Zavejano 50.000 ljudi, sedmoro stradalih pod lavinom

Novosti online/Agencije

11. 02. 2012. u 09:08

Завејано 50.000 људи, седморо страдалих под лавином
Na Kosovu pod lavinom stradalo sedam osoba. Spaseni putnici iz zavejanog autobusa na Crnom vrhu, trudnica iz Vučja kod Priboja i devojčica iz Restelice

Očekivana najniža temperatura za danas je minus 15 , a najviša do minus 2 stepena. Prema odluci Vlade, struja iz tranzita ići će za potrebe Srbije. Zbog smetova neprohodan deo puta Žagubica-Bor.

Pratite situaciju iz časa u čas...

23:22 NOVI BILANS U RESTELICI: SEDMORO STRADALIH POD LAVINOM

Koordinator za saradnju sa medijima u opštini Gora Nazim Mehmedi izjavio da je sedam članova porodice Reka stradalo u selu Restelica u opštini Dragaš od posledica snežne lavine koja se obrušila na nekoliko kuća u ovom selu na Kosovu, a da je jedna devojčica spasena i van životne je opasnosti.

22:10 EVAKUISANA TRUDNICA IZ SELA VUČJE KOD PRIBOJA

Pripadnici sektora MUP-a za vanredne situacije večeras su uspešno u Priboj prebacili trudnicu iz 30 kilometara udaljenog zavejanog sela.

Pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica su iz sela Vučje, na nosilima i uz pomoć motornih sanki nosili trudnicu tri kilometra, do vozila hitne pomoći, gde ju je pregledao doktor. Vozilo hitne pomoći nije moglo da priđe selu zbog smetova. Žena je stigla do Priboja gde će biti smeštena kod sestre do porođaja. Evakuacije je trajala ceo dan.

21:52 JAVILI SE TELEFONOM IZ ZATRPANE KUĆE

Jedna osoba zatrpana lavinom javila se telefonom iz svoje srušene kuće u Restelici, saznaje KIM radio iz više izvora. Ona je, prema izvorima iz lokalne ambulante, rekla da ispod snega ima još živih.

Potvrđena je smrt tri osobe, a u kućama porodice Reka, prema procenama meštana zatrpano je još osam osoba, među njima i troje dece.

20:29 KOLUBARA NA - 30: NIKAD NIJE BILO TEŽE!

I na sibirskim hladnoćama rudari "Kolubare" rade punom parom da građani ne bi ostali bez struje. Ćeran: Zbog mraza pucaju i transportne trake. Svaki drugi kilovat struje u Srbiji od ovog uglja. (Pročitajte OVDE kako je raditi u Kolubari po ovakvom vremenu)

20:18 ISKLJUČENJA STRUJE DOMAĆINSTVIMA SAMO AKO BUDE KVAROVA

Ako bi i došlo do restrikcija struje domaćinstvima, one bi trajale najviše sat, dva dnevno i to samo u slučaju velikih kvarova. Potrošnja struje u petak je smanjena za oko četiri odsto, a potrebna je bar tri puta veća ušteda. (Opšriniju vest pročitajte OVDE)

19:56 KRALJEVO TRAŽI POMOĆ DRŽAVE U MEHANIZACIJI

Gradski Štab za vanredne situacije u Kraljevu uputiće zahtev Republičkom štabu za pomoć u mehanizaciji i gorivu, jer i pored višenedeljnog truda ne može samo da se probije do svih zaselaka, rekao je gradonačelnik Ljubiša Simović."Mi smo do centara većih sela probili puteve, ali ostalo je još mnogo zaselaka do kojih ne možemo da stignemo jer ne raspolažemo dovoljnim brojem buldožera. Na tim strminama mogu da se kreću samo vozila sa gusenicama", naglasio je Simović.

18:33 VLADA VOJVODINE UPUTILA POMOĆ SEČNjU I SJENICI

Vlada Vojvodine uputila je pomoć namenjenu najugroženijim stanovnicima opština Sečanj i Sjenica, koje su među najsiromašnijim sredinama u našoj zemlji.

"U pitanju su paketi prehrambenih proizvoda i osnovnih potrepština koji žiteljima tog kraja treba da pomognu", rekla je Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Vlade Vojvodine, koja se nalazi na čelu pokrajinskog Štaba za vanredne situacije.

Svaki od 400 paketa pomoći sadrži prehrambene proizvode u težini od 14 kilograma.

16:15 POD LAVINOM 11 KUĆA NA KOSOVU, TRI OSOBE STRADALE

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Euleksa i Kfora da hitno pomognu meštanima goranskog sela Restelica u kojem je 11 kuća zatrpano sneznom lavinom, a troje meštana nastradalo. (Detalje vesti pročitajte OVDE )

15:56 I SUTRA LEDENI DAN, TOPLIJE TEK OD ČETVRTKA

U Srbiji će sutra biti oblačno, hladno, sa snegom, uz dalje povecanje visine snežnog pokrivača. (Vremensku prognozu za naredne dane pročitajte OVDE )

15:27 SPASENI PUTNICI IZ ZAVEJANOG AUTOBUSA

Nadljudskim naporima Odeljenja za vanredne situacije iz Bora, nakon petočasovne borbe sa snegom i vetrom koji je kidao kožu sa lica, na minus 25 stepeni, iz zatrpanog autobusa spaseni su putnici među kojima i dve devojčice. (Kompletnu priču pročitajte OVDE)

14:25 TRI NOVE ŽRTVE, OD HLADNOĆE DO SADA 19 STRADALIH

Pronađene su tri nove žrtve smrzavanja, dva muškarca i jedna žena. Hladan talas u Srbiji odneo je do sada 19 života, više od 50.000 ljudi je zavejano, a iz kritičnih mesta spaseno je 200 osoba.

12:03 NEMA OPASNOSTI OD FORMIRANJA LEDENIH BRANA

Na rekama u Srbiji ne postoji opasnost od formiranja ledenih brana i led koji se formirao na rekama ne treba da plaši građane, izjavio je direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

On je rekao da led koji se formirao na rekama nije opasan dok ne dođe do otapanja, poplavnih talasa i povećanja brzine protoka vode koja je na Dunavu, kao i drugim rekama, za sada veoma mala.

Kako je naveo, problema na rekama sada nema, a eventualni su mogući tek za 20 dana i to na suženjima i oštrim krivinama reka. Leda ima i na rekama u regionu, Dunav je zaleđen gotovo celim tokom, a u Srbiji je plovidba na svim plovnim putevima zabranjena.

11:33 BEŽIVOTNO TELO ŽENE NAĐENO U SELU STANČA

U selu Stanča kod Kraljeva jutros je u snegu nađeno beživotno telo starije ženske osobe, rekao je Tanjugu načelnik Gradskog Štaba za vanredne situcaije Radoica Kočović.

Uviđaj je još u toku, tako da se još ne može reći da li je smrt nastupila kao posledica smrzavanja ili nekog dugog uzroka.

"Žena je sinoć bila živa i posetila je komšije. Smrt ju je zadesila na putu do kuće udaljene nekoliko stotina metara, to je jedino što za sada znamo",rekao je Koočović.

10:45 NA CRNOM VRHU ZAVEJAN AUTOBUS SA SEDMORO PUTNIKA

Autobus žagubičke firme “Darkom”, sa sedmoro putnika, među kojima su i dve sedmogodišnje devojčice, zavejan je na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice – saznaju “Novosti.

09:31 PRIBOJ: U TOKU SPASAVANJE TRUDNICE

U toku je akcija spasavanja jedne trudnice, zavejane na teriotriji opštine Priboj, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

"Reč je o ženi koja je u osmom mesecu trudnoće, a akcija je moguća zhavaljujući tome što smo u poslednja 24 sata uspeli da nabavimo motorne sanke", kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, u proteklih 48 sati odblokirano je iz snega 20.000 ljudi, zahvaljujući dodatnoj mehanizaciji, a na teritoji Srbije zabeleženo je 19 žrtava hladnoće.

U narednih 48 sati predstoji raspodela hrane ugroženim opštinama, prema zahtevima koje su dostavile Vladi Srbije, a potom sledi i raspodela nafte.

09:08 VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ OBAVLJA SE BEZ TEŠKOĆA

Vazdušni saobraćaj na Aerodromu "Nikola Tesla" jutros se obavlja bez poteškoća, uprkos pojačanim snežnim padavinama i jakom jugoistočnom vetru, saopštio je beogradski aerodrom.

O izuzetno teškoj siutaciju zbog nevremena u regionu pročitajte OVDE

Zimski štab aerodroma radi punim kapacitetom, a poštovanje strogih procedura koje se primenjuju u ovakvim vremenskim uslovima omogućava da se letovi obavljaju na potpuno bezbedan način.

Od sinoć je aerodrom u Podgorici ponovo zatvoren zbog nove količine snega, pa su tako svi sinoćni i današnji prepodnevni letovi na liniji Beograd - Podgorica otkazani.

09:01 STRUJA IZ TRANZITA ZA POTREBE SRBIJE

Radi sprečavanja redukcija i isključenja struje građanima, Vlada Srbije naložila je Javnom preduzeću "Elektromreža Srbije" da sve neto prekogranične prenosne kapacitete u smeru ka Srbiji od ponoći do 29. februara ove godine stavi na raspolaganje Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije".

Vlada je predložila ovu meru, jer su ekstremno niske temperature i obilne padavine uzrokovale nedostatak električne energije, a do sada preduzetim merama iscrpljene su mogućnosti za povećanje proizvodnje i nabavku električne energije na tržištu Srbije.

U cilju zaštite energetskog sektora države Vlada je donela odluku da petak, 17. februar bude neradan dan, a preporučila je da 13. i 14. februara rade samo firme koje moraju.

08:46 I DANAS VEOMA HLADNO, UZ SNEG

U Srbiji će danas biti oblačno sa snegom i veoma hladno. Očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača. U planinskim predelima vejavica. Vetar slab i umeren, u košavskom području i planinskim predelima povremeno jak, istočni i jugoistočni.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, najniža temperatura od -15 do -10, najviša od -10 do -2 stepena. U Beogradu će danas biti oblačno sa snegom i veoma hladno. Povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar umeren, jugoistočni. Najniža temperatura oko -13, najviša oko -8 stepeni.

Izgledi vremena do 18. februara: U većini dana oblačno sa snegom, u planinskim predelima vejavica. Povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 30 santimetara.

Do utorka veoma hladno, najviša temperatura od -10 do -4, a od srede manje hladno (porast temperature), najviša temperatura od -4 do 2 stepena.

08:19 ZBOG SMETOVA NEPROHODAN DEO PUTA ŽAGUBICA-BOR

Zbog jakog vetra koji stvara snežne nanose na delu puta od Žagubice do Bora, državni put II reda R-105 je neprohodan, saopštili su jutros "Putevi Srbije".

To javno preduzeće apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, da koriste zimske gume, prilagode brzinu uslovima kretanja na putu i poštuju ograničenja brzine i da na put ne kreću bez preke potrebe.

07:11 ZABRANA ZA ŠLEPERE I KAMIONE S PRIKOLICOM NA NEKIM PUTEVIMA

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je jutros da je na snazi zabrana prolaska za šlepere i kamione s prikolicom na delu državnog puta prvog reda M5 Paraćin - Vrška Čuka, kao i na M-25 Negotin - Zaječar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Gorostasni dalmatinac

11.02.2012. 10:27

Ajmo,beogradjani,snijeg pada,dje su vam lopate? Ajmo radit,a ne samo se na kompjuteru igrat,ja sam snijeg pocistija ispred svoje vavlije,ocu kajsti

dejanr

11.02.2012. 12:59

@Gorostasni dalmatinac - Beogradjani sigurno cekaju da im neko van Beograda dodje i ocisti sneg.

beograđanin

11.02.2012. 14:46

E gorostasni brđanine izgleda da je to jedino što znaš, da čistiš sneg i pišeš takve komentare. A boli i tebe što ne živiš u Beogradu priznaj? Kompleks je čudo... Čistimo i mi ispred svoje "vavlije"

vuk karadžić

11.02.2012. 17:48

@beograđanin - Nije covek nikoga vredjao a i gorostasni dalmatinac je prvi poceo sa komentarima ako ćemo već iskreno. Ja sam iz Kraljeva i ne osecam se uvredjenim ovim komentarom. A i pise se beogradjanine a ne beogradjaninU!!!A i druga stvar, otkud ti znaš da on nije lopatao celo jutro ispred svoje zgrade ili kuće, a i nije čovek kriv što živi u velikom gradu pa se uvek nadje neko da cistiZasto oduvek kad su neki problemi svi okrivljuju glavni grad?Pozdrav svima

СРПКО МЕДЕНИЦА

11.02.2012. 16:10

Српску Владу не интересује што нестаје један град у Србији годишње!!!Ово сада што се пренемажу над јадним завејаним и смрзнутима је чисто предизборно фолирање.

zoki

11.02.2012. 18:30

Ja zivim u Beogradu i celo jutro cistim sneg ispred svoje zgrade i neocekujem da mi neko drugi pomogne,vidim Splicani se snalaze nema sta veliki pozdrav za moje Srbijance.

miami

11.02.2012. 23:37

Ovo je jedna blaga cikaska zima,a ne sibirska.I sve staje u Srbiji.Sad se vidi kako zivi ruralna Srbija kao u 19.om veku,bez puteva,struje,hrane,telefona...Za takav zivot su krivi gradjani Srbije,jer biraju politicare,i uglavnom se protive korenitim promenama.

ne lupaj

12.02.2012. 01:03

@miami - ne lupaj jer nas ima jos iz cikaga imaju drugacije standarde jer racunaju temperaturu uz faktor vetra sto kod nas nema pa ti ostani u tvom majamiju i za bolje nisi kad tako pricas i tim tonom