istoriju, nego daj leba ti objasni nam fenomen zasto bugari rade fasade u nemackoj za 9 evra kvadrat a svi ostali za najmanje 17 evra...niti bugari znaju niti mogu...al gule li gule..daj sredi to avrame...

Milutin

19.02.2012. 08:26

@Avram Istoricar - Auuuuuuuuuuuu Avrame 'istoricaru', kako neznas; verovatno su Srbi pobegle sa Balkana iz straha od Bugara kada im je Dusan Silni, kod Velbuzda, porazio vojsku i ubio cara! Ono jeste da su Turci iz Bugarske dosli na Kosovo, verovatno, i sa njima u svojim redovima!

panjkovic

20.02.2012. 06:19

@Avram Istoricar - hahah srpsko carstvo!i japanci su tom carstvu samo ga ne priznaju zbog honde vojne muzike i gejsi ali tokio je samo kopija male krsne

mile

20.02.2012. 06:22

@Avram Istoricar - lazo brate crkve i manastire su gradili grci romejci osvajaci!

panjkovic

20.02.2012. 06:27

@Avram Istoricar - nemoj da vam posaljem hrvate u tu vasu bugarsku!da vas opet sloveniziraju !

jova

18.02.2012. 22:59

Стефан Урош IV Душан Немањић, познат и као Душан Силни (око 1308 — 20. децембар 1355) је био српски средњовековни краљ (1331 — 1345) и први српски цар (1346 — 1355). Био је син краља Стефана Дечанског и отац цара Уроша Нејаког, последњег владара из династије Немањића. Avrame,Avrame...bugarine jedan...

profesor istorije

19.02.2012. 00:37

Niklola Gorjanski nije ucestvovao u Kosovskom boju i to je dokazano. On je bio madjarski , a ne srpski feudalac, i jeste upravljao Macvom. Macva i Beograd su u to vreme bile Madjarske teritorije. Beograd i Macva ce postati srpski tek za vreme despota Stefana Lazarevica. Knez Lazar je u to vreme bio neprijatelj sa madjarskim kraljem Sigismundom Luksemburskim, koji je, mucki, napao Srbiju posle Kosovske bitke, avgusta 1389. To je nesto najgore sto su nam Madjari uradili u istoriji.

panjkovic

20.02.2012. 06:24

@profesor istorije - sta lupas nisi isao u madjarsku po benzin?90 godina?i po sir?

Smaranje

20.02.2012. 09:59

@profesor istorije - Panjkovitju,sira uvek bilo,benzina nije,a ti bi mogao da vratiš one pare što si uzeo iz kase Stranke zdravog razuma,osim što lupetaš svašta :))))

Dimitrije Ljotic

19.02.2012. 02:00

Albanija se prvi put pominje kao drzava 1918.godine kada je namestaljkama i priznata od strane Austro-Ugarske (po slicnom scenariju kao i Kosovo u novije vreme),znaci prica da je Murata ubio neki "albanski vitez" je totalna glupost,poruka je italijanskoj autorci,koja to tvrdi,a kazem ja,srpski autor...

filipo

20.02.2012. 00:27

@Dimitrije Ljotic - Milos Obilic je tipicno albansko ime, ako pitamo tu Talijanku. a istina je koliko je i Avram "istoricar" profesor u Rimu. I usput za Avrama, moj deda je deset godina imao muke u kraljevini SHS da vrati ono svoje "Srbin" jer su bugarski okupatori prepisivali knjige rodjenih i sve bulagarizovali a stare knjige spaljivali. Tu politiku ste nastavili i u komunistickoj Bugarskoj jer kod vas nisu postojale nacionalnosti i manjine, svi ste bili Bugari, zar ne.

Avram Istoricar

19.02.2012. 03:17

Sudeci prema komentarima, moze se zakljuciti da malo ko u Srbiji zna stvarnu istoriju Srbije. Zna se jedino to da je sve napisano u toj istoriji jeste mitoloska zelja ruske crkve.Komentari su neuki i smesni. Zasto se slavi nastanak Srbije od pocetka 19 veka ako je ranije postojala? Zna se da je Balkan od kraja 6 veka do kraja 14 veka bio Bugarska Carevina ali nigde nije bilo Srbije. Od pocetka 15 veka do pocetka 19 veka bila je Otomanska Imperija. Srbije nije nigde bilo. Srbi naucite Istoriju.

Smaranje

19.02.2012. 10:37

@Avram Istoricar - Smešan si ti.Bugarsko carstvo je 1018. pripojeno Vizantiji,srpska država pod Nemanjićima je primorala taj potez svojim jačanjem i širenjem na račun bugarskog i vizantisjkog carstva.Avrame,bolje idi na neko lečenje,jer ti taj bugarski nacionalizam ne donosi ništa dobro.

odgovor avramu "istoricaru"

19.02.2012. 04:26

Srbija se od 1389. godine do 1804. uporno trudila da se oslobodi turskog jarma. A sama se i oslobodila i kasnije bila priznata na Berlinskom kongresu. Bugarska je nastala 3. marta 1878. kao poklon Rusije, tzv. Sanstefanskim mirovnim ugovorom, koji uzgred Evropa nije priznala. Bugari su dobili drzavu od Rusa, nistu se borili za nju. Tim ugovorom Rusija je Bugarskoj poklonila i deo Srbije koji su Bugari u oba svetska rata pokusali da otmu a i danas se ne odricu tih pretenzija.

odgovor avramu "istoricaru" II

19.02.2012. 04:35

Koliko je znacila borba Srba u I Srpskom ustanku za ostale narode u okruzenju, govori i podatak da su Bugari iz onih krajeva koji su se granicili sa tadasnjim Beogradskim i drugim pasalucima, iz tzv. Sopluka, preseljavali ili bezali u Srbiju. I danas se u planinskim delovima Istocne Srbije za doseljenike iz Bugarske koristi termin Sopovi.

zika

19.02.2012. 07:45

Kog Srbendu interesuju istoriske cinjenice kad ulicne pa cak i kafanske za nas tacne iprecizne.Zato smo tu gde smo.

Nikola

19.02.2012. 10:05

Sta je to istina? Po svim pravilima ono sto se stalno ponavlja postaje istina. Tako i u slucaju kosovskog boja. Ucimo jedno, namecu nam svoje misljenje a niko ne proverava cinjenice, zapise, arhive i nema hrabrosti da objavi spise iz tog doba. Turski anali govore o tome da je Milan Toplica odneo Sultanu poruku od Srba da se Turci povuku sa kosova. Sultan to odbija a Brankovic u jurisu sa svojom oklopnom konjicom do nogu potuce desno krilo turske vojske. Obilic i 12 ratnika tim putem ulece ...

Smaranje

19.02.2012. 10:31

Miloš Obilić nije bio istorijska ličnost?Pretražite arhive,mislim da ćete čak moći da nađete i na kojim lokacijama su bili njegovi posedi! Kako vas nije sramota da ovakve teorije uopšte pišete?Što se bitke tiče,u njoj su učestvovali i Nemci,koje je car Dušan koristio kao plaćenu vojsku,i koji su po tradiciji bili teška konjica.Kako je sultan poginuo? Kako je,npr. Franc Ferdinand ubijen? Broj je bitan?A ne taktika?Niti oružje?Setite se Sparte,pa onda recite-broj bitan

Milovan

19.02.2012. 11:29

inace Boskovici su od Scepanovici,tako da nemaju veze sa Pokrajicicima,kako ste naveli!

Serdar

19.02.2012. 12:09

Vojvoda Damjan je svuda u istoriji zabelezen kao Tomkovic, jedino kod vas ispade da ima hrvatsko poreklo pa je - Tonkovic.

Свитац

19.02.2012. 12:57

Ни своје писмо не знају, али знају да је Обилић Албанац. Срам било квази историчаре! Како се усуђују и да помисле тако нешто!

Bošković

19.02.2012. 14:27

Nigdje u arhivi Dubrovnika nećete naći da je Bošković prešao na katoličku vjeru niti ćete nači u crkvenim knjigama šta se tiče Orahova Dola da je bilo Srba. Ne čudim se Talijanima šta ga smatraju svojim znanstvenikom jer ipak se školovao u Italiji,diplomirao teologiju i završio za svečenika.8jezuit)On je u nizu rukopisa demantirao talijansko porijeklo već je pisao da je Dalmatinac Hrvat.

Smaranje

19.02.2012. 14:47

@Bošković - Nećemo naći,jer nije ni prešao,jer nije ni bio katolik.da nećete i Vuka Karadžića koji je školu završio u Beču da prisvajate?Ovom vašem ludilu nikad kraja,samo kompleksi neki.

Velikosrbizam

19.02.2012. 16:45

@Bošković - Propala vam je velika Srbija i velikosrbizam ostade vam pašaluk i kasaba.

Smaranje

19.02.2012. 16:51

@Bošković - E sinak,nikad nisam bio velikosrbin,a komplekse imas stvarno,bolje cuti...

Stanovništvo

19.02.2012. 17:16

@Bošković - Popis stanovništva u republici 15 st. 1509 god 7 pravoslavnih kuća ,38 vjernika od toga 7 Grka,17 st. 1660 god 22 kuće 119 vjernika od toga 103 Slovena (Srba) 16 Grka, 18 st. 144 pravoslavca ili 1.1 % stanovništva.

Smaranje

19.02.2012. 22:01

@Bošković - Smajli kad se ne bi osetio prozvan uvek :)najbolje dokazujete sve kad čitate srpske novine,a posebno se mešate u sprsku istoriju.Ima među vama i normalnih,i to onih koji se ne hvale 90im(štaviše,stide ih se) i ne gnjave non stop,po svakoj srpskoj temi

Teme i dileme

20.02.2012. 12:14

@Bošković - Kojoj srpskoj temi ,Kosovska bitka je jedna balkansko kršćanska koalicija ,Bugari će vam reći da su i oni učestvovali u bitci,kao i Mađari,Česi,Vlasi,Mađari pa čak i jedan odred Hrvata pod vodstvom Ivanić Paližna pa čak i Albanaca.Povijest nije egzatna znanost poput fizike,ona se temelji prvenstveno na dokumentaciji,zapisima.

kosta

22.01.2017. 20:20

@Bošković - po popisu dubrovnika austrougarske monarhije 1890 godini zivelo je 13777 ljudi, od toga broja je bilo oko 11000 romanizovanih srba, oko 700 pravoslavnih srba, nesto italijana, nesto malo nemaca...znaci u to vreme nije ziveo ni jedan jedini hrvat u dubrovniku

@@@

04.05.2018. 16:21

@Bošković - @Velikosbizam.A tebi i slicnima ostade jad i mrznja,da vas "krase" I pricaju o tome ko ste i od koga ste..

Bošković

19.02.2012. 15:18

Njegov otac Nikola bio je trgovac u Novom Pazaru,njega je poslao njegov poslodavac Gleđević nakon što je kod njega radio nekoliko godina u Dubrovniku.Dubrovčani su trgovali u čitavom osmajlijskom carstvu.Takvo pisanje je ostalo od Petronijevića u kraljevini i nije nikakvo čudo šta ga Srbi posrbljavaju jer u Kraljevini Hrvati su bili Srbi i vrlo težak položaj gdje se težilo ka zatiranju hrvatskog identiteta.

ivan

19.02.2012. 15:52

Neznam sta je tacno a sta nije, ali znam da nije moguce pronaci dve knjige, koje potpuno isto opisuju nasu istoriju, iako se pretezno radi o domacim autorima.

Ragusa

19.02.2012. 17:00

Postoji jedan zapis u arhivi Dubrovnika početkom 15.st po podacima Ignacija Vojea da su neki od bosanskih vlastela bili živi, učesnika Kosovske bitke koji su bili zarobljeni od strane osmajlija.Preduzimali su diplomatske napore preko Dubrovnika da se oni oslobode.

ko da mi objasni

19.02.2012. 18:04

...kako su Srbi 'potukli' Turke na Kosovu polju,i izvojevovali pobjedu,a Turci dosli do Brca i Budimpeste....a to je mnogo dalje od Kosova polja...hvala

Alfa_SMF

19.02.2012. 19:24

@ko da mi objasni - @ ko da mi objasni, Kosovski boj se desio u 14-om veku, a opsada Beca u 16-om, jel' ti je sad jasnije?

4xS

19.02.2012. 19:30

@ko da mi objasni - turci nikad nisu dosli do Beca, to su bili balkanski janjicari ili ako oces poturice...

ko da mi objasni

20.02.2012. 16:01

@ko da mi objasni - hvala na objasnjenjima,citao sam i kad se desio kosovski boj i da su u opsadama Beca i ostalih gradova juzne Evrope ucestvovali janjicari/poturice,ali ja i dalje nemogu da skontam,ako su Turci 'popili batine' od Srba na Kosovu polju,kako su dalje mogli vijekovima da osvajaju i zulumcare po dunjaluku,umjesto da se vrete na 'polazne crte' udnosno preko Bosfora

Mit

20.02.2012. 16:51

@ko da mi objasni - Kneževina Lazara Hrebljanovića je bila najugroženija od osmajlija i zato je knez Lazar okupio vojsku ,dakle kršćana od oko 12-30 000 ,s druge strane osmajlije su okupile vojsku iz svih dijelova carstva od oko 27-40 000 .Kršćani su bitku izgubili jer je udovica knjegina Milica morala priznati vazalne obveze prema osmajlijama iako postoji izvještaj Tvrtka I Kotromanića da su kršćani pobijedili.Bezpotrebo je Kosovsku bitku gledati kao mit.

Alka

20.02.2012. 16:57

@ko da mi objasni - Sinjska alka je ušla u UNESCO-ovu zaštitu.Turci nisu imali nikakvu primjedbu jer njihov odgovor je bio "To je davno bilo" i više se temelji na predaji nego šta ima zapisa o toj bitci .Zašto su Turci napustili opsadu Sinja ne zna se jer i u Turskoj nema zapisa.Predpostavka je dakle nagađa se da su imali neku bolest u smislu zaraze.

Prezimena

20.02.2012. 12:39

Gospodin se bavi prezimenima ,dakle da bi obranio točnost treba naći crkvene knjige npr. prezime Bošković neće naći nigdje da potiče od Pokrajičića.

Neša

24.06.2013. 22:20

Srbi su (Jugoslovenska vojska) pobedili u bici za Vukovar to je svima jasno, ali je politički, kasnije rešeno da on ostane u sastavu Hrvatske. Kroz 600 godina svima će izgledati da su u toj bici Hrvati pobedili jer se rezime borbe zna. Zamislite šta bi se za nekih 500-600 god. moglo napisati o toj bici da ne postoje nikakve beleške a kamoli video zapisi ? Ladno bi moglo da se kaže da je Srpski komandant Šljivančanin predao, jer tobože postoji u stranim arhivima da je bio u zatvoru...

@jelalela

07.05.2018. 00:41

@Neša - U pravu si, ali Bog je video. Za vrlo kratko vreme nece biti potrebno da se svadjamo oko toga ko je pobedio jer rata nece biti vise. Svić'emo govoriti Božjim jezikom jer su pronađeni Vavilonci oni što su se medjusobno razumeli. Sačuvan vavilonski jezik je jeyik severnih naroda. Nauka će uspeti da isprednjči ispred vera i sekti i svi ćemo govoriti Božjim jezikom.

jgizgkjl

03.09.2013. 12:11

Kosovski boj je bio jedana veoma krvava bitka oko toga se slazu i Turski i Srpski istoricari,cinjenica je da je Turaka bilo dosta vise.Kralj Tvrtko je poslao jedan veliki odred predvodjen Vlatkom Vukovicem i Lazar je okupio sve velikase osim Balsica.Cinjenica je da su oba vladara poginula i da je veliki deo Evrope slavio srpsku pobedu i zaustavljanje turaka.Kod tvrtka posle bitke nalazimo da su se srbi odbranili uz teske gubitke.Milica je prihvatila vazalni odnos jer su madjari u jesen...

jgizgkjl

03.09.2013. 12:20

...Milica je potpisala vazalni odnos jer su Madjari napali sa severa i dosli sve do Gruze. Bitka je po svemu sudeci ili bila neresena ili bi moglo da se prica o srpskoj pobedi.A das posledice bitke bile ogromne i strahovite po nas Srbe bile su.

Srdj

24.07.2014. 07:49

@jgizgkjl - Da, Sigismund je dosao do Boraca i Gruze. No, jednu stvar u vezi sa tim istoricari ne pominu previse javnosti. Lazar je bio ugarski vazal. Obicaj je boi u feudalnoj Evropi, kad ti vazal pogine, da upadnes u njegovu zemlju i potvrdis da ti je i dalje podredjena.

@jelalela

07.05.2018. 00:31

Mnogo šta o Kosovu saznćemo kada etimološki prevedemo naše rči pomću vavilonskog jezika, odnosno pomoću jezika severnih naroda. Naziv: Kosovo napisan etimološki: Kos ov å; kos - prhnuti kao ptica; ov - od; å/ån _ manja reka = pobegli su od reke; Propas = propp; ; as. Propp - natrpati jedno preko drugog; as - lešina Gazimestana = gas - gas, smrad; i - ovde, u; mest - najviše; ana - naslutiti, predosetiti; božur = boss - gazda; ur - prilog za poticanje = božur - iz gazdine bašte.

CZVBG

10.05.2018. 20:38

@@jelalela - Jesi to od Deretića naučila?Bolest zvana "srbi narod najstariji" uzima sve više maha.Bitno je nemaju pojma šta je juče bilo ali zato znaju šta je bilo pre 5-6 hiljada godina

Deki

17.05.2018. 08:06

Zasto niko ne kaze da su taj boj turci izgubili,koji su se povukli posle bitke,a pobjednik se nikad ne povlaci,nego porazeni.Dosli su tek posle nekoliko godina ponovo,sa jos vecom vojskom i zauzeli Srbiju.

xxx

18.05.2018. 07:24

Reče čovek, prema nekim istoričarima, a meni se rodi ideja da i ja dam prilog Kosovskom boju. Presavio sam tabak. Evo ovako........

Tami

27.12.2018. 12:22

Zastrasujuca je pomisao je da nije bilo Vuka Karadzica, mi ne bismo imali bas ništa, cak ni boj na Kosovu. Srpska dinastija ni crkva ni narod nisu imali 500 godina nikoga da zapise ni jedan podatak o desavanjima toga doba niti bilo sta u vezi bilo cega. A nemamo ni danas.Neshvatljivo.

Ixs

26.06.2019. 21:22

Ne treba ni predanja o boju tako lako odbacivati. Ima svašta istinito u narodnim pričama. To je tako po svetu, npr. kod naroda koji ni nemaju pismo već su istoriju pamtili prepričavanjem s kolena na koleno. Tako da narodne priče ne treba tako lako odbacivati. Takođe postoji priča kako je manastir Tumane osnovao Miliš Obilić i postoji predanje o tome.