Vožd Karađorđe plakao

M. M.

sreda, 15. 02. 2012. u 17:00

Вожд Карађорђе плакао
U Feneku čuvaju sećanja prote Mateje Nenadovića, duhovnog saborca vožda

Plakao je, siroma, svo mu se lice suzama oblilo. I svi kaluđeri, i prote, nisu izdržali. Ni manastir, nemi svedok, ne ostade nem. Zvona sama udariše.

Ovako je prota Mateja Nenadović, duhovni saborac vožda Karađorđa, u svojim “Zapisima” zabeležio dramatične trenutke Karađorđevog saznanja da je i konačno ugušen njegov ustanak. I da povratka nema.

U manastiru Fenek, nadomak Beograda, u kome kaluđeri vekovima čuvaju protina sećanja, pre dva veka utočište je našao i Karađorđe. Ne znajući ono što on zna, kaluđeri su mu nazdravili:

- U zdravlje vrhovnog vožda, gospodara Đorđa Petrovića, komandanta serpskoga!

Još kaluđer nije ni čašu spustio, beleži prota Mateja, a Karađorđe zaplaka.

- Kao dete roni suze. A ja se pitam: Daj mi sada onoga junaka, da se drži. Da ne zaplače kameno srce. Ali, sva se večera u trenu u plačivno pozorje obrati.

ČUVARI SEĆANJA U manastiru Fenek danas obitava deset kaluđera. Starešina manastira, iguman Makarije kaže: - Sve što je vezano za istoriju našeg naroda mora da se sačuva. Mi smo čuvari prepiski i zapisa, kao što je ovo prote Mateje Nenadovića. Ali ne prestajemo da tragamo za nepoznatim autentičnim dokumentima koji će ovde nastaviti svoj dragoceni život.

Prota Mateja Nenadović, potom, upisuje:

- Od plača i njegovog razočarenja, i sam sam jedva progovorio.

Pokušao je voždov duhovni saborac da ga uteši:

- Gospodaru, nije fajde plakati. No uzmi pasoš. Idi u Brisel, gdi se čuje Aleksandar (ruski) i kaži mu ovako: “Ja sam černi Georgije Petrović koji je podigao svoj narod da se od turskog zuluma izbavi. I deset godina držali smo se... A sada dođe 20 Turaka na jednog Srbina i osvojiše nas...” Zato, reci u Briselu: “Došao sam ... meni presudite kako hoćete, ali izbavite moj narod.”

U razgovor se uključio i prota zemunski, ondašnji Jevtimije Ivanović. Obratio se voždu:

- Gospodaru, ovaj savet brata Mateje je vrlo dobar. Niko drugi ti dati bolji ne može...

Nastala je mučna tišina. Vožd ju je prekinuo:

- Tako je, kojekuda... Iskao sam taj pasoš. Ali mi ga Nemci ne dadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Teca Peca

15.02.2012. 21:13

Ovo je nauk onima koji brane nemackog ambasadora Masa i njegove predastavnike.Zar ne vidite da su nas omalovazavali i mucili jos od Karadjordja na ovamo??Zar ne vidite da su nam isti prijatelji i neprijateljikroz istoriju.Kojekude, sto bi rekao Vozd, samo su Srbima Rusi jedina nada!!

DJUBRETARKA

15.02.2012. 23:41

@Teca Peca - Ostavi ti nasa jedina 2 ambasadora ruskog i nemackog na miru. Znaju oni sta rade. Da smo priznali Kosovo, svoju teritoriju dali Turcima, odavno bi bili u EU. Pa nesto sto nam nemci brane je dobro za nas ponekad. On biprvi izasli iz EU ako ne budu narod koji ce biti slusan. EU je sansa za samu EU ako uspe da se odlepi od njenih tvoraca transatlanskih.

DJUBRETARKA

15.02.2012. 22:51

Ima nas jos sto iskreno zajecamo za Srbijom danas. Krv nije voda.Srbija se umiriti nece dok se neka balkanska pitanja ne rese.

leni

17.02.2012. 13:45

Ako je Karadjordje plakao, naj veci junak posle Milosa Obilica i jaj veci vodja posle Cara LAZARA onda mogu da zamislim kolko su turci opasni... a sa mi da radimo kad je on plakao il da se ubijemo il savijemo glavice...