Kako su potrošene zlatne rezerve Kraljevine Jugoslavije

Miodrag JANKOVIĆ

28. 01. 2012. u 20:58

“Novosti“ otkrivaju kako je potrošena 84.574 kilograma zlatnih rezervi Kraljevine Jugoslavije. Američki saveznici naplatili oduzetu imovinu svojih državljana, ali i svu "pomoć" partizanima i četnicima

PREMA raspoloživim podacima, uoči Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija je posedovala 84.574 kilograma čistog zlata.

Uviđajući opasnost po zemlju, knez Pavle je odobrio da veći deo zlatnih rezervi bude prebačen u Englesku u maju 1939. godine. Transport je izvršio razarač "Beograd" i tako je u Englesku banku stiglo 980 sanduka u kojima se nalazilo 3.379 zlatnih poluga. U ovoj banci Narodna banka Kraljevine Jugoslavije je već imala 225 zlatnih poluga, pa je ukupna rezerva u Velikoj Britaniji uvećana na 44.886,61 kilogram čistog zlata.

Nakon početka Drugog svetskog rata (1. septembra 1939), dok se očekivao napad na Veliku Britaniju, Savet zemaljske odbrane Jugoslavije je doneo odluku da se zlato hitno prebaci u Sjedinjene Američke Države. Uz veliki rizik, u Njujork je transportovan iz Engleske 33.683,51 kilogram čistog zlata. U trezoru Engleske banke do kraja rata ostalo je 11.203,10 kilograma.

Narodna banka je organizovala još dva transporta. U maju i junu 1940. iz Švajcarske, preko Atine, u Njujork je upućeno 344 sanduka, odnosno 14.168,16 kilograma čistog zlata.
Uoči bombardovanja Beograda, Narodna banka Kraljevine Jugoslavije je kod Federalnih rezervi u SAD imala 47.851,67 kilograma čistog zlata.

Treba istaći da je Narodna banka 18. marta 1941. godine, na tržištu zlata prodala za devize 20.002 kilograma čistog zlata u korist depozita kod Brazilske banke u iznosu od 11.225.000 dolara.


U trezorima u zemlji ostalo je 10.701,11 kilograma zlata. Još 1939. godine iz Beograda je evakuisano sve zlato: u užički podzemni trezor 9.611,30, dok je u sarajevskoj filijali Narodne banke ostalo je 1.089,80 kilograma.
Ministar finansija u Simovićevoj pučističkoj vladi, Hrvat dr Juraj Šutej, naredio je 7. aprila 1941. da se zlato iz užičkog trezora (204 sanduka) premesti u Mostar. Kad je 10. aprila u Zagrebu proglašena NDH, ovo zlato je 14. aprila hitno prebačeno u Nikšić i sklonjeno u pećini Trebjesa. Ni tu nije ostalo, već je 15. aprila prebačeno na aerodrom Krapino polje, radi prebacivanja u inostranstvo. Zlato koje je ostalo u Sarajevu zaplenile su ustaše.

Usred aprilskog debakla, pučisti su se odlučili za bekstvo iz zemlje, a 14. aprila u manastiru Ostrog patrijarh Gavrilo je blagoslovio i odlazak mladoga kralja Petra II.
A 15. aprila 1941. najpre su evakuisani pučisti civili, a 16. aprila oficiri pučisti, pa je posle poletanja poslednjeg aviona za Grčku (tromotorni bombarder "savoja marketi SM - 79", kojim je pilotirao vazduhoplovni kapetan Ivan Dominko), u kome se nalazio glavni organizator puča i bekstva iz zemlje, general Borivoje Mirković, na nikšićkom aerodromu ostalo 190 sanduka državnog zlata. U avione je ukrcano (zbog male nosivosti i premnogo klijenata za bekstvo) svega 14 sanduka (674 kilograma zlata). Pučistička vlada je ponela osam sanduka (385 kilograma) a generalitet šest sanduka (289 kilograma). U Mirkovićevom avionu bilo je najviše sanduka sa zlatom - tri. Blizu grčke luke Preveza, generalov avion je pogođen i razbio se prilikom prinudnog sletanja. Mirkoviću su bile slomljene obe noge. Na grčku teritoriju je bilo prebačeno 216 političara, pučista, ne računajući njihove žene, bližu i dalju rodbinu.

Zlato koje su pučisti doneli u Englesku morali su da deponuju u Engleskoj banci. Preračunato u dolare, to je iznosilo 4.000.000 dolara za količinu od 385 kilograma, po jednima, a po drugima 245 kilograma čistog zlata. Od te sume su isplaćivane plate pučistima i službenicima u njihovim vladama u Londonu, kao i mesečne prinadležnosti kraljici Mariji, kralju Petru II i njegovoj braći, kraljevićima Tomislavu i Andreji (svi su dobijali istu sumu kao i predsednici vlada do 1952. godine).
Ali to nije bilo sve. Pučističke vlade: generala Simovića, Slobodana Jovanovića (dve), Miloša Trifunovića, Božidara Purića i Ivana Šubašića, imale su na raspolaganju depozit Narodne banke Kraljevine Jugoslavije u banci Federalnih rezervi u Njujorku u iznosu od 24.587.814,08 dolara. Na tom računu je posle rata ostalo neutrošeno svega 662.757,13 dolara. Depozit u Brazilskoj banci (11.225.000 dolara za prodatih 20.002 kilograma zlata) nigde se ne spominje.

Prema svemu sudeći, pučisti su u emigraciji potrošili 27.925.056,95 dolara.
Šest sanduka, koje je uzeo generalitet, bilo je odmah predmet spora među samim pučistima i zbog njih su padale teške optužbe za vreme takozvane Kairske afere.
Šta se događalo sa zlatom koje je ostalo u Nikšiću?
Italijani su uzaptili 176 sanduka ili 8.393,22 kilograma čistog zlata. Nemci su u manastiru Ostrog zaplenili četiri sanduka ili 188,45 kilograma.
Četnici su pronašli i uzeli jedan sanduk.
Ozna je pronašla pet sanduka i predala ih Josipu Brozu.
Posle dugogodišnjih napornih istraživanja Reparacione komisije posle Drugog svetskog rata i restitucija utvrđeno je da je ostalo 49.033 kilograma zlata u vlasništvu FNRJ. Nigde se ne može naći podatak da je od Hrvata traženo da vrate onu tonu zlata koju su njihove ustaše uzele iz trezora Narodne banke u Sarajevu.
Može se sa sigurnošću kazati da je u Crnoj Gori ukradeno 100 kilograma zlata i to najviše posle bekstva pučista iz Nikšića.
Od predratnih 84.574 kilograma čistog monetarnog zlata, posle rata je preostalo 49.033 kilograma. Šta se desilo sa 35.541 kilogramom državnog monetarnog zlata?
Ustaše su, videli smo, ukrale 1.089,80 kilograma.
Ko je, posle pučista, najviše uzeo?
Odgovor je: Amerikanci!
Evo kako.

Posle rata SAD su procenile da je konfiskovana imovina njihovih građana u Jugoslaviji vredna 17.000.000 dolara. Realno, to je bila suma između tri i pet miliona dolara. Amerikanci su zahtevali da Jugoslavija to isplati iz svojih zlatnih rezervi koje su bile čuvane u Federalnim rezervama. Profesor dr Milan Bartoš je sačinio prigovor da je reč o depozitu u nuždi, ali je prigovor odbijen. I tako su naši saveznici Amerikanci iz jugoslovenskog depozita od 47.851,67 kilograma monetarnog zlata uzeli sebi 15.649,22 kilograma.
Teško je verovati da su Amerikanci jednostavno, kao gusari, opljačkali Jugoslovene. Nisu oni naplatili samo imovinu koju su komunisti konfiskovali američkim građanima 1948. godine. Kao plutokratska, trgovačka nacija, oni su naplatili sve ono što su u vidu pomoći (oružje, uniforme, hrana, vozila, avioni...) za vreme rata isporučili Brozovim partizanima i Mihailovićevim četnicima.

Ni to nije bilo nešto novo. Posle Prvog svetskog rata, naši saveznici Francuzi i Englezi su zahtevali da im se sva pomoć plati. Čak i pertle za cokule koje su bile isporučene srpskoj vojsci pred proboj Solunskog fronta, a da ne govorimo o topovskoj municiji većeg kalibra. Čak i pertle! Opanci na nogama tih junaka više nisu bili upotrebljivi. I plaćene su saveznicima njihove pertle!

Amerikancima je posle Drugog svetskog rata uspelo da naplate sve bombe koje su pred kraj rata bacili na srpske gradove. Svaku bombu, svaki litar goriva za svoje leteće tvrđave koje su donele smrt mnogim Srbima, uglavnom civilima u Podgorici, Beogradu, Leskovcu, Bihaću... Praktični Amerikanci su i za to imali pokriće: bombe na Srbe je tražio Josip Broz, preko svog generala Koče Popovića.


KRENULI SAMO SA LIČNIM PRTLJAGOM
Karađorđevići nisu pobegli sa narodnim parama. Kralj Petar II je iz Nikšića odleteo samo sa ličnim prtljagom.

Knez Pavle je, sa porodicom, kao što znamo, 27. marta 1941. godine u ponoć ukrcan u voz koji ga je odvezao u Grčku gde je bio predat Englezima koji su ga internirali u Keniju. On je iz Belog dvora izašao samo sa ličnim prtljagom pod strogom paskom pučista (braća Kneževići su žalili što ga tog dana nisu ubili).

Često se u našoj pisanoj i elektronskoj štampi mogu naći komentari da su Karađorđevići sve stekli na narodnoj grbači i da su oni paraziti kojima ništa ne treba vratiti - tu se podrazumeva ono što su im komunisti oteli. Kao što smo videli, takve ocene su neosnovane i zasnivaju se na propagandi koju su 60 i više godina komunisti lansirali protiv svojih neprijatelja.

Vreme je da naš narod spozna istinu.


PUČISTI
Pučisti su potrošili mnogo novca, skoro 30 miliona ondašnjih dolara (uračunato je i onih šest sanduka koje su sa sobom poneli oficiri). Toliko je koštalo njihovo izbeglištvo u Engleskoj i Americi. Toliko je u zlatu koštala propast Kraljevine.

IZVORI

Autor je kao izvor za pisanje teksta koristio:
* Kazivanje za NIN Dušana Jakovljevića, dugogodišnjeg pomoćnika saveznog ministra finansija, 2001-03/01;
* Zapisnici sa sednica Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije 1941-1945, Arhiv Srbije i Crne Gore, "Službeni list SCG", Beograd, 2004.
* Budo Simonović: "Tajna ostroškog blaga", feljton u "Novostima", januar 2008.
* General Borivoje Mirković, lični arhiv, Arhiv SANU br 14667.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

monsider

28.01.2012. 21:48

otisle su pare na provode i uzivanja cele kraljevske porodice i vlade.svi karadjordjevici su ziveli u luksuznimm hotelima i vilama po londonu i parizu,a nasa drzava tim istim karadjordjevicima daje drzavnu imovinu,i vrsi njihovu rehabilitaciju.ej srbijo....

Sep

28.01.2012. 23:24

@monsider - Hej dozovite se pameti Karsdjordjevici su bar Sbi a Sta je radio tvoj voljeni Broz on nije volio provode pa ga jos cuvate u kuci cveca a vjerovatno mislite da su Srbi izazvali Drugi svjetski rat dabi kralj i njegova svita uzivali a da Broz pobijedi sve .

made in yu

29.01.2012. 12:48

@monsider - mozete samo da mrzite Tita on je poznat u celom svetu a vi ce da budete poznati samo u vasem selu i to ne celom. svi ste imali clanske karte KPJ a sad ste veliki Srbi Hrvati Bosnjaci... kako vas bre nije sramota?? imali ste radno vreme od 8 sati redovnu platu i to kakvu platu. imali ste sve ali ste od tog slatkog zivota pobesneli zato sada nemate nista. imate radno vreme od 12 sati i bednu platu na svaka cetri meseca. dosadili ste vise sa tim ogovaranjem Tita.

Dejan

29.01.2012. 14:30

@monsider - O brate ala si ti zabrazdio u KPJ propagandu. Josip je vladao apsolutisticki pola veka i normalno je da je za toliko vreme imao i pokoji susret sa zapadnim mocnicima. A opet, nigde u Evropi neces naci obelezje posveceno Josipu a ako googlas recimo " Avenue Pierre 1er de Serbie " ceka te iznenadjenje. Nadajmo se da ce to voditi i Vasem otreznjenju.

Tito 2 .

29.01.2012. 22:21

@monsider - Ti si decko najverovatnije u pravu ali su ti dokayi mrsavi poydravlja te Tito 2.

Tito 2.

29.01.2012. 22:35

@monsider - Niti je kriv niti bi mogao spreciti ovu ekonomsku krizu. pogledaj sta rade umne glave u Davosu tvrde da je i kapitalistički sistem u krizi. Kriza jeste sveopsta , najpre moralna, finansijska, kriza proizvodnje, zasicenost trzista, tehnoloska o cemu sam na pojedine napise u novostima ranije komentarisao. ko zna da cita te komentare pronaci ce u njima predloge za resenje krize. Narod mora biti zadovoljan to sam objasnio i Josipu Brozu na Vangi i nemojte ga napadati nemoze da se odbrani TITO 2.

Teca Peca

28.01.2012. 21:52

Fantasticno! Zamislite svi smo bili 60 godina u zabludi i sada nam se ötkrila prava istina">Ne kralj nije pobegao iz Jugoslavije i nije odneo ni jednu jedinu krajcaru!Nije nego! Papir trpi sve pa i ove lazi!!

Crvena zavera

29.01.2012. 00:02

@Teca Peca - Sve se više otkriva tajna da je u Srbiji i dalje jak brozovski komunistički pokret,pomoću potomaka komunističkih zločinaca,neoliberala s jedne strane i velikog broja oficira u VS na žalost.Izgleda da su ovi antimonarhistički,antisrpski,proruski elementi(iako su većina od njih Srbi) velki razlog zašto i dalje stojimo u mestu.Molim Vecernje da pišu i istražuju o ovome!

prodaja magle

28.01.2012. 23:27

I jos jedna zamena teza, svi su krivi za II Svetski rat i kradju zlata osim fasista, njihovih pomagaca i kraljevske porodice Karadjordjevic. Nije nego, tolike godine posle herojske antifasisticke borbe naroda Jugoslavije, Sjedinjenih Americkih Drzava, SSSR, Velike Britanije, Francuske, Poljske... sada se pise nova istorija sa novim pobednicima. I naravno za u skladu sa savremenim kvazistoricarima za sve su krivi SAD i Tito. E sad jos samo da to i spinujete i uverite prave istoricare. SRAMOTA!

ne kupujem vise maglu

29.01.2012. 13:44

@prodaja magle - Pravo ti je to ime koje si za sebe odabrao - PRODAJA MAGLE! A, Boga mi, dugo vam je i trajala - 60 godina!!! Prodavali ste je i prodavali... skupo smo je platili!

Gilekv

17.05.2013. 17:09

@prodaja magle - Hiljade i hiljade godina je trebalo da od majmuna nastane covek...a komunistima je trebalo samo 50 da od coveka napravi opet majmuna

pera

29.01.2012. 01:12

Sve ovo mi lici na neku Grimovu bajku .Da li je moguce da cela kraljevska porodica zivi kraljevski i banci po svetu sa licnim prtljagom koji je ponela kad je bezala.Kolika je bila vrednost tog prtljaga ,voleo bi da mi pisac ovog teksta objasni posto ja toliko upucen u to.Ziveti 60 godina neradeci nista smo banciti sa licnim prtljagom pa to je najveca budalastina koja je objavljena u Vecernjim novostima otkad postoje .,a jos veca je sramota praviti ovaj narod budalom sa lazima danas.

Косово и Метохија

29.01.2012. 01:48

Ја једно сигурно знам да смо потписали тројни пакт ма какав био боље би прошли, само се требали правити мутави као Швицарска Шпанија Португал и милина...

mi mozemo protiv svih a ipak svi nas ....

29.01.2012. 12:09

@Косово и Метохија - "Sedim u ladu i ne mesam se u vladu, pare koliko mi dadu"

miami

29.01.2012. 03:08

Nije nova istorija da su komunisti zlocinci u rangu fasista i nacista.Pa komunizam je unistio vise zivota nego nacizam.To nije nova istorija,samo u Kini je ubijeno 50 miliona ljudi.Antifasisticku borbu su u 90% izneli Srbi na svojim ledjima.U Zagrebu su Nemci docekani cvecem,dok su Beograd bombardovali.Komunisti su isprali mozak manje intiligentnim,ali je neverovatno da danas u vreme interneta i sloboda ,pojedinci nisu u stanju da provere neke cinjenica.Karadjordjevici su takodje bili pljackasi.

Orvel

29.01.2012. 07:18

Karadjordjevici su ovde u drugom planu.Konacno se mozemo otrezniti od velike ljubavi Amerike i Britanije prema ovom narodu.Odvratno deluje saznanje da su naplatili i bombe koje su na nas bacali.Pitam se jesmo li im platili i bombe koje su 1999. bacene na Srbiju? Trebalo je amerima ispostaviti racun za spasavanje stotina njihovih pilota.Ovo je jos jedan dokaz da u politici postoje samo interesi.

Eugen Kvaternik

29.01.2012. 07:40

Krasan članak, krasna retorika. Bliže se izbori u Srbiji?"Nigde se ne može naći podatak da je od Hrvata traženo da vrate onu tonu zlata koju su njihove ustaše uzele iz trezora Narodne banke u Sarajevu."A o ovome možemo razgovarati; oduzet ćemo vam taj iznos od ratne odštete.

Anonymous

29.01.2012. 11:39

@Eugen Kvaternik - ma vi se Hrvati za početak vratite u školske klupe da osvežite znanje istorije, pa onda možemo da razgovaramo ko kome dođe pare. Kvaterniku i Mađarima sigurno ne dugujemo ništa.

klodovik

29.01.2012. 12:57

@Eugen Kvaternik - prvo se vi hrvati naučite kulturi i lepom ponašanju, pošto vam to očigledno nedostaje. a posle možete svirati glasovir

Eugen Kvaternik

29.01.2012. 16:10

@Eugen Kvaternik - Da, sigurno ću učiti vašu "istoriju" koja je uvijek bila vjerodostojna.

Momčilo Djujić

30.01.2012. 12:49

@Eugen Kvaternik - Naučili bi se oni istoriju kada bi je imali. Hiljadu godina pod Germanima nije malo a i nije ih stid da se kite tudjim perjem

Eugen Kvaternik

30.01.2012. 18:56

@Eugen Kvaternik - Neki pod Germanima, neki pod Turcima....kakve to sad veze ima?

pipa i ekipa

31.01.2012. 10:43

@Eugen Kvaternik - Hiljadu i 283km autoputa (rezultat 1000 godina pod Germanima) sprema 4km "autoputa" (rezultat 500 godina pod Turcima + 100 godina svoje slobode). Za ostalo da ne pominjemo ...

momo

31.01.2012. 10:45

@Eugen Kvaternik - Ima velike veze, sto su Germani ostavili dosta za sobom i napravili kakav-takav mentalitet civilizacije, a Turci nisu ostavili nista, a napravili su mentalitet anti-civilizacije.

Eugen Kvaternik

31.01.2012. 13:53

@Eugen Kvaternik - Riješavali bi stvari iz već sada daleke povijesti, tako da se ide još dalje u povijest. Do kada? Do kuda? Do rođenja Isusa Krista? (odnosi se na sve one koji tako misle, bili Srbi, Hrvati, Turci ili Njemci). Nijekanje nečega ne znači da to ne postoji, odnosno ne uvijek.

Bojan

29.01.2012. 10:58

Pa jeste li primetili kako se u popisu Brozove imovine koju sada potrazuju njegovi naslenici nalazi 600 hiljada austrijskih zlatnika sa likom Franje Josifa. Odakle Brozu toliki zlatnici. Naravno da su oni deo tog zlata Kraljevine Jugoslavije. Pa vidimo da je njemu licno predato nekoliko sanduka tog zlata. I sada ti njegovi naslednici bez imalo stida traze da to naslede. E Srbijo.

Igor Kostelac

29.01.2012. 13:09

@Bojan - Pa Josip Broz bio je sin Franca Jozefa kako ne bi imao zlatnike sa njegovim likom..

Jovica

29.01.2012. 15:30

@Bojan - Ma kakav sin Franca Jozefa. Sve hocete da mu date neko poreklo. On je bre bio jedan dzudza, koji je la ndarao posvetu na racun Kominsterne, potlazivao i ubijao politicke protivnike, gluvario, neradnik, probisvet. Lezao je u zatvoru u Petrovaradinu 1938.g.. zbog kradje a posle je proglasio kako je tamo bio zbog sirenja komunistickog rezima. Ajde bre, kakav on plemoc. Trt.

saša

29.01.2012. 16:12

pošto su nam naši evropski "saveznici",kojima smo epske pesme ispevali i podizali spomenike večnoj zahvalnosti,o tome kako "i mi njih volimo,kao što su oni tada voleli nas",a oni su nam svoju solunsku "ljubav"(čitaj zaradu) po ovom tekstu debelo naplatili,svaku pertlu i svaki isporučeni šraf!takođe ispada da su nas u našoj istoriji,jedino sovjeti(čitaj rusi),oslobodili 1944 godine od švapskih fašista za džaba,bez ikakve naplate!(ne ulazeći u njihove tadašnje političke motive).

bole

29.01.2012. 16:37

Veliku kolicinu zlata zaplenila je Engleska Kraljevska mornarica, u Solunu, i od tada gubi se trag zlatu. A to sto vi pisete da je kralj napustio zemlju vozom, i samo sa licnim stvarima, to okacite macku o rep.

Eutanazija

29.01.2012. 20:29

Svaki rat je prvenstveno veliki biznis za nekoga. Prijatelji ne postoje, samo trenutni saveznici koji opet gledaju kako da iz svega izvuku sto veci interes. A obican narod gine za ideale... Davno je Bora Corba rekao sta misli o tome i potpuno se slazem sa njim.

Стефан Мијаиловић

29.01.2012. 22:57

Свака част господину Миодрагу Јанковићу на овом тексту, који је дошао после скоро седам деценија комунистичке пропаганде против ратне владе у избеглиштву и посебно против Краљевске породице Карађорђевић. Време је да народ спозна истину, као што рекосте.

matematika

30.01.2012. 10:51

Karadjordjevici "krenuli samo sa licnim prtljagom" ali:"Od te sume su isplaćivane plate pučistima i službenicima u njihovim vladama u Londonu, kao i mesečne prinadležnosti kraljici Mariji, kralju Petru II i njegovoj braći, kraljevićima Tomislavu i Andreji (svi su dobijali istu sumu kao i predsednici vlada do 1952. godine)" Znaci, ako sam dobro izracunala: u Americi je bilo 47.683,51 kg minus ono sto su "naplatili" u iznosu 15.649,22. Gde je jos 32.034,29? Analiza od 1945 do danas?

Сузана Коризма

05.10.2014. 21:54

@matematika - Нисте пажљиво читали текст, по одбитку својих "трошкова" Амеиканци су остатак вратили Титу и комунистичкој држави!

Zlate

30.01.2012. 16:04

Kod nas Makedonije u vesnik VECER ova statije je prekopirana od strane novinarke Ivona Talevska koja radi u televizije Sitel vakva vest kopirala je jos uste jedna vakvom vest...

Radoje

01.02.2012. 12:59

Koliko li Americi dugujemo za ovu zadnju narudzbinu bombardovanja Srbije Rugovinu i DOSO-vu, sam bog nezna, valjda smo to već platili Teritorijom Kosmeta koju su zaplenili i iskopavaju Rudna Bogastva, Uranijuma, Bora, Zlata, Olova i drugih plemenitih metala.

nenad

14.02.2012. 05:11

Ostaje mi nejasno zašto je Tito tražio bombardovanje tih gradova od strane Amerikanaca?Sa jedne strane znamo da je govorio spašće nas bratstvo i jedinstvo,pa uzmite Igmanski marš, Bitku za ranjenike,i mnoge druge ,takvom analizom dolazimo do njegove dvoličnosti???Slično kao Milošević, "Volim i ja vas" a doveo nas do prosjačkog štapa.Gospodja Mira pije čaj u Moskvi i napamet joj ne pada bilo kakvo opravdanje i istina.Politika je zaista najveća k.......

dragan cvetkovic

20.06.2012. 02:22

@nenad - Nenade, reci mi jos strasniju stvar.Zasto je onaj koga su nas naucili da je Tito...trazio Sremski front?Pa Nemci su se povlacili i uopste nije bilo potrebe da se desetkuje Srpska omladina.Svi znamo da je isti bio najveci zlocinac prema Srbima i nemoj da se cudis zasto je trazio da se bombarduje Srbija!