Jelisaveta Karađorđević: Ne mogu da dočekam prenos porodice

V. TALOVIĆ

10. 02. 2012. u 20:57

Ćerka kneza Pavla Karađorđevića podržava inicijativu dvora za prenos sedmoro članova dinastije

PODRŽAVAM inicijativu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i Kraljevskog dvora za ekshumaciju i sahranu posmrtnih ostataka sedmoro počivših članova dinastije Karađorđević u otadžbini. Znam da ima inicijativa da se obavi zajednička sahrana na Oplencu, ali ne mogu da čekam da oni privedu kraju proceduru, jer sam ja na dobrom putu da uskoro dobijem svu neophodnu dokumentaciju švajcarskih vlasti za prenos mog oca kneza Pavla, moje majke kneginje Olge i brata Nikole u Srbiju.

Ovo u razgovoru za „Novosti“ kaže princeza Jelisaveta Karađorđević, kojoj je upravo na beogradsku adresu stigao dopis iz ovlašćene kancelarije u Lozani sa precizno utvrđenim protokolom i procedurom, čak i sa preliminarnom cenom prenosa.

- Uskoro ću tačno znati koliko su troškovi ekshumacija, ali pretpostavljam da bi za sve troje koštali nešto više od 20.000 evra - kaže princeza Jelisaveta.

PODRŠKA PRINCA ČARLSA PRE dva dana u kraljevskoj palati u Londonu princeza Jelisaveta se srela s rođakom, princom Čarlsom.
- On me podržava, srećan je što će moj otac knez Pavle, sa majkom i bratom biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu koju je gradio kralj Petar Prvi Karađorđević - kaže princeza Jelisaveta. - Volela bih da i on prisustvuje ovom događaju.

- Privatno sam se obratila i Konzulatu Švajcarske u Beogradu sa molbom da mi kažu koliko bi koštao prenos posmrtnih ostataka iz Lozane u Cirih i iz Ciriha u Beograd. Od cene zavisi da li će se to obaviti avionom ili kolima.

Posle blagoslova koji je nedavno dobila od patrijarha srpskog Irineja, princezu hrabri i podrška vlasti da se sahrana na Oplencu obavi uz državničke počasti. To znači da bi država snosila i troškove sahrane.

- Smatram da moj otac koji je zbog istorijske nepravde u izganstvu umro, to zaslužuje - kaže princeza Jelisaveta. - Moj san se ostvaruje. I kad se činilo nemogućim, maštala sam o danu da moje drage vratim i sahranim na Oplenac. Biću svakako zadovoljna ako država pokaže volju i plati troškove sahrane.

Po švajcarskim pravilima, ekshumacija se ne obavlja od aprila do oktobra. Iako bi volela da se sahrana obavi što pre, princeza smatra da je početak jeseni optimalno vreme za to.

- Duboko poštujući episkopa šumadijskog Jovana, u čijoj je nadležnosti crkva Svetog Đorđa na Oplencu, uskoro ću mu se obratiti zvaničnom molbom za prijem - kaže princeza. - Srećna sam što me podržava i što se ovom događaju raduje srpski narod ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu.

Princezi je, kako ističe, velika podrška njena porodica, naročito brat Aleksandar, ćerke Kristina i Katarina i sin Nikola, bratanci Mihailo, Đorđe i Vladimir. Svi će, kaže, doći na Oplenac.

KRALjEVSKI DVOR ČEKA PISMO

KRUNSKI savet i prestolonaslednik Aleksandar posle podnošenja zahteva za ekshumaciju i državničku sahranu sedmoro članova porodice Karađorđević još nisu dobili odgovor iz kabineta predsednika i premijera Srbije.

- Lepo je čuti nagoveštaje da je država prihvatila predlog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića da članovi dinastije budu sahranjeni u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Upravni odbor Zadužbine kralja Petra Prvog, u kome su predstavnici crkve, države, lokalne vlasti i krune, odredio je ko će od sedmoro Karađorđevića biti sahranjen u kripti hrama, a ko u porti - kaže Dragoljub Acović, član Krunskog saveta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

dragan cvetkovic

11.02.2012. 00:36

Licno,nista nemam protiv povratka monarhije u Srbiju. Verujem da vecina gradjana Srbije deli moje misljenje.Ali ,to nije tema.Svakako se mora odobriti donosenje posmrtnih ostataka porodice u Oplenac iz vise razloga.Kao prvi i najvazniji je da je to NJIHOVO porodicno mesto gde pocivaju njihovi pretci.A i koja bi drzava bila Srbija ako to ne bi dozvolila,a i zasto?Sto se tice princeze Jelisavete Karadjordjevic,divna je kao i uvek.

objektivan

11.02.2012. 11:54

@dragan cvetkovic - Hrvatski republikanci nas gledaju i ne mogu da veruju.

bane

11.02.2012. 01:38

,,Princeza" ce biti zadovoljna ako drzava plati prenosenje i sahranu njene porodice?Ja sam platio sahranu moje porodice a ne drzave ,zar nije dosta platio Srpki narod zbog izdaje te iste porodice ,a moj je otac boi u zarobljenistvu u Nemackoj zbog iste te porodice .sramota je da uopste i trazi novac od naroda koga su opljackali i ostavili za spasenje svoje guzice.

Royal

28.08.2012. 11:38

@bane - Nije tačno da su Srbi patili zbog Karadjordjevića.Knez Pavle je hteo da sa Hitlerom sastavi pakt uz pomoć kojeg bi bio Srbiji omogućen mir bez ikakve nadoknade.Prvo se malo informisite,pa onda pisite!

alex miles

11.02.2012. 04:18

"mastala sam o danu da moje drage vratim i sahranim na Oplenac"Naravno ako drzava plati troskove sahrane.Ima gomila srba koji mastaju , pogotovu u ove zimske dane o nekoj makar toploj supi, a ona u isto vreme je preokupirana premestanjem nekih kostiju od kojih niko nikada nikakve koristi nece imati.Vec ako hoce da joj to neko plati, neka upita popove za to, a ne drzavu.

Miro Markovic

11.02.2012. 05:51

Posle 65 godina vladavine komunizma, Srbija treba da se okrene svojim korenima, svojim trajnim vrednostima i ispravi veliku nepravdu prema dinastiji Karadjordjevic. Prenos zemnih ostataka svih sedam clanova ove porodice iz inostranstva u Srbiju nije nesto preskupo. To privatne porodice stalno rade. Medjutim, ako kneginja Jelisaveta i kraljevic Aleksandar II zele da se svi oni sahrane uz drzavne pocasti, to moze da naidje na ozbiljan problem, posto drzava Srbija danas nema rezervnog novca.

jovan

11.02.2012. 10:54

"To znači da bi država snosila i troškove sahrane." Sta to treba da znaci? Ko se to usudjuje da placa novcem naroda Srbije tudje privatne kojestarije? Sa kojim pravom, godspodja prosijaci i licitira "koliko to ima da kosta" To su njena privatna posla. Ne igrajte se sa gnevom koji se gomila u osiromasenom i obezglavljenom narodu; samo vas gledamo sta radite...

Simke

11.02.2012. 15:15

Svaki gradjanin Srbije placa svoje sahrane,zivi u nemastini i gladuje,placa uredno porez a od tog poreza sada zele da plate i sahranu onih koji su pobegli i ostavili na cedilu narod,sramota.Neka porodica Karadjordjevic plati iz svog dzepa,ja mislim da se sa tim slaze i vecina gradjana Srbije.

ns

12.02.2012. 20:18

Svi članovi porodice Karađorđević treba da budu preneti na Oplenac. Netačne su tvrdnje pojedinih komentatora da su Karađorđevići izneli sve zlato iz zemlje, to je već dokazano. Možda bi bilo bolje da su to uradili jer ga se ne bi dočepali Tito i njegova klika. E moji nesrećni Srbi, nikada se niste upitali koliko je koštala Titova sahrana.