Plemićke srpske loze bez naslednika

Vojislava C. SPASOJEVIĆ

11. 02. 2012. u 21:01

Племићке српске лозе без наследника
Nema više direktnih potomaka ni Nemanjića, ni Hrebeljanovića, ni Mrnjavčevića... Većina srpske vlastele izumrla je još pre tri veka

SLAVICA Bartolović, ekonomista iz Pančeva, jedan je od retkih preostalih potomaka neke od srpskih srednjovekovnih loza. Jer, za razliku od Francuske ili Britanije, u Srbiji gotovo da više nema naslednika najpoznatijih srpskih velmoža.

Ona potiče od čuvene i razgranate loze Vojnovića, kojoj je pripadao i čuveni Lujo Vojnović, sin Koste Vojnovića, kneza užičkog - dubrovački intelektualac, političar i diplomata. Ništa manje poznat je i užički konte Ivo Vojnović, pisac i književnik, član Srpske kraljevske akademije nauka.

Do prvih podataka o svojim precima došla je sasvim slučajno, pre tri godine, u Kotoru, i od tada istražuje rodoslov.

- Loza vodi poreklo iz vremena cara Dušana, od kog su Vojnovići dobili grofovsku, odnosno titulu konta. Porodica se granala u različitim pravcima, od Kotora i Herceg Novog, preko Dubrovnika, Užica, pa čak i Rusije. Veliki deo loze napustio je u različitim periodima zemlju. Istraživanje još nisam završila jer imam prikupljene podatke samo do kraja Prvog svetskog rata. Ipak, nadam se da ću uskoro i to okončati.

OBRENOVIĆI DALEK ROD ZA razliku od dinastije Karađorđević, Obrenovići nemaju direktnih potomaka. Kako objašnjava Antić, princ Nikola Petrović Njegoš je potomak, po ženskoj liniji, Jevrema Obrenovića (brata kneza Miloša i dede kralja Milana). Postoje potomci Miloševih rođaka, koji u velikom broju žive u zapadnoj Srbiji, ali oni nisu potomci Miloša Obrenovića i njihovi preci nikada nisu bili članovi kneževskog ili kraljevskog doma. I Ljušić objašnjava da su oni daleki rod, ali nisu dinastički naslednici, pošto dinastiju čine vladar, njegova supruga i sin, i njihovi naslednici.

Većina srpske vlastele, ili makar oni najpoznatiji, nestala je još pre tri veka. Ostali su, kako kaže istoričar Čedomir Antić, nepoznati izdanci sporednih loza i vanbračnih veza. Nemanjići su nestali sa istorijske scene sa smrću Jovana Nemanjića Paleologa 1422. Hrebeljanovići-Lazarevići (loza kneza Lazara) su izumrli kada se upokojio despot Stefan Lazarević. O potomcima Mrnjavčevića se ne zna ništa posle smrti Dmitra (brata Kraljevića Marka) 1407.

- Turci su pobili krupne feudalce, a niže plemstvo pobeglo je na prostore Austro-Ugarske, i stavilo se u službu habzburških vladara, ili se islamizovalo - kaže istoričar Radoš Ljušić. - U Beogradu od 17. veka više nema nijedne plemićke porodice. Deo plemstva ostao je u južnoj Ugarskoj, ali su se i oni, posle propasti feudalizma, utopili u jugoslovensku državnu zajednicu.

Čak i ako srednjovekovne dinastije imaju neke potomke, to je preko ženske, a ne preko muške linije, objašnjava heraldičar Dragomir Acović. Naše princeze i plemkinje udavale su se u 16. i 17. veku za rumunske i italijanske bogataše, ali njihovo potomstvo nije moguće pratiti kroz istoriju.

Jednom broju nekada značajnih porodica, po Acoviću, trag je moguće pratiti i do 18. veka, u Rusiji. Recimo, Miloradovićima, Iveljićima ili Vladisavljevićima. Srpske velmože učestvovale su u seobama, baš kao i čuvene vojskovođe, koje, po pravilu, nisu imale potomke.

- Tako je Jakšiće moguće pratiti do Ivana Groznog i njegove dece, kada im se gubi trag. Baba Ivana Groznog bila je iz te srpske despotske loze - kaže Acović.

On pominje i ranije poznate plemiće Batiće, koji su se u 16. veku pomađarili, kao i lozu Hercegović-Kosača, po kojoj je Hercegovina dobila ime. Oni su se poturčili.

Za neke za koje se pre mislilo da su naslednici poznatih porodica, ispostavilo se da nisu. Recimo, grofovska porodica Đorđa Brankovića pokušavala je u Rusiji, u 17. veku, da se predstavi kao potomstvo Vuka Brankovića, a time i Lazarevića. To se pokazalo kao netačno.

Lažni naslednici cara Lazara množe se u 19. veku, kada dolazi do stvaranja moderne srpske nacije i velikog zanimanja za prošlost.

- Dobar primer je knez Lazar Stefan Lazarović Hrebeljanović, koji je krajem 19. veka „otkrio svoje srpsko poreklo“, promenio ime (pre se zvao Eugen de Černutski) i saznanje da mu majka potiče od srpskih plemića izbeglih u habzburške zemlje proširio je uverenjem da je potomak Lazarevića i Nemanjića - kaže Čedomir Antić.

I Acović i Antić slažu se u jednom - da su jedini istinski potomci Nemanjića, istina ne direktni, sadašnji prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i svi ostali potomci kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije.

MALO PLEMIĆA I U REGIONU ŠTO se tiče zemalja u regionu, balkanske države uglavnom nemaju preživele loze iz srednjeg veka. U Dubrovniku su se održali izdanci plemićkih loza iz vremena Republike, a u Hrvatskoj ima nešto naslednika loza iz poznog srednjeg veka.

Ovaj rodoslov krajnje je zamršen i teško ga je pratiti. Naime, potomak Stefana Nemanje, kralj Dragutin, udao je ćerku Jelisavetu za Stefana Prvog Kotromanića, bana Bosne. Njihova potomkinja Katarina Kotromanić udala se za Hermana Prvog od Senega, grofa Celjskog, a njihova potomkinja Barbara udala se za Sigismunda Luksemburškog, kralja Ugarske i cara Sv. Rimskog carstva. U narednim vekovima, preko Habzburgovaca, portugalskih kraljeva iz loze Bragansa, stiglo se do nemačkih dinastija Saks-Koburg-Gota i Hoencolerna-Sigmanringena (poslednji su od 19. veka do 1948. na rumunskom prestolu). Kraljica Marija pripadala je porodici Hoencolerna-Sigmaringena.

Tako je od dinastije Stefana Nemanje do prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića prošlo, ni manje ni više, nego 27 generacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

Srecko-црнођорђевић

11.02.2012. 22:48

Нисам знао да се променом вере губи лоза...наследство

Knezevic

11.02.2012. 23:25

Za Karadjordjevici ne vode poreklo od Knezevica (pradeda Tripko Gurisic Knezevic) iz plemena Vasojevica (CG)? Ti Knezevici opet vode poreklo od plemicke porodice Vojinovica sa Kosova.

Pametnjaković

12.02.2012. 11:17

@Marko Jelić - Nisu svi baš Nikogovići. Ima i Nemanjića, Bijedića, Poštenačina, Sirotkovića, Jadnikovića. A ima i Bogatića, Uzelaca, Debeljakovića, Masnića, Zelenašića, Haračlija, Varalića...i naravno Političara. Ima nas svakakvih. Takva nam je loza bre.

Mihailo Dejanovic

12.02.2012. 01:52

Karadjordjevici nemaju nikakvo srodstvo sa Nemanjicima. To je izmisljeno da bi se "opravdalo" uzimanje srpske krune, na kojoj je prokletstvo Nemanjino.A ima zivih potomaka sestre cara Dusana, Teodore. Valja samo procesljati knjige starostavne.

Simke

12.02.2012. 06:58

Izgleda da se tu nezna ko je ko,mnogo je tu bilo pomesanih brakova vlastele u istoriji,mozda su bili i srodnici.

cekamizbore

12.02.2012. 09:34

Dok ne prodju izbori svi smo mi nemanjici! A narocito karadjordjevici. Lepo kaze Backo. A posle ce vidimo. Koji bre princevi i grofovi. Kakvu drzavu pravili tako i prosli. Danas je to malo drugacije. Zamislite samo Grof Tadic, ili princ Cvetkovic ili Djilas. Moz da bide. Ali ovo sto su napravili ne vredi mnogo. Ko se nadao da ce Kertes da ostane bez princebske titule. (srbi gube protiv madjara sa 4 prema 3). Cuvena izjava.Mozemo mi medjusobno da se oslovljavamo sa vojvodo i serdare, a mi znamo k

novi

12.02.2012. 09:38

Ovaj nij eimao pretke u lozi.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:365958-Titov-kupe-devet-miliona

Svetlan

12.02.2012. 09:50

Nije nepoznato ( novinari to ako žele mogu istražiti ) da su Karadjordjevići stupanjem na vlast po onom nestručnom i odvratnom atentatu Kralja Aleksandra i Drage uradili sve što je bilo potrebno da sve pripadnike porodice Obrenović uklone iz života. A i ne samo njih. Svaku naznaku da se neko može pozvati na staro srpsko plemstvo, takodje. Poslednji pripadnik Hrebljanović loze živeo je do 1988. g. u Herceg Novom.

Vladika

12.02.2012. 13:18

Mnozite se braco,bravite decu i gde treba i gde netreba nestace nas ako ne preduzmemo nesto.

Jeremija

12.02.2012. 15:00

Vecina Srba vodi porijeklo iz srpskih bratsva dinarskog masiva (Vasojevici, Bjelopavlici, Njegusi, Piperi itd.) posto su ta bratsva osnovana starodavnim vojvodama i vitezovima (vojvoda Bogut, Vasilije Nemanjic, Gojko Mrnjacevic itd.), ti Srbi su i plemenskog i starodavnog plemenitog porekla, koji su kroz seobe naselili donji kraj. Slavonija, Krajina, Vojvodina, Sumadija itd. Tako da vecina Srba tih korijena ima pravo barem po krvi na krunu. :)

DS je crnogorska stranka

12.02.2012. 15:40

@Jeremija - Ma jeste onda bismo se zvali crnogorci a ne Srbi. Svi ste vi plemićke i junačke krvi, a lažovi i prevaranti da nema ravnih.

Jeremija

12.02.2012. 15:55

@Jeremija - Crnu Goru su osnovali Srbi, to sto je danas pola Srba nestalo iz Crne Gore je druga prica. U Crnoj Gori zive i Srbi i Crnogorci, ja ne kazem da su Crnogorci Srbi. Iskreno smatram da Crnogorci nemaju nikvakve veze sa Srbima sto je i vidljivo posto nemamo istu tradiciju ni svetinje, Srbin nikad nebi priznao Kosovo. Sve dinastije koju su vladale Crnom Gorom su bile srpske, to je nepobitna cinjenica, i ne svidja mi se da Crnogorci radi krize identiteta to prisvajaju i oskvrnjuju.

Nikola 2012

12.02.2012. 15:51

Važno je da su Karađorđevići opstali i da sada, pošto su potrošili ono zlato što su odneli iz SHS,žive o našem trošku i iživljavaju se na Dedinju.

Monarhista

17.11.2012. 15:35

@Nikola 2012 - I treba da zive o nasem trosku , zato sto su puno ucinili za Srbiju , Ziveo Kralj

Čiča Petronije

12.02.2012. 16:18

Nisam baš siguran u ovu tvrdnju, jer su mnogi srpski vladari šarali po selima, tako da danas ima puno Srba Nemanjićke krvi =D

lucky luke

12.02.2012. 17:01

da se nebih mnogo raspravljali imali ili ne ja cu vam reci da ima 'to sam ja' , bolje da verujete nego da proveravate direkt nemanjic

Branislav

12.02.2012. 17:45

Jeremiiju bih dopunio.Starosedeoci na podrucju Ercegovine bili su Luzani , pleme koje ima direktnu vezu sa Luzickim Srbima .Sve do 15.og veka nije ni bilo pomena crnogorskim bratstvima .Mislim na podrucje Zete. Postojala je od 9 og veka tzv Lusca zupa.Ime je dobila po raji koja je tu zivela.Luzanima.Mnogi toponimi imaju veze sa Luzanima:Pluzani,Uzice ili Luzice,Sumadija ili Luganija i sl.Stefan Nemanja je Luzanin.Posle Kosovskog boja nastao je pravi haos.Srbi su isli na Srbe,ili su se klali,

Branislav

12.02.2012. 17:58

ili su bezali ili su menjali krsne slave.Bio je to sukob starosedeoca sa izbeglim Srbima sa Kosova ili Crnogorcima sa Drobnjaka recimo.Malo je stvarno podataka na osnovu kojih sigurno mozemo bilo sta reci o bilo kojem prezimenu ako idemo dublje u proslost iza 18.og veka.Sta je sa Bakicima zna li ko?Treba reci i ovo da je predak Tarabic savetao je kneza Lazara da pusti Turke do zapada.Kamo srece da ga je poslusao! Koliko bi nas sada bilo vise.Ginuli smo mi da bi 3cerazredni postali u istoriji.

Jeremija

12.02.2012. 19:36

@Branislav - Branislave ginuli smo jer smo Srbi. Nije zdrava pamet, ali je dostojanstvo naroda. Nemaju svi narodi dostojanstvo, rekao bi covjek da je sve to propaganda jednog vijeka, ali kad pogledas oko sebe, vidis da ipak nije, i da Srbin drzi do sebe i nece nikad da pusti na sebe, da pljune ili oskvrne svoje. Samo sto dostojanstvo i vazduh ne hrani narod, nego hljeb. Tako da to lako izumire, oskvrnjava se jezik turskim, oskvrnjava se cast podrzavanjem zlocina raznih, robili su se narodi bez tolerancije.

cupa-rostov na donu rusija

12.02.2012. 18:11

ja sam seljak covek jel moze neko da mi kaze kako se to utrdjuje loza i kraljevska loza

ZMAJ

12.02.2012. 18:57

Kako to Hrebeljanovici nemaju potomaka. Ko sme da sumnja u reci dicnog Srbina, vojvode Vojilava Seselja, koji je cak na Pirinejima pronaso muskog potomka Hrerbeljanovica? Gospodin Seselj nije imao vremena da pronadje nijedno pravoslavno groblje na kome ima spomenik nekom Seselju ali je nesebicno tragajuci pronasao citiram: "naslednika srpske krune".

Jeremija

12.02.2012. 19:12

@ZMAJ - Ja sumnjam, a Seselj i nemoze da nadje nijedno pravoslavno groblje nekom Seselju, posto su Seselji katolici, i samo mali dio je konvertirao na pravoslavlje.. ili kako bi narod rekao posrbio se. Posrbica je najveci Srbin.

ZMAJ

12.02.2012. 19:56

@ZMAJ - "Kako narod kaze . . .". Bas si ovo radikalno lepo smislio. Narod inace poznaje mnoge posrbice?????????????????????????

Brkica Rudolf

13.02.2012. 02:39

Kakve ,"plemicke loze" to su obicni lezilebovici i prevaranti srpskog naroda koji im je verovao.

Finci

13.02.2012. 02:45

Ovi islamizirani srpski plemici dakle imaju pravo na krunu Srbije .Eto , znam mog prijatelja njegov rahmetli praded je bio hadzija, a otac hodza u nasem selu i uvek je govorio da je on nekrunisani srpski kralj.Vec vracajte "zvanje " ovim mojim muslimanima i vi ce te biti mirni i bit ce vam bolje i primit ce vas u Evropu .Sad sto ce vam musliman biti Kralj sta fali, bit ce vam sigurno bolje vec pod Karadjordjevicima.O, da ovi su Mulaomerbegovici.

Istorija

29.04.2015. 01:41

@Finci - Zaboravio si da kazes sta ti je bio taj tvoj potomak prije nego je pogazio svoju vjeru

VOJNOVIC

16.02.2012. 09:50

Volela bih da stupim u kontakt sa gospodjom Slavicom Bartolovic jer zelim da istrazim poreklo moje porodice VOJNOVIC koji su bezeci pred Turcima naselili Kleuta kod Gacka.A po predanju su od te loze gore navedene. Imaju muske potomke u Kanadi. Molim da mi ostavi neki kontakt.

J

18.02.2020. 14:20

@VOJNOVIC - Inosav Vojnovic, sestric cara Dusana...a moz vidis negde u zapisima manastiru Meteora u Grckoj i pocnes da se pricescujes...Vojnovici su irsko-estonsko-varjasko-islandskog porekla...

РС

19.01.2013. 19:38

Имам неке информације и податке који говоре да од лозе Војновића потичу Карађорђевићи, Влатко Мачек(Јалачић), Милош Обилић и низ других Српских јунака :)

Срб

13.01.2014. 18:37

@РС - I ja imam neke podatke od tome,Karađorđevići Jelačići 100% vode porjeklo od pllemićke loze Vojnovića,čuo sam i za Miloša al' nemam jasan istoriski podatak za to :)

Milos

27.03.2013. 21:10

Apsolutna je laz da su Karadjordjevici Crnogorci. Jasno je kao dan da su pretci Karadjordjevica Vojinovici. A nemoram napominjati da su Vojinovici Srpska plemicka porodica.

milos vojinovic

27.02.2014. 01:50

sta da vam kazem kad mi pradeda dade bas ovo ime,a i prezime nisam birao.sve ostalo reci je suvisno...

čitaj kao što je napisano

30.01.2015. 22:29

@milos vojinovic - Ne loži se, u pitanju su Vojnovići, a ne Vojinovići. Imaš "i" viška u prezimenu.

Паки

30.01.2015. 12:02

Судећи по љубавном животу који су водили и кнез Милош и краљ Милан, 100 посто сам сигуран да Обреновићи имају гомилу директних потомака и данас, само незваничних

Rechke

31.01.2015. 14:36

Mnogi evropski vladari i plemići su direktni potomci naših srednjevekovnih dinastija, doduše po ženskoj liniji. Bilo je više tekstova o tome, možda i u Vašim novinama, a može se lako pronaći na internetu i u kvalitetnijoj istoriografskoj literaturi

G.Gazivoda

29.04.2015. 01:29

ПОРЕКЛО: Карађорђеви преци потичу из Васојевића, а доселили су се у Шумадију са херцеговачко-црногорских брда у једној од познатијих сеоба српског народа, под патријархом Шакабентом 1737-39. Ова сеоба, као што је и дотад бивало, уследила је као последица аустријско-турског рата 1737-1739, у којем су учествовали Срби. Презиме Петровић му је по оцу Петру.

G.Gazivoda

29.04.2015. 01:38

ObrenovićiIz Vikipedije, slobodne enciklopedijeObrenovićCoat of Arms of the Obrenovic Royal Family.pngObrenovići su bili srpska vladarska porodica u periodu 1815—1903. izuzev 1842—1858. Po jednom predanju preci Obrenovića su doselili iz Banjana u Brusnicu oko 1700. godine, a potiču od Koprivica.

Alexander Rajkovic-Kimber

14.03.2017. 00:08

Ja sam potomak od Mrnjavcevica . Jos nas ima i mi smo ponosni na to . Mijenjali smo prezime kroz stoljeca zbog Turaka , jer su ubijali sve plemicke familije . Aka nekoga zanimaju detalji , posaljite mi Email i rado cu da pricam o tome .

Djordje

19.02.2018. 15:15

@Alexander Rajkovic-Kimber - jer mozes da mi posaljes poruku na mail djorjdestanojkovic@gmail.com ili mi das svoj mejl imam puno toga da te pitam xD

Brankovic od Bozura

29.06.2018. 13:58

@Alexander Rajkovic-Kimber - Veliki pozdrav Alexander,najljubaznije bih te zamolio da mi na mejl posaljes svoj kontakt broj.nikolachivasss@hotmail.com

J

18.02.2020. 14:18

@Alexander Rajkovic-Kimber - e jes Mrnjavcevic...reka Marica u Bugarskoj (Jedrene)...da nisi i prorok Zaharije, otac svetog Jovana?....da ti nadjemo neki sanatorijum na ostrvu Sveta Jelena i pocnes da pises biografiju nekog Napoleona?svasta, svasta (a doduse ima i Jefimijini dani pa mozda pocnes da se bavis cilimarstvom (ako bas hoces nesto tako, vidi slike Pavla Paje Jovanovica), pa ti i deda postane kakva vila Ravijojla (le Fay)etc...e pacijenata